Connect with us

Európai Unió

AKCIÓ A MAGYAR HATÁR MENTÉN: Százszámra vitték el a migránsokat a magyar határ menti településekről

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb rendőrség, csendőrség és a szerb menekültügyi hivatal közös akciója során több száz migránst távolítottak el a magyar határ közelében lévő településekről. A migránsokat Horgoson, Martonoson, Majdányban, Rábén, Gyálán és Ókeresztúron gyűjtötték össze, és autóbuszokkal vitték a dél-szerbiai táborokba, mindenekelőtt a Preševoban lévő befogadó központba. Miután csak a migránsok egy részét sikerült eltávolítani a térségből, ezért még lehetnek hasonló akciók.

Egyszerre csaptak le

A szerb rendőrök nagyszabású akció során egyszerre csaptak le a migránsokra a magyar határ mentén lévő szerbiai településeken, a Horgostól keletre eső határszakaszon.

Értesüléseink szerint az intézkedés kiterjedt többi határ menti településre, Horgosra, Martonosra, Magyarkanizsára, Törökkanizsára, Majdányra, Rábéra, Gyálára és Ókeresztúrra is.

A BALK becslése szerint a rendőrök legalább ezer migránst gyűjtöttek be, akiket a dél-szerbiai befogadó központokba vittek, mindenekelőtt a preševói átmeneti táborba, ahol várhatóan regisztrálják őket, mivel jócskán vannak közöttük, akiket még nem vettek nyilvántartásba.

Az összehangolt és eddig nem tapasztalt méretű akció célja az volt, hogy a migránsok a rendőri műveletek során ne tudjanak az egyik településről a másikra átvándorolni, vagyis kicsúszni a rendőri intézkedés alól.

Szemtanúk szerint nagyon sok rendőr vett részt a migránsok összeterelésében, és ennek során “filmbe illő jelenetek zajlottak”, mivel a migránsok között működött a “riadólánc”, és megpróbáltak elmenekülni a rendőrök elől.

– Az információt már osztották egymás között a menekültek, és amikor megkezdődött az akció, azt látta az ember, hogy “mint a pockok”, úgy menekültek, csúnya szóval élve. A határban, a gödrökben, a padlásokon, ahova csak tudtak, bújtak el

– mondta egy helyi lakos a BALK érdeklődésére.

A migránsokat buszokkal szállították el a határ környékén lévő falvakból. Volt olyan busz, amelyre közel száz migránst préseltek be, de így sem fért fel mindenki.

A családos migránsokat nem vitték el

A helyiek szerint ennyi migráns még soha nem volt a magyar határ mentén.

Van egy-két település, ahol a lakosok száma nem haladja meg a százat, viszont a helyiek szerint a migránsok ötszázan is lehettek, emiatt minden lehető épületbe bementek. Volt olyan ház, ahol harmincan voltak, de van olyan, ahol csak nyolcan.

Ez természetesen védekezésre készteti az ottani lakosságot, amely igyekszik megvédeni a tulajdonában lévő üres házakat.

– Nagyon sokan azt praktizálják, hogy kikapcsoltatják a villanyt, lezáratják a vizet. Ez egy darabig működött is, de most már beszorulunk. Nagyon kevés helyen van víz, és még kevesebb helyen jutnak csak áramhoz, ami azt eredményezi, hogy zaklatják az embereket. Most még csak kérnek szépen, és próbálkoznak, mert szeretnék feltölteni a telefonokat

– fejezték ki félelmüket az ottani emberek.

A BALK értesülései szerint a migránsok jelentős része nincs felkészülve a téli időszakra, a helyiek szerint “sokan még szinte nyári szerelésben” vannak, de miután lehűlt az idő, “elég szép tüzeket raknak”.

A migránsok között vannak nők és családok is, őket viszont nem érintette a most lezajlott rendőri akció, a szerb hatóságok ugyanis úgy vélték, hogy az egyedülálló férfiakkal megtömött buszokra nem szabad nőket felengedni.

A családos migránsokat inkább arra próbálják meg rávenni, hogy menjenek be a táborokba, mert ott a téli időszakban biztonságban lesznek, és esetleg kérjenek menedéket Szerbiában.

Az átfogó rendőri akció ellenére sem sikerült minden érintett települést átfésülni, így a térségben maradtak még szép számmal migránsok, ezért a szerb hatóságok jelezték, hogy hamarosan lehetnek még hasonló rendőri intézkedések.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava