Connect with us

Bosznia

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki az sem, hogy a Mészáros cégcsoport az eszéki focicsapat után a boszniai másodosztályban vitézkedő FK Radnički Lukavac csapattal gazdagítja a portfólióját

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon (Forrás: Lukavac Cement doo, LinkedIn)
A cikk meghallgatása

Németh Tamás, a Talentis Group tulajdonába került Lukavaci Cementgyár felügyelőbizottsági elnöke adott a legolvasottabb boszniai hírportálnak számító Klix.ba-nak egy 15 perces interjút, amelyben jelezte, hogy a magyar cégcsoport nyugat-balkáni terjeszkedése tovább folytatódik. A Mészáros féle cégbirodalom zászlóshajója Németh szavai alapján jóformán bárminemű befektetési lehetőségre nyitott, a turizmustól az építőiparon át egészen a bankszektorig. Az interjúból tehát kiderül, hogy “mindent is vennének”, és hogy a magyar tőkésosztály nem az égbe, hanem Boszniába megy.

Stratégiai pozíciót szerzett a Talentis

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy 2023. decemberében a Mészáros-féle cégcsoport egyik zászlóshajójának számító, és nem bántóan rövid nevű Talentis International Constructions Investment megvásárolta az addigi osztrák tulajdonostól a Lukavaci Cementgyárat.

Az akvizíció két okból volt jelentős. Egyrészt ez volt az első komolyabb magyar beruházás, ami nem a magyar kormánnyal szoros kapcsolatra törekvő Milorad Dodik vezette boszniai Szerb Köztársaságban történt, hanem a bosnyák-horvát Föderációban.

A másik körülmény, ami miatt az adásvétel felkeltette a régiós kormányok figyelmét Zágrábtól Athénig, hogy a lukavaci üzem már a jugó érában is jelentősnek számított, mivel jóformán nincs olyan nyugat-balkáni ország, ahová ne exportálna a termékeiből.

Az üzem működése elengedhetetlen a boszniai, montenegrói és albániai építőipar számára, vagyis olyan országok cementszükséglete függ a működésétől, amelyekben az EU-integrációs verseny hatására a következő években is komoly infrastrukturális beruházások zajlanak majd.

A Mészáros-féle cégcsoport vélhetően ezt a stratégiai jelentőséget ismerhette fel, amihez kapcsolódóan Németh meg is erősítette, hogy a célkitűzésük szerint a cementgyár boszniai vezető szerepét és régiós jelentőségét is megőrzi.

Ennek a fényében kell tekinteni a legolvasottabb bosznia-hercegovinai hírportálnak számító Klix.ba-nak adott Németh-interjúra, miután ő a Mészáros Lőrinc tulajdonába tartozó Talentis Group cégcsoport egyik vezető embere.

A cementgyár helyzetéről lényegében semmilyen konkrétumot nem tudhattunk meg tőle, azt leszámítva, hogy az üzem „soha korábban nem volt annyira sikeres és stabil, mint ma.”

A Lukavaci Cementgyár egyik terméke

A Lukavaci Cementgyár egyik terméke (Forrás: Lukavaci Cementgyár)

Utóbbi mellett a beszélgetésben Németh indokoltnak tartotta többször kiemelni, hogy az új vezetés a „zöldítés” híve, vagyis céljuk, hogy az EU által megkövetelt valamennyi környezetvédelmi előírásnak megfeleltessék az üzemet.

Tekintettel arra, hogy a cement előállítása energiaigényes folyamat, Németh megemlítette azt is, hogy a gyárat át akarják állítani megújuló energia felhasználására.

Mindent „is” vennének

Németh a Talentis nyugat-balkáni terjeszkedésével kapcsolatos kérdésre válaszolva nem rejtette véka alá, hogy „folyamatosan keresik a beruházási lehetőségeket Bosznia-Hercegovinában és az egész térségben.

A lehetséges szektorok közé a mezőgazdaságot, az építőipart, valamint a turizmust és a szállodaipart sorolta, amiket követően megemlítette, hogy nem zárják ki annak sem a lehetőségét, hogy a bankszektorba is beszálljanak a későbbiekben.

Lukavaci Cementgyár

Jelenleg csak ekkora területet “ural” a Lukavaci Cementgyár, vajon mikor jelenik meg Magyarországon? (Forrás: Lukavaci Cementgyár)

A lukavaci befektetés kapcsán cáfolta azokat a boszniai híreszteléseket, miszerint a gyár megvásárlása amiatt volt indokolt, mert Magyarországon nincs elég cement. Ezt annyiban árnyalta, hogy „ez nem teljesen igaz, a cementellátás nehézkes lett” – jelentsen ez bármit is.

Az interjú kapcsán meg kell említsük, hogy annak nem is annyira titkolt célja lehetett a Talentis Group, mint közismerten magyar cégcsoport hírnevének pozitív színben történő feltüntetése.

Mindezt a magyar kormánynak az elmúlt években tapasztalt boszniai szerbség melletti egyoldalú kiállása tehette indokolttá. A lukavaci üzem ugyanis a többségében bosnyákok lakta Tuzla kantonban található, ahol a helyi politika konzervatív bosnyák nagyágyúi rendre visszásnak minősítik a magyar diplomácia bosznia-hercegovinai kalandozásait.

A magyar beruházó megítélésének javítása végett a riportban elhangzott, hogy a cement mellett lesz koncert is az üzem megnyitásának 50. évfordulójára.

A befektető nevében nyilatkozó Németh úr pedig azt is kilátásba helyezte, hogy a tulajdonosok támogatni fogják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki az sem, hogy a Mészáros cégcsoport az eszéki focicsapat után a boszniai másodosztályban vitézkedő FK Radnički Lukavac csapattal gazdagítja a portfólióját.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország23 óra telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 nap telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia2 nap telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország2 nap telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékStratégiai pozíciót szerzett a TalentisMindent „is” vennének A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap Milorad Dodik kabinetjére...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó2 nap telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava