Connect with us

Szerbia

Hová tűntek a migránsok Szerbiából?

Tekintettel arra, hogy Szerbia északi részén szinte lehetetlenné vált a bejutás az Európai Unióba, a migránsok most új útvonalat nyitottak maguknak Bosznia felé. Vannak, akik Albánián, Montenegrón keresztül mennek át Szerbiába, majd folytatják az utat tovább Boszniába. A főbb útvonalak Szerbiában most Priboj környékén és attól délre találhatók

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az elhagyatott szabadkai befogadóközpont, szó szerint senki sincs ott
A teljesen kihalt szabadkai befogadóközpont, szó szerint senki sincs ott
A cikk meghallgatása

Egy évvel ezelőtt migránsok ezreiről szóltak a hírek nap, mint nap Szerbiában, s ezáltal Magyarországon is, mára a helyzet teljesen megváltozott. A legnagyobb nyomás alatt lévő Szabadka és környéke, vagyis az ország északi határa mostanra teljesen nyugodt, élhető környezetté vált – legalábbis a migránsmentesség szempontjából. Az embercsempész bandák több mint egy éven keresztül intenzíven uralták a határmenti erdőket, a nagy üzlet reményében szinte mindennapossá váltak a fegyveres összetűzések, egészen tavaly október végéig, amikor a rendőrség heteken át tartó intenzív akciójának végül az lett az eredménye, hogy az illegális bevándorlók, s velük együtt az embercsempészettel foglalkozó bűnözők is végleg eltűntek Szabadka és a környékbeli falvak utcáiról, és a térség erdeiből.

Már a befogadóközpontra sincs szükség

A migránsválság még a Demokrata Párt idején kezdődött az észak-bácskai városban, Szabadkán. Akkor tömegével érkeztek a menekültek, főként a háborúk miatt a közel-keleti országok valamelyikéből, vagy Afrikából. Embertelen körülmények között először a valamikor téglagyár környékén húzták meg magukat. Nagyon sokan voltak és nagyon rossz egészségi állapotban. Ott töltötték a nyári meleg, és a hideg téli napokat is.

A szerb kormány előbb átmeneti megoldást talált a problémára, és palicsi elhagyatott épületeket alakított át, majd végül az akkor még Vajdasági Magyar Szövetség tag, Maglai Jenő polgármestersége alatt, 2015-ben a német Arbeiter-Samariter- Bund (ASB) támogatásával megnyílt a kizárólag menekülteket befogadó, 580 négyzetméter alapterületű befogadóközpont. Itt 150 férőhely volt a rászorulók számára, a montázsépületek kiépítése 150.000 euróba került. A központban külön helyiségben foglalkoztak a gyerekekkel.

Micimackóval súlyosbított gyereksarok a volt szabadkai befogadó központban

Micimackóval súlyosbított gyereksarok a volt szabadkai befogadó központban

Az akkori szociálisügyi miniszter, Aleksandar Vulin azt mondta, az épület, amíg a migránsválság tart, a rászoruló átutazóké, amikor pedig vége lesz, megmarad a mi gyerekeinknek. Erről beszélt Maglai Jenő is, aki ifjúsági központ létrehozását vizionálta ezen a területen.

Ehhez képest 2024 májusában egy lélek sincs ebben az épületegyüttesben. Már 2023 novembere óta zárva tart, habár az illetékes észak-bácskai körzetvezető, Bojan Šoralov szerint az alkalmazottak, akik a központért felelnek, rendszeresen bejárnak a munkahelyükre. Ottjártunkkor egy hétköznap délelőtti órában senkit sem találtunk, csak az épületeket zárva, és a két raktárhelyiséget, amely 2024 áprilisának elején leégett.

Bojan Šoralov a BALK.hu kérdésére azt mondta, a befogadóközpont készenléti állapotban van, vagyis még mindig azzal számol az ország, hogy a balkáni útvonal nem szűnt meg teljesen, így megvan rá a lehetőség, hogy a migránsok megpróbálkozzanak a visszatéréssel. Hozzátette, arról egyelőre nincs információja, hogy a központnak más szerepet szánnak-e, majd kiemelte, hogy ifjúsági központ biztosan nem lesz belőle, mert most kapnak egy új helyiséget a fiatalok a város egy másik részén.

A helyiek több hétvégét szántak arra, hogy megtisztítsák a zombori befogadó tábor körüli erdőt a migránsok által hátrahagyott szeméttől

A helyiek több hétvégét szántak arra, hogy megtisztítsák a zombori befogadó tábor körüli erdőt a migránsok által hátrahagyott szeméttől (Forrás: Facebook, Naša Šikara)

Nem is lenne logikus azt az ifjúságnak kínálni, hiszen teljesen a periférián van, szinte tanya jelleggel, és minimális felszereltséggel. Hosszútávon viszont biztosan megoldás lehetne a hajléktalanok, bajba jutott családok, esetleg családon belüli erőszak áldozatai számára, de egyelőre ilyesmit nem tervez a komplexummal az állam.

Hasonló a helyzet a zombori és a szerémségi befogadóközpontokkal is. Azokat is bezárták, így nehezebben tudnak huzamosabb ideig ezen a vidéken tartózkodni a migránsok, így más útvonalakat találtak maguknak.

2015-höz képest alig van ma migráns Szerbiában

Akkor, 2015-ben, vagyis csaknem tíz évvel ezelőtt naponta mintegy hatezer migráns haladt át Szerbián. Az elmúlt években a hivatalos adatok mintegy 6 ezer és 8 ezer között mozogtak, legalábbis ennyien voltak időről-időre a befogadó központok látóterében. 2023 nyarán voltak olyan hetek, amikor állítólag a szerb-magyar határzónában 2 000-en tartózkodtak, főként az erdőkben felállított ideiglenes táborokban.

Ehhez képest 2024 áprilisi adat (frissebb, hivatalos adatot nem sikerült kapnunk a Menekültügyi és Migrációs Főbiztosságtól, pedig kérvényünket napokkal ezelőtt megküldtük), hogy Szerbiában az összesen 16 befogadóközpontban jelenleg 647 migráns tartózkodik, ezt akkor a Beta hírügynökséggel közölte a Főbiztosság.

Ez összesen 70,65 százalékos csökkenés, vagyis 14 ezer emberrel kevesebb, mint 2023-ban. Továbbra is a szír menekültek vannak a legnagyobb számban – 43,25 százalék, majd az afgánok következnek 27 százalékkal. A többiek marokkóiak, pakisztániak, törökök, közölte áprilisban a Főbiztosság. 2023-ban összesen 108.828 migránst regisztráltak a befogadóközpontok valamelyikében, ami még 2022-höz képest is csökkenésnek számít, miközben önmagában óriási szám.

2024 márciusában a szerb kormány elfogadta azt a tervet, amely a migránsok számának esetleges növekedésére az állam válaszlépéseit tartalmazza. A kormány szerint ezzel folytatódik a hatékony rendszer működtetése, ami a menekültek, migránsok ellátására vonatkozik.

A terv értelmében a menekültek, migránsok és menedéket kérők megfelelő ellátást kaphatnak a központokban és szociális védelemben részesülnek. A menekülteket segítő szerbiai szervezetek viszont több alkalommal felhívták a figyelmet, hogy az állami befogadóközpontokban nem megfelelőek a körülmények, a higiénés feltételek nagyon rosszak, emiatt aki csak teheti a migránsok közül, kerüli ezt az ellátást.

Kevesebben vannak, vagy csak kevésbé láthatók?

Mindeközben azok, akik mindennapos kapcsolatban állnak a migránsokkal, azt mondják, hogy a migránsválság nem szűnt meg, ezek az emberek még mindig itt vannak, csak kevésbé láthatók. Erről beszélt április végén Radoš Đurović, a Menedékkérőket Védő és Segítő Központ igazgatója a szerbiai N1-nek.

A migránsútvonal az elmúlt hónapokban – és szavai szerint csak ideiglenesen – tulajdonképpen csak áthelyeződött az északi határról a nyugatira, vagyis Bosznia-Hercegovina irányába Magyarország helyett.

Đurović úgy vélte, hogy legalább 7 ezer migráns haladt már keresztül Közép- és Nyugat-Szerbián az elmúlt hónapokban, és onnan jutott be Boszniába. Arról sincs szó, hogy ne jönne több migráns az országba, továbbra is sokan lépnek be, főként Bulgária, Észak-Macedónia felől, illetve Koszovó irányából.

Tekintettel arra, hogy az ország északi részén szinte lehetetlenné vált a bejutás az Európai Unióba, a migránsok most új útvonalat nyitottak maguknak Bosznia felé. Vannak, akik Albánián, Montenegrón keresztül jönnek át Szerbiába, majd onnan mennek tovább Boszniába. A főbb útvonalak Szerbiában most Priboj környékén és attól délre koncentrálódtak.

Boszniából aztán Horvátországba, Szlovéniába, majd Olaszországba mennek, megkerülve ezzel Magyarországot és Ausztriát. Ezek azonban (egyelőre) csak egyénileg szervezett akciók. Tekintettel arra, hogy a főbb embercsempész bandákat a szerb rendőrség felszámolta északon, egyelőre újabb szerveződésekről nem tudnak. A migránsok így saját szervezésben, “taxival” próbálnak átkelni a Drinán, ami minden esetben tulajdonképpen életveszélyes ezen a gyors sodrású folyón.

Nehéz a terep, de amennyiben sikerrel járnak, akkor Horvátországba már könnyebben átjutnak, mert ott tulajdonképpen ellenőrizhetetlen a határ mintegy 800 kilométeren, hiszen magas hegyek övezik. Az erdőkkel borított hegyvidéken a határellenőrzés híján könnyűnek tűnhet átjutni, de a terület kegyetlen, és sok felé még mindig vannak aknák.

Az igazgató szerint viszont a délen lakóknak nem kell olyan konfliktusoktól és problémáktól tartaniuk, mint amilyennel a vajdaságiak szembesültek. Szerinte a konfliktust az okozta, hogy a magyar hatóságok százával küldték vissza a határzónából a migránsokat, Boszniával viszont ez nem fordulhat elő. Azt sem tartja valószínűnek, hogy embercsempész bandák szerveződnének ezen a vonalon, legalábbis az nagyon időigényes lenne.

Most már Szarajevóban lövöldöznek

Egy hete sincs annak, hogy Szarajevóban, a Bentbaša városrészben lövöldöztek egymásra a migránsok. A boszniai rendőrség közleménye szerint több ember tűzött össze egymással, egyikük pedig lőfegyvert is használt, aminek következtében egy afgán állampolgár megsebesült, lábon lőtték.

A boszniai határőrök ezeket a fegyvereket zsákmányolták a Horvátország felé tartó migránsoktól

A boszniai határőrök ezeket a fegyvereket zsákmányolták a Horvátország felé tartó migránsoktól (Forrás: X-platform)

A szabadkaiak és környékbeliek számára ez nem ismeretlen helyzet. A Szabadka határában lévő Makkhetesen az erdőben lőtték egymást hónapokon keresztül, később a hajdújárási, királyhalmi falvak határában számoltak le főleg egymással a migránsok. De arra is volt példa, hogy egy helybeli lakos házára dobtak kézigránátot. 2023 szeptemberében a szabadkai Lidl bevásárlóközpont parkolójában lövöldöztek, és csak a szerencsén múlt, hogy a hosszú éveken át tartó incidensekben nem sérült meg egyetlen szerb állampolgár, vagyis civil sem.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a probléma nem szűnt meg, csak áthelyeződött, helyileg most Szerbia déli és nyugati részére, valamint Boszniába. A szerb állam pedig “örül”, hogy onnan nem toloncolják vissza úgy a migránsokat, mint ahogyan azt a magyar hatóságok tették. Egyelőre csendben nézik, ahogyan szivárognak át a határon, és azért imádkoznak, hogy ez ne is változzon. Imádkozhatunk mi is, akik itt északabbra élünk, úgy tűnik még jó ideig. A migráció ugyanis nem szűnt meg, csak éppen nem a szemünk előtt zajlik.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország13 perc telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékMár a befogadóközpontra sincs szükség2015-höz képest alig van ma migráns SzerbiábanKevesebben vannak, vagy csak kevésbé láthatók?Most már Szarajevóban lövöldöznek A...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó33 perc telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről a koszovói miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava