Connect with us

Bosznia

Az orosz befolyás újabb hadoszlopa „halászik” Bosznia-Hercegovinában

Az átláthatatlan külföldi összefonódásokkal terhelt bosznia-hercegovinai sajtóra jellemző zavarosban akarnak halászni az orosz hadsereget népszerűsítő Rybar (Рыбарь) Telegram csatorna munkatársai. Az orosz propagandisták a közelmúltban a boszniai Szerb Köztársaságban található Trebinjében szerveztek egyhetes képzést a boszniai szerbség digitális “pecásainak”, akiknek a bevonásával a Kreml halászai az internetes térben vennék fel a harcot a „kollektív nyugattal” szemben. A kukacot tehát már bedobták, most várják, hogy mikor lesz kapás

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A halászok kivetették a hálójukat Bosznia-Hercegovinára is
A halászok kivetették a hálójukat Bosznia-Hercegovinára is
A cikk meghallgatása

Az átláthatatlan külföldi összefonódásokkal terhelt bosznia-hercegovinai sajtóra jellemző zavarosban akarnak halászni az orosz hadsereget népszerűsítő Rybar (Рыбарь) Telegram csatorna munkatársai. Az orosz propagandisták a közelmúltban a boszniai Szerb Köztársaságban található Trebinjében szerveztek egyhetes képzést a boszniai szerbség digitális “pecásainak”, akiknek a bevonásával a Kreml halászai az internetes térben vennék fel a harcot a „kollektív nyugattal” szemben. A kukacot tehát már bedobták, most várják, hogy mikor lesz kapás.

A boszniai mocsárban is halásznak

Az orosz befolyás újabb hadoszlopa kezdte meg a tevékenységét Bosznia-Hercegovinában.

A külföldi katonai jelenléttel egyre jobban terhelt nyugat-balkáni Csodaországba április utolsó hetében érkezett meg a Rybar (orosz cirill átírással: Рыбарь) nevű Telegram-csatorna csapata, akik rövid belgrádi tartózkodás után a boszniai Szerb Köztársaság déli részén található Trebinjébe látogattak.

Az orosz haderő külföldi kalandjairól tájékoztató Telegram csatorna kifejezett népszerűségnek örvend az ukrajnai háború, illetve a dél-kaukázusi vagy közel-keleti konfliktusok iránt érdeklődők körében.

A csatorna által közölt információk java része ugyanis valid jellegű, azonban ahogy mondani szokás, a részletekben lakik az ördög, így az általuk közölt hírek olvasásakor indokolt szem előtt tartani, hogy azok a ruszki mir, vagyis az “orosz béke” jelszó alatt futó világbirodalmi ambíciók mentén kerülnek megfogalmazásra.

Gyorstalpaló propagandistáknak

A Rybar munkatársai a saját csatornájukon tették közzé a boszniai tartózkodásuk pontos célját és tartalmát. Eszerint kifejezetten az internetes propagandaanyagok készítésével és terjesztésével kapcsolatos képzést szerveztek az érdeklődő boszniai szerb digitális “horgászoknak”.

Maga a Rybar a közleményébe annyit jegyzett meg a képzésen résztvevők személyéről, hogy egyetemi hallgatóktól, a tudományos élet szereplőin át, a médiában már aktív személyekig terjed a potenciális résztvevők köre.

A képzés részletes bevezetést tartalmazott a Telegram, mint hírközlő csatorna alkalmazásának rejtelmeibe. Ennek propagálása kapcsán a Rybar szakemberei kiemelték, hogy a „kollektív nyugatnak” korlátozottak a lehetőségei a Telegramon közölt hírek befolyásolására, szemben az általuk nyugati zsoldban állónak tekintett X platformmal, Facebookal vagy akár Instagrammal.

A képzés emellett olyan területeket is felölelt, mint a digitális tartalom készítés, a nyugati dezinformáció elleni harc, illetve az információ továbbítást lehetővé tevő hálózatok szervezése.

A Rybar a saját bevallása szerint „huzamosabb ideig tanulmányozta a nyugati típusú propagandakészítést, és a kollektív nyugat információs hadviselési stratégiáját.”

Ahogy írták, mostanra elérkezettnek látták a pillanatot, hogy ezeket a tapasztalatokat megosszák más harcostársakkal, illetve horgászokkal, és bevonják őket az információs háborúba. Ennek kapcsán jelezték, hogy nagy elánnal dolgoznak, és a Balkán csak a kezdet!

Oldalt váltottak

Különböző források az orosz védelmi minisztérium egyik propaganda lapjaként említik a csatornát, azonban ez a korábbi években nem volt ennyire egyértelmű. A Rybart Mihail Zvincsuk és Denis Csukin orosz informatikusok 2018-ban azzal a szándékkal hozták létre, hogy beszámoljon a közel-keleti biztonsági kérdésekről, ahol akkoriban a Wagner zsoldosai és a reguláris orosz hadsereg is jelen volt.

A Rybar Izraelben is halászik, miután azt is tudja, hogy ott mi a harci helyzet (Forrás: X platform)

A Rybar Izraelben is halászik, miután azt is tudja, hogy ott mi a harci helyzet (Forrás: X platform)

A csatorna szponzora gyorsan a Wagner lett, amelynek az emblémája alatt Jevgenyij Prigozsin, azóta már kimulasztott orosz hadúr zsoldosai harcoltak. Az akkori távlatból arra lehet következtetni, hogy a befektetett pénz kárba ment, mert 2022 februárjáig állítólag mindössze 30 ezer feliratkozója volt a csatornának.

Az Ukrajna elleni orosz invázió után a Rybar átváltott az ottani frontról származó tudósításokra, amire gyorsan felfigyelt a Kreml is, és egyes nyugati források szerint attól a pillanattól kezdve azt kellett közzétenni, amit az FSZB közzé akart tenni.

Vélhetően ennek “köszönhetően a Rybar vezetése úgy döntött, hogy a frontról szerzett katonai információk közlése mellett teret engednek az állami propaganda egyes elemeinek is, így elkezdtek az akkori részleges mozgósítást és a katonai szolgálatot népszerűsítő anyagokat közölni.

Mostanra a Rybar lett az egyik legnépszerűbb Telegram felület az orosz hadsereg tevékenységét követők körében, az előfizetők számát milliós nagyságrendekben mérik, miután valós idejű harctéri elemzéseket közöl, egyes hírek szerint a cikkeit állítólag a CNN és a Bloomberg is használja, de a Rybarra több magyar portál is hivatkozott már.

Mihail Zvincsuk az ukrán frontot elemzi. A Boszniában terjeszkedő  Rybar szerint a Balkán csak a kezdet azon a téren, hogy milyen területeken képezzenek ki "horgászokat" az információs háborúhoz

Mihail Zvincsuk az ukrán frontot elemzi. A Boszniában terjeszkedő Rybar szerint a Balkán csak a kezdet azon a téren, hogy milyen területeken képezzenek ki “horgászokat” az információs háborúhoz (Forrás: X platform)

Az orosz állami szervekkel összehangolt propaganda tevékenység meghozta a csatorna működtetéséhez szükséges anyagi bázist is. Maga Zvincsuk számolt be arról egy 2022-es RT-nek adott interjúban, hogy 40 embert foglalkoztatnak teljes állásban a hírek közlésére, és mintegy negyvenezer euró a csatorna működéséhez rendelkezésére álló havi keret összege.

A német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (Bundesministerium für Bildung und Forschung, BMBF) által támogatott Open Sanctions adatbázisa szerint Zvincsuk a Putyin elnök rendelete alapján létrehozott „különleges katonai műveleti munkacsoport” tagja.


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


6
Az orosz befolyás újabb hadoszlopa kezdte meg a tevékenységét Bosznia-Hercegovinában

A Rybar megjelenése tovább fokozhatja a feszültséget Bosznia-Hercegovinában?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország28 perc telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékGyorstalpaló propagandistáknakOldalt váltottakMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap Milorad Dodik kabinetjére hivatkozva arról számolt...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó48 perc telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről a koszovói miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava