Connect with us

Horvátország

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására
5 (1)

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta a hálózat bővült, és az utolsó hullámban Horvátországra is kiterjedt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala, a horvátot lejjebb mutatjuk (Forrás: Screenshot)
Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 1 Átlag: 5]
A cikk meghallgatása

Becsült olvasási idő: 8 perc

Moszkva az egész világra kiterjeszti az orosz igazságot. Szerbiában a Szputnyik és az RT igazi hírportálként már rég beépült a tájékoztatási rendszerbe, és miután mindkettő saját szerkesztőséggel rendelkezik Belgrádban, így a helyi híreket vegyítik az orosz propagandával. Horvátország esetében nyilván elképzelhetetlen, hogy az említett két csatorna, vagy az orosz propagandagépezet egyéb előretolt egységei Zágrábban saját bázist építsenek ki, viszont manapság újságot csinálni már bárhonnan lehet, az internet tág teret biztosít a gondolatok és anti-gondolatok, valamint a hírek és álhírek terjesztésének, így csak idő kérdése volt, hogy mikor kezd működni az egyelőre igencsak dilettáns Pravda-hr.com. Ebben az esetben már maga az elérési cím is azt jelzi, hogy nem horvát szerverről működik az oldal, ami egyúttal azt is jelenti, hogy nem rendelkezik semmiféle horvát hatósági engedéllyel. De nem ez az egyetlen oroszbarát portál, sok ilyen “PORTAL KOMBAT” van a világ számos nyelvén, például magyarul is.

Békeharcos oldal és Putyin buldózere

A nyilván Oroszországból működtetett portál megjelenésére a jobbközép Večernji list hívta fel a figyelmet, amely ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a Kreml hibrid háborúba kezdett Horvátországgal.

Az orosz propagandát terjesztő “hírportál”, ha lehet így nevezni a nagyon kezdetleges képződményt, saját gyártásban nem állít elő tartalmat, hanem másolja a “cikkeket”, a Telegramról, az orosz hírügynökségi oldalakról, valamint olyan horvát és uniós portálokról, amelyek valamilyen kritikát fogalmaznak meg a Nyugattal szemben.

Az orosz igazságot (Pravda) hirdető oldalt azt különbözteti meg a többi horvát hírportáltól és internetes magazintól, hogy “igazi békeharcos” oldal, amelynek a Horvátország, Világ, EU, valamint az Ukrajna és Oroszország kategóriák mellett olyan gyűjtőcíme is van, hogy Béke, ahova besorolták például azt a hírt is, hogy Putyin kinevezte Oroszország új horvátországi nagykövetét.

A BALK olvasói számára ismerősnek tűnhet Andrej Nyesztyerenko neve, aki korábban Montenegróban teljesített szolgálatot a balkáni ország NATO-csatlakozása idején, ahol kemény álláspontja miatt a nem éppen hízelgő “Putyin buldózere” nevet ragasztották rá.

Persze, ezt nem az orosz propaganda oldal írta meg, viszont azt megtudhatjuk, hogy a helyét Alekszandr Nurizade veszi át, aki 2021 márciusa óta az orosz külügyminisztériumnak azt az osztályát vezette, amely a külföldre szaladt honfitársakkal, vagyis az emigránsokkal foglalkozott. Nurizade minden kétséget kizáróan a Kreml szempontjából hasznos adatokat gyűjthet a térségben, amelyről lehet némi ismerete, mert korábban milánói főkonzul volt, az ugyan már nem a Balkán, de azért karnyújtásnyira van tőle.

Oroszországot dicsőíti, az EU-t ócsárolja

Ha valaki arra vetemedne, hogy elmélyed a portál rejtelmeiben, akkor megtudhatja, hogy kimondottan pozitív szóhasználattal él Oroszországot illetően, és negatív hangot üt meg Ukrajna, valamint az Európai Unió esetében. A Pravda-hr.com tendenciózus és gyakran hamis híreket közöl, amelyek korrelációban vannak a “rothadó Nyugatról” terjesztett ideológiával.

Nyelvhelyességi hiba is van bőven, a ragozás még nem megy, és nem létező szavak is találhatók a szövegekben, mármint olyanok, amelyeket a horvát lexikológia nem jegyez, ami nyilván a gépi fordítás vadhajtásai, és akár felérhet egy újabb nyelvújítással, ha beköszönt az orosz igazság.

A horvátoknak szóló orosz igazság

A horvátoknak szóló orosz igazság (Forrás: Screenshot)

Večernji list szerint a Pravda-hr.com az első beazonosított “külföldi digitális interferencia”, amely Horvátországot, vagyis a horvát nyelvű embereket célozza meg. Ami ugyan nem teljesen így van, elég csak a Nova vagy a CNN partnerének számító N1 Televízióra gondolni, de előfordulhat, hogy az ilyen erőteljesen külföldi “digitális beavatkozás” a horvát online közösség számára valóban új.

A külföldi beavatkozást általában biztonsági kontextusban szokás emlegetni, és úgy definiálható, mint egy külföldi állam titkos tevékenysége a befogadó ország stratégiai, politikai vagy bármilyen más céljainak meghiúsítása érdekében, és ezáltal válik a hibrid hadviselés eszközévé.

A „legitim” információs portálnak álcázott “kezdetleges Portal Kombat oldalnak az a célja”, hogy terjessze az oroszbarát propagandát, és ezáltal oroszbarát és ukránellenes attitűdöt alakítson ki a horvát közéletben és politikai gondolkodásban.

A zágrábi “esti lap”, mármint a Večernji list megjegyzi, hogy az ilyen beavatkozások soha nem ártalmatlanok, de különösen nem a választási időszakokban, legyenek azok akár közelgő helyi vagy európai választások, mert olyan attitűdöket formál, amelyek később szavazatokba, majd nemzeti vagy uniós politikákba fordulnak Oroszország hasznára, valamint Ukrajnával és az egész világgal szemben.

Portal Kombat magyarul

A pravda-hr.com portál ez év március 20-án indult, és a legfiatalabb az azonos célt szolgáló, 224 információs portálból álló nagy hálózatban, amely együttesen a Portal Kombat nevet viseli, illetve ezt sikerült ráragasztani.

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak, de azóta a hálózat bővült, és az utolsó hullámban Horvátországra is kiterjedt. Mára az összes uniós ország lefedett, szinte az összes európai, de néhány afrikai és ázsiai is, például Niger, Burkina Faso és Japán, valamint mindkét Korea.

Az "Orosz Igazság" honlap Dejan Berić szerb mesterlövészt sztárolja, számos bejegyzést vesz át az orosz oldalon "harcoló" mesterlövész Telegramra kitett posztjaiból a zongorázó kutyától kezdve a Harkovot támadó orosz egység új szimbólumáig, mindezt a Béke kategóriában

Az “Orosz Igazság” honlap Dejan Berić szerb mesterlövészt sztárolja, számos bejegyzést vesz át az orosz oldalon “harcoló” mesterlövész Telegramra kitett posztjaiból a zongorázó kutyától kezdve a Harkovot támadó orosz egység új szimbólumáig, mindezt a Béke kategóriában

Észak-Korea mellett ilyen oldal van szerb és magyar nyelven is, ami azt jelzi, hogy az új információs hadjárattal az oroszok nem csak az ellenséges horvátokat, hanem a békeharcos szerbeket és magyarokat is betámadták, vagyis információs világuralomra törekednek.

Az oroszbarát propaganda nem új keletű, és a hasonló portálok sem ritkák, de a 2022-es nyílt konfliktusig leginkább az ukránokat célozták meg, 2022. február 24-e óta a hangsúly az egész világra helyeződik, miután ezeknek a portáloknak a száma robbanásszerűen megnövekedett.

A Portal Kombat román változata

A Portal Kombat román változata (Screenshot)

Az azonos digitális infrastruktúrához tartozó Portal Kombat híroldalak egyazon sablon alapján készülnek a szó vizuális értelmében is, és csak a tartalmat igazítják a megcélzott publikumhoz, amihez automatikus fordítórendszert vesznek igénybe, ez elég sok hibás nyelvi megoldást eredményez, de nem minden olvasó Lőrincze Lajos, hogy az “édes anyanyelvet” gereblyézze.

Minden orosz propagandaoldalnak saját Telegram-csatornája is van. A VIGINUM rámutat, hogy a Portal Kombat-család létrehozásában és karbantartásában a főszerepet a krími székhelyű TigerWeb webfejlesztő cég játsza, amelynek alapítója, Jevgenyij Sevcsenko, az általa kitalált viszonylag primitív sablon pedig a “nyelvi átjárhatóságot” szolgálja.

A most megjelent horvát változat nem éppen kifinomult, és ez vonatkozik a magyar testvérére is, amelynek néhány cikkét nehezebb megérteni, mint az Ómagyar Mária-siralmat, de nem is a nyelvhelyeségre való törekvés a cél, hanem a NATO, az Egyesült Államok és a “kollektív nyugat” digitális leszecskázása.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Most együtt futottak neki a kérdésnek Most együtt futottak neki a kérdésnek
Bosznia2 nap telt el azóta

Várhelyi és Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról
0 (0)

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia3 nap telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést
0 (0)

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország5 nap telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt
0 (0)

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország6 nap telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
0 (0)

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia6 nap telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban
0 (0)

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava