Connect with us

Szlovákia

Merényletet követtek el a szlovák miniszterelnök ellen, életveszélyes állapotban van

A támadó indítékairól egyelőre nincs információ, de az előzetes rendőrségi jelentések szerint pontosan a miniszterelnökre célzott, vagyis a merénylet Robert Fico ellen irányult. Charles Michel, az Európai Tanács elnökének szóvivője elmondta, hogy Brüsszelt arról tájékoztatták, hogy Fico életben van

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A rendőrök letartóztatták Robert Fico szlovák miniszterelnök támadóját, lehet, hogy közben a fejét is megtaposták, a merénylő indítékai egyelőre nem ismertek (Forrás: X paltform, Nexta)
A rendőrök letartóztatták Robert Fico támadóját, lehet, hogy közben a fejét is megtaposták, a merénylő indítékai egyelőre nem ismertek (Forrás: X paltform, Nexta)
A cikk meghallgatása

Becsült olvasási idő: 7 perc

Szlovák sajtójelentések szerint a Robert Fico elleni támadás a szerdai nyitrabányai kormányülés után történt. A Denník N értesülései szerint a merénylő több lövést is leadott Robert Ficóra, aki szemtanúk szerint a kihelyezett kormányülést követően odasétált az őt üdvözlő emberekhez, amikor több lövés is eldördült, Fico ezt követően a földre rogyott. Charles Michel, az Európai Tanács elnökének szóvivője elmondta, hogy Brüsszelt arról tájékoztatták, hogy Fico életben van.

A támadás körülményei

Robert Fico Facebook-oldala szerint a szlovák miniszterelnököt helikopterrel Besztercebányára szállították, mert az akut beavatkozás szükségessége miatt túl sokáig tartott volna Pozsonyba vinni. A hírek szerint a következő néhány óra döntő lehet az életben maradása szempontjából.

A plus7dni azt írja, Ficót a mellkasán és a gyomrán lőtték meg. A portál szerint egy ember azt kiabálta: “Robo, gyere ide”, úgy tűnt, mintha kezet akart volna fogni a miniszterelnökkel, majd eldördültek a lövések.

A Denník N szlovák kiadványa beszélt néhány helyszínen tartózkodó emberrel, akik a támadás idején a miniszterelnök közelében voltak.

– Éppen kezet akartam fogni vele

– mondta egy idős férfi.

– Amikor eldördültek a lövések, majdnem megsüketültem

– nyilatkozta egy nő, aki nem kívánta megadni a nevét. Három vagy négy lövést hallott.

A nő látta, ahogy Fico a földre esik előtte, és azt mondta, hogy véres sebeket vett észre a miniszterelnök mellkasán és a fején. Azt nem tudta megmondani, mennyire lehetett súlyos a szlovák miniszterelnök sérülése.

A feltételezett támadó

A feltételezett támadó (Forrás: Screenshot)

A rendőrség lezárta a környező területet, a helyi kultúrházat pedig kiürítették, a kormány többi tagjának biztonságáról a rendőrök gondoskodtak.

A merénylő indítékairól egyelőre nincs információ, de az előzetes rendőrségi jelentések szerint pontosan a miniszterelnökre célzott, vagyis a támadás Robert Fico ellen irányult.

A feltételezett támadót a rendőrök lefogták és őrizetbe vették, állítólag egy 71 éves lévai férfi – az Index.hu szerint baloldali költő – az elkövető, akinek a feltételezések szerint volt fegyvertartási engedélye. A szlovák hatóságok nem adtak tájékoztatást a lövöldöző személyazonosságáról vagy motivációjáról.

A merénylet sokkolta Szlovákiát

A Fico elleni támadás híre sokkolta Szlovákiát, többen is gyors felépülést kívántak a súlyosan megsebesült a miniszterelnöknek, köztük a leköszönő szlovák elnök is.

– Teljesen megdöbbentett a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni mai brutális támadás, amelyet a leghatározottabban elítélek

– írta Zuzana Čaputová szlovák elnök az X-en, és egyúttal hozzátette:

– Sok erőt kívánok neki ebben a kritikus pillanatban, és mielőbbi felépülést. Gondolataim a családjával és közeli hozzátartozóival vannak.

Az utóbbi időben a Ficóval hasonló platformra került magyar miniszterelnök is reagált a merényletre.

– Mélységesen megdöbbentett a barátom, Robert Fico miniszterelnök ellen elkövetett aljas támadás. Imádkozunk az egészségéért és gyors felépüléséért! Isten áldja őt és az országát!

– írta Orbán az X-en, de nem ő volt az egyetlen, aki Budapestről ítélte el a támadást, a magyar fővárosból reagált a magyarországi látogatáson tartózkodó boszniai szerb elnök is, aki korábban maga is örült Fico újbóli sikerének a miniszterelnöki megbízatásért folyó küzdelemben.

– Megdöbbentett a Robert Fico barátom elleni támadás híre. Remélem, megnyeri az életéért folyó harcot, és imádkozom érte

– írta ugyancsak az X-en Milorad Dodik.

Az Európai Unió vezetői, köztük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elítélte a lövöldözést, Olaf Scholz német kancellár pedig “gyáva merényletnek” nevezte a támadást.

Ritka a politikai erőszak, de a feszültség nő

A szlovákiai merénylettel kapcsolatban a Wall Street Journal arról ír, hogy Fico – akit nemrég választottak meg negyedik hivatali ciklusára – két évtizede a legjelentősebb politikai személyiség a közép-európai országban.

Tavaly részben azzal az ígérettel nyerte meg a választásokat, hogy drasztikusan csökkenti az Ukrajnának nyújtott szlovákiai támogatást az Oroszországgal fennálló konfliktusban.

A WSJ megjegyezte, hogy az 1990-es években feltűnt szociáldemokrata Fico a 2015-ös európai migrációs válságot követően élesen jobbra tolódott, és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együtt egyre inkább oroszbarát külpolitikát követett az Európai Unión és a NATO katonai szövetségen belül.

Fico 2018-ban lemondott, miután egy korrupcióellenes újságíró meggyilkolása tüntetéseket váltott ki Szlovákiában, majd tavaly egy igencsak nacionalista kampányt folytatva negyedik alkalommal szerezte meg a miniszterelnöki posztot.

Az amerikai lap úgy vélte, hogy mindeközben – Orbánnal ellentétben – sikerült elkerülnie a nyílt konfliktust Európával vagy az Egyesült Államokkal, egyes kérdésekben csendben támogatta Ukrajnát, valamint a konszenzusos álláspontokat az EU-n vagy a NATO-n belül, míg más kérdésekben hangosan szembeszállt a nyugati politikai berendezkedéssel.

A Wall Street Journal arra hívta fel a figyelmet, hogy Szlovákiában és a tágabb régióban is ritka a politikai erőszak, bár a politikai populizmus erősödésével a feszültségek növekedtek az elmúlt években, aminek következtében a pártok egyre inkább becsmérlő kifejezésekkel illetik egymást.

Az amerikai lap megállapította, hogy a mostani merénylet által végképp nyilvánvalóvá vált a feszültség az amúgy is polarizált szlovákiai viszonyok közepette, erre utal az is, hogy a parlamenti képviselők közötti rövid szóváltás során Fico pártjának, a Smernek az egyik törvényhozója az ellenzéket hibáztatta a miniszterelnök elleni merényletért.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Most együtt futottak neki a kérdésnek Most együtt futottak neki a kérdésnek
Bosznia1 nap telt el azóta

Várhelyi és Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia3 nap telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország5 nap telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország5 nap telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia6 nap telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava