Connect with us

Koszovó

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik, és várhatóan dönt Koszovó tagságának kérdése felől. A koszovói első miniszterelnök-helyettes abban bízik, hogy Magyarország nem követi mindenben a szerb álláspontot, és támogatja Koszovó felvételét az ET-be

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest (Forrás: X platform, Besnik Bislimi)
A cikk meghallgatása

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarország a júliusban kezdődő európai uniós elnöksége idején mindent megtesz annak érdekében, hogy hozzájáruljon a Nyugat-Balkán stabilitásához, békéjéhez és fejlődéséhez, aminek a legjobb módja az integráció gyorsítása. A magyar külügyminiszter erről azt követően nyilatkozott, hogy Besnik Bislimi koszovói miniszterelnök-helyettessel tárgyalt. Szijjártó hangoztatta, hogy a magyar elnökség a következő fél évben mindent megtesz annak érdekében, hogy az egész Nyugat-Balkánon, s benne Koszovóban a lehető legjobban sikerüljön felhasználni az európai uniós növekedési terv által biztosított pénzügyi forrásokat. Megjegyzendő, hogy Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik, és várhatóan dönt Koszovó tagságának kérdéséről is.

“Az EU éppen hanyatlik”

A Bislimivel folytatott tárgyalásokat követően Szijjártó arról beszélt, hogy az Európai Unió jól láthatóan rossz formában, a hanyatlás időszakában van, ezért a közösségnek friss lendületre, erőre lenne szüksége, ennek forrása pedig főleg a Nyugat-Balkán lehet.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint éppen ezért Magyarország az EU-elnökség során mindent megtesz annak érdekében, hogy hozzájáruljon a Nyugat-Balkán stabilitásához, békéjéhez és fejlődéséhez, és miután tudjuk, hogy a Nyugat-Balkán bonyolult hely, de mivel ilyen helyzetekben a közös nevezőt kell keresni, a Nyugat-Balkán számára is a közös nevező lehetne az európai integráció, amelyet fel kell gyorsítani.

Szijjártó egyúttal rámutatott, hogy a térség országai átlagosan már több mint tizennégy éve várnak a felvételükre, és ha az EU nem gyorsítja fel a folyamatot, az aláássa a bővítéspolitika, sőt az egész blokk hitelességét.

A magyar tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy ha nem tudjuk felgyorsítani a bővítési politikát, akkor elveszítjük azt a momentumot, amely az európai integráció iránti magas szintű támogatásról szól a Nyugat-Balkánon, amihez hozzátette, hogy ha elveszítjük a Nyugat-Balkán bizalmát, akkor bizony az egész Európai Unió egyfajta befejezetlen integráció marad.

Szijjártó Péter ezt követően aláhúzta, hogy Magyarország minden olyan kezdeményezést és folyamatot támogat, amely elősegíti a régió békéjét, fejlődését és stabilitását, ezért Magyarország bízik a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd sikerében is, majd leszögezte, hogy hazánk régóta fizikailag is részt vesz Koszovó stabilitásának biztosításában, ami magyar részről jelenleg a legnagyobb külföldi katonai szerepvállalás, amelynek keretében 411 fő teljesít szolgálatot ma is, és a NATO koszovói békefenntartó missziójának parancsnokát is Magyarország adta egy darabig.

Az uniós bővítés és a pénzek

Szijjártó emlékeztetett arra, hogy évek óta magyar európai uniós szakértő dolgozik a koszovói kormány mellett, ez a hozzájárulás a jövőben is fennmarad, hiszen az integrációs folyamat meglehetősen bonyolult, ezért szükség van minden segítségre, és üdvözölte, hogy az EU elfogadta a nyugat-balkáni infrastrukturális és gazdasági fejlesztéseket célzó, hatmilliárd euró értékű program tervét, amelynek végrehajtása a magyar elnökség alatt indulhat meg.

Itt jegyezzük meg, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök a Várhelyi Olivér bővítési biztossal folytatott tegnapi találkozóját követően jelezte, hogy Szerbia hamarosan megkapja az első 125 millió eurót az EU nyugat-balkáni növekedési tervének keretében.

Szijjártó hangoztatta, hogy a magyar elnökség a következő fél évben mindent megtesz annak érdekében, hogy az egész Nyugat-Balkánon, s benne Koszovóban a lehető legjobban sikerüljön felhasználni az európai uniós növekedési terv által biztosított pénzügyi forrásokat.

A miniszter végül arról is beszámolt, hogy a kormány támogatta a koszovói állampolgárok vízummentes beutazását az EU-ba, ezzel párhuzamosan ugyanakkor minden korábbinál szorosabb együttműködésre törekszik az országgal a migráció ellen, ugyanis a bevándorlási nyomás továbbra is erős, és még mindig a nyugat-balkáni a legforgalmasabb útvonal.

A magyar tárcavezető szerint az egész Nyugat-Balkánnak és az Európai Unió kapujaként szolgáló Magyarországnak is az az érdeke, hogy ezeket a migrációs folyamatokat a lehető legtávolabb tartsuk magunktól, ezért Magyarország a migráció elleni együttműködést fejleszteni kivánja, mint ahogyan fejlesztjük a közigazgatási együttműködésünket is.

Továbbá tudatta, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött, értéke elérte a 120 millió eurót, és már idén is 33 százalékos bővülést regisztráltak.

Több tárgyalást is folytatott

Besnik Bislimi a budapesti látogatásával kapcsolatban azt közölte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseinek fő témái között szerepelt az együttműködés és a kapcsolatok erősítése és az európai integrációs folyamat előrehaladása.

Megjegyzendő, hogy Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik, amely várhatóan Koszovó tagságának kérdése felől is dönt.

A magyar külügyminiszter napra pontosan egy hónappal ezelőtt úgy nyilatkozott a szerb kollégájával folytatott telefonbeszélgetés alkalmával, hogy Magyarország nemmel szavaz Koszovó ET-tagságára, és nem támogatja a Srebrenicáról szóló határozatot sem az ENSZ Közgyűlésében, vagyis belgrádi értékelés szerint Magyarország mindenben követi a szerb álláspontot.

Bislimi budapesti látogatása során ugyanakkor annak a reményének adott hangot, hogy Magyarország meggondolja magát, és támogatja a Koszovó tagságát az Európa Tanácsban.

Besnik Bislimi a Magyar Külügyi Intézetben előadást is tartott

Besnik Bislimi a Magyar Külügyi Intézetben előadást is tartott

A Koszovói Köztársaság európai integrációért, fejlesztésért és párbeszédért felelős első miniszterelnök-helyettesének hivatalos budapesti látogatása Németh Zsolttal, a Magyar Külügyi Bizottság elnökével kezdődött.

A koszovói miniszterelnökség közlése szerint „a két politikus első találkozóján számos téma szóba került, köztük a Koszovói Köztársaság és Magyarország közötti kapcsolatok ápolása, erősítése, valamint a két ország közötti együttműködés bővítése”.

A koszovói miniszterelnök-helyettes budapesti tartózkodása során előadást tartott a Magyar Külügyi Intézetben, ahol az ország munkanélküliségének csökkenését, valamint a gazdasági növekedést említette, a készülő népszámlálást pedig különösen fontosnak nevezte a célirányos politika kialakítása szempontjából.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava