Connect with us

Bosznia

Az USA kémrepülői rendszeres vendégek Bosznia-Hercegovinában

Az Artemis nevű program keretében kifejlesztett kémrepülőgép mostanra már visszatérő vendég a nyugat-balkáni Csodaországban, ahol jellemzően a boszniai Szerb Köztársaság feletti területen tűnik fel. Az amerikai kémrepülőgépek Szerbia megkerülésével, tehát a magyar és a horvát légtéren keresztül jutnak el Romániából Bosznia-Hercegovinába

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az ARTEMIS programban átalakított Bombardier Challenger, amely így valójában egy kémrepülő
Az ARTEMIS programban átalakított Bombardier Challenger (Forrás: robbreport.com)
A cikk meghallgatása

A Radio Sarajevo a közelmúltban számolt be arról, hogy az USA légiereje rendszeresen hajt végre adatgyűjtési célú repüléseket a bosznia-hercegovinai légtérben. Az Artemis nevű program keretében kifejlesztett kémrepülőgép mostanra már visszatérő vendég a nyugat-balkáni Csodaországban, ahol jellemzően a boszniai Szerb Köztársaság feletti területen tűnik fel. Az amerikai kémrepülőgépek Szerbia megkerülésével, tehát a magyar és a horvát légtéren keresztül jutnak el Romániából Bosznia-Hercegovinába.

A kémrepülők hívatlan vendégek

A Radio Sarajevo megemlíti, hogy az USA légiereje speciálisan hírszerző feladatokra átalakított repülőgépjei 2023 nyara óta visszatérő vendégek a bosznia-hercegovinai légtérben. Annak ellenére, hogy az USA szarajevói nagykövetsége a sajátos légi tevékenységet nem kommentálta, a Flight Radar alkalmazás segítségével részletes kép rajzolódott ki a hívatlan vendégek boszniai útvonaláról.

Akkor szállnak be Bosznia-Hercegovinába, amikor éppen kedvük szottyan

Akkor szállnak be Bosznia-Hercegovinába, amikor éppen kedvük szottyan. A képen az ARTEMIS útja a romániai Konstancától Bosznia-Hercegovináig (Forrás: forrás: FlightRadar)

Az említett weboldalon az Artemis programban résztvevő gépek amiatt követhetők nyomon, mert azok hivatalosan egy magáncég tulajdonát képezik, és az USA légiereje csak lízingszerződés alapján használja őket.

A hivatalan jelző használata pedig annyiban indokolt, hogy az EUFOR misszió, illetve az azt támogató NATO erők ilyen jellegű repüléseihez nem szükséges a boszniai védelmi minisztérium előzetes hozzájárulása, vagyis vélhetően még a helyi hatóságok sem tudják, hogy az említett repülések pontosan milyen célt szolgálnak.

Magáról az Artemis program keretében átalakított Bombardier Challenger 650 típusú gépről kevés információ érhető el. Annyi biztos, hogy a géptípus alapvetően a nagy magasságban végrehajtott felderítő repülésekre lett kialakítva, aminek során távközlési forrásokból származó információkat szerez, valamint radarrendszerei segítségével a légi és földfelszíni mozgásokat is képes nyomon követni.

A repülő sündisznón elhelyezett Hades (Hig hAccuracy Detection and Exploitation System) rendszernek köszönhetően 12 kilométer magasságból is el tudja látni a feladatait.

Ukrajna mellett Boszniára is figyelnek

A Bosznia felett jellemzően kéthetente megjelenő repülő eszköz a FlightRadar tanúsága szerint a romániai Konstancából érkezik, és oda is tér vissza.

A Radio Sarajevo információi szerint a gép az Ukrajna elleni 2022 februári orosz támadás óta tartózkodik Konstancában, ahonnan rendszeresen végez repüléseket a Fekete-tenger felett.

Virág elvtárs szavaival élve „a nemzetközi helyzet fokozódása” miatt válhatott indokolttá, hogy a gép időszakosan Bosznia-Hercegovina felett is átrepüljön.

A katonai kérdésekben egyébként komoly hozzáértést mutató boszniai kommenthuszárok meg is jegyezték, hogy az utóbbi gép vélhetően amiatt halad a Drina vonalával párhuzamosan, mert ez alatt lehetősége van szolidan tájékozódni a szerbiai fejleményekről is.

Egy biztos, hogy a gép repülési útjának jelentős része a Banja Luka és Szarajevó közötti terültre koncentrál, de leginkbb az USA-val kifejezetten elmérgesedett viszonyban álló boszniai Szerb Köztársaságot fedi le.

Az Artemis mellett heti rendszerességgel végez felderítő repüléseket a „béke és biztonság” őreként az EUFOR88 hívójelű, olasz felségjelzésű repülőgép is. Utóbbi – már csak a neve alapján is – feltehetően az EUFOR Althea misszió tevékenységét támogatja.

Az EUFOR88 útvonalát bemutató képhez rövid magyarázatként annyit érdemes megjegyezni, hogy a repülő által a boszniai-montenegrói határ közelében, déli irányban többször körbe repült terült egybe esik azzal, ahol Zukan Helez boszniai védelmi miniszter szerint paramilitáris csoportok tevékenykednek a boszniai Szerb Köztársaságban.

Korábbi cikkünkben mutattuk be a Helez által ennek kapcsán adott nyilatkozatot, ami után ő és a boszniai szerb vezetés sem osztott meg további információkat a sajtóval.


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


13
Az amerikai kémrepülőgépek Szerbia megkerülésével, a magyar és a horvát légtéren keresztül jutnak el Romániából Bosznia-Hercegovinába

Indokoltak-e az USA felderítő repülései Bosznia-Hercegovinában?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország43 perc telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékA kémrepülők hívatlan vendégekUkrajna mellett Boszniára is figyelnekMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap Milorad...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó1 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről a koszovói miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava