Connect with us

Bosznia

Nemcsak Srebrenicában zajlott népirtás, vajon Putyin is ezt követte el(?) 18+

Még mindig mardos a lelkiismeret, hogy egy rádióadásban Srebrenicát “csak háborús bűncselekménynek” nyilvánítottam, és nem neveztem önmagában népirtásnak, mert előkerestem az 1948-as ENSZ Genocídium Egyezményét, és megbizonyosodtam róla, hogy Srebrenica önmagában is népírtás volt, nem csak a kelet-boszniai etnikai tisztogatás záróakkordjaként. Ugyanakkor, ha a Genodcídium Egyezményt vesszük figyelembe, akkor tavaly a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság is tévesen fogalmazta meg az orosz elnök ellen kiadott elfogatóparancsot

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Srebrenicai hajnal, népírtás után
Srebrenicai hajnal, népirtás után (Forrás: X platform)
A cikk meghallgatása

Még mindig mardos a lelkiismeret, hogy egy rádióadásban Srebrenicát “csak háborús bűncselekménynek” nyilvánítottam, és nem neveztem önmagában népirtásnak, mert előkerestem az 1948-as ENSZ Genocídium Egyezményét, és megbizonyosodtam róla, hogy Srebrenica önmagában is népirtás volt, nem csak a kelet-boszniai etnikai tisztogatás záróakkordjaként. Ugyanakkor, ha a Genodcídium Egyezményt vesszük figyelembe, akkor tavaly a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság is tévesen fogalmazta meg az orosz elnök ellen kiadott elfogatóparancsot, Vlagyimir Putyint ugyanis nemcsak háborús bűncselekményekért visel feltételezett felelősséget, hanem népirtás feltételezett elkövetése miatt is keresni kellene. Ugyanennek az egyezménynek az alapján nem csak háborús bűncselekmény, hanem népirtás miatt is elfogató parancsot kellene kiadni Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen is.

Srebrenica elfedi a többi bűncselekményt

A Srebrenica “körüli vitában” engem leginkább ennek az esetnek túlzott középpontba állítása zavart, mert ezáltal az összes többi bűncselekmény feledésbe merül, amelyekről a világ, vagy a nemzetközi közösség nem is vett tudomást, pedig a népirtás nem Srebrenicával kezdődött, hanem már három évvel korábban, amikor ebbe a boszniai szerb hadsereg, a szerbiai szabadcsapatok (Fehér Farkasok, Tigrisek) és a Jugoszláv Néphadsereg szerbiai egységei belevágtak, tehát még az az állítás sem igaz, hogy a kelet-boszniai népirtásba Szerbia nem kapcsolódott be.

Emlékeim szerint a kilencvenes évek elején Budapesten járt Milan Panić egykori jugoszláv miniszterelnök, aki találkozott magyar kollégájával, Antall Józseffel, majd a Kempinski Szállodában tartott sajtótájékoztatóján a kérdésemre válaszolva azt mondta, hogy ő majd rendet vág a boszniai Disneylandben, mivel akkor már javában tartott az etnikai tisztogatás a Drina boszniai oldalán.

De nem történt semmi, pedig – mint ahogy ezzel kapcsolatban Jeszenszky Géza, akkori külügyminiszter a BALK-nak megerősítette, Budapesten “bíztak a működésében, de tehetetlennek bizonyult”. Pedig abban az időben már megérkeztek Zánkára a Drina boszniai oldaláról elűzött bosnyák nők, miután a férfiakat “ipari méretekben” gyilkolták le a szerbiai szabadcsapatok és a hasonszőrű boszniai szerb alakulatok, miután a Jugoszláv néphadsereg tüzérsége “megpuhította a terepet”.

A boszniai háború során a legnagyobb népirtás a szerbiai-boszniai határ boszniai oldalán folyt. A szerbek “tiszta helyzetet” akartak teremteni annak érdekében, hogy Szerbia a túloldalon önmagával legyen határos, de túl sok volt a bosnyák, ezért sokáig irtották őket, viszont ez már lassan feledésbe merül.

A Drina mentén módszeres etnikai tisztogatás zajlott, amit a jórészt a szerb szurkolói keménymagból verbuválódó felkatonai alakulatok és a Jugoszláv Néphadseregből (Jugoslovenska narodna armija) létrejövő boszniai szerb hadsereg, valamint maga a JNA hajtott végre, ennek eredményeként rémtettek százával tisztították meg a Drina-medencét a muszlim lakosságtól, és változtatták végleg meg a terület etnikai összetételét.

A višegradi és a zvorniki mészárlás

A Drina-menti etnikai tisztogatás Višegradban kezdődött, egyes források szerint a szerbek 3000 bosnyák nemzetiségű lakost öltek meg, és mintegy 14 ezret űztek el, ami “višegradi mészárlás” néven (Pokolj u Višegradu) maradt ki a történelemkönyvekből.

1991-ben Višegradnak akkortájt körülbelül 25 ezer lakosa volt, ennek 63%-a a bosnyák, 33%-a pedig a szerb népcsoporthoz tartozott, ugyanakkor a 2013-as adatok szerint a lakosság összetétele már úgy alakult, hogy az alig több mint tízezer fő közül majdnem kilencven százalék szerb volt, és csak mintegy ezer bosnyák maradt a térségben, vagyis mintegy 15 ezer bosnyák tűnt el a térképről.

Mehmed-paša Sokolović hídjáról minden évben háromezer vörös rózsát dobnak a Drinába az áldozatok emlékére

Mehmed-paša Sokolović hídjáról minden évben háromezer vörös rózsát dobnak a Drinába az áldozatok emlékére

A Drina-parti város stratégiai fontosságú volt a konfliktus idején, a közeli vízi gát biztosította az áramot, és szabályozta a Drina folyó szintjét, megakadályozva ezzel, hogy a térség víz alá kerüljön. Ezért a Jugoszláv Néphadsereg tüzérsége – amely a szerbiai Užicéből érkezett – 1992. április 6-án lőni kezdte a várost, különösen a bosnyákok lakta városrészeket, és a közeli falvakat, majd el is foglalta azokat, Višegradot is beleértve.

A JNA katonái május 19-én hivatalosan kivonultak a városból, és a helyi szerb vezetők vették át az ellenőrzést a višegradi és az összes más önkormányzati hivatal felett. Nem sokkal később a helyi szerbek, a rendőrség és a félkatonai erők a boszniai konfliktus egyik súlyos etnikai tisztogatási kampányába kezdtek.

Hasonló volt a helyzet a zvorniki községben is, ahol mintegy negyvenezer bosnyák élt a háború előtt, akik közül a szerbek legalább huszonötezer embert űztek el, és mintegy kétezret öltek meg a fenti forgatókönyv szerint, előbb jött a Néphadsereg, aztán a hazai és szerbiai szabadcsapatok.

A boszniai háború első fogolytáborai is Zvornik környékén alakultak a bosnyák nemzetiségű civilek számára, legalább tíz gyűjtőhely volt a környező településeken, Karakajban, Lipljeban, Orahovacban, és így tovább, a táborok alakítására vonatkozó parancsot a jugoszláv hadsereg egyik tábornoka írta alá, aki helyi források szerint nem felelt a tetteiért.

Egy csetnik sapkás (feltehetően szerb férfi) három (feltehetően bosnyák) rabot tart fogva

Egy csetnik sapkás (feltehetően szerb férfi) három (feltehetően bosnyák) rabot tart fogva (Forrás: Sandzaklija)

Miután mindezt a szerbek egy nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport teljes vagy részleges megsemmisítésének szándékával követék el, egyértelműen népirtásról van szó, ennek a háborúnak ugyanis egyértelműen az volt az egyik célja, hogy megtisztítsák a Drina-menti területeket a bosnyákoktól, ami által Szerbia önmagával lesz határos, és egy esetleges egyesülés során nem kell bosnyák kisebbséget becipelni az egységes szerb államba, ha pedig ez nem történik meg, akkor viszont létrejöhet egy megtisztított folyosó, amely összeköti a most boszniai Szerb Köztársaság északi és déli részét, ahol szintén folyt etnikai tisztogatás.

Ezért mondják sokan, hogy a boszniai Szerb Köztársaság népirtás eredményeként jött létre, amit persze Milorad Dodik boszniai szerb elnök határozottan visszautasít, de ez valójában a tényeken nem sokat változtat, viszont bosnyák részről nagyon veszélyes csak Srebrenicáról beszélni a népirtás tükrében, mert ez ég bele a köztudatba, holott az egész boszniai háború népirtó jellegű volt.

Putyin is kimeríti a népirtás fogalmát?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tavaly elfogató parancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, akit azzal vádolnak, hogy közvetlen és személyes felelősség terheli azokért a bűncselekményekért, amelyeket az orosz erők vagy az azokhoz kötődő csoportok követtek el Ukrajnában. A bűncselekmények civilek, közöttük gyerekek deportálásával, és Oroszországba kényszerítésével hozhatók összefüggésbe.

Az ICC 2023. március 17-én kiadott közleménye szerint Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, az Orosz Föderáció elnöke állítólag felelős a lakosság (gyermekek) jogellenes deportálása és a lakosság (gyermekek) Ukrajna megszállt területeiről Oroszországba történő jogellenes áttelepítésének háborús bűncselekményéért.

A brit Times nem sokkal az elfogató parancs kiadása előtt hosszabb cikket közölt, amely “A Putyin által ellopott ukrán gyerekeket táborokba küldték” címet viseli, és az alcíme is sokat elárul a hosszú, akár dokumentumriportnak is tekinthető tudósítás tartalmáról: az alcím szerint ugyanis az oroszok a szülőknek azt mondták, hogy “a fiatalok iskolai kirándulásokra mennek, ám a legtöbben soha nem tértek vissza”.

A cikket a BALK is ismertette, és egyértelműen kiderül belőle, hogy ami történt, az az ENSZ Genocídium Egyezményének a hatálya alá esik, annak ötödik pontja ugyanis kimondja, hogy népirtásnak számít a “gyermekek erőszakos áttelepítése egyik csoportból a másikba”.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország11 perc telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia18 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország21 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékSrebrenica elfedi a többi bűncselekménytA višegradi és a zvorniki mészárlásPutyin is kimeríti a népirtás fogalmát? A cikk meghallgatása A boszniai...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó22 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország4 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava