Connect with us

Rólunk (BALK MAGAZIN – BALKon a BALKánra)

A BALK a balkáni térség eseményeivel és jelenségeivel foglalkozik. Röviden és hivatalosan. Nem hivatalosan: a BALK egy életérzést “tálal”, a balkáni abszurdot a közép-európai nihillel vegyítve.

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy mit is értünk Balkán alatt!

Földrajzi meghatározása nagyon egyszerű, mindaz a terület amelyet északról az Isonzo, a Száva és a Duna, délről pedig a különböző tengerek határolnak, tehát tíz ország, hozzáadva azt a kicsinyke területet, amely a Balkánból Olaszországhoz, Törökországhoz és Romániához tartozik. Ez a földrajzi értelmezés.

A történelmi megközelítés szerint a Balkán az a terület, amelyet a Boszporuszon átkelő törökök nyugat felé nyomulva bekebeleztek, és uralmuk alatt tartottak. És a maguk kultúrájával leigáztak vagy éppenséggel megtermékenyítettek. Ez csak nézőpont kérdése, a két végpont közötti távolságot azonban le kell gyűrnünk.

Politikai értelemben véve a Balkán az a terület, amelyet lakói büszkén vállaltak, vagy éppen soha nem vállaltak fel, esetleg mindig is tagadtak, miközben életérzésben sosem tudtak elszakadni tőle. Mindez abból ered, hogy kevés hely van a világon, ahol az idegen, a rokon- és a testvérnépek népek földrajzilag olyan közel vannak egymáshoz, mint a Balkánon. Olyan közel, hogy néha már távolodni szeretnének egymástól.

– Ez generálja azt az abszurd életérzést, ami egyformán jellemző a Balkánon élő népekre, miként Közép- Európát belengi az önsanyargató nihil, amitől gyakran önmaguk elől menekülve igyekezünk megszabadulni.


Sok ember van, aki a legjobb szándékkal szeretne beszélni erről, hiszen a közelség nem távolíthat el bennünket, ha nem akarjuk. Akármerről is indulunk, mindig oda jutunk, hogy közös a sorsunk, szolgáljuk ki, szenvedjük el vagy éppen cselezzük ki bármely nagyhatalmat.

A történelmi, nemzeti és politikai megoszláson túl annyiféle megoszlás van még a Balkánon nyelvi, vallási és származási szempontok alapján, amennyit ekkora területen nehezen visel el a Föld, nem beszélve azokról az összetett megoszlási formákról, amelyek egy népen belül keletkeztek a történelem folyamán, gondoljunk csak a nemzeteken belüli vallási sokszínűségre, vagy egyes népek tájegységenkét változó szokásaira.

Ez azonban nem jelentheti azt, hogy határokat szeretnénk húzni. Mi a BALK-nál abban a szerencsés vagy éppen szerencsétlen helyzetben vagyunk, hogy magunkban hordozzuk a Balkán egy darabját, éltünk a Balkánon, vagy most is a Balkánon élünk. Viszont van egy BALKonunk, van egy BALK-unk, ahova együtt kiülhetünk, hogy megbeszéljük közös dolgainkat.