Connect with us

Szlovákia

Miért lőtték meg Ficót? Egy éjfél előtti közlés szerint már nem volt életveszélyes állapotban

A több mint 3,5 órás műtét során a haslövés okozta a legnagyobb gondot az orvosoknak, a lövedék ugyanis több szervet is érintett, és a csípőcsontba fúródott. Egyes információk szerint nehezen tudták elállítani a vérzést, de kevés a megbízható forrás, mivel a kórházi személyzettől elvették a mobiltelefonokat, és teljes hírzárlatot rendeltek el. Egy éjfél előtti hír szerint Tomáš Taraba miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Fico a műtét után már nincs életveszélyes állapotban.

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az elkövetőt már a helyszínen "megápolták", és utána is kaphatott néhány taslit, mint az majd az alábbi vidóból kiderül
Az elkövetőt már a helyszínen "megápolták", és utána is kaphatott néhány taslit, mint az majd az alábbi videóból kiderül
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Fico elleni merénylet fontos fordulópont lehet Szlovákia történetében, akár túléli a miniszterelnök a támadást, akár nem. Sokkal inkább attól függ Szlovákia útja, hogy civilizált módon fel tudja-e dolgozni a merényletet, a kézzel tapintható társadalmi feszültséget, vagy pedig vért fognak kívánni a kiontott vér miatt. A parlamentben a szlovák közszolgálati rádióról és televízióról szóló törvény vitája zajlott, mialatt Robert Fico kihelyezett kormányülésen vett részt Nyitrabányán (Handlová). Eközben egy lévai nyugdíjas költő arra készült az utóbbi tanácskozásnak helyt adó nyitrabányai kultúrház előtt, hogy fegyverrel nyomatékosítsa, mennyire nem ért egyet a szlovák kormány politikájával. Egy éjfél előtti hír szerint Tomáš Taraba miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Fico a műtét után már nem volt életveszélyes állapotban.

Egy merénylő lélektana

A 71 éves Juraj Cintula nyilvános szereplései kiáltanak az ideológiai magyarázatért. 2016-ban egy azóta betiltott, oroszbarát szélsőjobboldali szervezet tagjaival feszített egy képen, és 2022-ben az antiszemita Andrej Hlinkáról elnevezett szélsőjobboldali pártocska színeiben indult a megyei választásokon.

Hol jobb, hol meg baloldali volt. Nyolc évvel ezelőtt Juraj Cintula a Slovenskí Branci (SB) oroszbarát félkatonai csoporttal állt kapcsolatban (Forrás: X platform)

Hol jobb, hol meg baloldali volt. Nyolc évvel ezelőtt Juraj Cintula a Slovenskí Branci (SB) oroszbarát félkatonai csoporttal állt kapcsolatban (Forrás: X platform)

Cintula migráns és romaellenes nézeteket vallott, miközben Szivárvány (Dúha) néven alapított irodalmi egyesületet, egy Fülöp-szigeteki fiatalember meggyilkolása után pedig meg akarta alapítani a Mozgalom az erőszak ellen (Hnutie Proti Násiliu) nevű politikai pártot, magát pedig baloldalinak is nevezte.

Ráadásul elfogása után nem sokkal azt nyilatkozta, hogy nem ért egyet a Fico-kormány politikájával, így például a közmédia átalakításával, illetve az ott tapasztalható elbocsátásokkal.

Ezek a gondolatok mind elférnek a merénylő fejében, aki legálisan tartott magánál fegyvert, mivel korábban biztonsági őrként dolgozott egy lévai bevásárlóközpontban.

Korábban maga is áldozata volt egy kábítószer hatása alatt álló férfi támadásának, de vélhetően ennek nincs közvetlen köze az általa elkövetett tetthez.

Politikai motivációból lőtt

A Hlas részéről Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter egyértelműen politikailag motiváltnak nevezte a merényletet, a Cintula által adott rövid interjúra hivatkozva, és Peter Žiga is azzal érvelt a társadalmi feszültség szításának befejezése mellett, hogy Fico békepárti.

A vérmesebb kormánypárti politikusok első érzelmileg fűtött megnyilvánulásaikban az ellenzéket és a liberális sajtót hibáztatták, mondván ez a merénylet az ő művük. Az ellenzék elítélte az erőszak minden formáját, és még a közmédia bedarálása elleni tüntetéseket is lemondta.

Ficót elviszik a merénylet helyszínéről

Ficót elviszik a merénylet helyszínéről, közben az interneten már olyan orosz eredetű összeesküvés-elméletek is megjelentek, hogy mindez a NATO műve

A liberálisabb sajtóban azért felvetik, hogy Fico is felelős volt a közhangulat eldurvulásában, mondhatni szelet vetett.

A Kuciak-gyilkosság után ez a liberális sajtó azonban nem volt túl türelmes Ficoval és kormányával szemben, és egyenesen őket nevezte meg az újságíró és menyasszonya gyilkosának, maffiakormányzást emlegetve, pedig később kiderült, hogy ezek a vádak finoman szólva is túlzóak voltak.

Most kérdés, hogy a másik oldal rögtönítélő bíróságának érzelmeit mennyire lehet kordában tartani.

Gyűlölet-bűncselekmények Szlovákiában

A 90-es évek maffialeszámolásait követően a gyilkosságok is szépen-lassan kikoptak a szlovákiai közéletből, bár a gyűlölet, mint motiváció azért fel-felbukkant.

A legnagyobb vihart a már említett 2018-as Kuciak-gyilkosság okozta, de nem is olyan régen, 2022-ben egy szélsőjobboldali merénylő két meleg fiatalembert gyilkolt meg, de a halállistáján az akkori miniszterelnök, Eduard Heger is szerepelt.

Politikus ellen azonban még nem léptek a tettek mezejére, de szinte megszámlálhatatlan, hányan kaptak közülük küldeményként éles töltényt a postaládájukba.

A társadalmi feszültségeket az elnökválasztási kampány tovább szította, amelyben Pellegrini stábja Ficoval a háta mögött azt bizonygatta, hogy az ellenzék jelöltje, Ivan Korčok háborúpárti. Ezzel a félelemkeltéssel tovább mélyítették a szlovák társadalomban kialakult árkokat.

Az utóbbi időben kormánypárti és ellenzéki politikusokat és újságírókat is fenyegettek meg halálosan, és úgy tűnik, ezeket nem szabad félvállról venni egyik oldalon sem.

Védelem nélkül?

Szlovákiában teljesen bevett, hogy a közszereplők a nép közé vegyülnek, és a szakértők szerint kész csoda, hogy eddig nem történt hasonló politikai merénylet.

A súlyos sérüléshez az is hozzájárulhatott, hogy Fico nem viselt golyóálló mellényt, és Juraj Zábojník, a szlovák Alkotmányos Tisztviselőket Védő Hivatal korábbi vezetője szerint Fico testőrei is hibáztak, 4-5 lövés leadásához ugyanis időre van szükség, és az első lövés után már fedezniük kellett volna a miniszterelnököt.

Elmondása szerint már korábban jelezte volt kollégáinak, hogy újra kell gondolniuk a legfőbb közjogi méltóságok védelmét, de nem történtek változások.

Zábojník azért is fontosnak tartja, hogy legyenek efféle következményei is az ügynek, mert rossz üzenet a külföldi partnerek, politikusok, gazdasági szereplők számára, ha egy ország a saját miniszterelnökét sem tudja megvédeni.

Szlovákia egy héttel korábban tömeges bombariadók miatt rettegett, amelyekről kiderült, hogy orosz címekről érkeztek. Elemzők szerint az ilyen cselekményeknek az a legfontosabb céljuk, hogy lemérjék a hatásukat, azaz miként reagál az állam a rendkívüli helyzetekre.

A bombariadók kapcsán nem állítottak ki nyilvánosan bizonyítványt, de úgy tűnik, hogy magasabb szinten is problémát jelent a biztonság biztosítása.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 1 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava