Connect with us

Szerbia

Aláírták a volt jugoszláv vezérkar szétbombázott épületeinek átengedését Donald Trump vejének

Az ellenzéki Ökológiai Felkelés vezetője a bérbeadása szerződés aláírását követően felszólította a szerb fegyveres erők, vagyis a hadsereg tagjait is, hogy ne engedjék meg az épületek átadását az amerikai befektetőknek. A helyzet különös morbiditása, hogy a volt amerikai elnök veje a szóban forgó területen emlékközpontot létesít az 1999-es NATO-támadás következtében elhunyt valamennyi áldozat tiszteletére, amire a szerb kormányok a támadást követő 25 évben a nagy hazafiság ellenére sem voltak képesek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Asher Abehsera és Goran Vesić aláírta a volt vezérkari épületek átadására vonatkozó bérleti szerződést, az aláírást Siniša Mali felügyeli, ők mindhárman említésre kerülnek az alábbi cikkben
Asher Abehsera és Goran Vesić aláírta a volt vezérkari épületek átadására vonatkozó bérleti szerződést, az aláírást Siniša Mali felügyelte, ők mindhárman említésre kerülnek az alábbi cikkben (Forrás: szerb kormány)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A korábbi feltételezések szerint a szerbek vélhetően ingyenesen adják bérbe a volt jugoszláv vezérkar épületét az amerikaiaknak, miután a szerbiai építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter a szerb kormány nevében 99 évre szóló bérleti szerződést írt alá Jared Kushner amerikai befektetési cégével, ami alapján lehetővé teszi az Affinity Global Development számára, hogy beruházást hajtson végre azon a területen, amelyen a Jugoszláv Néphadsereg főhadiszállása működött, amíg a NATO nem bombázta szét 1999-ben. A bérleti díj mértéke egyelőre azonban még nem tisztázódott, Goran Vesić az aláírással kapcsolatban egy tévéadásban ugyanis úgy nyilatkozott, hogy most csak egy keretmegállapodás született, amelynek a pénzügyi részleteit majd csak később tárgyalják. A szerb építésügyi minisztérium ezt megelőzően közleményében tudatta, hogy a Donald Trump volt amerikai elnök vejéhez kötődő, előbb említett “jó hírű amerikai céget” szemelték ki a munkálatokra, amelyeket hivatalosan “a komplexum revitalizációjaként” említettek. A helyzet különös morbiditása, hogy a volt amerikai elnök vejéhez kötődő cég vállalta, hogy a szóban forgó területen emlékközpontot létesít az 1999-es NATO támadások következtében elhunyt valamennyi (szerb) áldozat tiszteletére, amire a szerb kormányok a bombázásokat, vagyis – ahogy arrafelé emlegetik – a “NATO-agressziót” követő 25 évben a nagy hazafiság ellenére sem voltak képesek.

Hivatalosan is átadják a volt vezérkart

A belgrádi kormány tegnap este kiadott közleménye szerint Goran Vesić ebből az alkalomból kijelentette, hogy minden, amit a komplexum revitalizációja során tesznek, a szerbiai törvényeknek megfelelően, a kormánnyal és az ország minden olyan illetékes intézményével együttműködve történik, amelyek felelősek a várostervezésért és a kulturális örökség védelméért.

– Az épületet azt követően állítjuk helyre, hogy a 25 évvel ezelőtti bombázás során megsemmisült, és ennek a területnek a revitalizációja hozzájárul Belgrád és Szerbia fejlődéséhez

– mondta a miniszter, aki “a nyilvánosság előtt megjelent téves információk miatt” különösen fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a szerb kormány nem adta el az épületet, hanem a szerződésben foglaltak szerint 99 évre bérbe adta a telket.

A közlemény szerint a miniszter még leszögezte, hogy a beruházó kötelezettséget vállalt arra, hogy ellenszolgáltatás nélkül visszaadja a telket és az addig elkészült épületeket Szerbiának, ha nem teljesíti szerződéses feladatait a meghatározott határidőn belül.

Goran Vesić leszögezte, hogy a földterület továbbra is Szerbia tulajdona.

A közlemény beszámol a szerb miniszternek arról a kijelentéséről is, miszerint a befektető kötelessége, hogy a szóban forgó telken emlékkomplexumot épít az 1999-es NATO-agresszió valamennyi áldozatának, amivel Szerbia “sajnos még a történtek után negyed évszázaddal sem rendelkezik”.

Kiemelte, hogy az emlékegyüttes a befektetők finanszírozásával készül ugyan, de a Szerb Köztársaság tulajdonában lesz, amely dönt a komplexum programtartalmáról, és kezeli azt.

Némi malíciával megjegyeznénk, hogy a szerbek ezáltal “megengedik az amerikaiaknak, hogy emlékművet állítsanak annak, hogy szétbombázták Jugoszláviát”. Azért fogalmazunk így, mert az 1999-es NATO-bombázásban résztvevő gépek hetven százaléka amerikai volt.

Goran Vesić egyébként köszönetét fejezte ki minisztertársának, Siniša Mali első miniszterelnök-helyettesnek és pénzügyminiszternek az ennek a szerződésnek az előkészítésébe befektetett munkáért, valamint a Belgrád fejlesztését elindító egyéb projektekért.

A szerződést amerikai részről Asher Abehsera, az Affinity Global Development vezérigazgatója írta alá, aki elmondta, hogy szerb építészektől és tervezőktől várnak ötleteket az emlékközponttal kapcsolatban.

A korábbi látványtervek szerint ez a "gyönyörűség" épülne Belgrád egyik legdrágább telkén

A korábbi látványterv szerint ez a “gyönyörűség” épülne Belgrád egyik legdrágább telkén

Abehsera hangsúlyozta, hogy “a rekonstrukció nemcsak a szerb és az amerikai innováció fúzióját képviseli, hanem kimutatja tiszteletét a hazai, mármint a szerb művészi kifejezés iránt”, bár a korábban közzétett amerikai látványtervek szerint szó sincs rekonstrukcióról.

A közlemény a vezérigazgatónak azzal a lózungjával zárul, hogy “a rekonstrukció – ami a fentiek értelmében nem helyreállítás lesz – nem csak épületek, hanem hidak építését is jelenti a kultúrák között, a múlt tiszteletét és a virágzó jövő megalapozását”.

Itt jegyzendő még meg, hogy a “first son-in-law”-nak tekinthető Jared Kushner balkáni befektetési tanácsadója az a Richard Grenell, akit tavaly Aleksandar Vučić személyes döntése alapján tüntettek ki Szerbiában.

Az Ökológiai Mozgalom tüntetésre készül

A volt jugoszláv vezérkar területének átengedésével kapcsolatos tervekről a belgrádi kormány mindaddig mélyen hallgatott, amíg azok két hónappal ezelőtt nem jutottak Aleksandar Jovanović Ćutának, az ellenzéki Ökológiai Felkelés (Ekološki ustanak) parlamenti képviselőjének a tudtára, és ennek révén nem kerültek nyilvánosságra.

Jovanović akkori sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Ökológiai Felkelés a honvédelmi minisztériumtól jutott hozzá a vezérkari épületek sorsára vonatkozó egyetértési nyilatkozat másolatához, amelyet az említett minisztérium február 9-én kapott meg.

Nem mellékes körülmény, hogy a honvédelmi minisztériumot akkor még Miloš Vučević jelenlegi “látszat-miniszterelnök vezette”, miközben a fent említett Siniša Mali első miniszterelnök-helyettes dolgozott a különösen nagy értékű két belgrádi telek vélhetően ingyenes bérbeadásának a tervén. Goran Vesić egy tévéadásban úgy nyilatkozott, hogy a mostani szerződés alapján a külföldi partner jogosult a munka megkezdésére, a pénzügyi (kommerciális) szerződést pedig majd csak akkor írják alá, amikor a befektetést “nemzeti jelentőségű projekté nyilvánítják”, és akkor kerül megállapításra a bérleti díj is.

Megjegyzendő, hogy az ötlet nem újkeletű, a vezérkar “újjáépítésének terve” évekkel ezelőtt, vagyis már 2020-ban felmerült, amikor Aleksandar Vučić államfő – egy kis iszogatás után – úgy nyilatkozott, hogy Richard Grenell, az amerikai elnök különmegbízottja megígérte az 1999-ben szétbombázott védelmi minisztérium és vezérkar épületének felújítását az azóta eléggé hamvába holt amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC) által.

Az ellenzéki Ökológiai Felkelés vezetője a bérbeadása szerződés aláírását követően a hadsereg tagjait is felszólította, hogy ne engedjék az épületek átadását az amerikaiaknak

Az ellenzéki Ökológiai Felkelés vezetője a bérbeadása szerződés aláírását követően a hadsereg tagjait is felszólította, hogy ne engedjék az épületek átadását az amerikaiaknak (Forrás: Screenshot)

Aleksandar Jovanović Ćuta az ellenzéki Ökológiai Felkelés vezetője a bérbeadási szerződés mostani aláírását követően bejelentette, hogy a szervezet minden eszközzel, a jogi mellett beleértve a fizikai eszközöket is, megakadályozza a volt vezérkar épületének lebontását és a terület átadását a fent említett amerikai cégnek.

Ćuta jelezte, hogy a helyszínen fogják várni a kotrógépeket, ha azok megindulnak, és sajtótájékoztatóján felszólította a szerb fegyveres erők, vagyis a hadsereg tagjait, valamint „mindazokat, akiknek van bátorságuk megvédeni a régi vezérkar (korábban műemlékké nyilvánított) épületeit, hogy csatlakozzanak hozzájuk, és ne engedjék, hogy az általa “bűncselekménynek” nevezett tett megtörténjen, vagyis hogy a jugoszláv vezérkar egykori épületei elbontásra kerüljenek.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava