Connect with us

Macedónia

Törökországban fogták el egy 14 éves macedón lány gyilkosát, aki egy oroszbarát párt tagja volt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

macedón
Gyilkos és áldozat, felvetődik a kérdés, hogy egy valamikor jólmenő vállalkozó miért válik gyilkossá (Forrás: X-platform)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Gyászba borult Macedónia, ahol november 27-én eltűnt egy tizennégy éves lány, akit – mint később kiderült – mindössze néhány órával elrablását követően meggyilkoltak. Vanja Gjorcsevszkát az említett nap reggelén rabolták el, amikor iskolába indult. A macedón belügyminiszter kedden este jelentette be, hogy a gyilkossággal összefüggésben öt személyt vettek őrizetbe, köztük az eltűnt lány apját is, aki információkkal szolgált az emberrablóknak lánya mozgását illetően. Ráadásul kettős bűncselekményről van szó, ugyanaz az elkövetője ugyanis annak a Veleszben történt gyilkosságnak, amelynek áldozata Pancse Zsehovszki, 74 éves fodrász. A két meggyilkolt személy nem ismerte egymást, és sosem találkoztak, viszont ugyanaz a tettes ölte meg őket. Az ügyre természetesen rátelepedett a politika is, az ellenzéki VMRO-DPMNE a belügyminiszter lemondását követeli, de talán az sem mellékes, hogy a gyilkos egy oroszbarát jobboldali párt tagja volt.

A macedón gyilkost Törökországban fogták el

Oliver Szpaszovszki macedón belügyminiszter kedden este tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy Törökországban letartóztatták Lj.P.-t, vagyis Ljupcso Palevszki Palcsót, aki megszervezte a gyermekrablást, és végrehajtotta a gyilkosságot.

Palevszkit az Isztambultól délre lévő Balıkesir városában kapták el, amiről a török Interpol tájékoztatta a macedón hatóságokat.

Oliver Szpaszovszki macedón belügyminiszter felmutatja az elfogott gyilkosról készült képet, amelyet a török Interpoltól kapott (Forrás: X-platform, Oliver Spasovski)

Oliver Szpaszovszki macedón belügyminiszter felmutatja az elfogott gyilkosról készült képet, amelyet a török Interpoltól kapott (Forrás: X-platform, Oliver Spasovski)

Szpaszovszki arra számít, hogy a feltételezett gyilkos kiadatása a lehető legrövidebb időn belül lezajlik, miután a két ország között van kiadatási egyezmény.

A macedón belügyminiszter egyúttal köszönetet mondott Törökországnak, Szerbiának, Bulgáriának és Horvátországnak azért a segítségért, amelyet a gyilkos felkutatása során nyújtottak Macedóniának, vagyis Észak-Macedóniának, ahogy az utóbbi időben hivatalosan hívják a balkáni országot.

Mi történt?

Vanja Gjorcsevszka november 27-én reggel 7 óra 20 perckor iskolába indult, de a házuk előtt elrabolták, aminek során kezét és a lábát összekötötték, és egy Citroën típusú autóval kivitték a városból.

A támadók az autót attól a fodrásztól szerezték meg, aki néhány nappal korábban lett gyilkosság áldozata Veleszben. Találgatások szerint egy ötszáz eurós adósság miatt ölték meg, de ez a verzió eléggé homályos.

A nyomozás jelenlegi állása szerint a gyerekrablás indítéka haszonszerzés volt, az emberrablók ugyanis pénzt akartak szerezni a 14 éves lány édesanyjától, aki állítólag eladott egy lakást.

Az apa azért érintett az ügyben, mert a feltételezések szerint ő szolgált információkkal az elkövetőknek arról, hogy a lánya mikor van egyedül otthon.

Alekszandar Gjorcsevszki cáfolja, hogy köze lenne a történtekhez. Egyelőre azonban nem világos, hogy tudott-e az gyerekrablásról szóló tervről, és hogy a lányáról szándékosan vagy gyanútlanul szolgált információkkal a támadóknak.

Az viszont biztos, hogy az elkövetők tudtak a pénz létezéséről, az is lehet, hogy éppen az apától, aki már korábban elvált az anyjától, és ritkán látogatta a családját, illetve a lányát.

A 14 éves Gjorcsevszkát a gyilkossággal gyanúsított Ljupcso Palevszki Palcso délelőtt 10-11 óra körül lőtte le, miután értesült róla, hogy a kislány édesanyja is feljelentést tett a rendőrségen. A rendőrök két pisztolyt találtak, amelyeket szakértői vizsgálatra adtak át.

Egyelőre folynak a találgatások arról is, hogy a gyerekrablók miért nem kértek váltságdíjat, és ennek érdekében miért nem vették fel a kapcsolatot a kislány anyjával.

A macedón sajtó megjegyzi, hogy nem hivatásos bűnözőkről van szó, akik korábban nem követtek el hasonló bűncselekményeket, és mivel amatőrök voltak, fennáll a lehetőség, hogy pánikba estek.

A sofőrök szerepe

A gyilkos november 30-án elhagyta Macedóniát, miután ügyvédje és barátja, Vaszko Sztojkov Belgrádba vitte, ahova állítólag orvosi vizsgálatok céljából indult.

Az ügyvéd azt állította, hogy ő nem tudott arról, hogy Palevszkit mivel gyanúsítják, az elkövető viszont azt mondta neki, hogy ha a vizsgálatok nem sikerülnek, akkor Isztambulba megy tovább.

Az ügyvéd szerint őt a jóindulat vezérelte, és segíteni akart a barátjának, de biztosan nem rejtegette volna, ha bármit is tud az esetről.

Palevszki valóban Törökország felé vette az irányt, erre azáltal derült fény a hollétére, hogy az őt szállító második sofőr a Facebookon beszámolt arról, hogy éppen merre jár.

Oroszbarát párt tagja volt

A meggyilkolt kislány holttestét a Szkopje külterületének számító Orman falu közelében találták meg. A rendőrség megállapította, hogy a kislányt ugyanaz a személy ölte meg, aki az említett veleszi fodrászt is meggyilkolta.

Palevszkinek jobboldali oroszbarát párt tagja volt Macedóniában, az interneten ma is megtalálható beszélgetésekben azt hirdette, hogy Oroszország a szankciók ellenére példátlan gazdasági sikereket ért el, és hogy az albánok mind bűnözők.

A macedón belügyminiszter  szeptemberben azt mondta, hogy Észak-Macedónia a Nyugat-Balkán legbiztonságosabb állama

A macedón belügyminiszter szeptemberben azt mondta, hogy Észak-Macedónia a Nyugat-Balkán legbiztonságosabb állama

A videók szerint láncdohányosnak számító Palevszki állítólag építészettel foglalkozott, és egy Horvátország által jegyzett nemzetközi elfogatóparancs alapján korábban több hónapos kiadatási őrizetben volt Belgrádban.

Az interneten saját podcastje is volt, a gyanúsítottak pedig a Desna, vagyis a Jobboldal nevet viselő párton keresztül kialakult kapcsolataik által ismerték egymást.

Felvetődik a kérdés, hogy Palevszki, aki egy jólmenő építőipari üzletember volt, a kilencvenes években ugyanis több millió eurót keresett a Debar Mal környékén végzett építkezésekkel, most egy legfeljebb több tízezer eurós zsarolási ügy fő szervezője legyen, aminek során gyilkosságot követett el, és nem is egyet.

Az esetet követően Macedóniában az internet népe körében egyre inkább erősödik a követelés a halálbüntetés visszaállítására, miközben a VMRO-DPMNE a belügyminiszter lemondását követeli, szerintük ugyanis a történteket követően bebizonyosodott, hogy működésképtelen a rendszer, az intézmények alkalmatlanok, a vezetőknél pedig a felelősség hiánya mutatható ki.

Az ellenzékiek a leváltásra érett politikusok kosarába tették Bujar Osmani külügyminisztert és Dimitar Kovacsevszki macedón miniszterelnököt is.

Mindeközben a Nova Makedonija kommentátora úgy véli, hogy a nyomozó hatóságok és a rendőrség viszonylag rövid időn belül megtalálta az áldozatokat és a bűncselekmény elkövetőit.

A kommentátor szerint a két szörnyű gyilkosságot követően az emberek hitetlenkedve kérdezik, hogy ez miként fordulhatott elő egy olyan országban, amelyben legalább tegnapig abban lehetett bízni, hogy békés és jó emberek lakják, most viszont kiderült, hogy vannak olyan szörnyek is, akik ilyen bűncselekményeket hajtanak végre.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava