Connect with us

Magyarország

Megjött a vétózási kedv, most Szijjártó figyelmeztette Bulgáriát, lesz-e újabb kávézás?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Vajon meghívja-e a német külügyminiszter egy kávéra, vagy lesz vétó?
Vajon meghívja-e a német külügyminiszter egy kávéra a magyar kollégát? (Forrás: Facebook, Szijjártó Péter)
Listen to this article

Magyarország világossá tette Bulgária számára, hogy megvétózza az ország schengeni tagságát, ha huzamosabb ideig fenntartja a földgáz szállítására vonatkozó büntetővámot. Ezt a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban jelentette be, merthogy kiderült, hogy a hollandok már nem vétóznak Bulgária esetében. Szijjártó Péter a bolgár lépést “botrányosnak és ellenségesnek” nevezte, mert az veszélyezteti az Észak-Macedóniának, Szerbiának és Magyarországnak szánt földgáz átszállítását. A magyar tárcavezető szerint a bolgárok most nagyon igyekeznek, hogy eltöröljék az ezzel kapcsolatos törvényüket, és ha ezt megteszik, akkor Magyarország visszavonja a vétóról szóló döntését.

Most Szijjártó lépett

– Magyarország világossá tette Bulgária számára, hogy megvétózza az ország schengeni tagságát, ha huzamosabb ideig fenntartja a földgáz szállítására vonatkozó büntetővámot

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban.

Szijjártó Péter a bolgár lépést “botrányosnak és ellenségesnek” nevezte, mert az veszélyezteti az Észak-Macedóniának, Szerbiának és Magyarországnak szánt földgáz átszállítását.

– A jelenlegi geopolitikai és biztonsági körülmények következtében a Magyarország földgázellátásához szükséges gázmennyiség döntő része ezen a vezetéken érkezik, és “az európai jogszabályokkal teljesen ellentétes” bolgár döntés “annak a veszélyét hozta magával, hogy leáll a földgázszállítás többek között Magyarországra is”

– mutatott rá a miniszter. Szijjártó Péter jelezte, hogy Bulgária schengeni tagságáról a jövő héten születik döntés, “ezért a bolgárok most hirtelen nagyon elkezdtek igyekezni, hogy eltöröljék ezt a törvényt.

– Ha eltörlik, akkor mi is vissza fogjuk vonni a vétóról szóló döntésünket

– fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Korábban Orbán tárgyalt róla

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a hét közepén közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedden telefonon tárgyalt Bojko Boriszov korábbi bolgár kormányfővel, a GERB párt elnökével.

A megbeszélésen Bojko Boriszov megerősítette, hogy pártközi megállapodás született arról, hogy Bulgária teljesíti a határozott magyar kérést, és megszünteti a gázszállítási büntetővámot, amely súlyos fenyegetést jelentett Magyarország energiabiztonságára.

Orbán Viktorral ezen kívül megvitatták Bulgária schengeni csatlakozásának kérdését is, amely a volt bolgár kormányfő szerint kulcsfontosságú országuk számára.

Bojko Boriszov arról tájékoztatta a magyar miniszterelnököt, hogy Bulgária immár minden feltételt teljesít a schengeni övezetbe való belépéshez, ami viszont nem tekinthető hivatalos álláspontnak, mert az ország miniszterelnökét nem Boriszovnak hívják, és ez egyelőre nincs is tervben, bár az kétségtelen, hogy Boriszovnak még mindig jelentős befolyása van a bolgár politikára.

Hollandia elállt a vétótól

Közben a BTN bolgár hírügynökség arról számolt be, hogy Hollandia ügyvezető kormánya zöld utat adott Bulgáriának a schengeni útlevélmentes utazási övezethez való csatlakozásához.

A hírt a két ország miniszterelnöke, Nikolaj Denkov és Mark Rutte közölte az uniós vezetők december 15-i brüsszeli csúcstalálkozója után. A holland kormány a döntést tartalmazó levelet elküldte az ország parlamentjének.

A kormány döntését a parlamentnek nem kell megszavaznia, de ha úgy dönt, megvétózhatja. Mark Rutte ügyvezető kormánya köteles tájékoztatni a parlamentet minden döntéséről.

A bolgár hírügynökség ezzel kapcsolatban azt írta: mindenki reméli, hogy nem lesz vétó a bolgárok schengeni csatlakozásáról szóló döntésre.

A holland kormány a parlamentnek küldött levelében emlékeztetett a legutóbbi bulgáriai misszió eredményeire, és azt állította, hogy nem találtak hiányosságokat.

A Rutte-kabinet szerint a bolgár kormány reformokat hajtott végre a jogállamiság területén. A következtetés tehát az, hogy Bulgária megfelel a schengeni térséghez való csatlakozás feltételeinek.

– Amit a bolgár-török határon látunk, az komoly előrelépés, és a korrupció elleni küzdelem terén is van eredmény az országban. A helyzet nem tökéletes, de jelentősen javult

– jelentette ki a holland ügyvezető miniszterelnök, aki szerint Hollandiának őszintének kell lennie, és el kell ismernie, hogy vannak eredmények.

– Évek óta akadályozzuk mindkét ország (Bulgária és Románia) csatlakozását. Tavaly pozitív értékelést adtunk Romániáról, most őszintének kell lennünk, és meg kell tennünk ezt a lépést Bulgária esetében is

– mondta Mark Rutte holland miniszterelnök a bolgár hírügynökség jelentése szerint.

A bolgár miniszterelnök közben úgy fogalmazott, hogy Ausztriával is folynak a tárgyalások. Denkov abban bízik, hogy a hágai pozitív döntés a Béccsel folytatott tárgyalásokra is hatással lesz.

Magyarország áthidalása egyelőre nem került szóba, ezek után esetleg előfordulhat, hogy Annalena Baerbock német külügyminiszter meghívja egy kávéra Szijjártó Pétert, vagy legalább kísérletet tesz rá.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

4
Hollandia nem vétózza meg Bulgária schengeni tagságát, már csak Ausztriában bízhatunk

Mi történik, ha az osztrákok sem vétóznak?

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English2 hét telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékMost Szijjártó lépettKorábban Orbán tárgyalt rólaHollandia elállt a vétótólMini közvélemény-kutatás Listen to this article Marko Đurić, who previously served as...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English4 hét telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékMost Szijjártó lépettKorábban Orbán tárgyalt rólaHollandia elállt a vétótólMini közvélemény-kutatás Listen to this article Even the Croatians couldn’t resist getting...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English1 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékMost Szijjártó lépettKorábban Orbán tárgyalt rólaHollandia elállt a vétótólMini közvélemény-kutatás Listen to this article The Serbian government has made the...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English1 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékMost Szijjártó lépettKorábban Orbán tárgyalt rólaHollandia elállt a vétótólMini közvélemény-kutatás Listen to this article In recent days, there has been...

Jöhet a sorkatonai szolgálat Jöhet a sorkatonai szolgálat
English2 hónap telt el azóta

Serbia reinstates mandatory military service, allegedly not preparing for war

TartalomjegyzékMost Szijjártó lépettKorábban Orbán tárgyalt rólaHollandia elállt a vétótólMini közvélemény-kutatás Listen to this article Miloš Vučević, the acting defense minister...

Egy hét legjava