Connect with us

Bosznia

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából
5 (1)

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai Energoinvestre, mert azt akarhatta elérni, hogy a Bosznia-Hercegovinába irányuló gázexport a Török Áramlat gázvezeték, szerbiai leágazásának számító Balkáni Áramlaton keresztül legyen megoldott, vagyis Szerbián és nem Magyarországon keresztül!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta (Forrás X platform)
Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 1 Átlag: 5]
A cikk meghallgatása

Becsült olvasási idő: 8 perc

A magyar FGSZ Zrt. megnyerte a zürichi választottbírósági eljárást a boszniai BH Gas-al és az Energoinvesttel szemben, így a két cég köteles 11 millió USD összeget kifizetni az FGSZ-nek. A magyar exportőr amiatt indított 2021 áprilisában pert a két boszniai partnerével szemben, mert azok a 2023-ig érvényes szerződést annak lejárta előtt felmondták, és az akkor átadott Balkáni Áramlaton keresztül érkező orosz gáz beszerzése mellett döntöttek. Iparági pletykák szerint a Gazprom akarta a magyar és ukrán tranzitirányt megváltoztatni, így a boszniai cégek kénytelenek voltak felmondani az FGSZ-el meglévő szerződésüket.

Az FGSZ-nek adtak igazat

Megszületett a döntés a magyar FGSZ Zrt. és a bosznia-hercegovinai gázimportőr cégek közti perben a Zürichben lévő Nemzetközi Választottbíróság előtt. Az ítélet alapján a két alperes cég, vagyis a bosnyák-horvát Föderáció kormányának többségi tulajdonában álló Energoinvest és a BH Gas köteles 11,1 millió USA dollár megfizetésére.

A bíróság döntésére több mint két és fél évet kellett várni. Az FGSZ az eljárást a boszniai partnereivel szemben még 2021. áprilisában kezdeményezte, miután a két alperes cég vezetése arra irányuló lépéseket tett, hogy felmondja a magyar vállalattal négyéves időszakra még 2019-ben megkötött gáztranzitszerződést.

Az FGSZ eredeti követelése a szerződésben megállapított kötbér teljes összegére, vagyis 23 millió USD-ra terjedt ki, azonban a BH Gas vezetése ellenkérelmet nyújtott be, amiben bizonyítani tudta, hogy ismeretlen okból 2019 és 2021 között az FGSZ rendre magasabb összeget követelt a leszállított gáz után, mint amit a szerződés alapján követelhetett volna.

Ez a különbség a kétéves kifizetési időszakban elérte a 9 millió USD-t, így a bíróság ezzel az összeggel csökkentette az FGSZ-nek megítélt kötbért.

A jelentős összegű túlszámlázás miatt a BH Gas akkori vezetése le is kellett, hogy mondjon, mert azzal gyanúsították meg, hogy szándékosan teljesítettek magasabb összegű kifizetést a magyar cég részére.

A jogalap nélküli kifizetésekkel kapcsolatban nem indult vizsgálat, a BH Gas 2021 nyarán kinevezett új vezetése megelégedett a korábbi elnökségi tagok eltávolításával.

A Gazprom lehetett a háttérben

Sokan sokféleképpen magyarázták a bosnyák-horvát Föderáció gázimportjáért felelős Energoinvest vezetésének arra irányuló döntését, hogy egyik napról a másikra már nem az FGSZ-el megkötött szerződésben szereplő Ukrajna-Magyarország-Szerbia irányon keresztül szerzik be a földgázt.

Jelenleg az Energoinvest változatlanul a Gazpromtól, mint kizárólagos boszniai földgáz importőrtől vásárol. A beszállítási irány azonban lényegesen megváltozott, mivel 2021 áprilisa óta, vagyis a Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, Recep Tayyip Erdoğan török államfő, Aleksandar Vučić
szerb elnök és Bojko Boriszov, bolgár miniszterelnök vett részt a Török Áramlat átadásán

Vlagyimir Putyin orosz elnök, Recep Tayyip Erdoğan török államfő, Aleksandar Vučić szerb elnök és Bojko Boriszov, bolgár miniszterelnök vett részt a Török Áramlat átadásán (Forrás: AK Party)

A több államon átívelő tranzit miatt nem tekinthető érdemi oknak az Energoinvest vezetésének akkori indoklása, miszerint a magyar FGSZ-nek fizetendő tranzitdíj jelentette tehertől akartak szabadulni.

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős Energoinvestre, mert azt akarhatták elérni, hogy a Bosznia-Hercegovinába irányuló gázexport az akkor átadott Török Áramlat gázvezeték, szerbiai leágazásának számító Balkáni Áramlaton keresztül legyen megoldott, vagyis Szerbián és nem Magyarországon keresztül!

Az orosz fél ezzel ugyan kivette az FGSZ zsebéből a tranzitdíjat, ugyanakkor megoldotta, hogy Szerbia és Bosznia-Hercegovina gázellátása független legyen az Ukrajnán keresztül zajló földgáz exporttól már 10 hónappal az ukrajnai háború előtt. A Kreml és a Gazprom ezzel is csökkenteni akarhatta az Ukrajnán keresztül zajló gázszállítás jelentőségét.

Az orosz külügyminiszter szerint Ukrajna fel akarja robbantani a Török és a Kék Áramlatot

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Ukrajna fel akarja robbantani a Török és a Kék Áramlatot, a térképen a kék szín értelemszerűen a Kék Áramlat

Gázháború kicsiben

Az FGSZ mostani pernyertessége mellett indokolt megjegyezni, hogy a fentiek plasztikusan mutatják a boszniai és egyben a nyugat-balkáni térség orosz gázfüggőségének mértékét.

Az Egyesült Államok a USAID-en keresztül ugyan már 2021-ben megkezdte a BH Gas bevonásával egy alternatív ellátási útvonal kidolgozását. Ez a „déli összeköttetés” (južna interkonekcija) biztosítaná a kapcsolatot a horvátországi gázhálózat és a boszniai Föderáció gázvezeték rendszere között.

A jelenlegi tervek szerint a több mint 100 millió USD összegű projektet szinte teljes egészében az Európai Bizottság finanszírozná, megoldva ezzel a boszniai gázszükségletek diverzifikációját.

A projekt azonban elakadt, mert a tervezett vezeték kiépítésének helyt adó Hercegovinában a térség erős emberének számító Dragan Čović vezette Horvát Demokratikus Közösség Bosznia-Hercegovinai Pártja (HDZ BiH) kijelentette, hogy csak abban az esetben támogatja a projektet, ha az egyébként is indokolatlanul szegmentált boszniai gázpiacon létrejön még egy cég az újonnan létesítendő vezeték kezelésére.

Ebbe természetesen Čović szerette volna meghatározni legalább részben az igazgatósági tagok kilétét a horvátság érdekeinek védelmére hivatkozva!

Utóbbi kapcsán Michael Murphy az USA szarajevói nagykövete keresetlen szavakkal illette Čovićot, akit valószínűleg a zágrábi pártközpontból is eligazíthattak, mert az elmúlt hónapokban már megengedőbbnek mutatkozott a HDZ BiH vezére a tervezett vezetékkel kapcsolatban.

A lokális gázháború frontvonalai a bosnyák-horvát Föderáció és a boszniai Szerb Köztársaság között is megmerevedtek.

Boszniai gáztérkép

Boszniai gáztérkép a “déli összeköttetéssel”, amely fölött Dragan Čović boszniai horvát politikus akar(t) diszponálni, amitől az amerikaiak berágtak (Forrás: X platform)

A Radovan Višković vezette boszniai szerb kormány attól tette függővé a boszniai parlamentben a horvátországi irányba létesítendő interkonnektor támogatását, ha ugyanakkor a Föderáció vezetése is támogatja a Banja Luka és Bijeljina közti újabb vezeték megépítését.

Utóbbi kivitelezését a SrbijaGas végezné, és 100%-ban a Gazprom biztosítaná a földgázt. A bosnyák és horvát politikai vezetés a szerb entitásban létesítendő újabb vezetéket nem támogatja, tekintettel arra, hogy nemhogy csökkentené, hanem tovább növelné Bosznia-Hercegovina orosz gáztól való függőségét.

Az EU és az USA vezetése immár sokadszor minősítette stratégiai jelentőségűnek a boszniai orosz gázfüggőség megszüntetését, az elmúlt két év azonban csupán arra volt elegendő, hogy újabb tervek születhessenek meg, előrelépés azonban nem történt.


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


5
Az USA a USAID már 2021-ben megkezdte egy alternatív ellátási útvonal kidolgozását. Ez a „déli összeköttetés” nevet viselő gázvezeték

Ön szerint szükség van a déli gázvezetékre?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Most együtt futottak neki a kérdésnek Most együtt futottak neki a kérdésnek
Bosznia2 nap telt el azóta

Várhelyi és Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról
0 (0)

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia3 nap telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést
0 (0)

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország5 nap telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt
0 (0)

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország6 nap telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
0 (0)

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia6 nap telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban
0 (0)

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava