Connect with us

Szlovénia

Szlovéniában idén 902 euró a nettó minimálbér, Horvátországban 677

Egy hozzászóló szerint a szlovénok minimálbére megegyezik a horvát átlagkeresettel, miközben az élelmiszerek ára Szlovéniában alacsonyabb, mint Horvátországban, amihez némi iróniával hozzátette, hogy a horvátoknak viszont van egy HDZ-jük, vagyis Horvát Demokratikus Közösségük, így az élet szuper!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az élet szuper, hullik az aprópénz (A kép természetesen illusztráció)
Az élet szuper, hullik az aprópénz (A kép természetesen illusztráció, forrás Freepik)
Listen to this article

Idén Szlovéniában 4,2 százalékkal, bruttó 1253,90 euróra emelkedik a . A 24ur internetes portál beszámolója szerint az új 50,54 euróval lesz magasabb, mint tavaly, azaz 1253,90 lesz bruttó összegben, ami nettóban 902 eurót jelent. Az új összeg az idén január 1-étől végzett munkák díjazására vonatkozik. Horvátországban ugyanakkor jelentősebb a növekedés, de az ottani legalacsonyabb így is jóval kevesebb, mint Szlovéniában.

Decembert hasonlítják decemberhez

A munka- és családügyi, valamint szociális és esélyegyenlőségi minisztérium közleménye szerint a minimálbért legalább évente egyszer a fogyasztói árak emelkedéséhez igazítják.

Ehhez a statisztikai hivatal adatait használják, és a decemberi fogyasztói árakat hasonlítják az előző év decemberi árakhoz, ami tavaly 4,2 százalékos növekedést jelentett.

Ezen túlmenően a harmonizáció során egyéb kritériumokat is figyelembe vehetnek, mint például a bérek, a gazdasági feltételek, vagy a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás alakulása.

A szlovén minimálbér

A az utóbbi 12 évben (Forrás: munkaügyi minisztérium)

A munkaadók ragaszkodtak ahhoz, hogy az idei emelés a bizonytalan gazdasági viszonyok miatt ne haladja meg a törvényi minimumot, a szakszervezetek azonban sokkal nagyobb elvárásokat támasztottak, és legalább 7,5%-os emelést javasoltak.

Luka Mesec a törvényes előírást, és ezzel együtt a munkaadói oldal álláspontját követte, így alakult ki a bruttó 1.253,90 eurós .

Horvátországban is emelkedett a

Horvátországban is januárban emelték a minimálbért, amely 2024-ben bruttó 840 euró lesz.

A Večernji list beszámolója szerint a legalacsonyabb bruttó kereset Horvátországban 700 euró volt, így idén 140 euróval lesz több, ami 20 százalékos növekedést jelent, de a így is lényegesen kevesebb, mint Szlovéniában.

Nettó értékben a legrosszabbul kereső szlovénok 902 eurót vihetnek haza, a legkisebb nettó Horvátországban 677 euró, ami 225 euróval alacsonyabb, mint a szomszédságban.

Egy Lumumba nevű hozzászóló a zágrábi Večernji listben megjegyezte, hogy a szlovénok a bérek tekintetében mindig is a előtt álltak, és állnak is. Szerinte a különbség a kultúrában, a mentalitásban, a termelékenységben és a horvátoknak abban a szerencsétlenségében keresendő, hogy közel 500 évig a törökökkel voltak ​​határosak, ami legalább 250 éves állandó konfliktust és vészhelyzetet eredményezett.

Lumumba azt is megjegyezte, hogy az osztrákok katonának használták a horvátokat, miközben , azaz Kranjska osztrák tartomány volt, amit a saját államuk részének tekintettek, és úgy is kezeltek.

A Jadran666 hozzászóló szerint a szlovénok minimálbére megegyezik a átlagkeresettel, miközben az élelmiszerek ára Szlovéniában alacsonyabb, mint Horvátországban, amihez némi iróniával hozzátette, hogy a horvátoknak viszont van egy HDZ-jük ( Demokratikus Közösségük), így az élet szuper!


Mini


Az alábbi csak a olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


33
Szlovéniában a nettó minimálbér lassan megközelíti az ezer eurót

Mi okozza a különbséget a térség más országaihoz képest?

other answer noteIde írd be a javaslatodat.

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English2 hét telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékDecembert hasonlítják decemberhezHorvátországban is emelkedett a minimálbérMini közvélemény-kutatás Listen to this article Marko Đurić, who previously served as an ambassador...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English4 hét telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékDecembert hasonlítják decemberhezHorvátországban is emelkedett a minimálbérMini közvélemény-kutatás Listen to this article Even the Croatians couldn’t resist getting involved in...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English1 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékDecembert hasonlítják decemberhezHorvátországban is emelkedett a minimálbérMini közvélemény-kutatás Listen to this article The Serbian government has made the decision to...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English1 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékDecembert hasonlítják decemberhezHorvátországban is emelkedett a minimálbérMini közvélemény-kutatás Listen to this article In recent days, there has been quite a...

Jöhet a sorkatonai szolgálat Jöhet a sorkatonai szolgálat
English2 hónap telt el azóta

Serbia reinstates mandatory military service, allegedly not preparing for war

TartalomjegyzékDecembert hasonlítják decemberhezHorvátországban is emelkedett a minimálbérMini közvélemény-kutatás Listen to this article Miloš Vučević, the acting defense minister of the...

Egy hét legjava