Connect with us

Szlovénia

Szlovéniában idén 902 euró a nettó minimálbér, Horvátországban 677

Egy hozzászóló szerint a szlovénok minimálbére megegyezik a horvát átlagkeresettel, miközben az élelmiszerek ára Szlovéniában alacsonyabb, mint Horvátországban, amihez némi iróniával hozzátette, hogy a horvátoknak viszont van egy HDZ-jük, vagyis Horvát Demokratikus Közösségük, így az élet szuper!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az élet szuper, hullik az aprópénz (A kép természetesen illusztráció)
Az élet szuper, hullik az aprópénz (A kép természetesen illusztráció, forrás Freepik)
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Idén Szlovéniában 4,2 százalékkal, bruttó 1253,90 euróra emelkedik a minimálbér. A 24ur internetes portál beszámolója szerint az új minimálbér 50,54 euróval lesz magasabb, mint tavaly, azaz 1253,90 lesz bruttó összegben, ami nettóban 902 eurót jelent. Az új összeg az idén január 1-étől végzett munkák díjazására vonatkozik. Horvátországban ugyanakkor jelentősebb a növekedés, de az ottani legalacsonyabb fizetés így is jóval kevesebb, mint Szlovéniában.

Decembert hasonlítják decemberhez

A szlovén munka- és családügyi, valamint szociális és esélyegyenlőségi minisztérium közleménye szerint a minimálbért legalább évente egyszer a fogyasztói árak emelkedéséhez igazítják.

Ehhez a szlovén statisztikai hivatal adatait használják, és a decemberi fogyasztói árakat hasonlítják az előző év decemberi árakhoz, ami tavaly 4,2 százalékos növekedést jelentett.

Ezen túlmenően a harmonizáció során egyéb kritériumokat is figyelembe vehetnek, mint például a bérek, a gazdasági feltételek, vagy a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás alakulása.

A szlovén minimálbér

A szlovén minimálbér az utóbbi 12 évben (Forrás: szlovén munkaügyi minisztérium)

A szlovén munkaadók ragaszkodtak ahhoz, hogy az idei emelés a bizonytalan gazdasági viszonyok miatt ne haladja meg a törvényi minimumot, a szakszervezetek azonban sokkal nagyobb elvárásokat támasztottak, és legalább 7,5%-os emelést javasoltak.

Luka Mesec szlovén gazdasági miniszter a törvényes előírást, és ezzel együtt a munkaadói oldal álláspontját követte, így alakult ki a bruttó 1.253,90 eurós minimálbér.

Horvátországban is emelkedett a minimálbér

Horvátországban is januárban emelték a minimálbért, amely 2024-ben bruttó 840 euró lesz.

A Večernji list beszámolója szerint a legalacsonyabb bruttó kereset Horvátországban 700 euró volt, így idén 140 euróval lesz több, ami 20 százalékos növekedést jelent, de a horvát minimálbér így is lényegesen kevesebb, mint Szlovéniában.

Nettó értékben a legrosszabbul kereső szlovénok 902 eurót vihetnek haza, a legkisebb nettó fizetés Horvátországban 677 euró, ami 225 euróval alacsonyabb, mint a szomszédságban.

Egy Lumumba nevű hozzászóló a zágrábi Večernji listben megjegyezte, hogy a szlovénok a bérek tekintetében mindig is a horvátok előtt álltak, és állnak is. Szerinte a különbség a kultúrában, a mentalitásban, a termelékenységben és a horvátoknak abban a szerencsétlenségében keresendő, hogy közel 500 évig a törökökkel voltak ​​határosak, ami legalább 250 éves állandó konfliktust és vészhelyzetet eredményezett.

Lumumba azt is megjegyezte, hogy az osztrákok katonának használták a horvátokat, miközben Szlovénia, azaz Kranjska osztrák tartomány volt, amit a saját államuk részének tekintettek, és úgy is kezeltek.

A Jadran666 hozzászóló szerint a szlovénok minimálbére megegyezik a horvát átlagkeresettel, miközben az élelmiszerek ára Szlovéniában alacsonyabb, mint Horvátországban, amihez némi iróniával hozzátette, hogy a horvátoknak viszont van egy HDZ-jük (Horvát Demokratikus Közösségük), így az élet szuper!


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


36
Szlovéniában a nettó minimálbér lassan megközelíti az ezer eurót

Mi okozza a különbséget a térség más országaihoz képest?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava