Connect with us

Macedónia

Lavrov részt vehet az EBESZ szkopjei ülésén, Bulgária megnyitotta előtte a légterét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szkopje
Még nem érkezett el a nagy szembesülés pillanata: Dmitro Ivanovics Kuleba és Szergej Viktorovics Lavrov (Forrás: X-platform)
Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Bulgária megnyitotta a légterét az orosz külügyminiszter előtt, így Szergej Lavrov részt vehet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Külügyminiszteri Tanácsának szkopjei ülésén. Erről Oroszország bulgáriai nagykövete, Eleonora Mitrofanova tájékoztatta a Tass orosz hírügynökséget, miután a bolgár külügyminisztérium jóváhagyta az orosz külügyminiszter átrepülését, de nem kell azt hinni, hogy a szófiai vezetés erről önállóan döntött.

Lavrov átrepülhet Bulgária felett

Mitrofanova bejelentése szerint pozitív választ kaptak azzal a jegyzékkel kapcsolatban, hogy Lavrov gépe átrepülhet-e a bolgár légtéren.

Erre azt követően kerülhetett sor, miután az észak-macedóniai kormány hozzájárult ahhoz, hogy leszálljon Szkopjéban az orosz gép, amely a moszkvai küldöttséget szállítja az EBESZ-értekezletre.

Washingtonban ugyanakkor megerősítették, hogy Anthony Blinken külügyminiszter vezeti az amerikai delegációt a szkopjei összejövetelen, így az sem kizárt – sőt nagyon is elképzelhető – hogy az orosz és az amerikai külügyér külön is találkozik.

James O’Brien Európáért és Eurázsiáért felelős helyettes amerikai államtitkár nem kívánta elárulni, hogy létrejön-e a találkozó Lavrov és Blinken között, csak annyit mondott az Amerika Hangjának (VOA), hogy Blinken “jó megbeszélést folytat majd” az EBESZ-es kollégákkal az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatásáról.

Szófia előtte egyeztetett

Bulgária nem önmagától volt olyan okos, hogy átengedje Lavrov gépét, Marija Gabriel bolgár miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter kedden újságírói megkeresésre ugyanis elmondta, hogy Szófia döntését egyeztette az Európai Unióval, vagyis aligha kétséges, hogy ez egész repülősdi mögött Brüsszelen keresztül az Egyesült Államokba vezetnek a szálak.

Két Gabriel: Marija Gabriel november 17-én gyümölcsöző megbeszélést folytatott Gabriel Escobar amerikai Balkán-megbízottal (Forrás: X-platform, Marija Gabriel)

Két Gabriel: Marija Gabriel november 17-én gyümölcsöző megbeszélést folytatott Gabriel Escobar amerikai Balkán-megbízottal (Forrás: X-platform, Marija Gabriel)

A BTA bolgár hírügynökségnek nyilatkozva a külügyminiszter asszony úgy fogalmazott, hogy Bulgária soha nem adna ki ilyen engedélyt az orosz küldöttségnek, ha nem lenne világos elképzelése arról, hogy kik vannak az orosz küldöttségben.

Az orosz külügyminiszter azonban nem röpködhet ezentúl kedvére Bulgária felett, az engedély ugyanis ideiglenes, és kizárólag az EBESZ Miniszteri Tanácsának november 29-e és december 1-e közötti szkopjei ülésére szól.

Marija Gabriel ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a találkozó rendkívül fontos, ami az EBESZ jövőjét illeti. Szerinte Bulgária nemcsak abban érdekelt, hogy a Nyugat-Balkánon stabilitás legyen, hanem abban is, hogy tapasztalataival hozzájáruljon ennek a stabilitásnak a tartósságához, mert ez egyúttal Európa stabilitását is jelenti.

Az ukránok nem mennek Szkopjéba

Ezzel párhuzamosan az ukrán külügyminisztérium közleménnyel szólt hozzá a kérdéshez, amelyben sajnálkozásának adott hangot Oroszország “elkerülhetetlen jelenléte” miatt az EBESZ szkopjei fórumán, és bejelentette, hogy az ukrán küldöttség nem vesz részt rajta.

A balti országok közös nyilatkozata

A balti országok közös nyilatkozata

Ukrajna azzal érvelt, hogy az orosz küldöttség jelenléte a miniszteri szintű találkozón, amely az ukrajnai elleni átfogó orosz invázió kezdete óta először fordul elő, csak tovább mélyíti a válságot, amelybe Oroszország sodorta az EBESZ-t.

A Kijevben kiadott közlemény szerint erre való tekintettel Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nem vesz részt az EBESZ külügyminiszteri szintű ülésén, ugyanakkor azonban Ukrajna továbbra is elkötelezett az EBESZ elvei mellett, és kész folytatni az együttműködést a Helsinki Záróokmány tiszteletben tartásának érdekében, különösen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békeformulájának végrehajtása révén.

A Nova Makedonija című szkopjei lap/hírportál szerint Kijev nagyra értékelte az elnöklő Macedónia, és személyesen Bujar Osmani külügyminiszter erőfeszítéseit, aki az ukránok szerint magas szakmai felkészültséget és rendíthetetlen elkötelezettséget mutatott az EBESZ elveinek és kötelezettségeinek védelme mellett, és elnöksége alatt kiemelten kezelte az Ukrajna elleni orosz agresszió szembeni fellépés kérdését.

A macedón hírportál arról is beszámolt, hogy nemcsak az ukránok, hanem a balti országok is megsértődtek, és ők is távol maradnak a találkozótól, Észtország, Lettország és Litvánia ugyanis bejelentette, hogy bojkottálják az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Szkopjéban megrendezésre kerülő miniszteri találkozóját, amennyiben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is részt vesz rajta.

A három balti ország külügyminiszterének közös nyilatkozatában az olvasható, hogy Lavrov jelenléte a szkopjei találkozón legitimitást biztosít az agresszor Oroszországnak, hogy bagatellizálja az általa elkövetett brutális bűncselekményeket, amelyekkel szembetűnő módon semmibe vették és megsértették az EBESZ által követett alapelveket és kötelezettségeket.

Margus Tsahkna észt külügyminiszter mindezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Oroszország kihasználja a lehetőséget propagandájának terjesztésére és a Nyugat egységének aláásására, szerinte ugyanis tény, hogy miközben az EBESZ Szkopjéban ülésezik, az orosz katonai gépezet ártatlan ukránokra támad, és szemrebbenés nélkül deportálja az ukrán gyerekeket.

Tsahkna sértődöttsége ráadásul kettős, miután a rotációs elv alapján 2024-ben Észtországnak kellett volna átvennie az EBESZ elnöki posztját, de Oroszország és Fehéroroszország ellenkezése miatt az észtek helyett a szervezet élére kompromisszumos megoldásként Málta kerül.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

23
Lavrov részt vehet az EBESZ szkopjei ülésén, Bulgária megnyitotta előtte a légterét

Milyen szerepet játszhat az EBESZ Európa jövőjét illetően?

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava