Connect with us

Macedónia

Lavrov részt vehet az EBESZ szkopjei ülésén, Bulgária megnyitotta előtte a légterét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szkopje
Még nem érkezett el a nagy szembesülés pillanata: Dmitro Ivanovics Kuleba és Szergej Viktorovics Lavrov (Forrás: X-platform)
Listen to this article

Bulgária megnyitotta a légterét az orosz külügyminiszter előtt, így Szergej Lavrov részt vehet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Külügyminiszteri Tanácsának szkopjei ülésén. Erről Oroszország bulgáriai nagykövete, Eleonora Mitrofanova tájékoztatta a Tass orosz hírügynökséget, miután a bolgár külügyminisztérium jóváhagyta az orosz külügyminiszter átrepülését, de nem kell azt hinni, hogy a szófiai vezetés erről önállóan döntött.

Lavrov átrepülhet Bulgária felett

Mitrofanova bejelentése szerint pozitív választ kaptak azzal a jegyzékkel kapcsolatban, hogy Lavrov gépe átrepülhet-e a bolgár légtéren.

Erre azt követően kerülhetett sor, miután az észak-macedóniai kormány hozzájárult ahhoz, hogy leszálljon Szkopjéban az orosz gép, amely a moszkvai küldöttséget szállítja az EBESZ-értekezletre.

Washingtonban ugyanakkor megerősítették, hogy Anthony Blinken külügyminiszter vezeti az amerikai delegációt a szkopjei összejövetelen, így az sem kizárt – sőt nagyon is elképzelhető – hogy az orosz és az amerikai külügyér külön is találkozik.

James O’Brien Európáért és Eurázsiáért felelős helyettes amerikai államtitkár nem kívánta elárulni, hogy létrejön-e a találkozó Lavrov és Blinken között, csak annyit mondott az Amerika Hangjának (VOA), hogy Blinken “jó megbeszélést folytat majd” az EBESZ-es kollégákkal az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatásáról.

Szófia előtte egyeztetett

Bulgária nem önmagától volt olyan okos, hogy átengedje Lavrov gépét, Marija Gabriel bolgár miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter kedden újságírói megkeresésre ugyanis elmondta, hogy Szófia döntését egyeztette az Európai Unióval, vagyis aligha kétséges, hogy ez egész repülősdi mögött Brüsszelen keresztül az Egyesült Államokba vezetnek a szálak.

Két Gabriel: Marija Gabriel november 17-én gyümölcsöző megbeszélést folytatott Gabriel Escobar amerikai Balkán-megbízottal (Forrás: X-platform, Marija Gabriel)

Két Gabriel: Marija Gabriel november 17-én gyümölcsöző megbeszélést folytatott Gabriel Escobar amerikai Balkán-megbízottal (Forrás: X-platform, Marija Gabriel)

A BTA bolgár hírügynökségnek nyilatkozva a külügyminiszter asszony úgy fogalmazott, hogy Bulgária soha nem adna ki ilyen engedélyt az orosz küldöttségnek, ha nem lenne világos elképzelése arról, hogy kik vannak az orosz küldöttségben.

Az orosz külügyminiszter azonban nem röpködhet ezentúl kedvére Bulgária felett, az engedély ugyanis ideiglenes, és kizárólag az EBESZ Miniszteri Tanácsának november 29-e és december 1-e közötti szkopjei ülésére szól.

Marija Gabriel ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a találkozó rendkívül fontos, ami az EBESZ jövőjét illeti. Szerinte Bulgária nemcsak abban érdekelt, hogy a Nyugat-Balkánon stabilitás legyen, hanem abban is, hogy tapasztalataival hozzájáruljon ennek a stabilitásnak a tartósságához, mert ez egyúttal Európa stabilitását is jelenti.

Az ukránok nem mennek Szkopjéba

Ezzel párhuzamosan az ukrán külügyminisztérium közleménnyel szólt hozzá a kérdéshez, amelyben sajnálkozásának adott hangot Oroszország “elkerülhetetlen jelenléte” miatt az EBESZ szkopjei fórumán, és bejelentette, hogy az ukrán küldöttség nem vesz részt rajta.

A balti országok közös nyilatkozata

A balti országok közös nyilatkozata

Ukrajna azzal érvelt, hogy az orosz küldöttség jelenléte a miniszteri szintű találkozón, amely az ukrajnai elleni átfogó orosz invázió kezdete óta először fordul elő, csak tovább mélyíti a válságot, amelybe Oroszország sodorta az EBESZ-t.

A Kijevben kiadott közlemény szerint erre való tekintettel Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nem vesz részt az EBESZ külügyminiszteri szintű ülésén, ugyanakkor azonban Ukrajna továbbra is elkötelezett az EBESZ elvei mellett, és kész folytatni az együttműködést a Helsinki Záróokmány tiszteletben tartásának érdekében, különösen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békeformulájának végrehajtása révén.

A Nova Makedonija című szkopjei lap/hírportál szerint Kijev nagyra értékelte az elnöklő Macedónia, és személyesen Bujar Osmani külügyminiszter erőfeszítéseit, aki az ukránok szerint magas szakmai felkészültséget és rendíthetetlen elkötelezettséget mutatott az EBESZ elveinek és kötelezettségeinek védelme mellett, és elnöksége alatt kiemelten kezelte az Ukrajna elleni orosz agresszió szembeni fellépés kérdését.

A macedón hírportál arról is beszámolt, hogy nemcsak az ukránok, hanem a balti országok is megsértődtek, és ők is távol maradnak a találkozótól, Észtország, Lettország és Litvánia ugyanis bejelentette, hogy bojkottálják az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Szkopjéban megrendezésre kerülő miniszteri találkozóját, amennyiben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is részt vesz rajta.

A három balti ország külügyminiszterének közös nyilatkozatában az olvasható, hogy Lavrov jelenléte a szkopjei találkozón legitimitást biztosít az agresszor Oroszországnak, hogy bagatellizálja az általa elkövetett brutális bűncselekményeket, amelyekkel szembetűnő módon semmibe vették és megsértették az EBESZ által követett alapelveket és kötelezettségeket.

Margus Tsahkna észt külügyminiszter mindezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Oroszország kihasználja a lehetőséget propagandájának terjesztésére és a Nyugat egységének aláásására, szerinte ugyanis tény, hogy miközben az EBESZ Szkopjéban ülésezik, az orosz katonai gépezet ártatlan ukránokra támad, és szemrebbenés nélkül deportálja az ukrán gyerekeket.

Tsahkna sértődöttsége ráadásul kettős, miután a rotációs elv alapján 2024-ben Észtországnak kellett volna átvennie az EBESZ elnöki posztját, de Oroszország és Fehéroroszország ellenkezése miatt az észtek helyett a szervezet élére kompromisszumos megoldásként Málta kerül.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

23
Lavrov részt vehet az EBESZ szkopjei ülésén, Bulgária megnyitotta előtte a légterét

Milyen szerepet játszhat az EBESZ Európa jövőjét illetően?

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English2 hét telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékLavrov átrepülhet Bulgária felettSzófia előtte egyeztetettAz ukránok nem mennek SzkopjébaMini közvélemény-kutatás Listen to this article Marko Đurić, who previously served...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English4 hét telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékLavrov átrepülhet Bulgária felettSzófia előtte egyeztetettAz ukránok nem mennek SzkopjébaMini közvélemény-kutatás Listen to this article Even the Croatians couldn’t resist...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English1 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékLavrov átrepülhet Bulgária felettSzófia előtte egyeztetettAz ukránok nem mennek SzkopjébaMini közvélemény-kutatás Listen to this article The Serbian government has made...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English1 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékLavrov átrepülhet Bulgária felettSzófia előtte egyeztetettAz ukránok nem mennek SzkopjébaMini közvélemény-kutatás Listen to this article In recent days, there has...

Jöhet a sorkatonai szolgálat Jöhet a sorkatonai szolgálat
English2 hónap telt el azóta

Serbia reinstates mandatory military service, allegedly not preparing for war

TartalomjegyzékLavrov átrepülhet Bulgária felettSzófia előtte egyeztetettAz ukránok nem mennek SzkopjébaMini közvélemény-kutatás Listen to this article Miloš Vučević, the acting defense...

Egy hét legjava