Connect with us

Szerbia

Novák és Brnabić közösen melegített a tiranai csúcsra, de vajon fogja-e film Brnabićot?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Tirana berlini
STRATÉGIAI KISEBBSÉG: A magyar köztársasági elnök köszönetet mondott azért, hogy Szerbia példamutatóan bánik a magyar nemzeti kisebbséggel (Forrás: X-platform, Novák Katalin)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb miniszterelnök és a magyar államfő a hosszútávú jó együttműködés szellemében közös találkozóval melegített a Berlini folyamat tiranai csúcstalálkozójára, amelyet először tartanak egy nem EU-tagországban. Közben a szerbiai sajtóban most az a fő téma, hogy Ana Brnabićot nem fogja a film, mivel nem látható a Tiranában készült “családi fotón”, illetve egészen pontosa az egyik képen, merthogy egy-két másikon pedig ott van.

Egyenlők között a másodikak Tiranában

Két nagy találkozót tartottak, illetve még tartnak ugyanabban az időben, Tiranában ugyanis ma (október 16-án) került sor a Berlini folyamat csúcstalálkozójára, miközben Pekingben megkezdődött az Új Selyemút nagyszabású szeánsza.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb elnök azt tartotta fontosnak, hogy a pekingi szeánszon vegyen részt, miközben a tiranai uniós csúcson “az egyenlők között a másodikak” képviselték Szerbiát és Magyarországot.

Novák Katalin magyar államfő és Ana Brnabić szerb miniszterelnök közösen melegített a tiranai csúcsra, amivel kapcsolatban Brnabić egy fotót tett közzé a közösségi oldalakon, amihez azt írta, hogy megvitatták a két ország közötti “kivételes kapcsolatokat”.

– A Berlini folyamat csúcstalálkozója előtt szívélyes és baráti találkozóval kezdtem a napot Novák Katalin magyar elnökkel találkozva, akivel a jövőnkről és a közös projektjeinkről beszélgettünk

– erősítette meg a közös szerb-magyar jövőbe vetett hitet a szerb miniszterelnök.

Tirana berlini

A szerb miniszterelnök szerb újságíróknak nyilatkozik Tiranában (Forrás: Tanjug, N1, Screenshot)

– A két ország közötti kivételes kapcsolatok sokéves jó együttműködés eredményei, és továbbra is szilárdan ezen az úton maradunk, mindezt pedig a polgáraink érdekében és javára tesszük

– tette még hozzá az instagramos bejegyzéshez, de magának a találkozónak a tényét később megemlítette a szerb újságírók számára tartott sajtótájékoztatón is.

Novák Katalin köztársasági elnök több fotót is közzétett a magyar közösségi médiát habzsolók számára, amely a tiranai csúcstalálkozón készült, és amelyek közül az egyik döntő fontosságú lehet abban a kérdésben, hogy Brnabićot fogja-e a film.

Miket írt a köztársasági elnök?

Mielőtt még erre rátérnénk, csak annyit idéznénk sokakkal egyetemben a magyar köztársasági elnöktől, hogy szerinte a nyugat-balkáni bővítésben Magyarország megkerülhetetlen, ezért is fontos a magyar részvétel a tiranai csúcstalálkozón.

Novák hozzátette, hogy a régió országainak már régen az EU-ban lenne a helyük, ezért a 2024-ben esedékes magyar elnökség alatt Budapest felgyorsítja majd ezt a folyamatot.

Ettől némileg eltér a magyar államfő X-platformos bejegyzése, amely szerint Magyarország és Szerbia nemcsak két baráti ország, hanem egymás stratégiai partnere is, ezért királyi többesben úgy gondolják, hogy Szerbiának mielőbb csatlakoznia kell az EU-hoz.

Novák Katalin az X-en megjegyezte, hogy jó megbeszélést folytatott a szerb miniszterelnökkel, akinek köszönetet mondott azért, hogy Szerbia példamutatóan bánik a magyar nemzeti kisebbséggel.

A bejegyzéshez nem túl sok hozzászólás érkezett, de ami érkezett az egyáltalán nem volt baráti, az egyik szerzője “ünneprontó módon” azt firtatta, hogy az ottani magyaroknak hány atrocitást kellett elviselniük a Délvidéken, amióta elszakadtak Magyarországtól?

A gyakran tévesen emlegetett Délvidék nem egyenlő a Vajdasággal, miután a történelmi Délvidék nagyobb területnek számított, hozzá tartozott ugyanis Bács-Bodrog vármegye, Szerém vármegye, Torontál vármegye, Temes vármegye, sőt még Pozsega vármegye is, így ez ugyanolyan eufemizmus, mint az, hogy a Vajdaság megnevezés helyett mostanában egyre gyakrabban lehet találkozni az Észak-Szerbia kifejezéssel.

Tirana berlini

Ennek a fotónak a kapcsán merült fel, hogy vajon hol van a szerb miniszterelnök(Forrás: N1, AP)

Fogja-e a film Brnabićot?

A tiranai találkozót főleg gazdasági témák uralták, de a szerbek arra is felkészültek, hogy lesz némi “koszovózás” is, hiszen Brnabićot szinte árnyékként kísérgette Petar Petković, a szerb kormány koszovói irodájának vezetője, aki a koszovói kérdésekben Vučić elnök meghosszabbított keze, Szerbia Koszovó-politikájának fő hangadója.

A szerbiai médiát azonban hétfőn mindenekelőtt az foglalkoztatta, hogy Brnabićot vajon fogja-e a film, illetve hogy részt vett-e a családi fotózkodáson, ami mára már minden ilyen “b@zi nagy politikai buli” elmaradhatatlan része.

A felfordulást a Beta független hírügynökség jelentése okozta, amely szerint Ana Brnabić nem ment ki a “családi fotó” készítésére.

Ezt a Betának azzal a nem hivatalos értesüléssel sikerült megkoronáznia, hogy Brnabić azért maradt távol a közös eseménytől, mert a résztvevők mögött lévő zászlósorban ott volt a koszovói “nemzeti lobogó” is, egészen pontosan a bosznia-hercegovinai és a montenegrói zászló között.

A vita alapját valójában az az AP-fotó képezi, amelyet a Tanjug szerb állami hírügynökség is átvett, azon valóban nem látható a szerb miniszterelnök, aki a szerbiai újságíróknak tartott sajtóértekezleten azzal a váddal illette a szerb ellenzéki médiát, miszerint alig várja, hogy hamis híreket közölhessen, és ezzel kárt okozzon az országnak.

– Igen, ott vagyok a képen. Később jöttem ki, és ott álltam 10 percig. Nem tudom, hogy mit akarnak bizonyítani

– jegyezte meg Brnabić a CNN-közeli N1 Televízió újságíró kérdésére, majd annak akadékoskodására reagálva, miután a kolléga alig tudta elengedni a témát.

Tirana berlini

A szerb kormány egy másik fotót tett közzé, de nem csak azon, hanem ezen, hanem a Novák Katalin által közzétett képen is jól látható a szerb miniszterelnök, tehát montázsról szó sem lehet (Forrás: Instagram, Novák Katalin)

A szerb kormány ezzel kapcsolatban szintén közzétett egy fotót, amelyen a szerb miniszterelnök a jobboldalon álló szürke ruhás hölgy mellett látható.

Mielőtt bárki abba az irányba menne el, hogy a szerbiai fotóra a buzgó kormányoldali informatikusok odamontázsolták a miniszterelnököt, érdemes megnézni a Novák Katalin által közzétett instagramos fotót is, amelyen szintén ott látható a szerb miniszterelnök.

Az már más kérdés, hogy ő csak akkor jár ilyen jellegű nemzetközi találkozókra, amikor Vučić elnököt kell helyettesíteni, ezért nem nagyon ismerik a külföldi fotósok, így a hiánya sem igen tűnik fel, így fordulhat elő, hogy egyiküknél-másikuknál túl korán repül ki a kismadár.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

4
Szerbiában vita alakult ki arról, hogy vajon Ana Brnabić részt vett-e a tiranai "családi fotózkodáson"

A kérdés most az, hogy vajon a szerbiai miniszterelnököt fogja-e a film?

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava