Connect with us

Magyarország

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos beavatkozást a boszniai belügyekbe, Dodik ugyanakkor felvetette, hogy Magyarország “pártatlansága révén” akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint ugyanakkor Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat (Kép forrása: MTI)
A cikk meghallgatása

Becsült olvasási idő: 6 perc

A szerb világ minden részén – tehát Szerbiában, Bosznia-Hercegovinába és Montenegróban a szerb vezetők mérföldkőnek tekintik a Srebrenicával kapcsolatos ENSZ-határozat május 23-án várható elfogadására, ami a szerbek szerint megnehezíti a helyzetet és az együttélést a környező népekkel. A magyar külpolitika a szerb álláspontot támogatja, és úgy látja, hogy be kell fejezni a teljesen felesleges feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, a magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint ugyanis sok esetben épp a nemzetközi közösség, és benne az Európai Unió intézkedései vezetnek újabb válságok kipattanásának a veszélyéhez, Szijjártó Péter ennek szellemében közölte, hogy Magyarország ezért nemmel szavaz a Srebrenicáról szóló határozatra. Milorad Dodik ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy Magyarország bekapcsolódhatna, vagy akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat, merthogy a konfliktusok idején egyik oldal mellett sem foglalt állást.

Magyar nem Srebrenicára

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint számos európai döntések sokkal inkább a feszültséget növelik időről-időre a Nyugat-Balkánon, s a nehezen elért törékeny eredményeket is gyakorlatilag azonnal tönkreteszik.

A magyar legfőbb külügyér a Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel tartott megbeszélését követően leszögezte, sok esetben pontosan az európai intézkedések vezetnek újabb válságok kipattanásának veszélyéhez, ezek között említette Christian Schmidt “erőszakos és egyoldalú beavatkozását Bosznia-Hercegovina belügyeibe azzal, hogy a választási törvényt önhatalmúlag, erőszakosan, egyoldalúlag módosította”.

Szijjártó szerint ugyanúgy “ezt a törékeny együttműködést veri szét az a törekvés, hogy az ENSZ-ben a srebrenicai tragédia kapcsán egy olyan határozatot fogadtassanak el, amely mintegy démonizálná a teljes szerb nemzetet”, ami egyértelműen a belgrádi kormány és általában az összes szerb vezető álláspontja szerte a Balkánon.

A magyar miniszter szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, be kellene fejezniük a szankciókkal való fenyegetődzést, és be kellene fejezniük az erőszakos beavatkozást a belügyekbe.

Ezek után már nem hatott a meglepetés erejével az a kijelentés, hogy “Magyarország továbbra is elkötelezett a leghatékonyabb, legjobb és legmagasabb szintű együttműködés iránt a boszniai Szerb Köztársaság és Magyarország között”.

Magyarország legyen a vezér a Balkánon

A boszniai szerb állami televízió kiemelt helyen foglalkozik Milorad Dodik budapesti látogatásával, vezérgondolatként pedig azt emeli ki, hogy Magyarország a Srebrenicáról szóló határozat ellen szavaz.


Orbán tárgyalt Dodikkal

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A tárgyaláson egyetértettek abban, hogy az orosz-ukrán háború árnyékában sem szabad elfeledkezni a Balkánon meglévő politikai feszültségekről.

Orbán Viktor közölte: hazánk a térség békés fejlődésében érdekelt, ezért megállapodtak abban, hogy tovább erősítik Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság politikai és gazdasági együttműködését.


A boszniai szerb állami televízió természetesen nem csak Szijjártó Péter gondolatait népszerűsítette, hanem Milorad Dodik nyilatkozatait is, amelyek szerint nincsenek nyitott kérdések a Szerb Köztársaság és Magyarország között.

A Banja Luka-i vendég egyúttal köszönetet mondott az ENSZ-határozat terén tapasztalt megértést illetően, ami természetesen és egyértelműen az szerb álláspont elfogadását jelenti.

Dodik is szapulta Christian Schmidtet a boszniai választási törvény egyoldalú módosítása miatt. Dodik szerint Schmidt nem főképviselő, bár van hozzá ENSZ-felhatalmazása, a beavatkozása pedig azért fájó, mert “az alkotmány mellett a választási törvény egy ország legfontosabb dokumentuma”.

A boszniai szerb vezető azt is hangsúlyozta, hogy a Srebrenicával kapcsolatos ENSZ-kezdeményezés kizárólag a bosnyák-muszlim oldal, és nem Bosznia-Hercegovina ügye, miután a bosznia-hercegovinai elnökség, amely a külpolitikai kérdésekben illetékes, nem tett ilyen kezdeményezést, ez Bosznia-Hercegovina bosnyák-muszlim ENSZ-nagykövetének az indítványa.

Dodik megfogalmazása szerint szerb részről nem vitatják, hogy “szörnyű bűncselekmény” történt Srebrenicában, de arra nem esett elég hangsúly, hogy szerb áldozatok is voltak.

A boszniai szerb elnök azt is kifogásolta, hogy az ENSZ-határozat szponzoraként Németország jelenik meg, miközben Németország esetében a szerbek igen kellemetlen történelmi tapasztalatokkal rendelkeznek.

A boszniai főszerb szerint ez a határozat jelentősen destabilizálja a bosznia-hercegovinai helyzetet, és paralizál minden kapcsolatot a Balkánon.

Dodik szerint a balkáni helyzetet leginkább Magyarország érti meg, és ezért az igazságérzet azt diktálná, hogy Magyarország bekapcsolódhatna, vagy akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat, mert a konfliktus idején egyik oldal mellett sem foglalt állást, Dodik azt viszont nem pontosította, hogy ilyen értelemben melyik konfliktusra gondolt, mondjuk a Hunyadiakig visszamenőleg.

A boszniai szerb vezető szerint Magyarországgal erre azzal is rászolgált, hogy kiegyensúlyozott magatartást tanúsít, és senkinek sem szurkol egyetlen kérdésben sem, ami garantálhatja a viszonyok jó irányba történő fejlődését.

Dodik megszólalásából azt is ki lehetett érteni, hogy a közelgő magyar elnökség idején lesz egy EU-Bosznia konferencia, amelyen a Szerb Köztársaság aktívan részt vesz, de nem Bosznia-Hercegovina támogatása érdekében, hanem a magyar fél iránti tiszteletből.


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


6
Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Magyarország valóban alkalmas erre?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Most együtt futottak neki a kérdésnek Most együtt futottak neki a kérdésnek
Bosznia1 nap telt el azóta

Várhelyi és Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia3 nap telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország5 nap telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország5 nap telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia6 nap telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava