Connect with us

Horvátország

Plenkovićnak jó napja volt, Milanovićnak kevésbé, de az igazi király Baby Lasagna

Minden csapból a Baby Lasagna Rim Tim Tagi Dim című sikerszáma folyik, a médiák lelkesen közvetítik a nemzetközi fogadóirodák előrejelzéseit, és valami miatt mindenki meg van győződve róla, hogy a jövő évi Eurovíziót Zágráb szervezi

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A bölcsödétől az amerikai nagykövetségig az egész Horvátország belebetegedett a Baby Lasagna-féle eurovíziós kórba
A bölcsödétől az amerikai nagykövetségig az egész Horvátország belebetegedett a Baby Lasagna-féle eurovíziós kórba
A cikk meghallgatása

Andrej Plenković, akit gyakorlati okokból továbbra is röviden csak horvát miniszterelnöknek titulálunk – bár technikailag még csak az átmeneti kormány elnöke, illetve a kormányalakítással megbízott személy, akinek még a parlamentnek is bizalmat kell szavaznia ahhoz, hogy formálisan is megalakítsa a harmadik Plenković-féle kormányt -, egy remek pénteki napot tudhat a háta mögött. A győzelmi menet délelőtt 10 órakor kezdődött, amikor Plenx – szokták így nevezni a kormányfőt a horvát közbeszédben – befutott az elnöki palotába, hogy átnyújtsa Zoran Milanović köztársasági elnöknek a miniszterelnöki jelölését támogató 78 parlamenti képviselő aláírását tartalmazó listát. A légkör némileg feszült volt – a kommentátorok véleménye szerint, kész szerencse, hogy nem került sor tettlegességre -, de aztán incidens nélkül zajlott le a találkozó. Zoki Bond megállapította, hogy Plenković parlamenti többséggel rendelkezik és ennek megfelelően megbízta a kormányalakítással. Állítólag még kezet is fogtak, de erről nincs sem fénykép, sem videó. A szurkapiszkáról a választási kampány folyamán a Milanović-specialistává előlépő Oleg Butković gondoskodott. Csütörtökön Facebook-bejegyzéssel üdvözölte, amelyben többek között az után érdeklődött, hogy sikerült-e már Milanovićnak összeállítania a kormányt?

Triumphus a benkovaci vásáron

Plenković ezután frissen autóba vágta magát, és már az európai parlamenti választási kampány részeként Zadar hátországába, Benkovacra utazott. Itt a nevezetes benkovaci vásáron, vidám hangulatban fogadta a polgárok jókívánságait.

A zárai (Zadar) Zadarski.hr portál videóján látható az a dalárda, amely a miniszterelnököt fogadta, mi pedig a YouTube-ról csíptük le a “zenetörténelmi értékű szösszenetet”.

Plenx élvezte a polgárok feléje sugárzó szeretetét és meg-megállt egyes standok előtt. A lacikonyhások spéci sült báránnyal kínálgatták, de ezt a miniszterelnök azzal hárította el, hogy sajnos nem ehet semmi fokhagymásat, mert meg kell csókolnia Ursulát.

A szalonnának viszont nem tudott ellenállni

A szalonnának viszont nem tudott ellenállni (Forrás: X platform, Andrej Plenković)

Vásárfiának a kormányfő egy régimódi – balkáni típusú, hengeralakú – kézi kávédarálót szemelt ki. A szemfüles újságírók legnagyobb örömére, a vásári hagyományok értelmében, ez alkalommal se nem kért, se nem kapott számlát.

A Zadarban és Šibenikben összerántott kampánygyűlések után, Plenković Splitben dolgozta le a beígért puszilkodást.

Von der Layen és az Eurovízió

A délutáni órákban Plenx átvedlett a HDZ elnökévé és a spliti Radisson Blu Hotelben beszédet mondott a Robert Schuman Alapítvány volt gyakornokainak az Európai Néppárt mai választások előtti nagygyűlését megelőző tevékenységének részeként.

A kupoladuma után fogadta kedves barátját, az Európai Bizottság elnökét Ursula Von der Layent, az elmaradhatatlan puszilkodással, amiből Gordan Grlić Radman (állítólag már csak ex) horvát külügyminiszter is kivette a részét.

A kétoldalú találkozó és a közös nyilatkozatok után Andrej Plenković és Ursula Von der Layen a Radisson Hotel teraszán a fiatalokkal találkozott.

A horvát miniszterelnök beállt a napernyő alá, Ursulát pedig kiküldte a fiatalok közé

A horvát miniszterelnök beállt a napernyő alá, Ursulát pedig kiküldte a fiatalok közé (Forrás: X platform, Andrej Plenković)

A horvát fiatalok nevében Tea Jerković, a kormánypárt ifjúsági szervezetének nemzetközi titkára köszöntötte őket. Ursula köszönetet mondott a fiatalabb nemzedéknek a választási kampányban végzett tevékenységéért, és jobb híján, biztosította őket arról, hogy ők képviselik Európa jövőjét.

– Ahhoz pedig, hogy a jövő fényes legyen, ki kell menni az európai választásokra. Menjetek el szavazni, ne hagyjátok, hogy a szavazatotok kárba vesszen

– mondta von der Layen. A „spontán” beszélgetés keretében szóba került a digitális és zöld átállás, a dezinformáció problémája, valamint a fiatalok lehetőségei a magánvállalkozások terén. A fiatalokkal való barátkozás keretében Von der Layen asszony sikert kívánt a horvát képviselőnek az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Azannya, Baby Lasagna!

Namármost, az Euróvízió úgy került az asztalra, hogy a horvátok teljesen bepörögtek, és már a fociválogatott körüli szurkolói lázra hasonlót produkálnak.

Minden csapból a Baby Lasagna Rim Tim Tagi Dim című sikerszáma folyik, a médiák lelkesen közvetítik a nemzetközi fogadóirodák előrejelzéseit, és valami miatt mindenki meg van róla győződve, hogy a jövő évi Eurovíziót Zágráb szervezi.

Persze, ha valaki bármilyen oknál fogva nem hinne a BALK szegény tudósítójának, az talán jobb belátásra tér, miután megnézi az USA zágrábi nagykövetségének ide vágó videóját, amelyen a nagykövet asszony vezeti a táncot, és kíván sok sikert a Lasagna-fiókának.

De ahogy ezt egy régi nóta mondja, még mindig nem láttál mindent, kispajtás (You A´int Seen Nothing Yet). A horvátországi eurovíziós őrület abszolút sztárja egy két és fél éves spliti kisfiú, aki a bölcsödében adja elő a nagy slágert. Bődületes :o)


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


7
Mindenki meg van győződve róla, hogy a jövő évi Eurovíziót Zágráb szervezi

Hol legyen a következő eurovíziós dalverseny?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország18 perc telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékTriumphus a benkovaci vásáronVon der Layen és az EurovízióAzannya, Baby Lasagna!Mini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó38 perc telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről a koszovói miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava