Connect with us

Horvátország

Belendül a horvát hadiipar, Szlavónbródban aknaszedő járműveket fognak gyártani

Horvátországban még mindig a “legnépszerűbb” összeesküvés-elmélet az, miszerint – függetlenül attól, hogy ki vezeti a kormányokat, a médiát, a vállalatokat – “létezik egy erős emberekből álló titkos csoport, amely irányítja a világ eseményeit, például a háborúkat és a gazdasági válságokat”. De sokan hisznek oltások káros hatásában, a földöntúli lényekkel való kapcsolatokban, amelyeket eltitkolnak a nyilvánosság elől, vagy egy titkos szervezet létében, amely “új világrendet” készít elő

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A kép természetesen illusztráció, ahogy az MI elképzeli a "harmadik típusú találkozásokat", de lesz itt még aknaszedő is
A kép természetesen illusztráció, ahogy az MI elképzeli a "harmadik típusú találkozásokat"

Hallgasd meg ezt a cikket!

Bár – mindenki láthatta –, pénteken szerkesztői nono-val lettem meglegyintve, erőt vettem magamon, és az e feletti lamentálást jelentésem végére hagyom. Szóval, a valaha harckocsigyártással is foglalkozó szlavónbródi Đuro Đaković konszern, az új tulajdonos, a cseh DD Acquisition igazgatása alatt, jó eredménnyel zárta a szerkezetátalakítási program átvétele és végrehajtása óta eltelt második üzleti évet. A 2023-as végleges pénzügyi jelentés szerint a csoportszintű konszolidált bevételek közel 6 millió euróval nőttek az előző évhez képest, és meghaladták a 106,8 millió eurót. Igaz, ebben az időszakban a „civil”, vasúti járművek gyártásával foglalkozó részleg valósította meg a legnagyobb jövedelmet.

Aknaszedő járműveket is gyártanak?

Tavaly a Đuro Đaković az európai partnereknek 740 vasúti tehervagont szállított le, 161-gyel többet, mint 2022-ben. Ugyanakkor azonban belendülni látszik a hadiipari részleg is.

Azon felül, hogy megszerezték az Egyesült Államoktól vásárolt Bradley harci járművek felújítását és karbantartását – 70 Bradley-ről van szó, ez minimum két évre szóló szerződés – a hírek szerint a közeljövőben megkezdik a jelenleg még ismeretlen típusú aknaszedő járművek gyártását.

Az ismeretlen típust a MI-nek eléggé futurisztikusra sikerült összeeszkábálnia, de hát lelke rajta.

Az ismeretlen típust a MI-nek eléggé futurisztikusra sikerült összeeszkábálnia, de hát lelke rajta. Holdjárműnek elmegy

Az, amit biztosan tudunk, hogy nem a DOK-ING piacvezető, robotizált járműveit fogják gyártani, hanem valamilyen klasszikus, harckocsi elé szerelhető rendszert.

Tekintettel a csak Ukrajnában telepített több millió aknára, keresletben nem lesz hiány. Még akkor sem, ha remélhetőleg már az idén befejeződik a háború. A horvát példa is szemlélteti, hogy az aknátalanítás milyen hosszantartó folyamat, a harci cselekmények berekesztése után húsz, de akár harminc évig is eltarthat.

A horvátok és az összeesküvés-elméletek

Horvátországban az összeesküvés-elméleteknek leginkább a jobboldali ideológiai beállítottságúak, a fiatalabbak és iskolázatlanok, valamint a Most és a Hazafias Mozgalom szavazói hisznek – derült ki az ADMO (Adriatic Observatory for Digital Media) hétfőn bemutatott felméréséből.

Az ADMO része a nemzetek feletti EDMO-hálózatnak (European Digital Media Observatory), amely 2023 januárja óta az Európai Unió teljes területét lefedi a további 14 dezinformáció elleni küzdelemmel foglalkozó központon keresztül.

A horvát partnerek a Zágrábi Egyetem Villamosmérnöki és Számítástechnikai Kara, a Zágrábi Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara, a Zágrábi Egyetem Politikatudományi Kara és a GONG civil szervezet. Az ADMO projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, a Digitális Európa program által valósul meg.

Nebojša Blanuša, a zágrábi Politikatudományi Kar professzora bemutatta a globális összeesküvés-elméletek 2022-ben és 2024-ben végzett kutatásának összehasonlító eredményeit, rámutatva, hogy Horvátországban még mindig a “legnépszerűbb” összeesküvés-elmélet az, miszerint – függetlenül attól, hogy ki vezeti a kormányokat, a médiát, a vállalatokat – “létezik egy erős emberekből álló titkos csoport, amely irányítja a világ eseményeit, például a háborúkat és a gazdasági válságokat”.

Ezt a válaszadók több mint 40 százaléka tartja igaznak, ezt követi a többi népszerű összeesküvés-elmélet. Például az, hogy “a nagy gyógyszergyártók szándékosan terjesztenek különböző betegségeket, hogy növeljék a gyógyszereladásokat”.

De sokan hisznek az oltások káros hatásában, a földöntúli lényekkel való kapcsolatokban, amelyeket eltitkolnak a nyilvánosság elől, vagy egy titkos szervezet létében, amely “új világrendet” készít elő.

Az ADMO szerint a baloldali, balliberális szavazók kevésbé fogékonyak az összeesküvés-elméletekre.

Már szinte csak a jegesmedvék között van igazi sajtószabadság

Már szinte csak a jegesmedvék között van igazi sajtószabadság

Utazás a Nono! körül

Szóval, pénteken némely kósza szerkesztők, kiadók és portáltulajdonosok rossz néven vették, hogy a következő módon nyilatkoztam: „Valószínűleg létezik a világon egy, vagy két joviális hölgy/úr, aki komolyan veszi a sajtószabadságot, és a közösség szolgálatát, és ezért rábízza a szerkesztőségre a szerkesztői politika irányítását, de én sajnos senki ilyent nem ismerek.“ Ez után lett beillesztve a (Nono!), így, zárójelben. Hogy ne cifrázzam tovább, ez itten egy császári nagy miszandersztending, többrendbelileg.

Per egy, a BALK nem hasonlítható össze senkivel és semmivel. Ez egy olyan hely a világháló peremén, ahová Szilveszter vezir vad törzseket telepített le. Nincs se hűbér, se pap, se bíró, se szolga, se uraság. Ilyen körülmények között a sajtó- illetve szólásszabadság adott dolog, és hellyel-közzel, merem hinni, hogy a köz javára is munkálkodunk.

Per kettő, egyszemélyes főszerkesztőnk, kiadónk és tulajdonosunk már azért sem hatalmaskodik, mert erre nincs sem ideje, sem energiája. Folytathatnám holnapig. Mondjuk, olyan is az eszembe jutott, hogy a BALK olyan mint a varázsbugyor: kívül kicsi, belül annál tágasabb. De ezzel abba is hagyom.


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


5
Horvátországban sokféle összeesküvés-elmélet van forgalomban, vajon a BALK olvasói miben hisznek?

Szerintem ezek közül ez biztos igaz: (Sajnos, csak egy opció választható, ezért érdemes végigolvasni a lehetséges válaszokat! Minden itt látható opció szerepel a horvát felmérésben is.)
Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava