Connect with us

Horvátország

Belendül a horvát hadiipar, Szlavónbródban aknaszedő járműveket fognak gyártani

Horvátországban még mindig a “legnépszerűbb” összeesküvés-elmélet az, miszerint – függetlenül attól, hogy ki vezeti a kormányokat, a médiát, a vállalatokat – “létezik egy erős emberekből álló titkos csoport, amely irányítja a világ eseményeit, például a háborúkat és a gazdasági válságokat”. De sokan hisznek oltások káros hatásában, a földöntúli lényekkel való kapcsolatokban, amelyeket eltitkolnak a nyilvánosság elől, vagy egy titkos szervezet létében, amely “új világrendet” készít elő

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A kép természetesen illusztráció, ahogy az MI elképzeli a "harmadik típusú találkozásokat", de lesz itt még aknaszedő is
A kép természetesen illusztráció, ahogy az MI elképzeli a "harmadik típusú találkozásokat"
A cikk meghallgatása

Bár – mindenki láthatta –, pénteken szerkesztői nono-val lettem meglegyintve, erőt vettem magamon, és az e feletti lamentálást jelentésem végére hagyom. Szóval, a valaha harckocsigyártással is foglalkozó szlavónbródi Đuro Đaković konszern, az új tulajdonos, a cseh DD Acquisition igazgatása alatt, jó eredménnyel zárta a szerkezetátalakítási program átvétele és végrehajtása óta eltelt második üzleti évet. A 2023-as végleges pénzügyi jelentés szerint a csoportszintű konszolidált bevételek közel 6 millió euróval nőttek az előző évhez képest, és meghaladták a 106,8 millió eurót. Igaz, ebben az időszakban a „civil”, vasúti járművek gyártásával foglalkozó részleg valósította meg a legnagyobb jövedelmet.

Aknaszedő járműveket is gyártanak?

Tavaly a Đuro Đaković az európai partnereknek 740 vasúti tehervagont szállított le, 161-gyel többet, mint 2022-ben. Ugyanakkor azonban belendülni látszik a hadiipari részleg is.

Azon felül, hogy megszerezték az Egyesült Államoktól vásárolt Bradley harci járművek felújítását és karbantartását – 70 Bradley-ről van szó, ez minimum két évre szóló szerződés – a hírek szerint a közeljövőben megkezdik a jelenleg még ismeretlen típusú aknaszedő járművek gyártását.

Az ismeretlen típust a MI-nek eléggé futurisztikusra sikerült összeeszkábálnia, de hát lelke rajta.

Az ismeretlen típust a MI-nek eléggé futurisztikusra sikerült összeeszkábálnia, de hát lelke rajta. Holdjárműnek elmegy

Az, amit biztosan tudunk, hogy nem a DOK-ING piacvezető, robotizált járműveit fogják gyártani, hanem valamilyen klasszikus, harckocsi elé szerelhető rendszert.

Tekintettel a csak Ukrajnában telepített több millió aknára, keresletben nem lesz hiány. Még akkor sem, ha remélhetőleg már az idén befejeződik a háború. A horvát példa is szemlélteti, hogy az aknátalanítás milyen hosszantartó folyamat, a harci cselekmények berekesztése után húsz, de akár harminc évig is eltarthat.

A horvátok és az összeesküvés-elméletek

Horvátországban az összeesküvés-elméleteknek leginkább a jobboldali ideológiai beállítottságúak, a fiatalabbak és iskolázatlanok, valamint a Most és a Hazafias Mozgalom szavazói hisznek – derült ki az ADMO (Adriatic Observatory for Digital Media) hétfőn bemutatott felméréséből.

Az ADMO része a nemzetek feletti EDMO-hálózatnak (European Digital Media Observatory), amely 2023 januárja óta az Európai Unió teljes területét lefedi a további 14 dezinformáció elleni küzdelemmel foglalkozó központon keresztül.

A horvát partnerek a Zágrábi Egyetem Villamosmérnöki és Számítástechnikai Kara, a Zágrábi Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara, a Zágrábi Egyetem Politikatudományi Kara és a GONG civil szervezet. Az ADMO projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, a Digitális Európa program által valósul meg.

Nebojša Blanuša, a zágrábi Politikatudományi Kar professzora bemutatta a globális összeesküvés-elméletek 2022-ben és 2024-ben végzett kutatásának összehasonlító eredményeit, rámutatva, hogy Horvátországban még mindig a “legnépszerűbb” összeesküvés-elmélet az, miszerint – függetlenül attól, hogy ki vezeti a kormányokat, a médiát, a vállalatokat – “létezik egy erős emberekből álló titkos csoport, amely irányítja a világ eseményeit, például a háborúkat és a gazdasági válságokat”.

Ezt a válaszadók több mint 40 százaléka tartja igaznak, ezt követi a többi népszerű összeesküvés-elmélet. Például az, hogy “a nagy gyógyszergyártók szándékosan terjesztenek különböző betegségeket, hogy növeljék a gyógyszereladásokat”.

De sokan hisznek az oltások káros hatásában, a földöntúli lényekkel való kapcsolatokban, amelyeket eltitkolnak a nyilvánosság elől, vagy egy titkos szervezet létében, amely “új világrendet” készít elő.

Az ADMO szerint a baloldali, balliberális szavazók kevésbé fogékonyak az összeesküvés-elméletekre.

Már szinte csak a jegesmedvék között van igazi sajtószabadság

Már szinte csak a jegesmedvék között van igazi sajtószabadság

Utazás a Nono! körül

Szóval, pénteken némely kósza szerkesztők, kiadók és portáltulajdonosok rossz néven vették, hogy a következő módon nyilatkoztam: „Valószínűleg létezik a világon egy, vagy két joviális hölgy/úr, aki komolyan veszi a sajtószabadságot, és a közösség szolgálatát, és ezért rábízza a szerkesztőségre a szerkesztői politika irányítását, de én sajnos senki ilyent nem ismerek.“ Ez után lett beillesztve a (Nono!), így, zárójelben. Hogy ne cifrázzam tovább, ez itten egy császári nagy miszandersztending, többrendbelileg.

Per egy, a BALK nem hasonlítható össze senkivel és semmivel. Ez egy olyan hely a világháló peremén, ahová Szilveszter vezir vad törzseket telepített le. Nincs se hűbér, se pap, se bíró, se szolga, se uraság. Ilyen körülmények között a sajtó- illetve szólásszabadság adott dolog, és hellyel-közzel, merem hinni, hogy a köz javára is munkálkodunk.

Per kettő, egyszemélyes főszerkesztőnk, kiadónk és tulajdonosunk már azért sem hatalmaskodik, mert erre nincs sem ideje, sem energiája. Folytathatnám holnapig. Mondjuk, olyan is az eszembe jutott, hogy a BALK olyan mint a varázsbugyor: kívül kicsi, belül annál tágasabb. De ezzel abba is hagyom.


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


5
Horvátországban sokféle összeesküvés-elmélet van forgalomban, vajon a BALK olvasói miben hisznek?

Szerintem ezek közül ez biztos igaz: (Sajnos, csak egy opció választható, ezért érdemes végigolvasni a lehetséges válaszokat! Minden itt látható opció szerepel a horvát felmérésben is.)


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország28 perc telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékAknaszedő járműveket is gyártanak?A horvátok és az összeesküvés-elméletekUtazás a Nono! körülMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó48 perc telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről a koszovói miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava