Connect with us

Szerbia

Vučić: Levelet írunk az EU-nak, Oroszországnak és Kínának Koszovó miatt, az ENSZ BT sürgős összehívását kérjük

Szerbia több, mint százezer szerbet tart el a valamikor hozzá tartozó déli tartományban, majdnem hetvenezret fizetések formájában, további harmincezret pedig nyugdíjak és egyéb juttatások által, aminek kifizetése mind-mind dinárban történik a szerbiai költségvetésből

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerb elnök "nemzeti sajtótájékoztatón" jelentette be, hogy Szerbia az EU-hoz, Oroszországhoz és Kínához fordul, és kéri az ENSZ BT összehívását, amiről levelet is írt
A szerb elnök "nemzeti sajtótájékoztatón" jelentette be, hogy Szerbia az EU-hoz, Oroszországhoz és Kínához fordul, és kéri az ENSZ BT összehívását, amiről levelet is írt (Forrás: Instagram, Aleksandar Vučić)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Aleksandar Vučić szerb elnök azzal indította kora délutáni “nemzeti sajtótájékoztatóját”, amelyet szinte az összes szerbiai televíziós csatorna élőben közvetített, hogy a koszovói (albán) rendőrség nem sokkal 12 óra előtt megtámadott több koszovó-metohiai (Koszovó szerb megfelelője) szerb enklávét, ahol összehangolt razziát tartott az ottani önkormányzatok és az egészségház helyiségeiben. A pristinai kormány az utóbbi hetekben valóban gyakori akciókat hajt végre a szerbekkel szemben, például szerb bilboardokat távolított el az északi területeken. Ennek sorába tartozik az a nemrégi bejelentés is, hogy február elsejétől az euró számít az egyetlen fizetőeszköznek Koszovóban, bár ezen a téren történt némi visszalépés egy közelebbről meg nem határozott “átmeneti időszak” bevezetésével. A szerbek, és nem csak a szerbek, hanem még az amerikaiak is bírálták Albin Kurti koszovói miniszterelnök magánutas döntését, amelynek a szerbek szerint egyetlen célja Koszovó “etnikai megtisztítása”. A szerb elnök ezért bejelentette, hogy Szerbia hétfőn kéri az ENSZ BT rendkívüli ülésének sürgős összehívását, és közölte, hogy levelet ír az EU-nak, Kínának és Oroszországnak, amelyben tájékoztatják őket a koszovói helyzetről, vagyis arról, ahogy ő látja a helyzetet.

Több incidensről számolt be

Az észak-koszovói szerb enklávéban elég nagy a kilátástalanság a dinár használatának betiltását követően, az emberek ugyanis nem tudják, hogy miként kapják meg a fizetésüket, hogyan jutnak hozzá a nyugdíjakhoz vagy miként fizetik be a számláikat.

Vučić elnök jó dramaturgiai érzékkel azzal kezdte a nemzethez intézett sokadik sajtótájékoztatóját, amely súlyánál fogva a jelentősebb hasonló megnyilvánulások közé tartozik, hogy másfél órával korábban több incidens történt Peć, Goraždevac, Istok és Osojane (ezek a szerb elnevezések) térségében, vagyis nem az északi területeken, hanem a déli településeken, ahol a szerbek szórványban élnek.

– Ma Kurti rendőrségének tagjai több összehangolt akcióban razziát tartottak az Ideiglenes Hatóság és az Egészségügyi Központ helyiségeiben. Megtámadják az embereket, zaklatják az embereket a gyógyszertár előtt. Valamennyi szerb enklávét megtámadtak, miután Albin Kurti önhatalmúlag úgy döntött, hogy betiltja a dinár használatát, ami az eddigi legnagyobb veszélyt jelenti a szerbek Koszovóról történő eltűnésével kapcsolatban

– jelentette ki a szerb elnök, aki feltette a kérdést, hogy mindezek után a szerbek hogy fognak Koszovóban élni, ami azért van összefüggésben a dinár koszovói kivezetésével, mert Szerbia több, mint százezer szerbet tart el a valamikor hozzá tartozó déli tartományban, majdnem hetvenezret fizetések formájában, további harmincezret pedig nyugdíjak és egyéb juttatások által, aminek kifizetése mind-mind dinárban történik.

Ezt azok az egyezmények teszik lehetővé, amelyek Koszovó vonatkozásában születtek a 2015-ös brüsszeli megállapodással bezárólag. Ezek lehetővé teszik, hogy bizonyos tevékenységeket – egészségügy, oktatás és nyugdíj – Szerbia finanszírozzon, amit a Szerb Községek Közösségén (Zajednica Srpskih Opstina, ZSO) keresztül kellene megtenni, de ez a szerb önkormányzat jellegű intézmény nem jött létre, mert megalakításában – Vučić szavai szerint – az albánok soha sem akartak részt venni.

A kifizetések eddig részben a szerb postai takarékbank, a Poštanska Štedionica és más pénzintézeteken keresztül történtek, a nyugdíjak készpénzben történő eljuttatását az arra rászorulók számára pedig a Henderson brit közvetítőcég végezte. A sajtóértekezlet végén a szerb elnök arról biztosította a koszovói szerbeket, hogy Szerbia így, vagy úgy, ezentúl is gondoskodik róluk.

Levelet is írt

A szerb elnök mindezzel kapcsolatban elmondta, hogy személyesen fogalmazta meg azokat a leveleket, amelyeket személyre szólóan hétfőn az uniós tagországok képviselői, az EU intézményei, a Biztonsági Tanács tagállamainak kormány- és államfői kapnak meg, beleértve az Orosz Föderációt és Kínát is, akiket a belső konzultációk során már értesítettek arról, hogy Szerbia mekkora aggodalommal tekint a koszovói fejleményekre.

A szerb elnök nemzeti sajtótájékoztatót tart

A szerb elnök nemzeti sajtótájékoztatót tart (Forrás: Instagram, Aleksandar Vučić)

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a leveleknek szinte azonos struktúrájuk van, ami a koszovói eseményeket illeti, és hozzátette, hogy ez a leghosszabb és megítélése szerint a legsúlyosabb levél, amelyet valaha is írt, amióta Szerbia élén áll.

– A levelekben rámutatok az összes nemzetközi jogsértésre, és azokra az eszkalációs jellegű lépésekre, amelyeket Pristina tett az utóbbi két és fél évben

– mondta Vučić, aki szerint a levelekben arra is kitért, amit Szerbia követel a nemzetközi közösségtől az ENSZ alapokmánya, az ENSZ határozatai és minden más érvényben lévő nemzetközi jogi dokumentumban lefektettek értelmében.

A szerb államfő azt is bejelentette, hogy a vonatkozó jogszabályok alapján Szerbia követeli a Biztonsági Tanács ülésének sürgős összehívását. A szerb elnök megjegyezte, hogy a testületben Guayana elnököl, amely szerinte sajnos elismerte Koszovó függetlenségét.

Vučić hozzátette, hogy ebben az esetben senkinek sincs vétójoga, kilenc tagország szavazatára van szükség a BT rendkívüli összehívásához, és majd kiderül, hogy sikerül-e ezt a többséget elérni, de annak a reményének adott hangot, hogy azok is megszavazzák a rendkívüli ülés összehívását, akik elismerték Koszovót, mert ők is megértik, hogy milyen következményekkel járhat Albin Kurti bűnös döntése.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


22
Koszovó betiltja a dinár használatát, ami miatt fizetési problémák merülhetnek fel

Mi lehetne a megoldás?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava