Connect with us

Szerbia

A szerb külügyminisztérium minden másnap gyárt egy jegyzéket, most Albánia kapott

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A zászlóégetés, amely miatt a szerb külügy jegyzékben tiltakozott Tiranánál (Forrás: Screenshot)
A zászlóégetés, amely miatt a szerb külügy jegyzékben tiltakozott Tiranánál (Forrás: Screenshot)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb külügyminisztérium közölte, hogy tiltakozó jegyzéket juttattak el Albánia belgrádi nagykövetségéhez, amelyben határozottan elítélik a szerb nemzeti lobogó elégetését Tirana központjában, a Szkender bég téren. A tárca azt követően intézett jegyzéket Albániához, hogy a közöségi médiában megjelent egy ezzel kapcsolatos videó.

Ment a jegyzék Tiranának

A világhálón terjedő videó szerint a szerb zászlót albán szurkolók gyújtották fel, erre reagált a szerb külügyi tárca.

Belgrádban meg vannak győződve arról, hogy az ilyen események rontják a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokat, amelyek az elmúlt években a legmagasabb szintre emelkedtek a két nép évszázados közös történelme során.

A szerb külügyminisztérium ennek szellemében elvárja, hogy az illetékes albán intézmények tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy azonosítsák és felelősségre vonják ennek az undorító cselekménynek az elkövetőit, akik a közzétett videón jól láthatók.

Belgrád arra is igényt tart, hogy a tiranai hatóságok a fentiekről ésszerű időn belül diplomáciai úton tájékoztassák a szerb intézményeket.

Nem ment a jegyzék Koszovónak

A közelmúltban hasonló incidens történt Koszovóban, amelynek során ismeretlen tettesek a Velika Hoča (albánul: Hoçë e Madhe) nevet viselő településen felgyújtották a szerb zászlót egy katonai emlékművön, amelyet az elesett vagy eltűnt szerbek tiszteletére emeltek.

A közeli Dečani szerb kolostor közleménye szerint az eset közfelháborodást váltott ki és fokozta az etnikumok közötti feszültséget.

Jegyzék nincs, viszont a koszovói rendőrség keresi az elkövetőket (Forrás: X-platform)

Jegyzék nincs, viszont a koszovói rendőrség keresi az elkövetőket (Forrás: X-platform)

A szerbek az esetet követően új zászlót tűztek ki a síremlékre.

A koszovói rendőrség megerősítette a zászlógyújtásról szóló híreket, és közölte, hogy a történtek miatt nyomozást indítottak ismeretlen személyek ellen, és az esetről az ügyészséget is tájékoztatták.

A koszovói rendőrség szerint a szerb zászló felgyújtásának az volt a célja, hogy viszály keltsenek vele, és hogy szítsák az intoleranciát a térségben élő népek között.

A szerb külügyminisztérium ezzel az üggyel kapcsolatban nem gyártott le semmilyen jegyzéket, mert nem lett volna kinek átadni, Szerbia ugyanis nem ismeri el Koszovót független államként, ennek következtében koszovói nagykövetség és koszovói nagykövet sincs Belgrádban.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava