Connect with us

Gazprom

A Gazpromnak végül nem kell fizetnie Bulgáriának, hála Magyarországnak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Gazprom: A kép illusztráció (Forrás: Freepik)
A kép illusztráció (Forrás: Freepik)
Listen to this article

Ezt a véleményt a német Die Welt fejti ki, amely valójában azt írja, hogy a Gazprom végül Magyarországnak és Szerbiának köszönheti, hogy nem kell megfizetnie a megemelt bolgár tranzitdíjat. Szófiai források szerint a Gazprom orosz gázvállalat nem fizette ki és nem is kommentálta az októberben bevezetett új bolgár tranzitdíjat, amely megawattóránként körülbelül 10 eurónak felel meg.

Szófia visszakozik, a Gazprom nem fizet

Bulgária a jövő év elejétől a schengeni térség részévé kíván válni. A szófiai kormány attól tart, hogy Magyarország vagy Szerbia feldühítése az “utolsó métereken” megakadályozhatja ennek a célnak az elérését.

Ezért Bulgária elhalasztotta az orosz földgáz tranzitdíjának beszedését, hogy Magyarország esetleges kifogásai miatt ne veszélyeztesse tervezett a schengeni csatlakozást.

A díjakat, amelyeket októberben vezettek be, a Gazprom orosz gázvállalatnak kell fizetnie, de hatással lehetnek a magyarországi és szerbiai árakra, amelyek Bulgárián keresztül kapják az orosz gázt.

Bolgár források szerint a Gazprom még nem fizette ki, és nem is kommentálta a megawattóránkénti 10 eurónak megfelelő tranzitdíjat.

– Bulgária nagyon közel áll a schengeni csatlakozáshoz, és el akarja kerülni, hogy a tranzitdíj követelése akadályozza ezt

– mondta Bojko Boriszov, a társkormányzó jobbközép GERB párt vezetője.

Bojko Boriszov, aki magát a stabil Bulgária megteremtőjének tekinti

Bojko Boriszov, aki magát a stabil Bulgária megteremtőjének tekinti (Forrás: Facebook, Bojko Boriszov)

Ennek hátterében Bulgária arra irányuló erőfeszítései állnak, hogy január 1-jén csatlakozzon a határellenőrzés nélküli schengeni térséghez.

Minden egyes év vége felé visszatérő téma, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a schengeni térséghez, illetve hogy egyes országok – ebben az esetben Ausztria és Hollandia – ezt meddig blokkolják még.

Hollandia és Ausztria 2022 óta blokkolja a schengeni csatlakozást. Médiajelentések szerint Bécs most készen áll arra, hogy lazítson az álláspontján.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök állítólag azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza Bulgária schengeni csatlakozását, ha Szófia megemeli az orosz földgáz díját.

Boriszov és a társkormányzó liberális Folytatjuk a Változást (Продължаваме промяната, PP) vezetője, Kiril Petkov ezért úgy döntöttek, hogy megvárják az orosz földgáz tranzitdíjaira vonatkozó uniós mechanizmust.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava