Connect with us

Oroszország

Az oroszok Patrusev tábornokon keresztül tartják a kapcsolatot a szerbekkel

Milorad Dodik szerint az általa képviselt boszniai Szerb Köztársaság nagyon hálás azért, ahogy Oroszország bánik vele, amit a boszniai szerbek “stratégiai együttműködésként” fognak fel személyesen Patrusev tábornok, Vlagyimir Putyin és az egész Oroszország részéről, miután ez kulcsfontosságú a további létük szempontjából

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szentpétervári találkozó
A szentpétervári biztonsági tanácskozás résztvevői, középen Patrusev tábornokkal, felette az legfelső sorban Dodik és Vulin (Forrás: X platform, Milorad Dodik)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Aleksandar Vulin, a sok tárcát végigpróbált szerb miniszter és a szerb titkosszolgálat, a BIA volt igazgatója, valamint Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke a napokban Oroszországban járt, ahol részt vett a szentpétervári biztonsági fórumon, és találkozott Nyikolaj Patrusevvel, az Orosz Biztonsági Tanács titkárával. Vulin korábban is szoros kapcsolatokat ápolt a Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legközelebbi munkatársának számító Patrusevvel, Dodik viszont eddig magával Putyinnal tárgyalt, viszont az orosz államfő személyesen nem vett részt a szentpétervári fórumon, így Patrusevet “érte a megtiszteltetés”, hogy Vulin mellett Dodikkal is találkozzon. Fontos megjegyezni még, hogy Vulin Nyikolaj Patrusev személyes meghívására vett részt a fórumon, miután mostanság semmiféle közéleti szerepet nem tölt be Szerbiában.

Vulin továbbra is fontos ember

Aleksandar Vulin jelenleg semmiféle tisztséget nem visel Szerbiában, de ez természetesen változhat, ugyanis a napokban teszik közzé az új kormány összetételét, és abban akár Vulinnak is juthat hely, miután továbbra is Aleksandar Vučić “bizalmi emberének” számít.

Legalábbis ezt állítja róla Aleksandar Popov, az újvidéki Regionalitási Központ vezetője, aki szerint Vulin éppen ezért szúrja a nyugatiak szemét, és aki szerint a volt titkosszolgálati vezető újabb feltűnésével Szerbia ismételten aláássa a pozícióit a világban, amin kétségkívül a nyugati világot kell érteni.

A belgrádi NIN-nek nyilatkozó Popov úgy véli, hogy Vulin korábban általában azt mondta ki, amit Vučić nem kommunikálhatott, nehogy a nemzetközi közösség megrovásban részesítse, például a “szerb világ” propagálása miatt, vagyis bizonyos esetekben Vulin volt Vučić szerb hangja.

A politológus itt arra is utalt, hogy sem a szerb elnök, sem a szerb kormány nem határolódott el Vulintól, aki miniszterként emlegette a szerb világ létrehozását, így az ezzel kapcsolatos kijelentéseit akkortájt akár hivatalos álláspontnak is lehetett, illetve lehet még ma is tekinteni.

Popov szerint Vulin meghívásával a szentpétervári fórumra Oroszország azt a világos üzenetet küldte a Nyugatnak, hogy befolyással rendelkezik a legerősebb balkáni nemzetre, és így rajtuk keresztül destabilizálni tudja a térséget.

A politológus úgy vélte, Szerbia mindet megtesz annak érdekében, hogy saját magának okozzon kárt, és amikor két vagy három opció közül kell választania, akkor mindig a legrosszabbat választja, ezért a szellemi kulturális örökségnek számító “szerb slava” (háziszentek ünnepe) mellé regisztrálni kellene a szerb makacsságot (srpski inat) is, mint antikulturális örökséget.

Dodik is találkozott Patrusevvel

Április 23-án először a TASS orosz hírügynökség számolt be arról, hogy Milorad Dodik a Szerb Köztársaság elnöke találkozott Nyikolaj Patrusevvel, az Orosz Biztonsági Tanács titkárával. Dodik számára talán sértő módon még a hivatalos orosz hírügynökségnek tekinthető TASS is megjegyezte, hogy a Republika Srpska Bosznia-Hercegovina entitása, amiből egyenesen következik, hogy az RS-t még az oroszok sem tekintik független államnak, legalábbis egyelőre.

A tudósítás szerint a boszniai Szerb Köztársaság elnöke méltatta Moszkva és Banja Luka kapcsolatait, és támogatta azok megerősítését, és egyúttal kitért a szankciók kérdésére is, miután megállapítása szerint folyamatosan példátlan nyomás nehezedik rájuk, mármint rá és a boszniai szerbekre, akiket ő testesít meg a nemzetközi porondon.

Dodik is tárgyalt  Patrusevvel

Dodik is tárgyalt Patrusevvel, az erről szóló X platformos bejegyzésének első mondata arról szólt, hogy Oroszország nem támogatja a Srebrenicáról szóló ENSZ-határozatot (Forrás: X platform, Milorad Dodik)

Nem valószínű, hogy Dodik elfelejtette megemlíteni, hogy ez a nyomás főleg az Egyesült Államok és személyesen Michael Murphy nagykövet részéről éri ő(ke)t, bár ez a TASS jelentésében nem szerepel. A boszniai szerb elnök ezt azért is szóba hozhatta, mert gyakran elhangzó, kedvenc megfogalmazása szerint “Murphy minden reggel azzal a gondolattal ébred, hogy aznap mi rosszat tehetne a boszniai Szerb Köztársaságnak”.

Dodik úgy nyilatkozott, hogy a boszniai Szerb Köztársaság nagyon hálás azért, ahogy Oroszország bánik vele, és ezt a boszniai szerbek “stratégiai együttműködésként” fogják fel személyesen Patrusev tábornok, Vlagyimir Putyin és az egész Oroszország részéről, hiszen ez kulcsfontosságú a további létük szempontjából.

A TASS beszámolója szerint a boszniai szerb elnök kijelentette, hogy “tavaly és idén is sokat jelentett számára” a szentpétervári biztonsági rendezvényen való részvétel, ezért köszönetet mondott az Orosz Biztonsági Tanács képviselőinek, hogy meghívták erre a tanácskozásra.

Az amerikai nagykövetek és az oroszok

Korábbi cikkeinkben már foglalkoztunk azzal, hogy a fentebb szereplő “első delikvens”, tehát Aleksandar Vulin jelentős szerepet vállal Szibéria benépesítésében, 2022 októberében ugyanis 25 évet kapott Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki vezető, akit orosz ellenzéki és nyugati feltételezések szerint azoknak a belgrádi lehallgatásoknak az alapján ítéltek el, amelyeknek a jegyzőkönyveit Vulin adta át az oroszoknak, személyesen Patrusev tábornoknak.

Vlagyimir Vlagyimirovics Kara-Murza az orosz ellenzék felső köreihez tartozik, a 2015-ben meggyilkolt Borisz Nyemcov pártfogoltja és tanácsadója volt, valamint a svájci, majd angliai száműzetésben élő Mihail Hodorkovszkij által alapított Nyílt Oroszország (Open Russia) alelnöke, 2012-ben pedig beválasztották az orosz ellenzéki koordinációs tanácsba.

Orosz ellenzéki források szerint az ugyancsak a Vulin által még belügyminiszterként gyűjtött, majd az oroszoknak, személyesen a Patrusev tábornoknak átadott adatok alapján vették őrizetbe, majd ítélték négy évre Andrej Pivovarovot is, aki egy oroszellenes tüntetés szervezője volt a szerb fővárosban.

A belgrádi NIN hetilap szerint nem meglepő, hogy Vulint mind a BIA élén, mind később, lemondása után is olyan emberként tartják számon, akinek fontos szerepe van az ukrajnai háború miatt Szerbiába menekült oroszok egy részének kiutasításában.

Christopher Hill, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete kimondottan utálja Aleksandar Vulint, aminek különböző formában egyszer-kétszer hangot is adott. Az amerikaiak ezért a tavalyi év elején először befagyasztották az együttműködést a szerb polgári titkosszolgálattal, miután Aleksandar Vučić szerb elnök Vulin személyében olyan politikus nevezett ki 2022 végén a BIA élére, aki “meghitt” kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik közeli munkatársával, az itt emlegetett Nyikolaj Patrusevvel.

Az amerikaiak ezt követően, július elején szankciók alá vonták Vulint, amit az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala (OFAC) a közleményében azzal indokolt, hogy a korábban a belügyi tárcát is vezető szerb titkosszolgálati igazgató tetteivel elősegítette a korrupciót a szerbiai kormányzati intézményeken belül, és többek között részt vett egy kábítószer-kereskedő hálózat tevékenységében is.

Azt is felrótták neki, hogy kölcsönösen előnyös kapcsolatot ápolt az Egyesült Államok által már korábban “megszankcionált” szerb fegyverkereskedővel, Slobodan Tešićtyel, és segítette abban, hogy illegális fegyverszállítmányai szabadon mozoghassanak Szerbia határain keresztül, például az Egyesült Államok felé is, de az amerikaiak azt is megemlítették, hogy Vulin közéleti pozícióit Oroszország támogatására használta fel, elősegítve Moszkva rosszindulatú tevékenységét, amely rontja a Nyugat-Balkán biztonságát és stabilitását, valamint platformot biztosít Oroszország számára, hogy növelje befolyását a régióban.

Az orosz elnök kitüntette a boszniai szerbek Miléjét, vagyis továbbra is érvényes a BALK-os mondást, miszerint "akit Amerika megszankcionál, azt Oroszország kitünteti" (Forrás: RTRS)

Az orosz elnök februárban egyszer már kitüntette a boszniai szerbek Miléjét, vagyis továbbra is érvényes a BALK-os mondást, miszerint “akit Amerika megszankcionál, azt Oroszország kitünteti” (Forrás: RTRS)

Egyik korábbi cikkünkben megjegyeztük, hogy akit Washington szankcionál, annak Moszkva megveregeti a vállát, Vulin esetében láthattuk, hogy néha kétszer is, ami az adományozott plecsnik számából következik. Miután az amerikaiak már a Bosznia-Hercegovinába delegált túlbuzgó Michael Murphynek köszönhetően szankciók alá vonták Milorad Dodikot, igazán kijárna neki még egy orosz plecsni, hogy utolérje Vulint.

Ami a föntebb elmondottakból szintén következik, hogy ha az amerikai nagykövetek valakit nem szeretnek – hogy másképp ne fogalmazzunk – annak jó eséllyel meg lesz a következménye ilyen vagy olyan szankciók formájában, ami szépen kiolvasható a szerbiai és a boszniai példából.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 1 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava