Connect with us

Montenegró

5,4-es erősségű földrengés rázta meg Montenegrót, a szomszédok is érezték

A Richter-skála szerinti 5,4-es erősségű földrengés epicentruma öt kilométerre volt a Nikšić községben található Čarađe településtől, 14 kilométeres mélységben. A balkáni rengésekre általában az jellemző, hogy nem túl nagy mélységben történnek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Erős földrengés volt Montenegróban
Reggel 4 óra 6 perckor erős földrengés volt Montenegróban (Forrás: EMSC)
A cikk meghallgatása

Nem sokkal reggel négy óra után a Richter-skála szerinti 5,4-es erősségű földrengés ébresztette Montenegrót, a talajmozgást a környező országokban, tehát Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is érezték. Nem sokat tévedünk, ha azt mondjuk, hogy a Dubrovnik hátországában lévő hegyek mozdultak meg. Az utóbbi években több erős talajmozgás is volt az egykori Jugoszlávia területén, 2020 decemberében például 6,3-as földrengés rázta meg Petrinyát (Petrinja), ugyanazon év márciusában pedig 5,6-os erősségű rengés volt Zágrábban.

A földrengés hegyvidéki területet sújtott

Milena Tomanović, a montenegrói Szeizmológiai Adatelemzési és -feldolgozási osztály vezetője elmondta, hogy az 5,4 fokos rengést követően 30 kisebb rengés is történt, ezek erőssége 1,5 és 3,5 fok között volt a Richter-skála szerint.

A mostani talajmozgás epicentruma öt kilométerre volt a Nikšić községben található Čarađe településtől, 14 kilométeres mélységben. A balkáni rengésekre általában az jellemző, hogy nem túl nagy mélységben történnek.

A földrengés Montenegró és Bosznia-Hercegovina határvidékén történt, az úgynevezett Bileća és Piva szeizmogén övezetben, de miután ritkán lakott területről van szó, így egyelőre jelentős anyagi kárról nem tudni, és emberi áldozatokról sem érkeztek hírek.

A legfrissebb jelentések szerint néhány épület összedőlt vagy megrongálódott, és a térségben több utat lezártak, mert hegyomlások akadályozzák a közlekedést.

A bosznia-hercegovinai Bileća városából sem érkezett hír nagyobb károkról, elővigyázatosságból azonban a polgári védelem szünetelteti a tanítást a helyi iskolákban, és az óvodák sem működnek.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava