Connect with us

Montenegró

Meddig nyúlik a szervezett bűnözés Montenegróban?

Az eseményeknek van egy messzebbre mutató eleme is, felmerül ugyanis a kérdés, hogy az elmúlt évek letartóztatásai eljutnak-e legfelsőbb szintig, és végül elérik-e Milo Đukanovićot, az ország egykori vezetőjét, és mindenható urát. A legfrissebb fejlemény az, hogy ma délelőtt letartóztatták Jelena Perovićot, a Korrupciómegelőzési Ügynökség igazgatóját is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Milivoje Katnić és Zoran Lazović a szervezett bűnözésből is kivette a részét Montenegróban
Milivoje Katnić és Zoran Lazović az egyik legfőbb szervezett bűnözői csoportot támogatták Montenegróban, most kattant a bilincs
A cikk meghallgatása

Az európai uniós integráció kapcsán gyakran merül fel vádként a Nyugat-Balkán és Montenegró esetében is az, hogy a szervezett bűnözés kiterjedt formában van jelen. Ennek kapcsán merült fel sok esetben az elmúlt időszakban az a vád, hogy az állami szervezetek és elsődlegesen az igazságszolgáltatás kiemelt szereplői közül sokan vesznek részt a szervezett bűnözésben. Eddig is már számos vádemelés, letartóztatás történt különböző állami tisztségviselők esetében. Az elmúlt hetek montenegrói történései kapcsán várhatóan újból fellángol ez a vita, az ország volt főügyészét és a korábbi rendőrfőnökét ugyanis szervezett bűnözéssel hozzák összefüggésbe, aminek következtében a különleges ügyészség rendelete alapján vasárnap bevitték őket.

Beengedték Bajkeverő Velját Montenegróba(?)

Az egyik őrizetbe vett személy Milivoje Katnić, korábbi montenegrói különleges főügyész, a másik pedig Zoran Lazović korábbi rendőrfőnök. A vád szerint Lazovićot bűnszervezet létrehozásával gyanúsítják, a korábbi főügyészről pedig azt feltételezik, hogy a szervezet tagja volt. Ügyvédeik közlése szerint további vádként felmerült a hivatali helyzettel való visszaélés is.

A montenegrói média értesülései szerint Lazović volt elsődlegesen azért felelős, hogy 2020-ban a kavači klán két szerbiai tagjának, az embercsevap készítésével meggyanúsított Veljko Belivuknak és Marko Miljkovićnak feloldották a montenegrói beutazási tilalmát. Ők annak a kavači klánnak a tagjai, amely a rivális škaljari klán mellett az egyik legnagyobb montenegrói bűnszervezet, kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal.

Ennek a két szerbiai bűnözőknek a beutazását tette tehát lehetővé Lazović közbenjárása, amiben állítólagosan Katnić is a segítségére volt. Az eset kapcsán megszólalt Lazović ügyvédje is, aki sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem kívánta a médiában megjelent információkat.

A már említett kavači klán két tagja jelenleg Szerbiában áll bíróság előtt több gyilkosság miatt, de a perük nyögvenyelősen halad, ami azzal fenyeget, hogy feledésbe merül. Montenegróban azzal gyanúsítják őket, hogy 2020. október 14-én elrabolták Mileta Radulovićot, a rivális škaljari klán tagját, akit aztán átadtak a kavači csoport többi tagjának. Radulovićot végül két hónapos kínzás után ölték meg.

Küzdelem a bűnözés ellen

Danilo Šaranović montenegrói belügyminiszter vasárnap közölte, hogy a letartóztatásokat követően nyolc, Lazović és Katnić érdekeltségébe tartozó helyszínen tartottak házkutatást, többek között Bijelo Poljéban, Danilovgradban és Podgoricában.

A montenegrói nyilvánosságot az elmúlt két napban lázba hozó eset kapcsán számos politikus és értelmiségi szólalt meg. Mind azt kommunikálták, hogy a szervezett bűnözéssel fel kell venni a harcot és szembe kell szállni azzal a jelenséggel, hogy a bűnözői csoportok beszivárognak az állami szervekbe. A montenegrói hatóságok saját közlésük szerint egy majd fél éves nyomozás végén – amiben az EUROPOL is közreműködött – döntöttek a két személy letartóztatása mellett.

Milojko Spajić miniszterelnök kijelentette, hogy támogatja a Különleges Ügyészség folyamatos küzdelmét a bűnözés és a korrupció minden formája ellen.

Jakov Milatović elnök elmondta, hogy az ügyészség tevékenysége kulcsfontosságú a montenegrói jogállamiság javítása szempontjából. Az akciót Dritan Abazović volt miniszterelnök is üdvözölte, aki korábban, hivatali ideje alatt azzal vádolta meg Katnićot és Lazovićot, hogy „a montenegrói bűnpiramis csúcsán vannak”.

Az események kapcsán ugyanakkor az ellenzékbe szorult Szocialisták Demokrata Pártja, a DPS más álláspontot vett fel. Azt állították, hogy a letartóztatások politikai bosszú által motiváltak, és a DPS által vezetett korábbi kormány kriminalizálását célozzák.

Katnić 2015 és 2022 között volt különleges főügyész, – ebből öt évig a DPS kormányzása alatt – amikor elbocsátották, Katnić megtámadta ezt a határozatot, de fellebbezését a Közigazgatási Bíróság elutasította.

Eljutnak-e a legfelsőbb szintig?

Katnić karrierjét sokan úgy értelmezik, hogy a DPS embereként folytatta a munkáját, aminek a célja az volt, hogy megvédje a DPS volt vezetőjét, Milo Đukanovićot, aki hol miniszterelnök, hol Montenegró államfője volt.

Katnić volt a főügyész a DPS-kormány elleni puccs idején is, 2016-ban. Az általa akkor kiadott vádiratban orosz és szerbiai állampolgárok, valamint a Demokratikus Front két montenegrói vezetője – a szerb Andrija Mandić jelenlegi montenegrói parlamenti elnök, és a szintén szerb Milan Knezević parlamenti képviselő, a Demokrata Néppárt elnöke, a jelenlegi kormánykoalíció tagja – is szerepelt.

Az elsőfokú ítélet valamennyiüket több éves börtönbüntetésre ítélte, de a fellebbviteli bíróság perújítást rendelt el. Érdemes hozzátenni, hogy a 2016-os puccs kapcsán azóta sem született jogerős ítélet.

Lazović 2021 elejéig a rendőrség szervezett bűnözés elleni ágazatát vezette. A fia, a Nemzetbiztonsági Ügynökség volt alkalmazottja, csaknem két éve van őrizetben, és tárgyalásra vár, 2022 júliusában ugyanis letartóztatták, miután a nemzetközi kokaincsempészettel kapcsolatba hozható kavači klán tagjaként azonosították.

Ugyanakkor az eseményeknek van egy messzebbre mutató eleme is, felmerül ugyanis a kérdés, hogy az elmúlt évek letartóztatásai elérhetik-e Milo Đukanovićot, az ország egykori vezetőjét, és mindenható urát. Az elemzők erre ugyan nem sok esélyt adnak, de Đukanović jelenleg is aktív politikai ellenfelei mindig kiemelik, hogy a letartóztatásokat és a felderített bűnügyeket egy dolog mindenképpen összeköti: túlnyomórészt a DPS regnálása alá estek.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország2 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékBeengedték Bajkeverő Velját Montenegróba(?)Küzdelem a bűnözés ellenEljutnak-e a legfelsőbb szintig? A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó2 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről a koszovói miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava