Connect with us

Magyarország

Nem kell vétózni, a bolgár parlament eltörölte az orosz gázra kirótt pótdíjat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szófia, jobbról a parlament épülete
Szófia, jobbról a parlament épülete (Forrás: Freepik)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A bolgár parlament viharosnak mondható ülésén a fennakadások ellenére sikeresen eltörölték az orosz gáz Bulgárián keresztül történő szállításának pótdíját. A Novinite beszámolója szerint a képviselők végül úgy döntöttek, hogy elengedik az orosz földgáz import- és tranzitdíját, amely megawattóránként 20 bolgár leva, azaz mintegy négyezer forint volt. A díjat azt követően engedték el, hogy Magyarország Bulgária schengeni belépésének megvétózásával fenyegetődzött.

A magyarok vétójától ments meg minket!

Bulgária október 13-án vezette be a pótdíjat, amelyet a Gazpromnak kellett volna megfizetnie, de ez nem történt meg, így ebből a balkáni országnak semmiféle bevétele nem származott.

A szófiai kormány az új adót a Bulgartransgas nevet viselő bolgár gázkereskedőn keresztül akarta beszedni a díjat, hogy a bevételt ezt követően becsatornázza a bolgár állami költségvetésbe.

Vladimir Malinov, a gázszolgáltató ügyvezető igazgatója november 23-án azt közölte, hogy körülbelül 260 millió leva, vagyis mintegy 51 milliárd forintnak megfelelő összeg megfizetése maradt el.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter szombaton egy Facebookra feltett videóban arról beszélt, hogy Magyarország világossá tette Bulgária számára az ország schengeni tagságának megvétózására irányuló szándékát, ha Szófia huzamosabb ideig fenntartja a földgáz szállítására vonatkozó büntetővámot.

Szijjártó a bolgár lépést “botrányosnak és ellenségesnek” nevezte, mert az veszélyezteti az Észak-Macedóniának, Szerbiának és Magyarországnak szánt földgáz átszállítását.

A magyar tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a bolgárok most nagyon igyekeznek, hogy eltöröljék az ezzel kapcsolatos törvényüket, és ha ezt megteszik, akkor Magyarország visszavonja a vétóról szóló döntését.

Az igyekezetnek az lett az eredménye, hogy a bolgár parlament megszüntette a tranzitdíjat, tehát ezek szerint most Magyarországnak kell lépnie, illetve nem kell lépnie, vagyis vétóznia.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava