Connect with us

Szerb Köztársaság

Dodik Moszkvába utazgat, mégis kap pénzt az Európai Uniótól

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Dodik pénzt kap az EU-tól / Dodik travels to Moscow and receives money from the EU
Dodik annak ellenére kap pénzt az Európai Uniótól, hogy gyakran jár Moszkvában, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Az Európai Bizottság megszüntette a boszniai Szerb Köztársaságnak szánt uniós pénzek folyósítására még tavaly elrendelt felfüggesztését. Milorad Dodik a boszniai szerb entitás elnöke megköszönte a koalíciós partnereitől ez ügyben kapott támogatást, miközben az általa vezetett entitás egyre rosszabb gazdasági helyzetben van, és a bécsi tőzsdén korábban kibocsátott kötvények idén esedékes kifizetése újabb jelentős hitelfelvételre kényszerítheti Dodikot. Lehet, hogy ez ügyben Magyarországon is kilincselni fog.

Brüsszelben engedtek a szorításon

Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke komoly eredményt könyvelhetett el a pénteki napon, mert az EU visszavonta a szerb entitásban zajló uniós fejlesztési projektek támogatásának felfüggesztését.

A boszniai Szerb Köztársaságnak szánt uniós pénzek kifizetését azért szüneteltették tavaly február óta, mert az EU Bizottság így akart nyomást gyakorolni a Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségére (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) azok szecessziós törekvései miatt.

Az Európai Unió akkor nem léptetett nem léptetett életbe szankciókat a boszniai szerb politikai vezetők ellen, a Bizottság azonban elrendelte az összes uniós támogatást élvező projekt befagyasztását.

A nagyrészt infrastruktúra fejlesztéssel kapcsolatos beruházások leállása kapcsán már akkor is lehetett tudni, hogy a nemzetközi tőzsdéken kibocsátott kötvények miatt jelentős adósságot maga előtt görgető szerb entitás az így kieső összegeket nem tudja a saját költségvetéséből pótolni.

Idén májusban már több boszniai lapban jelentek meg azzal kapcsolatos hírek, hogy a boszniai Szerb Köztársaság vezetése bajban lehet, ha nem talál újabb külső pénzforrást az eddig összejött külső adósságának finanszírozására.

Bár a technikai csőd veszélyéről Banja Lukában nem beszélnek, feltételezhető azonban, hogy az EU pestiesen szólva „nem Dodik két szép szeméért” engedhette újra a korábban befagyasztott pénzügyi eszközök folyósítását.

A boszniai pénzügyi szektorban jártas szakemberek véleménye alapján az EU a programok újraindításával levegőhöz juttatta az egyébként nem túl rózsás állapotban lévő boszniai szerb gazdaságot.

Abban azonban a szakemberek egyetértettek, hogy az uniós pénzek újbóli beáramlása a boszniai szerb gazdaságba önmagában nem lesz elegendő a külső adósság finanszírozásához szükséges növekedés biztosításához. Mégpedig azért nem, mert ennek a hatása sem generál olyan plusz GDP növekedést a boszniai Szerb Köztársaságban, ami biztosítaná az adósságspirálból való kitörést.

Kérdezhetjük, hogy miért engedett Brüsszel?

A válasz sokak szerint annyi, hogy ezzel a lépéssel tettek egy komoly gesztust a nemzetközi elszigeteltség és a gazdasági összeomlás peremén táncoló boszniai szerb országrésznek.

Dodik pedig ezt mindössze annyival érdemelte ki, hogy a tavaly decemberben a Horvát Demokratikus Közösség Bosznia-Hercegovinai Pártjával (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) és a „trojkának” nevezett baloldali boszniai pártszövetséggel megkötött koalíciós megállapodást betartotta -eddig.

Zavarok a koalícióban

Az EU programok újraindításának fontosságát az is mutatja, hogy Dodik maga köszönte meg a sajtó nyilvánossága előtt Elmedin Konaković boszniai külügyminiszternek, hogy az idén Brüsszelben tett útjai alkalmával folyamatosan napirenden tartotta a szerb entitásban befagyasztott projektek újraindításának kérdését.

Dodik, pénz,

Jobbra Elmedin Konaković boszniai külügyminiszter a segítő lobbista szerepében, balra Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, akit pénzinfúzióra kell kapcsolni (Forrás: bljesak.info)

A pénzügyi örömhírről történt tájékoztatóval egyidejűleg Denis Bečirović, a bosznia-hercegovinai államelnökség bosnyák tagja szintén Brüsszelben folytatott tárgyalásokat az EP Nyugat-Balkáni Munkacsoportjának tagjaival.

A Bečirović részvételével zajlott egyeztetés jókora zavart idézett elő a boszniai kormánykoalíció kommunikációs gépezetében, mert az államelnökségi tag a jelenlévő uniós képviselőktől azt kérte, hogy újabb szankciókat léptessenek életbe Dodikkal szemben, az uniós pénzügyi eszközök folyósításának folytatását pedig „szörnyen rossz lépésnek” minősítette.

A bosnyák elnökségi tag Dodikkal szembeni fellépése kapcsán érdemes megjegyezni, hogy Bečirović már a korábbi években is rendre elszakadási törekvésekkel és a Daytoni Egyezmény elveinek megsértésével vádolta meg a legfőbb boszniai szerb vezetőt.

Mostani fellépése amiatt volt kifejezetten kellemetlen az őt a tagjai között tudó Szociáldemokrata párt (Socijaldemokratska Stranka, SDP) számára, mert ez az álláspont teljesen szembe ment az ötpárti kormánykoalíció, köztük a saját pártja által az uniós pénzek kapcsán képviselt állásponttal.

Bár az ötpárti kormánykoalíció egyes szereplői között a korábbiakban nem volt hasonló mérvű kommunikációs ellentét, és a kormány is látszólag zavartalanul végezte a munkáját, a koalíciós pártok erős emberei rendre megengednek maguknak olyan megjegyzéseket, amelyekből a felszín alatt lappangó feszültségre lehet következtetni.

A különutas kommunikációban pont az SDP viszi a prímet, amelynek több olyan vezető tagja van, akik élesen kritizálják a két nemzetiségi alapon szerveződő koalíciós partner, a boszniai szerb SNSD és a horvát HDZ BiH munkáját.

Az SDP kommunikációjában tapasztalható „sajátos szó szóródás” arra vezethető vissza, hogy a jugoszláv állampárt boszniai utódszervezete az elmúlt években a hagyományos balközép orientációja mellett igyekezett szélesíteni a támogatottságát a progresszív és neomarxista fiatalok csoportjainak körében is, akik nehezen tudják elfogadni, hogy az általuk támogatott multietnikus és ateista irányvonalat képviselő SDP szövetségre lépett a korábbi ciklusban folyamatosan kritizált, boszniai szerb és horvát konzervatív politikai erőkkel.

Dodiknak fizetnie kell(ene)

Az uniós források megnyitásától függetlenül a boszniai Szerb Köztársaság gazdasági helyzete nehezen értékelhető pozitívnak.

A korábbi években a londoni és a bécsi tőzsdéken kibocsátott entitási kötvények lejárata közeledik, és azok visszafizetése komoly megterhelést fog jelenteni a szerb entitás költségvetésének.

A számok magukért beszélnek.

Az idei évben mintegy 1 milliárd 99 millió BaM (konvertibilis márka) a szerb entitás kötvény alapú esedékes adóssága, ami 208 milliárd forintnak felel meg. További 900 millió BaM (170 milliárd forint) összeget kell még ebben az évben a boszniai Szerb Köztársaság kormányának kifizetnie egyéb kötelezettségvállalások alapján.

Utóbbiak jelentős része egyes infrastrukturális beruházásokhoz kapcsolódik. Ebből az idén esedékes adóssághalmazból a bécsi tőzsdén a korábbi években kibocsátott boszniai szerb kötvények egy része most júniusban jár le. Ez után mintegy 400 millió BaM, (75 milliárd forintnyi) összeget kell fizetnie a szerb entitásnak.

Az említett adósság finanszírozásának biztosítása érdekében kapott a boszniai Szerb Köztársaság Magyarországtól egy 180 millió BaM (34 milliárd forint) összegű hitelt.

Erről a tranzakcióról és a magyar kormány által a boszniai szerb mezőgazdasági vállalkozóknak nyújtott támogatási programról korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk.

A boszniai sajtóban megjelent hírek szerint a nagyarányú külső adósság maga előtt való görgetése érdekében Dodik újabb, mintegy 2 milliárd BaM (380 milliárd forint) hitel felvételére készülhet, helyesebben kényszerülhet a közeljövőben.

A legtöbb elemző az orosz források elapadása miatt a nyugat-balkáni régióban változatlanul élenjáró kínai fejlesztési forrásokhoz köti az eddig még csak találgatások szintjén emlegetett jövőbeli tranzakciót. De előfordulhat, hogy Dodik ismét bekopog Budapesten is egy kis pénzinjekcióért.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bosznia

Fellendül a tyúktartás Dodikföldön: a boszniai főszerb tojással várná a főmegbízottat

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

tojás
Előfordulhat, hogy a boszniai szerb elnök itt éppen azt magyarázza el a boszniai szerb fiataloknak, hogy bal kézzel hogyan kell megfogni a tojást (Forrás: X-platform, Milorad Dodik)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke az általa vezetett Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez nezavisnih socialdemokrata, SNSD) fiataljaihoz szólva arra buzdított, hogy tojással fogadják Christian Schmidtet, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjét, ha az netalán feltűnik a boszniai Szerb Köztársaságban.

A tankok ideje után itt a tojások ideje

A Beta szerb hírügynökség beszámolója szerint a boszniai szerbek Miléje úgy fogalmazott, hogy a meg nem nevezett ők (bújtatott alany) attól félnek, hogy összegyűjt ötezer embert, akik tojással dobálják meg Christian Schmidtet, amikor a boszniai Szerb Köztársaságba látogat.

– A tankok és a fegyverek ideje lejárt, a paradicsomok ideje lejárt, szóval tojást kell használnunk

– mondta a boszniai szerb elnök, aki ezzel a “puhán agresszív” módszerrel mutatott példát a párt fiataljainak, akik tisztújító közgyűlést tartottak.

Dodik, mint ahogy korábban arról a BALK-on beszámoltunk, néhány nappal ezelőtt azzal fenyegette meg Christian Schmidtet, akit nem ismer el főképviselőnek, hogy a boszniai szerb rendőrség letartóztatja, majd “kidobja” az általa uralt entitás területéről.

tojás

Dodik és az utánpótlás (Forrás: X-platform)

Mikor megy Schmidt Dodikföldre?

A boszniai főmegbízott Dodik akkori fenyegetéseire azt válaszolta, hogy hamarosan felkeresi a boszniai Szerb Köztársaságot, ahol, mint mondta, egy sor találkozót tervez.

Az újabb fenyegetést követően egyelőre nem világos, hogy a boszniai szerbek előbb megdobálják tojással Christian Schmidtet, és utána tessékelik ki Dodikföldről, vagy előbb kidobják onnan, majd utánaküldenek néhány törékeny lövedéket.

A jelek szerint jó helyre megy a boszniai szerb kis- és közepes agrárvállalkozások részére nyújtott 35 millió eurós magyar pályázati forrás, és egy kis politikai hátszéllel kitűnő eredmények érhetők el a boszniai szerb mezőgazdaságban.

A magyar agrárbefektetés azonban akkor érheti el igazán a célt, ha sikerülne rávenni a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottját, hogy minél gyakrabban látogasson a boszniai Szerb Köztársaságba, mert azzal fellendítheti az ottani “tojásipart”, vagyis a tyúktartást.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava