Connect with us

Szlovákia

Szlovákia tovább menetel Kelet felé, Pellegrini üdvözölte Forró Krisztiánt

A választási részvétel 10 százalékponttal, összességében 61% fölé nőtt, ami Pellegrini malmára hajtotta a vizet, mivel 600 000 új voksot sikerült hoznia és végeredményben 166 000 szavazattal előzte meg ellenfelét, Korčokot. Ennél több szavazatot csak a legelső, 1999-es választáson megválasztott Rudolf Schuster kapott elnökválasztáson

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Pellegrini országos szinten legjobban Dunaszerdahelyen és Komáromban mozgósított, majdnem megháromszorozta a szavazatai számát (Forrás: X platform)
Pellegrini országos szinten legjobban Dunaszerdahelyen és Komáromban mozgósított, majdnem megháromszorozta a szavazatai számát (Forrás: X platform)
A cikk meghallgatása

Peter Pellegrininek a két héttel korábbi veresége után óriási mozgósítással sikerült fordítania a köztársasági elnökválasztás második fordulójában. Megválasztásával immár szinte minden fontos pozícióban az oroszbarát politikai erők képviselői ülnek. A média strukturális átalakulása miatt elavultnak tűnik a kampánycsend intézménye, hiszen amíg a szombati választások előtt a klasszikus értelemben vett médiumokban csütörtökön és pénteken nem jelent meg a két jelölt, addig a szabályozás hiányában csak úgy izzott a közösségi média. Többek között az első fordulóban harmadik helyen végző, rendszerkritikus Štefan Harabín is beállt áttételesen Pellegrini támogatói közé. A Pellegrini-kampány emellett más szürke zónában is megjelent ebben az időszakban. A szlovák hírtelevízióban a korábbi cseh miniszterelnök, Andrej Babiš és Robert Fico jelenlegi szlovák kormányfő a kampánycsend kezdete után is megvallotta, hogy Pellegrini sikeréért szorít, illetve a magyarországi közszolgálati médiában újra leadták a Pellegrinivel készült interjút.

A részvétel döntött

Az első fordulóban az ellenzéki jelölt, Ivan Korčok 5,5 százalékpontos előnyre tett szert és 124 000 szavazatnyi előnnyel fordult a mindent eldöntő párbajra, a pártpreferenciák alapján azonban egyértelműnek tűnt, hogy Pellegrini nagyobb tartalékokkal rendelkezik. A kérdés úgy merült fel, kinek sikerül jobban mozgósítania azokat, akik korábban más jelöltre szavaztak vagy otthon maradtak.

A részeredmények beérkezése után sem lehetett sokáig sejteni, ki lesz a befutó, 50%-os feldolgozottságnál az addigi eredmények alapján készült projekció még 50-50 százalék esélyt adott mindkét jelöltnek, de elég gyorsan kiderült, hogy Korčok az első körrel ellentétben ezúttal nem tudja megelőzni Pellegrinit a nagyvárosokból beérkező szavazatokkal.

A választási részvétel 10 százalékponttal, összességében 61% fölé nőtt, ami Pellegrini malmára hajtotta a vizet, mivel 600 000 új voksot sikerült hoznia és végeredményben 166 000 szavazattal előzte meg ellenfelét. Ennél több szavazatot csak a legelső, 1999-es választáson megválasztott Rudolf Schuster kapott elnökválasztáson.

Hol nyert Pellegrini?

A legnagyobb mértékben Besztercebánya megyében és a legkeletibb járásokban nőtt a részvétel, és éppen ezekben a járásokban nyert a legnagyobb különbséggel Pellegrini.

Korčok hozta ugyan a két nagyvárost, Pozsonyt és Kassát, de a Csehországhoz közeli néhány járást leszámítva, ahol valószínűleg a Csehországból hazatérők is leadták voksukat, mindössze a Nagyszombati és Eperjesi járásban, illetve még két kisebben sikerült győzedelmeskednie az ország 79 járása közül.

Szlovák választási térkép

Szlovák választási térkép (Forrás: Europe Elects)

A magyar vidékeken mindkét jelölt sokat erősödött az első fordulóhoz képest, de a magyarlakta járások abszolút számokban még így is Szlovákia legkevésbé motivált területei maradtak.

Pellegrini országos szinten legjobban Dunaszerdahelyen és Komáromban mozgósított – itt majdnem megháromszorozta szavazatai számát, de ennek a listának a harmadik helyére is egy újabb magyarlakta járás, a Rimaszombati került.

Korčok nem felejt, Pellegrini békepárti marad

Az ellenzék jelöltje csalódott, de elfogadta az eredményt, ugyanakkor hozzátette, nem felejti el ellenfelének, hogy a kampányban a háború embereként állították be.

Sajnálattal vette tudomásul, hogy Szlovákiában elnök lehet valaki, akinek homályos a kampányfinanszírozása, és aki gyűlöletet és félelmet terjeszt. A választás utáni sajtótájékoztatóján a szlovák himnusz szavaival azt kívánta Szlovákiának, hogy ébredjen fel.

Pellegrini az eredmények ismeretében arról beszélt, hogy neki küldetése van, mégpedig az, hogy az emberek jobban és biztonságban éljenek. Jelezte, hogy az előző 10 év köztársasági elnöki gyakorlatával ellentétben nem nehezíti meg a kormány életét, illetve nem rontja Szlovákia hírét a nagyvilágban. Továbbra is békepárti kíván maradni, akármit is gondoljanak róla mások.

A leendő köztársasági elnök elsőként a jelenlegi miniszterelnöknek, a Smer elnökének, Robert Ficonak és a korábbi kétszeres köztársasági elnöknek, Ivan Gašparovičnak mondott köszönetet, illetve a harmadik koalíciós partnernek, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének, Andrej Dankonak, aki azonban nem tartózkodott Pozsonyban.

Az ünnepi beszédek közepette Pellegrini később külön üdvözölte a Magyar Szövetség elnökét, a helyszínen megjelenő Forró Krisztiánt is, és a sajtótájékoztató végén Isten védelmét kérte Szlovákia lakosaira.

Korčok szavaira Fico reagált a pódiumon, amelyekkel szerinte a nyugati orientáltságú politikus azt bizonyította, hogy nem érett az elnöki tisztségre, és egyből a liberális médiát vette elő, amely reményei szerint “jó hírként” kommentálja majd Pellegrini megválasztását.

Folytatódik az úthenger

Pellegrini kijelentette, hogy bár távozik a második legerősebb kormánypárt elnöki tisztségéből és a házelnöki posztról, a kormány stabil marad. Az említett helyeken várhatóan Richard Raši és Peter Žiga pótolhatják az elnöki palotába költöző új köztársasági elnököt.

Fico arról is beszélt, hogy már nincs akadálya, hogy a 2023-ban felálló kormány beváltsa ígéreteit. A leköszönő elnök, Zuzana Čaputová eddig többször élt vétójogával akár miniszteri kinevezések, akár konkrét törvények esetében, amivel ugyan le tudta lassítani Fico törekvéseit, de megakadályozni nem tudta őket.

Pellegrini alatt feltehetőleg felgyorsul Fico terveinek megvalósítása, de kérdés, hogy az új elnök mindenben engedelmeskedik-e a kormányfőnek.

Fico például kilátásba helyezte egy kiszivárgó dokumentum kapcsán, hogy az új köztársasági elnöknek le kellene váltania az Alkotmánybíróság elnökét. Danko nemrég terjesztette be a parlament elé a külföldi ügynökök megbélyegzését célzó törvényjavaslatát, amely szerint minden külföldről támogatott szervezetnek színt kell vallania a nagyközönség előtt is.

Ez a tervezett rendelkezés a Magyarországról támogatott szervezeteket is komolyan érintheti, és éppen annak az Orbánnak az érdekei ellen hathat, akinek a tankönyvéből a most győztes kampányt is leszervezték.

Pellegrini győzelméhez nyilván kellettek Korčoknak és támogatóinak a hibái is. A legnagyobb önellentmondásokat is nyugodt kiállással képviselő Pellegrinivel szemben Korčok a tévévitákban alapvetően rosszul reagált a felhozott kényes témákra, de Korčok kampányából a végén mintha teljesen eltűnt volna a legerősebb ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia.

Korčok több, mint 1,2 millió szavazatot kapott április 6-án 61%-os részvétel mellett, többet mint az ellenzék összesen 2023-ban a 70%-os részvétellel zajló parlamenti választásokon. Kérdés, hogy ki akarja-e használni a gyorsan elillanó momentumot, de hogy másként értelmezhetnénk szavait, miszerint nem felejt?

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország2 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékA részvétel döntöttHol nyert Pellegrini?Korčok nem felejt, Pellegrini békepárti maradFolytatódik az úthenger A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó2 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava