Connect with us

Szlovákia

Magyar kártya, amivel nem ütnek, hanem hívnak: Korčok vagy Pellegrini?

A közvélemény-kutatók a kampánycsend előtti utolsó napokban közzétett felmérései szerint hibahatáron belül vannak egymáshoz képest a jelöltek, egy paraszthajszállal látják esélyesebbnek Korčokot, de van olyan adatsor, amelyből Pellegrini jött ki jobban. Az első forduló után a fogadóirodáknak módosítaniuk kellett a szorzóikat, és most már nagyobb pénzt lehet nyerni Pellegrini elnökké választásával. A játékos kedvű szlovákok a pénzszerzés reményében már megtették tétjeiket, most a választókon a sor

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Korčok vagy Pellegrini
Korčok vagy Pellegrini: mindketten hajtanak a magyar szavazatokra (Screenshot)
A cikk meghallgatása

Az ellenzék jelöltje, Ivan Korčok és a kormánypárti Peter Pellegrini párbaja tovább éleződött. Korčok váratlan 5,5 százalékpontos elsőfordulós győzelme után megváltoztak a szerepek. Egyrészt Korčok üldözőből üldözötté vált, és Pellegrininek kell kapaszkodnia, másrészt a két fősre szűkülő mezőny már nem széplelkeknek való, az ellenkampány is komoly szerepet játszik ebben a szakaszban. Pellegrini magyarbarátságát közben azzal hivatott alátámasztani, hogy közös sajtótájékoztatót tartott a Magyar Szövetség elnökével, az első fordulóban 2,9%-ot szerző Forró Krisztiánnal, Korčoknak ugyanakkor sikerült maga mellé állítania a Simon Zsolt vezette Magyar Fórumot, és kijelentette, hogy megválasztása esetén magyar tanácsadót is venne maga mellé.

Magyar kártya, amivel nem ütnek, hanem hívnak

Szlovákiában évtizedekig ahhoz lehettünk szokva, hogy a magyarokkal való együttműködés főben járó bűnnek számított, most azonban a nemzeti érzelmű kormány jelöltje azzal vádolja liberális ellenfelét, hogy a magyarok ellensége. Pellegrini magyarbarátságát azzal hivatott alátámasztani, hogy közös sajtótájékoztatót tartott a Magyar Szövetség elnökével, az első fordulóban 2,9%-ot szerző Forró Krisztiánnal.

Az esemény két komoly szépséghibával ment végbe magyar részről, Forró ugyanis azután állt Pellegrini mellé, hogy lemondta az Ivan Korčokkal megbeszélt találkozót, illetve anélkül, hogy az elnökség feljogosította volna őt erre a lépésre. Mózes Szabolcs, a magyar párt elnökségi tagja bocsánatot is kért minden jóérzésű magyar embertől.

Korčoknak közben sikerült maga mellé állítania a Simon Zsolt vezette Magyar Fórumot, illetve a második forduló előtti utolsó tévévitában felhánytorgatta a Smerhez kötődő magyarellenes lépéseket Malina Hedvig meghurcoltatásától kezdve, a kettős állampolgárság tiltásán keresztül egészen a kétnyelvű táblák ellenzéséig, és kijelentette, hogy megválasztása esetén magyar tanácsadót is venne maga mellé.

Az azonban nem tetszik neki, hogy Fico Magyarország érdekeinek érvényesítésére törekszik, amióta tavaly megkezdte kormányzását. Pellegrini ebben a vitában a kisebbségek képviselőivel (értsd: a Híddal) közös kormányzás tapasztalatairól beszélt, illetve arról, hogy Orbánnal milyen remek kapcsolatot ápolnak és tegeződnek.

Pellegrini túl a barátságon?

Pellegrininek a Forró közös pozsonyi sajtótájékoztatója után jelenése volt az ország másik végében fekvő Királyhelmecen. Szlovákia nem nagy ország, de ezt a több mint 500 km-es utat közúton nem lehetett volna megtenni ilyen rövid idő alatt, így hamar kiderült, hogy magánrepülőgépre szállt.

A magánrepülőgép tulajdonosa történetesen ugyanaz a parlamenti képviselő, akinek a házában Peter Pellegrini lakik, és akiről Igor Matovič, korábbi kormányfő azt állította, hogy egy párt alkotnak Pellegrinivel.

Pellegrini üzenetet mond

Pellegrini üzenetet mond, mögötte a csehszlovák állam egyik atyjának, Milan Rastislav Štefániknak a képe, Štefánik 1919 májusában egy olasz zászló alatt repülő géppel utazott Pozsonyba, de a gépet a csehszlovák katonák lelőtték, mert magyarnak vélték (Forrás: X platform)

Szlovákiában nyílt titokként kezelik Pellegrini állítólagos homoszexualitását, a jobboldali liberális sajtóban is rendszeresen jelennek meg erre utaló megjegyzések, amivel nyilván arra akarnak rámutatni, mennyire képmutató helyzetbe kerül, aki tradicionalista értékeket valló közösséget kíván képviselni a homofób hozzáállással egyetemben.

Persze az ilyen kikacsintásokkal egy csapással Pellegrini potenciális szavazóit is el tudják bizonytalanítani.

Mit tenne Korčok elnökként?

Pellegrini a második forduló előtti kampányában több olyan vádat is megfogalmazott Korčokkal szemben, amelyeknek semmi közük sincs a köztársasági elnöki hatáskörökhöz. Azt állította többek között, hogy Korčok meg fogja buktatni a kormányt, és vele ellentétben nem küld katonákat Ukrajnába.

Korčok kezdetben a kormány potenciális ellenpólusaként határozta meg magát, a választások közeledtével azonban már arról beszélt, hogy ő minden kormánnyal együtt akar működni, így a mostanival is.

Korčok szerint az ő nevét felhasználó hamis választási honlapot ugyanott készítették, mint Pellegriniét, és mint kiderült, az első fordulóban harmadik helyen végző Harabín korábbi támogatója fizette a honlap elkészítését.

Sikertelen támogatók

Korčoknak elsősorban magára kell figyelnie, és ébren kell tartania a választói lelkesedést. Rendelkezik egy viszonylag láthatatlan tartalékkal is, mégpedig a külföldön élő szlovákokkal, akik a választás kétfordulós mivolta miatt sem levélben, sem a nagykövetségen nem szavazhatnak. Ennek megfelelően többségük az első körben nem is szavazott, mert csak egyszer kíván hazamenni Szlovákiába választani, amikor van értelme.

Az első fordulóban sikertelen jelöltek közül Peter Dubovský kiállt mellette, de Matovič támogatását Korčok nem nagyon akarta a kirakatba rakni. A Magyar Fórumon kívül még további öt kis parlamenti párt is biztosította őt a támogatásáról.

Pellegrini legnagyobb bizodalma a rendszerkritikus populista, a harmadik helyen végző Štefan Harabínban volt. Harabín kampányfőnöke a Telegramon közzétette, hogy protezsáltja beáll Pellegrini mögé, erre válaszul azonban Harabín kirúgta a kampányfőnökét. Végül olyan feltételekhez kötötte a támogatását, hogy például Szlovákiából magáncégek se szállítsanak fegyvert Ukrajnába.

Korčok éppen Harabín támogatását vetette Pellegrini szemére, hiszen ezzel a NATO-ból és az EU-ból való kilépésre apelláló jelölt szavazóinak is udvarolnia kell. Ján Kubiš elmondása szerint Pellegrinit választja, de a saját választóit nem szólította fel, hogy kövessék ezen az úton. A parlamenten kívüli szélsőjobb pártok is jelezték, hogy szerintük Korčok ellen kell szavazni.

Pellegrini az utolsó napokban ugyanakkor megkapta azt, amire igazán vágyott: koalíciós partnerei támogatását. Fico az első forduló éjszakáján egyáltalán nem is mutatkozott, de most arcát adta korábbi tanítványa kampányához, és a vele korábban elég kritikus SNS-pártvezér, Andrej Danko is belátta, milyen liberális veszélytől kell megvédeni Szlovákiát, és ezt csak Pellegrini támogatásával lehet megtenni.

Pellegrini az utolsó napokban azonban megkapta azt, amire igazán vágyott: koalíciós partnerei támogatását

Pellegrini az utolsó napokban azonban megkapta azt, amire igazán vágyott: koalíciós partnerei támogatásátn (Forrás: X platform)

A velük egy követ fújó csehországi partnerük, Andrej Babiš is kiállt Pellegrini mellett, ami nem csoda, hiszen az ő köztársasági elnöki választási plakátjain megjelenő szlogenek gyakorlatilag szóról szóra megegyeztek Pellegriniével.

A fogadóirodák már tudnak valamit?

A közvélemény-kutatók a kampánycsend előtti utolsó napokban közzétett felmérései szerint hibahatáron belül vannak egymáshoz képest a jelöltek, egy paraszthajszállal látják esélyesebbnek Korčokot, de van olyan adatsor, amelyből Pellegrini jött ki jobban. Abban megegyeznek az ügynökségek, hogy az alacsony részvétel Korčoknak kedvezne.

Az első forduló után a fogadóirodáknak módosítaniuk kellett a szorzóikat, és most már nagyobb pénzt lehet nyerni Pellegrini elnökké választásával. A játékos kedvű szlovákok a pénzszerzés reményében már megtették tétjeiket, most a választókon a sor.Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


16
Ha nem egy ország sorsa lenne a tét ilyen vészterhes időkben, akkor csak egy popcornt kérnénk

Ki nyeri a szlovák elnökválasztás második fordulóját április 6-án?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország2 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékMagyar kártya, amivel nem ütnek, hanem hívnakPellegrini túl a barátságon?Mit tenne Korčok elnökként?Sikertelen támogatókA fogadóirodák már tudnak valamit?Mini közvélemény-kutatás A...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó3 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava