Connect with us

Bosznia

A boszniai szerbek fegyverkezésére válaszul a bosnyák Tuzla Kanton is készülődik

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Nem akarnak lemaradni a boszniai szerbek mögött
TUZLA KANTON KOMMANDÓJA: Nem akarnak lemaradni a boszniai szerbek mögött (Forrás: Klix)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Bosznia- Hercegovinán belül erőteljes fegyverkezésbe kezdtek a különböző országrészek, a boszniai szerbek fegyverbeszerzéseire válaszul a szomszédos Tuzla Kanton is fegyvervásárlásba kezdett, ez pedig mind – tehát a szerb és a bosnyák fegyverkezés – megalapozhat egy kisebb intenzitású fegyveres összecsapást, ha nem is olyan háborút, mint amilyen kilencvenes években zajlott. A boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztériumának január 9-i, “köztársaság napi” felvonulásának alkalmával bemutatott új páncélozott járművek saját járműpark beszerzésére és a különleges rendőri erők fejlesztésére ösztönözte a mintegy 80%-ban bosnyák kanton vezetését.

A szomszédok vesznek és fejlesztenek

Az orosz-ukrán háború hatására az európai kontinensen szinte valamennyi országban megugrott a harceszközök iránti kormányzati kereslet. Nincs ez másként az etnikai és vallási alapú konfliktusoktól egyébként is terhelt nyugat-balkáni régióban sem.

Bosznia- Hercegovinában már a tavalyi évben is jelentősen borzolta a bosnyák nemzetiség idegeit a Plenković vezette horvát kormány Franciaországgal kötött szerződése, aminek keretében 12 használt Rafale F3R vadászrepülőt szereznek be a finoman szólva is “leharcolt” MIG-21-ek kiváltására.

Szerbia, a másik fegyverkező szomszédos állam pedig az elmúlt években orosz és török támogatással maga fejlesztett a hadsereg ellátására önjáró lövegeket és páncélautókat. Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a legutóbbi hírek alapján a szerbiai kormány a honi dróngyártás felfuttatását tűzte ki célul a török helyett kínai segítséggel.

Bosznia- Hercegovina kapcsán hasonló mértékű beszerzésekről nincs hír, az ország gazdasági helyzete ezt nem is tenné jelenleg lehetővé. Pár hete számoltunk be arról, hogy a Novi Travnikban lévő BNT cégnél elkészültek a H1 megjelölésű boszniai önjáró tarack első példányai, amit a saját haderő szűkös költségvetése miatt java részt közel-keleti exportra szánnak.

A szerb entitás magának gyárt

A január 9-én megtartott boszniai Szerb Köztársaság napi felvonuláson immár visszatérő jelleggel csodálhatja meg bárki a boszniai szerb entitás belügyminisztériumának legújabb beszerzéseit.

Az eseményen a boszniai szerb politikai elit és a fontosabb társadalmi szervezetek felvonulása után a különböző belügyi alakulatok masíroztak el a közönség előtt, méghozzá az átlagos rendőri munka elvégzését komolyan meghaladó minőségű fegyverzet kíséretében.

Az idei felvonuláson a két leginkább figyelemre méltó eszköz a Despot és a Vihor nevet viselő páncélozott csapatszállítók voltak.

A 2019 elején bemutatott Despotot “többfunkciós páncélozott csapatszállító jármű” kategóriájába sorolják a szakemberek.

A Mercedes Benz gyártmányú motorral biztosított összkerék meghajtású eszköz maximális tömege 14 tonna, és kilenc személy szállítására képes.

A boszniai szerbek is fegyverkeznek

A boszniai szerbek is fegyverkeznek, a képen a Despot, amely iránt állítólag Oroszország is érdeklődik (Forrás: Wikipédia)

A páncélvédettsége alapján védelmet nyújt a gyalogsági kézifegyverek, aknák és improvizált robbanótestek ellen. Jelenleg kilenc darab van a szerb entitás speciális terrorelhárító szolgálatának használatában.

Állítólag külföldi érdeklődők is jelentkeztek, ezek között Namíbiáról, Tanzániáról, Izraelről és Oroszországról hallani. Ha netalán Oroszország is venne belőle, akkor érdekes lehet a Mercedes gyár szerepének kivizsgálása, főleg miután nem csak csapatszálító járműről van szó, hiszen a Despot tetejére golyószóró is szerelhető, amelyet a boszniai szerbek állítólag Dél- Afrikától szereznek be

Arról nem is beszélve, hogy Milorad Dodik nem éppen a német külpolitika kedvence, ami a jelek szerint nem jelent akadályt a német részvétel előtt a Despot előállításában.

A boszniai szerbek által előállított Vihor

A boszniai szerbek által előállított Vihor, a háttérben egy Despot, golyószóróval a tetején (Forrás: Srna, Internet)

A 2022 szeptemberében bemutatott Vihor már hadrendbe állított példányairól annyit tudni, hogy a 6 tonna össztömegű jármű összesen 5 személy szállítására képes, és 350 lóerős Volvo motor hajtja meg.

Kisebb súlyánál fogva a Vihornak jobb a terepjáró képessége, mint a kétszer akkora tömegű Despotnak.

A boszniai Szerb Köztársaság esetében mindkét jármű “saját termék”, vagyis a Bratunacban lévő gépgyárban (Tehnički remont Bratunac, RTB) állítják elő, amelynek a tulajdonosa Slaven Ristić. A tervek azonban a szerbiai Jugoimport fegyvergyárban készültek, a megrendelő pedig a boszniai szerb belügyminisztérium volt.

Tuzla Kanton felveszi a versenyt a boszniai szerbekkel

Tuzla kanton vezetése a korábbi években is rendre a keményvonalas bosnyák álláspontot képviselte a boszniai Szerb Köztársaság vezetésének nacionalista politikájával szemben.

A tuzlai bosnyákok fenyegetettségi érzésének egyfelől történelmi okai vannak, mert a jugoszláv katonai konfliktus időszakában a kanton egész területe hadszintér volt, másrészt jelenleg is három irányból a szerb entitás határolja, és csak 50 kilométer a Szerbiába vezető zvorniki határállomás Tuzlától.

A január kilencedikei boszniai szerb fegyvermustrára reagálva Tuzla Kanton vezetése is arról határozott, hogy nem vár a belső viszályokkal terhelt bosnyák-horvát Föderáció belügyminisztériumának döntésére, hanem saját fejlesztési programot állít össze.

Hajrudin Mehanović, a kanton belügyminisztere közölte, hogy jelentős mennyiségű lőfegyvert szereznek be a kantonális rendőrség védelmi képességeinek fejlesztésére.

A legnagyobb jelentőségű beszerzést négy darab, nyolc személyes kanadai gyártmányú Roshel Senator jármű jelenti. A vételár kapcsán a kantonális belügy közölte, hogy összesen 4,4 millió konvertibilis márkát, vagyis 2,1 millió eurót kell, hogy fizessenek a kanadai gyártónak a következő hat hónapban.

A tuzlai bosnyákok a boszniai szerbek nyomába erednek

A tuzlai bosnyákok a boszniai szerbek nyomába erednek (Forrás: Roshel)

Mehanović a sajtó esetleges belföldi fegyverkezési versennyel kapcsolatos találgatásait azzal akarta megelőzni, hogy közölte, a beszerzendő járműveket a rendőri munka során használják majd, és az elmúlt évek gyakorlata alapján ezekre szükség is lesz.

Hangsúlyozta, hogy a tuzlai rendőrség nem akar konkurálni a boszniai hadsereggel, a szerb entitás rendőri szerveinek felszerelése kapcsán pedig jobbnak látta, ha hallgat.

A további fejlesztések kapcsán elmondta, hogy a kanton 100 fős speciális egysége és a meglehetősen fura nevű Közrendért és békéért felelős 300 fős egység (Jedinica za javni red i mir) összesen 400 darab új automata lőfegyvert kap. A rendőrség létszámát pedig mintegy 200 fővel tervezik megemelni idén.

Nehéz kenyér

A boszniai rendőri munka enyhén fogalmazva is a nehéz kenyérkereseti formák közé sorolható.

Mind a szerb entitás belügyminisztériumának vezetése, mind pedig a horvát-bosnyák Föderáció rendőri szervei azzal magyarázták a nehézfegyverek beszerzését, hogy majd 30 évvel a jugoszláv konfliktus lezárását követően továbbra is nagy mennyiségű lőfegyver és robbanóanyag van illegálisan a lakosság birtokában.

A felfegyverzett bűnelkövetők elfogása a helyi rendőri szervek mindennapi feladatai közé tartozik. Továbbra sem ritkák az olyan híradások, amelyekben arról számolnak be, hogy egy–egy bűnöző elfogása kapcsán jelentős arzenál kerül lefoglalásra.

A legutóbbi emlékezetes eset pár napja történt a Száva-parti határátkelő helyek egyikének számító Bosanski Šamacban.

A benzinturizmus miatt vélhetően a legtöbb ezer lakosra eső töltőállomással rendelkező boszniai település egyik csendes kávézójában szóváltás alakult ki helyi férfiak között. A vita pontos oka nem ismert, azonban az ellátó egységből bosszúra éhezve távozó bosnyák lakos reakciója komoly figyelmet kapott a médiában.

Az egyik felbőszült férfi otthonába érve magához vette a “Zolját”, a jugoszláv néphadsereg egyik kézi páncéltörő fegyverét, továbbá három gránátot, és ezekkel tért vissza a vitapartnereihez.

A kocsma elé visszamenve folytatódott a szóváltás, majd a felfegyverkezett személy a véleményének nyomatékot adandó behajított egy gránátot a vendégtérbe, ahol akkor már nem tartózkodott senki.

A gránát felrobbanását követően mindenki menekülőre fogta, felfegyverkezett hősünket kivéve, aki “ha már lúd, legyen kövér” elvet követve, a Zoljaval a levegőbe repítette az ellátó egység melletti raktár célú fabódét.

Zenica- Doboj Kanton speciális rendőri egysége – még páncélautó nélkül – elfogta a családi házában a feldühödött veteránt, és előállította lőfegyverrel és robbanó anyaggal visszaélés miatt. Az épület átvizsgálása során további Zoljákat és gránátokat foglaltak le.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava