Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bosznia

LEMECCSELTE DINÓVAL: Dodik egy kosárlabda mérkőzés alatt egyeztetett egy bosnyák ellenzéki politikussal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

konakovic dodik
A cikk meghallgatása

A boszniai médiában nagy port kavart, hogy Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke informális találkozón vett részt Elmedin Konakovićtyal, a jobboldali konzervatív bosnyák párt, a Nép és Igazság (Narod i Pravda) elnökével. A két politikus az általuk vezetett pártok tevékenységének összehangolása kapcsán kezdte meg a párbeszédet egymással a korán sem hétköznapi környezetben.

Foci helyett kosármeccs

Bár a futball világbajnokság miatt a boszniai közvélemény figyelme elsődlegesen Katarra irányult, nem kapott kisebb nyilvánosságot a Laktaši sportcsarnokban megrendezett Igokea Gradiška és MZT Skopje nemzetközi kosárlabda mérkőzés sem.

A meccsen együtt vett részt nézőként Elemedin Konaković a jobboldali, bosnyák Narod i Pravda párt elnöke és Milorad Dodik a Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) elnöke, aki nem mellesleg a szerb entitás államfői tisztségét is betölti.

A találkozót követően Dodik a Twitteren, míg Konaković a Facebook oldalán számolt be a találkozójukról. Mindkét fél “nemhivatalos egyeztetésnek” minősítette a meccsnézést, és hangsúlyozták, hogy a céljuk a két nacionalista konzervatív szavazótábor közti enyhülés megindítása az októberi választási cirkusz lecsengésével.

Laktaši kapcsán meg kell említenünk, hogy az ízig-vérig Dodik pártiája. A Banja Luka melletti kisvárosban Dodik családja és bizalmasai komoly érdekeltséggel bírnak a helyi önkormányzat vezetésétől a Chips gyárig.

Így a helyszínválasztás komoly szimbolikával bírt, miután a másik nagy bosnyák rivális, Bakir Izetbegović nem találkozott Dodikkal eddig az emblematikus településen, viszont Orbán Viktor magyar miniszterelnök járt arrafelé, és nem különben Zoran Milanović horvát államfő is felkereste az ottani “politikai pálinkafőzdét.

A bosnyák Dino

A közleményekből nem derült ki, melyik fél kezdeményezte a mérkőzés megtekintését. Erre a két pártvezető előéletéből sem lehet egyértelműen következtetni, mert Dodik közismerten nagy kosárlabda rajongó, Konaković pedig komoly játékosi múlttal rendelkezik.

orban elmedin

Az Index.hu szerint “nem sok képzelőerő kell ahhoz, hogy valaki meglássa a hasonlóságot Orbán Viktor és Elmedin Konaković között. Egy “közös barátjuk” már van, ez legalább közös bennük.

A bosnyák politikus esetleg onnan lehet ismerős a politikát élénken követő magyar olvasók számára, hogy 2015-ben az Index.hu szenzációhajhász módon arról számolt be, hogy Konaković személyében megtalálta a magyar miniszterelnök “tökéletes hasonmását”, igaz Konaković néhány fejjel magasabb, mint Orbán Viktor.

A bosnyák sport- és politikai életben csak “Dino” néven emlegetett pártelnök a délszláv háborúban teljesített katonai szolgálata után a KK Sarajevo csapatában játszott, majd Szlovéniában, Magyarországon és Romániában futott be nemzetközi karriert. Végül a boszniai férfi kosárlabda szövetség elnöke lett, amikor már/még a Bakir Izetbegović vezette fő bosnyák politikai szervezet, a Demokratikus Akciópárt (SDA) színeiben politizált.

2018-ban azonban Konaković és Izetbegović között elmérgesedett a viszony, ami miatt az utóbbi elhagyta az SDA-t, és a szervezetből való kilépéssel együtt elvesztette Szarajevó Kanton miniszterelnöki tisztségét is.

Ezt követően Konaković a vele együtt az SDA-ból kilépő személyekkel megalapította a konzervatív, muszlim vallási értékeket nyíltan felvállaló Narod i Pravda pártot. A NiP komoly fejlődésen ment keresztül a korábbi ciklusban, és jelenleg az SDA és a baloldali SDP mögött a harmadik politikai erő a boszniai Föderációban.

A NiP szerepe amiatt értékelődött fel az októberben lefolytatott választások előtt, mert ez volt az a politikai szervezet, amely direkt módon az SDA-ból korrupciós ügyek és belső harcok miatt kiábrándult konzervatív bosnyák szavazókat célozta meg, vagyis annak jobboldali vetélytársaként jelent meg a föderációs politikai palettán.

Békejobb

A találkozó kapcsán Dodik és Konaković is annak előremutató jellegét és békülékeny hangnemét hangsúlyozta, azonban a köztük folytatott egyeztetés konkrétumait nem osztották meg. Így az esemény leginkább a békejobb nyújtásának fontos gesztusaként értelmezhető a nacionalista szerb és bosnyák politika két meghatározó alakja között.

Dodik Twittter bejegyzésben mindössze annyit közölt, hogy a kormány funkcióját betöltő Miniszterek Tanácsának (Vijeća Ministara) minél előbbi megalakulását, és a 2023-as költségvetési törvény még ebben az évben történő megalkotását is mindketten elképzelhetőnek minősítették. Utóbbi amiatt is igencsak kívánatos lenne, mert az EU vezetői rendre amiatt kárhoztatták a korábbi években a boszniai kormányt, mert majd 6 hónapot késtek rendre az éves költségvetés megalkotásával, vagyis már derékig voltak a költségvetési évben, mire arról jogszabály született.

Konaković a Facebook oldala szerint a találkozón a politikai feszültségek csökkentését, valamint a kormány és a parlament működésének biztosítását határozták meg közös célként. Kijelentette, hogy ő és Dodik a találkozón megállapodtak abban, hogy kerülik az együttműködésük során a populista politikai fogások alkalmazását, és a nehezebb utat választják azzal, hogy fájdalmas kompromisszumokat kell majd a közeljövőben megkötniük.

A találkozó legfontosabb kérdése, hogy az Izetbegović vezette Demokratikus Akciópártot egyre inkább a partvonalra szorító NiP és a boszniai szerb pártok sorából kiemelkedő SNSD közötti párbeszéd megindulása lehetőséget teremt-e a régóta áhított konszenzusos nemzetiségi politizálás megvalósítására a nyugat-balkáni csodaországba, és persze, mit reagál erre a választási vereség óta mély hallgatásba burkolódzó Bakir Izetbegović, az SDA elnök.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava