Connect with us

Bosznia

LEMECCSELTE DINÓVAL: Dodik egy kosárlabda mérkőzés alatt egyeztetett egy bosnyák ellenzéki politikussal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

konakovic dodik
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai médiában nagy port kavart, hogy Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke informális találkozón vett részt Elmedin Konakovićtyal, a jobboldali konzervatív párt, a Nép és Igazság (Narod i Pravda) elnökével. A két politikus az általuk vezetett pártok tevékenységének összehangolása kapcsán kezdte meg a párbeszédet egymással a korán sem hétköznapi környezetben.

Foci helyett kosármeccs

Bár a futball világbajnokság miatt a boszniai közvélemény figyelme elsődlegesen Katarra irányult, nem kapott kisebb nyilvánosságot a Laktaši sportcsarnokban megrendezett Igokea Gradiška és MZT Skopje nemzetközi kosárlabda mérkőzés sem.

A meccsen együtt vett részt nézőként Elemedin Konaković a jobboldali, bosnyák Narod i Pravda párt elnöke és Milorad Dodik a Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) elnöke, aki nem mellesleg a szerb entitás államfői tisztségét is betölti.

A találkozót követően Dodik a Twitteren, míg Konaković a Facebook oldalán számolt be a találkozójukról. Mindkét fél „nemhivatalos egyeztetésnek” minősítette a meccsnézést, és hangsúlyozták, hogy a céljuk a két nacionalista konzervatív szavazótábor közti enyhülés megindítása az októberi választási cirkusz lecsengésével.

Laktaši kapcsán meg kell említenünk, hogy az ízig-vérig Dodik pártiája. A Banja Luka melletti kisvárosban Dodik családja és bizalmasai komoly érdekeltséggel bírnak a helyi önkormányzat vezetésétől a Chips gyárig.

Így a helyszínválasztás komoly szimbolikával bírt, miután a másik nagy bosnyák rivális, Bakir Izetbegović nem találkozott Dodikkal eddig az emblematikus településen, viszont Orbán Viktor magyar miniszterelnök járt arrafelé, és nem különben Zoran Milanović horvát államfő is felkereste az ottani „politikai pálinkafőzdét.

A bosnyák Dino

A közleményekből nem derült ki, melyik fél kezdeményezte a mérkőzés megtekintését. Erre a két pártvezető előéletéből sem lehet egyértelműen következtetni, mert Dodik közismerten nagy kosárlabda rajongó, Konaković pedig komoly játékosi múlttal rendelkezik.

orban elmedin

Az Index.hu szerint „nem sok képzelőerő kell ahhoz, hogy valaki meglássa a hasonlóságot Orbán Viktor és Elmedin Konaković között. Egy „közös barátjuk” már van, ez legalább közös bennük.

A bosnyák politikus esetleg onnan lehet ismerős a politikát élénken követő magyar olvasók számára, hogy 2015-ben az Index.hu szenzációhajhász módon arról számolt be, hogy Konaković személyében megtalálta a magyar miniszterelnök „tökéletes hasonmását”, igaz Konaković néhány fejjel magasabb, mint Orbán Viktor.

A bosnyák sport- és politikai életben csak „Dino” néven emlegetett pártelnök a délszláv háborúban teljesített katonai szolgálata után a KK Sarajevo csapatában játszott, majd Szlovéniában, Magyarországon és Romániában futott be nemzetközi karriert. Végül a boszniai férfi kosárlabda szövetség elnöke lett, amikor már/még a Bakir Izetbegović vezette fő bosnyák politikai szervezet, a Demokratikus Akciópárt (SDA) színeiben politizált.

2018-ban azonban Konaković és Izetbegović között elmérgesedett a viszony, ami miatt az utóbbi elhagyta az SDA-t, és a szervezetből való kilépéssel együtt elvesztette Szarajevó Kanton miniszterelnöki tisztségét is.

Ezt követően Konaković a vele együtt az SDA-ból kilépő személyekkel megalapította a konzervatív, muszlim vallási értékeket nyíltan felvállaló Narod i Pravda pártot. A NiP komoly fejlődésen ment keresztül a korábbi ciklusban, és jelenleg az SDA és a baloldali SDP mögött a harmadik politikai erő a boszniai Föderációban.

A NiP szerepe amiatt értékelődött fel az októberben lefolytatott választások előtt, mert ez volt az a politikai szervezet, amely direkt módon az SDA-ból korrupciós ügyek és belső harcok miatt kiábrándult konzervatív bosnyák szavazókat célozta meg, vagyis annak jobboldali vetélytársaként jelent meg a föderációs politikai palettán.

Békejobb

A találkozó kapcsán Dodik és Konaković is annak előremutató jellegét és békülékeny hangnemét hangsúlyozta, azonban a köztük folytatott egyeztetés konkrétumait nem osztották meg. Így az esemény leginkább a békejobb nyújtásának fontos gesztusaként értelmezhető a nacionalista szerb és bosnyák politika két meghatározó alakja között.

Dodik Twittter bejegyzésben mindössze annyit közölt, hogy a kormány funkcióját betöltő Miniszterek Tanácsának (Vijeća Ministara) minél előbbi megalakulását, és a 2023-as költségvetési törvény még ebben az évben történő megalkotását is mindketten elképzelhetőnek minősítették. Utóbbi amiatt is igencsak kívánatos lenne, mert az EU vezetői rendre amiatt kárhoztatták a korábbi években a boszniai kormányt, mert majd 6 hónapot késtek rendre az éves költségvetés megalkotásával, vagyis már derékig voltak a költségvetési évben, mire arról jogszabály született.

Konaković a Facebook oldala szerint a találkozón a politikai feszültségek csökkentését, valamint a kormány és a parlament működésének biztosítását határozták meg közös célként. Kijelentette, hogy ő és Dodik a találkozón megállapodtak abban, hogy kerülik az együttműködésük során a populista politikai fogások alkalmazását, és a nehezebb utat választják azzal, hogy fájdalmas kompromisszumokat kell majd a közeljövőben megkötniük.

A találkozó legfontosabb kérdése, hogy az Izetbegović vezette Demokratikus Akciópártot egyre inkább a partvonalra szorító NiP és a boszniai szerb pártok sorából kiemelkedő SNSD közötti párbeszéd megindulása lehetőséget teremt-e a régóta áhított konszenzusos nemzetiségi politizálás megvalósítására a nyugat-balkáni csodaországba, és persze, mit reagál erre a választási vereség óta mély hallgatásba burkolódzó Bakir Izetbegović, az SDA elnök.

Bosznia

ERŐDEMONSTRÁCIÓ: Az USA stratégiai bombázókkal gyakorlatozik a boszniai légtérben

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

bombázó, államelnökség, Cvijanovic
B-1B LANCER: A miheztartás végett az Egyesült Államok erőt demonstrál a Balkánon (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Felrázta a boszniai szerb politikai elitet az USA szarajevói nagykövetségének azon közleménye, amely szerint a holnapi napon két stratégiai bombázó gyakorlatozik a -hercegovinai légtérben. A kilencvenes években a Jugoszláv Néphadsereg ellen is bevetett típus megjelenését az USA külügyi vezetése vélhetően erődemonstrációnak szánja a nyugat-balkáni térségben egyre fokozódó feszültség csökkentésére. Kérdés azonban, hogy a B-1B bombázók megjelenése nem lesz-e olaj a (soha nem) szunnyadó parázsra.

Amerikai erődemonstráció

A szarajevói lakosok körében futótűzként terjedt a helyi média egyes felületein megjelent hír, hogy a holnapi napon, azaz május 30-án az amerikai légierő két B-1B Lancer típusú stratégiai nehézbombázója hajt végre alacsony átrepülést a boszniai főváros és más települések légterében.

Az USA szarajevói nagykövetségének közleménye alapján az átrepülés egy gyakorlat keretében valósul meg, amelyben az amerikai légierő és a boszniai hadsereg működik közre.

A gyakorlat célja egyes manőverek végrehajtásán túl, hogy demonstrálják a két ország hadereje közti tartós és stabil együttműködést.

A nyíltan vállalt politikai célzat pedig az, hogy az USA ez úton is kifejezze: „továbbra is kiáll Bosznia-Hercegovina szuverenitása, területi integritása és multietnikai karaktere mellett.”

James Hecker tábornok, az amerikailégierő európai és afrikai egységeinek parancsnoka elmondta, hogy a közös gyakorlattal az amerikai fél és a boszniai haderő együttesen kíván hozzájárulni a nyugat-balkáni térség békéjének és biztonságának megőrzéséhez.

A végrehajtandó manőverek kapcsán annyi vált ismertté, hogy az USA Bosznia-Hercegovinában állomásozó speciális alakulata működik majd együtt a boszniai szárazföldi erőkkel.

Ennek a légi támogatásában vesz részt a két stratégiai bombázóból álló kötelék. Az amerikai gépek a brit királyi légierő Fairfordban lévő bázisáról érkeznek. A gyakorlat pedig Tuzla környékén kerül végrehajtásra, azonban a két gép lényegében egész Bosznia-Hercegovina felett köröz majd, így indokolt volt felhívni a lakosság figyelmét az alacsonyan szálló monstrumokra.

bombázó, Cvijanovic, államelnökség

Nem is egy, hanem kettő jön belőle (Forrás: Twitter)

Az egyenként 23 tonnányi bombateher hordozására alkalmas gépek berepülése amiatt került a boszniai közbeszéd középpontjába, mert az Egyesült Államok szarajevói nagykövetsége a fentieken túl azt is jelezte: a gyakorlat azt szolgálja, hogy „az USA képes legyen kellően rövid idő alatt beavatkozni a régióban, amennyiben az a béke és biztonság fenntartása miatt indokolt lenne.”

A gépek kapcsán pedig jelezték, hogy „azok nagy mennyiségben képesek bármely ellenséggel szemben bevetni precíziós és más hagyományos robbanófejeket.”

Az amerikai külügy bekeményít

A géppár átrepülésével kapcsolatban irdatlan mennyiségű elmélet született a boszniai közírók tollából. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a gyakorlat mindenképpen erődemonstráció az USA részéről, amivel azt akarja az amerikai külügyi vezetés artikulálni a régió vezetői felé, hogy

 • lehet irdatlan sok kínai hitelt felvenni, ahogy azt tette a korábbi években Montenegró,
 • lehet hintapolitikát színlelni, mint Aleksandar Vučić szerbiai elnök,
 • lehet Moszkvába utazni, mint a múlt héten Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke,
 • lehet rendőri akciókkal nemzetiségi összetűzést provokálni, mint pár napja Albin Kurti koszovói miniszterelnök,
 • az USA azonban az egyetlen nagyhatalom jelenleg, amely a hagyományos diplomáciai és gazdasági eszközökön túl, katonai erővel is meg tud jelenni a nyugat-balkáni régióban.

  Az amerikai vezetés pedig ezt meg is teszi, ha kell.

  A katonai gyakorlat vélhetően amiatt kerül Bosznia-Hercegovinában megtartásra, mert a NATO-hoz való csatlakozás kérdése komolyan megosztja ugyan a társadalmat, a hadsereg azonban már megkezdte a felkészülési folyamatot, így be lehetett vonni egy közös gyakorlatba.

  Bármilyen katonapolitikai indok is áll a most megrendezett gyakorlat mögött, annyi biztosan kijelenthető, hogy az USA szarajevói nagykövetsége nem véletlenül kürtölte világgá a legnépszerűbb boszniai internetes hírportálok által a közös gyakorlatot.

  Ennek pedig az állhat a hátterében, hogy az elhúzódó ukrajnai háború miatt a washingtoni külügy egyre inkább elvárná a nyugat-balkáni szövetségesektől, hogy egységesen álljanak ki az amerikai külpolitikai álláspont mellett, és haladjanak az USA és az EU által kijelölt úton.

  Ezzel szemben a valóság az, hogy Koszovóban a helyzet egyre feszültebb, a boszniai politikai viszonyokban is egyfajta látszat egyetértés uralkodik a felszínen a januárban megalakult koalíciós kormány munkája kapcsán, a felszín alatt azonban a napi politikai döntések folyamatos gyanakvás mellett születnek meg.

  De a parázsló balkáni konfliktusok mellett nem felejthetjük el, hogy folyamatosan napirenden van a görög-török szembenállás a török részről egyre nyilvánvalóbb területi igényekkel, és ezen a mostani törökországi választások nem változtattak.

  A balkáni sort bezárva Bulgária, Észak-Macedónia, valamint Montenegró politikai stabilitása és gazdasági helyzete sem egy „geopolitikai matyóhímzés”.

  Mindez vélhetően elégségesnek bizonyult ahhoz, hogy az amerikai vezetés, látva a balkáni arcvonalban az elmúlt 25 évben leharcolódott diplomatáinak a tehetetlenségét, arra vetemedett, hogy stratégiai bombázók átrepülésével kommunikálja a politikai realitást a kereteket folyamatosan feszegetni próbáló helyi vezetőknek.

  Összecsaptak a szerbek a gyakorlat miatt

  A boszniai szerb politikai kurzus tagjai közül a szebb napokat megért, ellenzéki Demokratikus Fejlődés Platformjának (Platform Demokratskog Progresa, PDP) alelnöke, Igor Crnadak kísérelte meg politikai haszonszerzésre felhasználni a gépek érkezését.

  Crnadak a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) koalíciós partnerének számító Egyesült Szerbség (Ujedinjena Srpska, US) elnökébe, Nenad Stevandićba szállt először bele, aki a boszniai szerb törvényhozás házelnöke.

  Crnadak a házelnökhöz intézett kérdései között szerepelt ugyanis, hogy miért nem tudott a boszniai szerb vezetés az amerikai légierő tervezett manővereiről?

  bombázó, Cvijanovic, államelnökség

  RÖGTÖN INDULNAK: A B-1B a fairfordi reptéren (Forrás: Twitter)

  Stevandić sajátosan válaszolt Crnadak kérdésére, amikor megjegyezte, hogy a két amerikai gép átrepülésének ténye már korábban is ismert volt számára, és amiatt jön két repülő, hogy „az egyik ráijesszen a szerbekre, a másik meg megörvedeztesse őket”.

  Az amerikai légierő megjelenése kapcsán kifejtett elmés választ Crnadak a magyarral leginkább a „felszínes fecsegés” fogalmára lefordítható boszniai szleng „tuc-muc” jelzővel illette, majd indulatosan kifejtette, hogy a boszniai államelnökségnek kellett engedélyezni egy ilyen gyakorlatot, ergo a szerb államelnökségi tag pozícióját betöltő Željka Cvijanović is megszavazta azt.

  A kérdéses gépek kapcsán pedig Crnadak kijelentette, hogy ezek ahhoz a típushoz tartoznak, amellyel a NATO a volt Jugoszláviát, illetve annak főleg szerb részét bombázta a kilencvenes években.

  Crnadak Cvijanović szerepének kidomborításával közvetetten arra akarta felhívni a boszniai szerb szavazók figyelmét, hogy a szerb elnökségi tag annak ellenére kellett, hogy megszavazza a NATO gyakorlatot, hogy az őt a tagjai között tudó SNSD élesen ellenzi Bosznia-Hercegovina NATO csatlakozását.

  Végül Crnadak azzal a felvetéssel akarta Stevandićot is belerángatni a boszniai szerbeket komolyan megmozgató témába, hogy talán ő maga is hozzájárult a legutóbbi moszkvai útja során az amerikai bombázók boszniai átrepüléséhez.

  Az eset kapcsán érdemes felidézni, hogy a nyíltan oroszpárti politikát folytató Stevandić idén február 22-én utazott a boszniai szerb törvényhozás vezetőjeként hivatalos látogatásra Oroszországba, ahol az állami Duma vezetőivel tárgyalt.

  Crnadakot és a boszniai szerb ellenzék vezetőit amiatt érdekli kiemelten a moszkvai út, mert az ott történtekről Stevandić csak röviden és homályosan nyilatkozott.

  A Crnadak által kora délután adott interjú „nagyot ment” a helyi médiában, így az SNSD válaszára sem kellett sokat várni.

  Željka Cvijanović a Crnadak által tett kijelentést, miszerint megszavazta a gépek berepülését, hazugságnak minősítette, majd közölte, hogy az ügyben nem a boszniai Államelnökség döntött, és ő maga nem is tudott arról, hogy ilyen gyakorlatra kerül sor.

  Crnadakot pedig felszólította a vádaskodása kapcsán, hogy legközelebb tájékozódjon alaposabban, mielőtt valótlan kijelentéseket tesz.

  Végül jelezte, hogy ő maga az államelnökség tagjaként, illetve más pozícióban sem adna engedélyt egy NATO-hadgyakorlat megtartására.

  Főleg azok után, hogy a főnök, Milorad Dodik boszniai szerb elnök a belgrádi nagygyűlésen Oroszország éltetésével zárta a beszédét.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava