Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Fegyverzet

PÁNCÉLTÖRŐK: Megérkeztek az orosz gyártmányú Kornet-E rakéták Szerbiába

PÁNCÉLTÖRŐK: Megérkeztek az orosz gyártmányú Kornet-E rakéták Szerbiába E2zue JWEAYBHF
Ez és más, Közel-Keleten készült fotó is bizonyítja, hogy a Hamásznak is vannak ilyen rakétái. (Forrás: Twitter)

Olvasási idő: 1 perc

Belgrádi médiajelentések szerint megérkeztek az orosz Kornet-E tankelhárító rakéták Szerbiába. A belgrádi Politika napilap/hírportál azt írja, hogy ez az egyik legmodernebb páncéltörő fegyverrendszer, amely komoly erősítést jelent a szerb hadsereg számára.

A rakétákat egy orosz katonai gép szállította a szerb főváros közelében lévő batajnicai katonai repülőtérre.

A Kornet-E rakéták beszerzését Aleksandar Vučić szerb államfő jelentette be, miután november végén Szocsiban tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, az Orosz Föderáció elnökével.

A szóban forgó rakétarendszert előszőr 1994-ben mutatták be, majd az 1990-es évek második felében kezdték gyártani a korábbi szovjet korszak rakétáinak helyettesítésére. Időközben korszerűbb változatokat fejlesztettek ki, ezekből kapott a szerb hadsereg is.

PÁNCÉLTÖRŐK: Megérkeztek az orosz gyártmányú Kornet-E rakéták Szerbiába kornet a

A Szíriai Arab Hadsereg (SAA) Kornet-E rakétával támadja az Iszlám Állam páncélozott járműveit. (Forrás: Within Syria)

A szerbek nem közölték, hogy milyen célpontok ellen vetnék be az orosz rakétákat, a Politika olvasói azonban felmerült, hogy esetleg a koszovói különleges egységek, a ROSU páncélozott járművei ellen is szolgálhatnának.

Ez egy úgynevezett könnyű páncéltörő fegyver, amelyet hordozható állványról lőnek ki. A kilövőállványt és a rakétát két katona viszi és kezeli.

Lehetőség van a rendszer páncélozott járművekre történő telepítésére is, így korábban már szó esett arról, hogy a szerbiai gyártmányú “Miloš” típusú páncélozott járművekre is szerelnek ilyen rakétákat.

Az Army Technology katonai szakportál szerint az oroszok ezekből a rakétákból Szíriába, Jordániába, az Egyesült Arab Emírségekbe, Kuvaitba, Szaúd-Arábiába, Törökországba, Indiába, Marokkóba, Algériába és Görögországba is szállítottak, vagyis a jelek szerint leginkább a mediterrán térségben terjedt el.

A fenti listán ugyan közvetlen vásárlóként nem szerepel a Hamász, a palesztin szervezet bizonyára a fent említett országok valamelyike által jutott hozzá az orosz rakétákhoz.


Iratkozz fel a napi hírlevélre!

PÁNCÉLTÖRŐK: Megérkeztek az orosz gyártmányú Kornet-E rakéták Szerbiába balkanac nagy

Időjárás

Facebook-követés


Google-válogatás