Connect with us

Szerbia

25 év börtön után Pulitzer-díj egy orosz ellenzékinek, akit a szerbek nyomtak fel

Az oroszok idén januárban kétszer is kitüntették a Vulint, aki tárca nélküli miniszterelnök-helyettesi posztot kapott az új szerb kormányban. Kara-Murzára, mert 2022 januárjában azt írta az említett amerikai lapban, hogy a szerbiai biztonsági szervek gyakorlatilag az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat megbízásából dolgoznak, és így Vlagyimir Putyinnak már legalább egy kliensrendszere van Közép-Európában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2023 áprilisában Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikus 25 évet kapott, jelenleg egy omszki börtönkolóniában tartják fogva
2023 áprilisában Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikus 25 évet kapott, jelenleg egy omszki börtönkolóniában tartják fogva (Forrás: Washington Post)
A cikk meghallgatása

Pulitzer-díjat kapott Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikus, a Washington Post munkatársa, aki 2022 áprilisa óta van börtönben Oroszországban, miután 25 évet kapott. Kara-Murzát a szerb titkosszolgálat hallgatta le Belgrádban, a felvételeket Aleksandar Vulin adta át Nyikolaj Patrusevnek, az orosz biztonsági tanács titkárának. Az oroszok idén januárban kétszer is kitüntették Vulint, aki tárca nélküli miniszterelnök-helyettesi posztot kapott az új szerb kormányban. Kara-Murza 2022 januárjában azt írta az említett amerikai lapban, hogy “a szerbiai biztonsági szervek gyakorlatilag az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat megbízásából dolgoznak, és így Vlagyimir Putyinnak már legalább egy kliensrendszere van Közép-Európában”.

Mindenkit letartóztattak

Vlagyimir Kara-Murza a börtöncellájából is írt cikkeket a Washington Post, amelyekért elnyerte a Pulitzer-díjat. Az amerikai lap szerint a 42 éves orosz politikust, újságírót és történészt azért bebörtönözték be Oroszországban, mert elítélte az ukrajnai háborút.

Kara-Murza 25 évet kapott, ami jelenleg a legsúlyosabb büntetés, amit a modern Oroszországban kiszabtak a Kreml bírálása miatt. A Washington Post megjegyzi, hogy egyre több másként gondolkodót tartanak fogva kemény körülmények között Oroszországban.

Az orosz ellenzéki politikus még az ukrajnai háború kitörése előtt azt írta, hogy miközben a világ figyelme érthető módon a Kreml Ukrajnával szembeni növekvő fenyegetéseire irányul, ugyanakkor egy kevésbé észrevehető politikai botrány készülődik a Balkánon, miszerint “Vlagyimir Putyinnak már legalább egy kliensrezsimje van Közép-Európában”.

Kara-Murza felhívta a figyelmet arra, hogy “a szerb független média szerint az ország biztonsági szervei gyakorlatilag az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) megbízásából dolgoznak – és segítik a Kremlt politikai ellenfelei ellen”.

Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy 2021 májusában orosz önkormányzati törvényhozók és a demokráciáért küzdő aktivisták egy csoportja részt vett egy belgrádi oktatási szemináriumon.

– A találkozót, amelynek társelnöke Andrej Pivovarov neves ellenzéki vezető és én voltam, a korábbi moszkvai konferenciánk (kevésbé eseménydús) folytatásának szántuk, amelynek az összes résztvevőjét letartóztatták

– írta Kara-Murza a Washington Postban, ahol megjegyezte, hogy helyszínként azért választották Belgrádot, mert az Európai Unió határai zárva voltak az orosz állampolgárok előtt – az orosz Szputnyik koronavírus elleni vakcinát ugyanis nem ismerték el a nemzetközi utazásokhoz – így Szerbia volt az egyike azon kevés lehetőségeknek, ahol az aktivisták “nyugodt helyet” találhattak a találkozóra.

Kara-Murza hozzátette, hogy a szeminárium valóban zökkenőmentesen zajlott, viszont mint később kiderült, a találkozót lehallgatta az ország biztonsági hírszerző ügynöksége (Bezbednosno-informativna agencija, BIA).

Egy héttel később Alekszandar Vulin szerb belügyminiszter Moszkvába repült, és átadta az átiratokat Nyikolaj Patrusevnek, az orosz Biztonsági Tanács titkárának, Putyin egyik legfontosabb munkatársának.

Kara-Murza szerint két héttel később Pivovarovot letartóztatták, fehérorosz módra, egy lengyel utasszállító repülőgépen, amely éppen felszállni készült a szentpétervári repülőtérről. A cikk keletkezésének időpontjában előzetes letartóztatásban volt, és hat év börtönbüntetés várt rá “nemkívánatos szervezetnek nyújtott segítség” miatt.

Az orosz ellenzéki politikus szerint Patrusev megköszönte Vulin éberségét, az orosz állami televízió pedig dicsérte a szerb biztonsági erőket, és szembeállította Belgrádot a kelet-európai fővárosokkal, amelyek szívesen fogadják a “ruszofóbokat” – a Kreml kifejezése Putyin politikai ellenfeleire.

Az azóta már 25 évre elítélt és a közép-oroszországi Omszkban lévő egyik börtönkolóniában fogva tartott orosz ellenzéki politikus és újságíró itt megjegyezte, hogy szenátusi megerősítő meghallgatásán Christopher Hill veterán amerikai diplomata és belgrádi nagykövetjelölt “az Egyesült Államok fontos biztonsági partnerének” nevezte Szerbiát, és fogadkozott, hogy segít az országnak az “ellenálló képességet kialakításában a rosszindulatú külső befolyással szemben, beleértve Oroszországot és Kínát is”.

Ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy Hszi Csin-ping mostani belgrádi látogatása eléggé egyértelműen bizonyítja, hogy Christopher Hill nemigen járt sikerrel.

Miért nem ment Hollandiába az orosz ellenzéki?

Az oroszok gyors egymásutánban kétszer is kitüntették Vulint , aki moszkvai útjáról visszatérve a belgrádi kormánypárti Happy Televízió reggeli műsorának a vendége volt.

Kitüntetés Oroszországtól, szankciók az USÁ-tól

Kitüntetés Oroszországtól, szankciók az USÁ-tól, Aleksandar Vulin a Happy Televízióban Milovan Marić kérdéseire válaszolt (Forrás: Screenshot, Happy TV)

Az adásban az is felmerült a motyogó stílussal megáldott rezsimhű műsorvezető, Milomir Marić részéről, hogy Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikus azért kapott 25 év börtönt egy orosz bíróságtól, mert Vulin felnyomta őt Moszkvánál, illetve Nyikolaj Patrusevnál, az orosz biztonsági tanács titkáránál. Csak mellékes körülmény, hogy az adás során a műsorvezető és Vulin is tíz évvel kevesebbet, vagyis 15 évet emlegetett a börtönbüntetés hosszával kapcsolatban.

Vulin nem tagadta, hogy annak idején Belgrádban összeverődött egy orosz csoport, amely Oroszországgal szemben államellenes cselekedetbe kezdett. Az Egyesült Államokat párhuzamként felhozó volt szerbiai titkosszolgálati vezető úgy fogalmazott, hogy bármelyik titkosszolgálat követné azokat az amerikaiakat, akik Biden megbuktatása érdekében szövetkeznek.

Az oroszok által háromszor is kitüntetett szerb politikus úgy fogalmazott, hogy “senkinek sem küldtek semmiféle információt, viszont megjegyezte, hogy a szerbeknek saját maguk miatt kell mindent tudniuk azzal kapcsolatban, ami Szerbia területén történik”.

Egy kérdésre válaszolva Vulin közölte, hogy a szervezkedő oroszokat nem utasították ki Szerbiából, senki sem bántotta őket, így a saját lábukon hagyták el az országot. A szerb politikus ezzel kapcsolatban feltette a kérdést, hogy Kara-Murza miért tért vissza Oroszországba, ha úgy gondolta, hogy Szerbiából feljelentették, miért nem ment Hollandiába?

Vulin cáfolta, hogy követték, vagy hogy feljelentették az orosz ellenzékieket, de hozzátette, hogy arról szó sem lehet, hogy bárki is államellenes szervezkedésbe kezdjen egy másik ország ellen Szerbia területéről.

– Ne keverjetek bele bennünket a háborúitokba, ha meg akarjátok buktatni Bident, buktassátok meg Budapestről, de Belgrádból nem fogjátok, vagy ha meg akarjátok buktatni Putyint, akkor azt csináljátok Bukarestből

– jelentette ki Vulin, aki közölte, hogy a világ bármely országa joggal várja el Szerbiától, hogy megakadályozza a velük szembeni államellenes cselekedeteket a saját területén, amire csak bólogatott a kormánybarát műsor nagyon kormánybarát műsorvezetője, aki a szerbiai médiában egyedüliként tegezi a szerb elnököt, és természetesen Vulint is, akik viszont illemtudóan visszamagázzák Marić urat.


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


3
Vlagyimir Putyin is kitüntette Aleksandar Vulint, aki két nap alatt két orosz kitüntetést söpört be

Vajon megérdemelte a két elismerést?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia22 óra telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország3 nap telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország3 nap telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia4 nap telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország4 nap telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékMindenkit letartóztattakMiért nem ment Hollandiába az orosz ellenzéki?Mini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap Milorad...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava