Connect with us

B A Balkanac

Ne kerítsétek körül szögesdróttal a Hattyúk tavát!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Illetve: “ne büntessétek az orosz művészeket és sportolókat a háborúért!” – jelentette ki a brit The Guardian újságírójának a híres amerikai balett-táncos és koreográfus, Mihail Barisnyikov. Ne ők igyák meg a levét ennek az esztelenségnek, mert nem tehetnek róla, hogy a “putyinizmus” ilyen mértékig elszabadult. Nem kellene megengedni, hogy az orosz kultúra velejáró áldozatává váljék az Ukrajnát ért agressziónak. Azért sem, mert az oroszországi művészek közül nem egy ukrán származású. Semmit nem tehetnek azért, ami történik, ráadásul maguk is szenvedő alanyai. Esetenként duplán.

Egyébként meg nem szabad szem elől téveszteni, hogy az Oroszországban tevékenykedő színészek, táncosok énekesek – beleértve a sportolókat is –, az ott élő alkotók sokféleképp sakkban tarthatók. Megfélemlíthetők, zsarolhatók, jórészt a hatalom csápjai által elérhető hozzátartozóik nemes felhasználásával. Túszul ejthető feleségeik és gyermekeik, összes szeretteik csoportképe Damoklész kardjaként lóg a fejük felett, s tényleg jó kérdés, mikor szakad el az a gyengécske fonál, amely azt a rémes mitológiai kardot fenyegető sorscsapásként a levegőben tartja.

Mindeközben sokaknak semmissé lett így, ezen az úton-módon minden nyugati meghívása, szerződése, pedig végképp nem vonhatók felelősségre a senkit sem kérdező orosz politikai elit cselekedeteiért, “ezért példának okáért Medvegyevnek játszania kellene Wimbledonban”.

De nem csak neki. Anna Nyetrebko soron következő nyugati fellépése elé sem szabadna akadályokat gördíteni, amikor szegény a világ egyik legjobb operaénekesnője, aki képtelen magából akár egy fél falshangot is kiadni, még ha lökdösik is.

– Különben meg van itt egy Rubicon, amelyet Oroszországnak át kell lépnie. Vagy megtalálja a módját, hogy véget vessen ennek a konfliktusnak és egy globális nyílt társadalomban éljen, vagy visszafelé tolják a felépülés reménye nélkül

– jelentette ki Barisnyikov. Oroszország tehát semmiféle kecsegtető jövőt nem tud biztosítani a fiataljai számára, s annyira le fog csúszni, ha nem tudja magát leállítani, és olyan szakadékba fog zuhanni, ahonnan évszázadokig képtelen lesz kimászni.

Mihail Barisnyikov: Ne büntessétek az orosz művészeket és sportolókat a háborúért!

Maga Mihail Rigában született anno (jelenleg hetvennégy éves), és Rudolf Nurejev után ő a leghíresebb, nevében szlávos hangzású balettművész a nyugati világban (Nurejev valójában irkutszki tatár – B. A. B.). Mindkettő kimagasló művészi személye a Csajkovszkij-féle hattyús remekműhöz is köthető. Ugyanakkor a már megboldogult Nurejevet sokan Ken Russel rendező filmtörténeti fontosságú alkotásából (is) ismerik. Mert sokak számára emlékezetes alakítást nyújtott abban a fekete-fehér filmek egykori szívtipró sztárjának, Rudolf Valentinónak a kalandos életét sajátos stílusalakzatokkal feldolgozó műben. Senkit se zavart különösebben, hogy a valós életben Nurejev inkább a saját neméhez vonzódik, annyira hiteles volt a kamerák előtt Don Juan-i szerepében. Ám ami itt a lényeg, hogy békepárti aktivizmusával Mihail Barisnyikov Rudolf Nurejev nyomában lépked, csakhogy míg az utóbbi szovjet helyzet visszásságairól beszélt, előbbi már nem.

Persze, sok-sok párhuzam adódik.

Érdekes hír mindezzel kapcsolatban, hogy ha minden igaz, ez év április negyedikén a nápolyi San Carlo Teátrumban a Balett a békéért előadásban együtt lépnek majd fel orosz és ukrán művészek. Legalább tucatnyian, akiknek a nevét hiánytalanul mind itt nem áll módunkban felsorolni. Ez a béketánc valójában egy sajátos mozaik mind régi, mind új alkotók műveiből, s üzenete egyértelműen a béke elengedhetetlen szükségességéről szól. Arról – ahogy Nápolyban hirdetik –, hogy a háború nem teszi tönkre az orosz és az ukrán művészek barátságát, mert az tönkretehetetlen, maga a tánc pedig csak ritkán harci tánc, elenyésző statisztikai előfordulással. Barisnyikovval kapcsolatban plusz érdekességként megemlíthető még az, hogy ő a bőrszín alapján való megkülönböztetés nagy ellensége úgyszint. Ennek jegyében vette fel 2015-ben azt a klipet is Lil Buck amerikai street dance sztárral, amely bár egy ruhamárka népszerűsítését szolgálja, ettől elvonatkoztatva remek önálló performanszként is megállja a helyét.

Ugyanakkor a lengyel labdarúgó válogatott tagjai – ellenpéldának szép okáért – egyértelműen kiállnak az oroszok világbajnokságot érintő bojkottja mellett. A legartikuláltabb üzenetet Wojciech Szczesny, a lengyel válogatott és az olasz Juventus sztárkapusa tette közzé a médiában, elmesélve, hogy milyen szálak kötik Ukrajnához.

– A feleségem Ukrajnában született, a fiam ereiben ukrán vér folyik. A családunk egy része még mindig Ukrajnában él, sok dolgozóm szintén ukrán, mind remek emberek. Látni a szenvedést az arcukon és a félelmüket a hazájukért, ez segített megértenem, hogy nem tehetek úgy, mint ha mi sem történt volna.

– mondja Szczesnynek, akinek az ingatlanpiacon van vállalkozása (B. A. B.)

Szerkesztői megjegyzés

A cikk körüli vita során találtam rá az “Igazi Oroszország” kezdeményezésre, amely keretében Mihail Barisnyikov többedmagával arra hívja fel a figyelmet, hogy az Orosz Föderációban jelenleg hatalmat birtokló, mondom én: bitorló, diktátor “bűnös háborút” indított. A lényeg az, hogy orosz művészek gyűjtésbe kezdtek, miután Putyin nem csak az ukránok, hanem az oroszok jövőjét is fenyegeti. Mindenkiét.

– Mi mindannyian, akik oroszul beszélünk és az orosz kulturális világhoz tartozunk, érezzük a csapást. Már maga az “orosz” szó is mérgezővé vált. A legtöbben messze vagyunk a konfliktustól és Oroszországtól. Lehet, hogy képtelenek vagyunk megállítani ezt a rémálmot, de nincs jogunk tétlenül nézni.  Az igazi Oroszország nagyobb, erősebb és tartósabb Putyinnál. Ez az Oroszország él, és túléli őt.  A diktátor nemcsak Ukrajna, hanem saját országa nagyobbik része ellen is háborúzik. Elfojtja Oroszország jövőjét


-írták a kezdeményezők, majd meghatározták akciójuk célját:

– A menekültek száma tovább fog növekedni. A humanitárius helyzet tovább romlik. A legkevesebb, amit tehetünk, hogy segítünk azoknak az embereknek, akik menekülnek a borzalomtól, amelyet Putyin Oroszország nevében idézett elő.

Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava