Connect with us

Szerbia

A haladók a vučići politikát folytatják, az ellenzék szerint Szerbiának kolumbiai kormánya van

Marinika Tepić, aki a Szabadság és Igazságosság Pártjának az alelnöke azon a véleményen volt, hogy most “se nem orosz-, se nem nyugatbarát, hanem kolumbiai kormány alakult Szerbiában, mert ez a kabinet a párt, a testvérek, a maffia és a kartellek kormánya”

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Vučić hallgatja, ahogy a "miniszterei" leteszik a hivatali esküt, az ellenzék nem tudott mit kezdeni vele
Vučić hallgatja, ahogy a "miniszterei" leteszik a hivatali esküt, Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a szerb államfő mögött áll
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerbiai parlament tagjai megválasztották Szerbia új kormányát. A jelenlévő 213 képviselő közül 152-en szavaztak rá, 61-en ellene, ami azt jelzi, hogy a névlegesen Miloš Vučević által vezetett kabinetnek kényelmes többsége van, amihez hozzájárul a Vajdasági Magyar Szövetség is a maga szerény módján, vagyis a VMSZ ezúttal is beállt a haladók mögé, ahogy ezt szimbolikusan a fenti kép is bizonyítja, az eskütételen résztvevő Aleksandar Vučić mögött ugyanis éppen Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke látható.

Mit tartalmaz a kormányprogram?

A szerb parlament ülése tegnap azzal kezdődött, hogy a kormányalakítással megbízott Miloš Vučević szélsebesen olvasni kezdte a kormányprogramot, szinte fel sem nézett a szövegből, így is három órát tartott annak az ismertetése, ami jószerivel három percbe is belefért volna, ha lefejtjük róla a közhelyeket, a lózungokat és a propagandát.

A “legismertebb szerb marionettfigura” azt mondta, hogy az új kabinet számára a legnagyobb kihívás a szuverenitás védelme lesz, ezért javasolják a négy hónapos sorkatonai szolgálat bevezetését, a kormány tagjainak pedig azt üzente, hogy mindig álljanak készen Szerbia “nemzeti és vitális érdekeinek” megőrzésére.

Miloš Vučević a kormányprogramot olvassa

Miloš Vučević a kormányprogramot olvassa (Forrás: Sreenshot, RTS)

Vučević úgy fogalmazott, hogy az első és egyetlen elvárása a minisztereitől a feltétlen hűség lesz a haza iránt, ennek elmondásához igazán nem volt szükség a három órás szeánszra.

A kormányprogram interpretálásakor az új miniszterelnök szerepében tetszelgő Vučević azzal sem mondott semmi újat, hogy Szerbia folytatja az európai integrációt (amely során három éve egy tapodtat sem sikerült előbbre lépni), de nem adja fel a Kína és Oroszország iránt táplát barátságot, viszont bujtatott alanyként többször bírálta a “Kollektív Nyugatot” egyebek között Koszovó támogatása miatt.

A szerb miniszterelnök kiemelte a stratégiai partnerséget Kínával, amit idén a két ország közötti szabadkereskedelmi megállapodás aláírásával koronáznak meg, ezzel Vučević szerint a szerb gazdasági szereplők előtt megnyílik a nagy kínai piac, ami természetesen azt is jelenti, hogy Szerbiában érvényben marad az “egy Kína” elv, mert ez nyilván ezzel jár együtt.

Oroszország esetében nyíltan is kimondásra került, hogy Szerbia nem vezet be szankciókat Moszkvával szemben – ezt a kérdést tehát nem lebegtetik tovább. Vučević ugyanakkor testvéri népnek nevezte az oroszokat és az ukránokat is, az utóbbiak területi integritásának megsértését elfogadhatatlannak tartotta az oroszok részéről.

Az új miniszterelnök ugyanakkor megjegyezte, hogy az Egyesült Államok világhatalom, és minden kétséget kizáróan a legerősebb ország a Földön, ezért Szerbiának érdeke, hogy minél jobb kapcsolatokat építsen ki vele, és ezt is kívánják tenni, de fáradhatatlanul elismétlik a szerb álláspontot azokban a kérdésekben, amelyekben nem értenek egyet, ez kimondottan is mindenekelőtt Koszovót jelenti.

Az ellenzék szerint Szerbia megint világelső

Az ellenzéknek sok kifogásolni valója volt a kormányprogramban foglaltakat illetően, Miroslav Aleksić, a jobbközép Szerbiai Népi Mozgalom vezetője először is megjegyezte, hogy az új szerb kormány a maga 31 minisztériumával rekordernek számít, és itt utalt arra, hogy az Egyesült Államokban 15, Oroszországban 21, Németországban 16, Franciaországban 15 minisztérium van. Ezt követően azt kifogásolta, hogy a bűnözés és a korrupció az utolsó helyen szerepelt a kormányprogramban.

Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Pártjának elnöke úgy értékelte, hogy a Miloš Vučević által javasolt kabinet „irreleváns”, ahogy az Ana Brnabić által vezetett előző kormány is az volt, merthogy Szerbiában minden döntést Aleksandar Vučić hoz.

Đilas szerint 2012 óta minden kabinet Vučić kormányának számít, és mindegyik lényegtelen, mert a döntéseket csakis Vučić hozza.

Marinika Tepić, aki a Szabadság és Igazságosság Pártjának az alelnöke ugyanakkor azon a véleményen volt, hogy most “se nem orosz-, se nem nyugatbarát, hanem kolumbiai kormány alakult Szerbiában, mert ez a kabinet a párt, a testvérek, a maffia és a kartellek kormánya”, szerinte ugyanis az igazi miniszterelnök a szerb államfő testvére Andrej Vučić lesz. Ez utalás arra, hogy Miloš Vučević az említett Andrej Vučić pártfogoltja.

Shaip Kamberi, a Preševo-völgyben élő albánok képviselője jelezte, hogy azért nem támogatja az új szerb kormányt, mert rossz az albánok helyzete Szerbiában, és felszólította Vučevićet, hogy keresse fel a három szerbiai albán várost Bujanovacot, Preševót és Medveđát, de ne haladók helyi központjába vagy kávéházába menjen, hanem tárgyaljon minden politikai szereplővel.

Itt jegyzendő meg, hogy Kamberi tavaly egy küldöttség tagjaként az Egyesült Államokban azért lobbizott, hogy a Dél-Szerbiában élő albánok ugyanolyan önkormányzati közösséget kapjanak, mint amilyet Szerbia követel a szerbeknek Koszovóban a Szerb Községek Közössége által.

Kormánypárti padsorok, a bal alsó sarokban a vezérszónok, a piszkosszájú Milenko Jovanvov

Kormánypárti padsorok, a bal alsó sarokban a vezérszónok, a piszkosszájú Milenko Jovanvov, a második sor közepén Goran Rakić, a koszovói Szerb Lista volt elnöke, Goran Rakić, aki a banjskai lövöldözést követően távozott a koszovói szerb párt éléről (Forrás: NIN)

Milenko Jovanvov, a kormánypárt, vagyis az “Aleksandar Vučić – Szerbiának nem szabad megállnia” tömörülés képviselőcsoportjának vezetője hozzászólásában fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy “folytatni kell azt a politikát, amelyet Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke jelölt ki, és amely előtt egyengette az utat.

Ahhoz nem fér kétség, hogy a vučići politika folytatódik, csak a végeredményen ne lepődjön meg senki!

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava