Connect with us

Vajdaság

Civilizációs ugrás a jövőbe, vagy radikális visszarendeződés a Vajdaságban

Az, hogy Maja Gojković került a Vajdaság kormányának élére, tulajdonképpen csak logikus folytatása annak, ami az utóbbi időben gyakorlattá vált a Szerb Haladó Párt részéről. Egy évtizeddel ezelőtt még a multikulturalizmus volt a dísze az éppen akkor európaivá vedlett, tegnapelőtt még radikális nézeteket valló haladóknak, ma viszont már visszaidézik a kilencvenes éveket

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A Vajdasági Magyar Szövetség februárban tárgyalt az akkor még kulturális miniszterként fungáló Maja Gojkovictyal, aki ezt követően tette meg a "civilizációs ugrást" a radikális visszarendeződés felé
A Vajdasági Magyar Szövetség küldöttsége február közepén tárgyalt az akkor még kulturális miniszterként fungáló Maja Gojkovićtyal, aki ezt követően tette meg a "civilizációs ugrást" (Forrás: Facebook, VMSZ)
A cikk meghallgatása

Sok minden elhangzott az elmúlt két napban Vajdaságban annak kapcsán, hogy Maja Gojkovićot választották meg tartományi kormányfőnek. A Vajdasági Magyar Szövetség által delegált parlamenti elnök, Juhász Bálint egészen merész kijelentést tett, miszerint Gojković megválasztása “civilizációs előrelépés”, míg az ellenzék szerint a tartomány számára ez egy szomorú nap, Gojković megválasztásával Vajdaság ugyanis visszatér a tettek nélküli időszakhoz, személye elfogadhatatlan.

Radikális Vaslady: ki valójában Maja Gojković?

Maja Gojković 1963. május 22-én született Újvidéken, ott is diplomázott jogon, majd kezdett el dolgozni a családi ügyvédi irodában, amelyet édesapja alapított.

Nem sokkal a diploma megszerzését követően politikai vizekre evezett, hiszen a 90-es évek elején belépett előbb a Népi Radikális Pártba, amely később egyesült a Szerb Csetnik Mozgalommal, és így jött létre a még ma is létező Szerb Radikális Párt, amelyben előbb titkár, később alelnök volt. Akkoriban radikális Vasladynek is nevezték.

A rendszerváltást követő második választásokon, vagyis 1992-ben köztársasági képviselő lett. 2004-ben legyőzte az addigi demokrata párti polgármestert, Borislav Novakovićot, és Újvidék első női polgármestere lett, ahogy a tartomány nyolcvanéves történetében most ő az első női kormányfő.

A kétezres évek elején belső feszültségek miatt lemondott a Szerb Radikális Pártban betöltött alelnöki tisztségről, 2007-ben pedig távozott a pártból, ahonnan 2008-ban véglegesen kizárták – részletes magyarázat nélkül. 2008-ban megalapította saját pártját, a Néppártot, amely végül 2012-ben beolvadt a Szerb Haladó Pártba. Gojković itt rögtön elnökségi tag lett, 2014-ben pedig a köztársasági parlament elnökévé választották.

Elnöklése alatt számos kritika érte a nemzetközi intézmények részéről, a Freedom House és az Európa Tanács is felhívta Szerbia figyelmét arra, hogy a parlamentben észrevehetően a haladók vannak előnyben, az ellenzéket alig hagyják szóhoz jutni.

Gojković 2020-tól művelődési miniszter lett, 2022-től a kormány alelnöke is a miniszteri funkció mellett. 2024 május 8-án tartományi kormányfővé választották.

Radikális nézetek, gondolatok Srebrenicáról

1995. július 15-én, három nappal a srebrenicai mészárlás megkezdését követően Maja Gojković, aki akkor a Szerb Radikális Párt alelnöke volt, a következőket nyilatkozta:

– Üdvözöljük a Szerb Hadsereg gyors reakcióját, amelynek köszönhetően végre felszabadult a szerb Srebrenica, és amelynek köszönhetően a muszlim terror egyik legfontosabb gyújtópontja hunyt ki.

A srebrenicai mészárlás áldozatainak száma ma sem végleges, de a halottak száma eléri a nyolcezret.

Gojković hatalmas botrányt kavart azzal is, amikor 2015-ben Iránban tett látogatása során a hidzsáb legszigorúbb formáját kötötte magára annak ellenére, hogy a protokoll ezt nem várta el tőle. A civil szféra akkor rámutatott, ezzel Gojković rossz üzenetet közvetít a nők felé, és támogatja a radikális nézeteket.

Maja Gojkovic ismét támogatja Irán testvéri népét, Szerbia leginkább szabadságszerető barátját - ezzel a bejegyzéssel került fel ez a kép az X-re 2023 októberében

Maja Gojkovic ismét támogatja Irán testvéri népét, Szerbia leginkább szabadságszerető barátját – ezzel a bejegyzéssel került fel ez a kép az X-re 2023 októberében

Kéttucatnyi ingatlan, gyanús ügyletek

A KRIK oknyomozó portál a politikus vagyonának adatbázisában részletesen bemutatja, hogy az évek során milyen vagyonra tett szert Gojković.

A táblázatból látszik, hogy több újvidéki lakása, háza van, ebből több a város szűk központjában, ezen kívül földek, szőlőskertek tulajdonosa is. Az épületek között vannak olyanok is, amelyek nem rendelkeznek építési engedéllyel.

Maja Gojković a figyelem középpontjába került akkor is, amikor Újvidék polgármestereként a helyi autóbuszállomás építése során megkárosított egy hazai kivitelezőt.

2014-ben bűnvádi feljelentést is tettek ellene, valamint a volt tartományi kormányfő, Igor Mirović ellen, azzal az alapos gyanúval, hogy szándékosan késleltették az autóbuszállomás felújítását, és ezzel 400 millió dinárral megkárosították a költségvetést, vagyis a polgárokat.

Maja Gojković testvére is ügyvédként dolgozik egyébként, s ügyfelei között több kétes hírű üzletember és maffiózó is szerepel a KRIK szerint.

A civilizációs előrelépéstől az elfogadhatatlan javaslatig

Juhász Bálint, a tartományi parlament elnöke egyenesen “civilizációs előrelépésnek” nevezte Gojković kinevezését. Későbbi magyarázatából kiderül, azért gondolja ezt Juhász, mert ő lett az első nő a tartományi kormány élén az elmúlt nyolcvan évben.

Juhász szerint viszont nem kell félteni Gojkovićot, mert a nem kitaposott utak számára nem ismeretlenek.

Az újvidéki báni palota, ahol a képviselők is üléseznek

Az újvidéki báni palota, ahol a képviselők is üléseznek (Forrás: Internet)

 
Az ellenzék képviselői nem voltak jelen Maja Gojković megválasztásánál, így tulajdonképpen vita sem volt.

Ezt maga Maja Gojković nehezményezte is az első kormányfőként tett sajtónyilatkozatai alkalmával, mint mondta, ott volt a lehetőség, mégsem élt vele az ellenzék, hogy érvekkel alátámasztva vitázzanak a kormányról.

Branislav Ristivojević, az Új Demokrata Párt képviselője szerint Gojković megválasztása elfogadhatatlan, tekintettel arra, hogy milyen kihívásokkal néz szembe a Vajdaság.

A Szabad Polgárok Mozgalma úgy véli, hogy Gojković politikai karrierje idején csak Vajdaság autonómiájáért nem küzdött, minden másért igen, vezetésével pedig a tettek hiánya lesz a jellemző a tartományra.

A Népi Mozgalom és az Ökológiai Felkelés is megjegyezte, hogy Gojkovićra a köztársasági parlament elnökeként a csengője kapcsán emlékeznek, amivel szavaztatta a képviselőket. Miniszterként csak papíron maradt emlékezetes, abban viszont biztosak, hogy ha komolyan veszi a szerepét, akkor az szomorú nap lesz Vajdaság számára.

Mi lesz így a tartomány sorsa?

– Az, hogy a tartományi kormány elnökének jelöltek, elsősorban az elért eredményeim elismerése, és annak a bizonyítéka, hogy a személyes tettek tanúskodnak a leginkább az ember értékeiről, a nemi, nemzeti, vallási vagy bármilyen hovatartozástól függetlenül

– mondta Gojković, aki szerint mindez bizonyíték arra, hogy elkötelezett az általános társadalmi reformok iránt, és hisz az emberi egyenjogúságban.

A radikálisok öreganyja bejelentette, hogy a fő célja a megkezdett infrastrukturális projektek befejezése lesz, más prioritásokként pedig a nemi egyenjogúságot, a kulturális intézmények fejlesztését és a környezetvédelmet jelölte meg.

Az, hogy Maja Gojković került a Vajdaság kormányának élére, tulajdonképpen csak logikus folytatása annak, ami az utóbbi időben gyakorlattá vált a Szerb Haladó Párt részéről.

Egy évtizeddel ezelőtt még a multikulturalizmus volt a dísze az éppen akkor európaivá vedlett, tegnapelőtt még radikális nézeteket valló haladóknak, most 2024 tavaszán azonban az éppen távozó Igor Mirović már nyíltan szerb Vajdaságról beszélt, amikor a Szabadkai Népszínház felújítását dicsérte.

S míg a szerb-magyar barátságot éppen történelmi jelzővel illetik, addig több mint egy évtized sem volt elég arra, hogy a tartománynak a szerbiai költségvetésből járó hét százalékot kiharcolja az éppen uralkodó koalíció.

A Topolyán megszervezésre kerülő Tolerancia-táborok közben véget értek, a szerb gyerekek pedig angolul beszélgetnek a magyar gyerekekkel, ha egyáltalán hajlandók szóba állni egymással. Ez ma a vajdasági realitás azon felül, hogy a srebrenicai népirtást üdvözlő kormányfője lett a tartománynak.


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


3
Maja Gojkovićot választották meg a Vajdaság első női kormányfőjének

Jó döntés volt?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország23 perc telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékRadikális Vaslady: ki valójában Maja Gojković?Radikális nézetek, gondolatok SrebrenicárólKéttucatnyi ingatlan, gyanús ügyletekA civilizációs előrelépéstől az elfogadhatatlan javaslatigMi lesz így a...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó43 perc telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről a koszovói miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava