Connect with us

Szerbia

Lajčák után Escobart is kirotálták a Szerbia és Koszovó közötti közvetítésből

Körülbelül egy hónappal ezelőtt jelentették be, hogy Miroslav Lajčák ősztől már nem közvetít Szerbia és Koszovó között, mert “az európai diplomaták nagy rotációjának részeként új megbízatást kap”. Hasonló sorsra jutott Gabriel Escobar, aki az európai Lajčák amerikai párja volt, de ez ma már teljesen mindegy, mert ő is eltűnik a színről

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Kirotálták őket a Balkánról: Miroslav Lajčák és Gabriel Escobar
Kirotálták őket a Balkánról: Miroslav Lajčák és Gabriel Escobar (Forrás: X platform, Miroslav Lajčák)
A cikk meghallgatása

Körülbelül egy hónappal ezelőtt jelentették be, hogy Miroslav Lajčák ősztől már nem közvetít Szerbia és Koszovó között, mert “az európai diplomaták nagy rotációjának részeként új megbízatást kap”. Hasonló sorsra jutott Gabriel Escobar, aki az európai Lajčák amerikai párja volt, de ez ma már teljesen mindegy, mert ő is eltűnik a színről. A Tanjug szerb hírügynökség érdeklődésére az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a rendszeres rotáció részeként Escobar a következő hetekben új funkciót kap, vagyis téves az a feltételezés, hogy leváltják tekintettel a felesége és a szerb külügyminisztérium közötti pénzügyi kapcsolatokra, amelyek kibontására azonban nem került sor annak a hírportálnak a részéről, amely megpróbálta kompromitálni az amerikai diplomatát. Egyébként nem ez az első eset, hogy Balkánra akkreditált diplomatákat gyanúsítottak meg különböző “sötét ügyekkel”, ez előfordult Matthew Palmer és Richard Grenell esetében is.

Az amerikaiak is rotálnak

Gabriel Escobar, az Európai és Eurázsiai Ügyek Hivatalának helyettes államtitkára az Egyesült Államok megbízottja volt a koszovói-szerbiai párbeszédben, de a brit Frontliner Magazine értesülései szerint olyan vádak merültek fel vele szemben, hogy koszovói fellépése elfogult és potenciálisan kompromittált, tekintettel a felesége és a szerb külügyminisztérium közötti pénzügyi kapcsolatokra.

A Frontliner szerint ezek a kapcsolatok árnyékot vetnek az amerikai nemzetközi megbízott elvárt semlegességére és pártatlanságára, és kétségeket ébresztenek a kritikus diplomáciai események során tanúsított magatartásával kapcsolatban, mint például a 2023. június-augusztusi válság az észak-mitrovicai régióban, valamint a “szerbiai támogatást élvező félkatonai erők által megkísérelt annexiót Észak-Koszovóban”.

A Frontliner kétszer is rárepült a témára, első alkalommal március közepén Vudi Xhymshiti, a Frontliner Magazine alapítója foglalkozott a témával, ezt követte a május 5-i szerkesztőségi cikk, miszerint Escobart felmentették nyugat-balkáni kiküldötti tisztségéből. Xhymshiti albán származása ugyanakkor árnyalja az ügyet, erről az oldalról ugyanis felmerülhet az újságírói elfogultság kérdése.

A brit magazin azt írta, hogy az Escobar elmozdítására vonatkozó információ az amerikai kongresszuson belüli forrásokból származik, a döntés pedig azt követően született, miután a Frontliner megszellőztette az Escobar családja és a szerb kormányszervek közötti pénzügyi kapcsolatokat, amit követően kétségek merültek fel az amerikai külügyér fedhetetlenségét illetően.

Az amerikai külügyminisztérium ezt követően közölte a Tanjug szerb hírügynökséggel, hogy az amerikai gyakorlat szerint minden külföldi karrierdiplomatát egy-négy évenként más területre osztanak be. Escobar három éve tölti be jelenlegi posztját, és a tervek szerint a következő hetekben új megbízatást kap.

A State Department rámutatott arra, hogy Vudi Xhymshiti a közelmúltban egy sor “igazolhatóan hamis” kijelentést tett, például nem felel meg a valóságnak, hogy a helyettes államtitkár feleségét a szerbek lefizették, az amerikai külügyi igazság ugyanis az, hogy a feleség semmiféle pénzt nem kapott a szerb külügyminisztériumtól, és Escobar családjának más tagjai sem álltak kapcsolatban a szerb hatóságokkal.

Átlagosnál szorosabb kapcsolatok

A Frontliner állítása szerint a McGinnis Lochridge amerikai ügyvédi iroda és a Szerb Köztársaság kormánya 2019. december 23-án szerződést kötött arról, hogy Dodikék havi 80 000 dollárt fizetnek ki az ügyvédi irodának általános tanácsadásért és képviseletért, amelyek például a daytoni szerződésből eredő boszniai szerb kötelezettségeket és jogokat érintik, és más nemzetközi szerződésekkel és szervezetekkel kapcsolatosak.

Dokumentum

A brit lap lap ügyletről szóló dokumentum fénymásolatát is megszerezte, a szerződés aláírásának dátuma ugyan nem egyezik meg a fent említett időponttal, viszont azonos a szerződés keltének a dátumával, így ez csak részletkérdés.

A Frontliner állítása szerint az említett ügyvédi iroda egyik partnere Manuel Escobar, aki állítólag családi kapcsolatokat ápol az Európai és Eurázsiai Ügyek Hivatalának helyettes államtitkárával, ami további összefüggéseket vethet fel.

A LinkedIn segítségével kideríthető, hogy a McGinnis Lochridge-nek valóban van egy Manuel Escobar nevet viselő partnere, aki széleskörű tapasztalattal rendelkezik vállalati és ingatlanügyletekben, egészségügyi és állatorvosi tranzakciókban, felszín alatti vizekkel kapcsolatos kérdésekben és még miegymásban, ezeknek azonban túl sok közük nincs a daytoni szerződéshez.

Manuel Escobar LinkedIn-profilja

Manuel Escobar LinkedIn-profilja

A LinkedIn abban nem segít, hogy milyen családi kapcsolat áll fenn – ha van ilyen – a két Escobar között.

A brit magazin megjegyzi, hogy az állítólagos családi kötelékek nem jelentenek érdekellentétet, a diplomácia árnyalt világában azonban az elfogultság érzetét kelthetik, és megkérdőjelezhetik az ilyen érzékeny tárgyalásokon szükséges pártatlanságot.

Escobar felesége kapcsán túl sok bizonyíték nem került nyilvánosságra, ha csak nem tekintjük annak, hogy Elisabeth Escobar részt vett egy kiállításon, amelyet Marko Đurić volt amerikai nagykövet, jelenlegi szerb külügyminiszter felesége, Andrijana Đurić szervezett, és hogy egy évvel később megjelent a manhattani MC Gallery-ben, ahol szintén szerb művészek állítottak ki.

A tudósítokból annyi derül ki, hogy Elisabeth Escobar különösen aktív szerb téren, és hogy nem vesztette el a kapcsolatot Szerbiával, miután korábban Belgrádban is élt, férje ugyanis ott volt követségi alkalmazott.

Gabriel Escobar hivatalos életrajza szerint négy egymást követő megbízatást teljesített 1998 és 2001 között a volt Jugoszláviában, többek között a Főképviselő Hivatalának kabinetfőnökeként a bosznia-hercegovinai Banja Lukában, a nagykövetségi kirendeltség vezetőjeként Banja Lukában, az amerikai diplomáciai összekötő csoport helyettes vezetőjeként Podgoricában, és a politikai egység vezetőjeként Belgrádban, nem sokkal az amerikai nagykövetség újranyitása után, ráadásul Escobar jól beszél szerbül, a spanyol, az orosz, az olasz, a cseh és a portugál mellett.

Másokat is meggyanúsítottak

A belgrádi Nova és a szarajevói Klix korábban arról írt, hogy a Szerb Kereskedelmi Kamara 1,8 millió dollárt fizetett lobbizásért a Yorktown Solutions amerikai tanácsadó cégnek, amelynek a névjegyzékében Matthew Palmer, az Egyesült Államok volt nyugat-balkáni különmegbízottjának és Richard Grenellnek a neve szerepel, az utóbbi Donald Trump amerikai elnök különmegbízottja volt.

Erről a Nova S szerbiai ellenzéki televízió és hírportál számolt be még 2021-ben. A csatorna szerint Belgrád a tudósítás időpontjáig 1,3 millió dollárt fizetett ki a szolgáltatásért, a maradék félmillió dollárt a rákövetkező évben kellett utalni.

A hivatalos amerikai nyilvántartásban, a FARA (Foreign Agents Registration Act), amelyben minden egyesült államokbeli lobbistát bejegyeznek és szerződéseiket közzéteszik, nem tartalmaz információt arról, hogy Szerbia kormánya megállapodást kötött volna bármely amerikai lobbicéggel. Megtette viszont ezt helyette a Szerbiai Kereskedelmi és Iparkamara, amely több szerződést is kötött a “Yorktown Solutions” céggel 2019-re, 2020-ra, 2021-re és 2022-re.

A szerb kormány a Szerbiai Kereskedelmi és Iparkamara mögé bújt

A dokumentum szerint a társaság köteles “stratégiai tanácsadást nyújtani az amerikai-szerb gazdasági kapcsolatokat érintő témák vonatkozásában, amelyekről a gazdasági kamara éppen tárgyal. Ebbe beletartoznak “vezetési és kormányzati ügyekkel kapcsolatos kérdések, amelyek várhatóan magukban foglalják az Egyesült Államok kormányának tagjaival és a magánszektor illetékes képviselőivel való kapcsolattartást”.

Matthew Palmer, akinek montenegrói származású szerb felesége van, 2021-ben állítólag a lítium miatt Szerbiában megtelepedni akaró ausztrál Rio Tintónak lobbizott a belgrádi kormánynál. Egyes ellen zéki vezetők szerint Palmer arról beszélt nekik, hogy a Rio Tinto nem az a téma, amely miatt meg kellene buktatni a szerb kormányzatot.

Richard Grenell, a volt amerikai elnök, Donald Trump egyik leghűségesebb munkatársa, – aki állítólag a külügyminiszteri posztra utazik – és a szerb kormányhoz közel álló amerikai diplomaták közé tartozik, Szerbiában már ki is tüntették, azt már nem tudjuk, hogy mennyiért, de biztos nem a szerbiai átlagfizetésnek megfelelő összegért.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország28 perc telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékAz amerikaiak is rotálnakÁtlagosnál szorosabb kapcsolatokMásokat is meggyanúsítottak A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap Milorad Dodik...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó48 perc telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről a koszovói miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava