Connect with us

Horvátország

Esik eső karikára, a Plenković kalapjára, az USA meg csak 55. a sajtószabadság terén

Ha valaki le akarna ruccanni Zágrábba, pontosabban az ennek a külvárosának számító Velika Goricába, a május 11-ére meghirdetett AIRVG2024 repülőnapra, megnézni a horvát Rafale-okat, annak megtört szívvel jelentjük, hogy a jegyeket 2 óra alatt szétkapkodták

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ŐRSÉGVÁLTÁS: 2024. május 11-én a horvát légierő hivatalosan is köszönti a Rafale gépeket Horvátországban, egy légibemutató keretében. Előfordulhat, hogy Velika Goricában búcsúzóul egy MiG-21-es is tesz egy-két kört + sajtószabadság
ŐRSÉGVÁLTÁS: 2024. május 11-én a horvát légierő hivatalosan is köszönti a Rafale gépeket Horvátországban, egy légibemutató keretében. Előfordulhat, hogy Velika Goricában búcsúzóul egy MiG-21-es is tesz egy-két kört (Forrás: 4aviation.nl)
A cikk meghallgatása

Mit lehet itt mondani? Horvátországban kifulladt minden választási, választások utáni téma, az ország egyfajta apátiába esett, még a Slunj melletti földrengés, vagy a Szlavónbródot elúsztató zápor sem váltott ki különösebb érdeklődést. Maradt a foci, de ez sem akkora műsorszám, amióta a spliti Hajduk kiesett a bajnoki címért folytatott versenyfutásból. Pedig, a szaklapok szerint, vasárnap játsszák az elmúlt 15 év legnagyobb rangadóját a HNL-ben, a Rijeka fogadja a zágrábi Dinamót. Négy fordulóval a bajnokság vége előtt a Dinamo egy ponttal vezet a Rijeka előtt. Győzelem vagy döntetlen esetén nagy a valószínűsége, hogy megnyeri a bajnokságot. A Rijekának csak a győzelem játszik, de esélyei még így is kisebbek, mert a folytatásban nehezebb ellenfelekkel kell megmérkőznie, mint a zágrábiaknak. A focival párhuzamosan fut az Eurovízió-körüli hírverés, ahol állítólag a horvát képviselő – Baby Lasagna, igen, ez az úr művészneve -, akár nyerhet is az idén. A süldő leánykákat és a koros matrónákat lázban tartó esemény sem mozgatta meg különösebben a közvéleményt, amely – úgy tetszik – napirendre tért a politikai és minden egyéb cirkusz felett, és most a „lássuk, miből élünk” üzemmódba váltott.

Repülőnap, katonai játékok Minnesotában

Andrej Plenković, alias Plenx Vukováron alkudozott a „Hazafiakkal” a lehetséges kormánykoalíció felállításáról, és a nyilatkozata értelmében, a következő parlamenti többség 80 szavazattal rendelkezik majd, de még néhány napra szüksége van a tárgyalások lezárásáig.

Zoran Milanović, alias Zoki Bond és az ellenzék időközben elvirágzott, lekonyult és elhervadt. Tessék-lássék leadták a listákat a jövő hónapban esedékes EU-parlamenti választásokra, de nem látni jelét semmilyen tevékenységnek.

Ha valaki ugyanakkor le akarna ruccanni Zágrábba, pontosabban a külvárosának számító Velika Goricába, a május 11-ére meghirdetett AIRVG2024 repülőnapra, megnézni a horvát Rafale-okat, annak megtört szívvel jelentjük, hogy a jegyeket 2 óra alatt szétkapkodták.

Miután a hellyel korlátozott számban rendelkező eseményen csak 5000 néző lehet jelen, rajtuk kívül élőben egyhamar senki sem nézegetheti az új horvát harci gépeket.

Értesüléseink szerint a repülőnap még Dél-Koreából, Kanadából és az Egyesült Államokból is vonzott látogatókat. Ehhez az épületes hírhez hasonló, a horvát sereg dicsőségét öregbítő információ, amelyet az eszéki Glas Slavonijét böngészve találtam.

Szóval, az Egyesült Államokban, Minnesota államban, április végén megtartották a Minnesota International Best Warrior katonai játékokat. A Védelmi Minisztérium tájékoztatása értelmében, ezen a horvát hadsereg négy tagja vett részt, és ért el figyelemre méltó eredményeket.

A Minnesotai Nemzeti Gárda által Camp Ripley-ben szervezett versenyen az amerikai és horvát katonák mellett Kanada és Norvégia fegyveres erőinek tagjai is jelen voltak. Marijan Jelić tizedes a külföldi fegyveres erők altisztjeinek kategóriájában vitte, illetve hozta el a pálmát.

A katonai turizmusnál némileg érdekesebb a csodálatos horvát szemétégető körüli legújabb fejlemény. A DOK-ING a csáktornyai (Čakovec) Humana Nova szociális szövetkezettel együttműködve sikeresen tesztelte kísérleti üzemét, amely a hulladékból hidrogént állít elő.

Ha az olvasó visszakeresi az ezzel foglalkozó cikkünket, ugyanarra a következtetésre juthat, mint mi, ti., hogy a LOOPER elnevezésű berendezés tényleg működik, és ezzel messze kiemelkedik a hasonló, „forradalmi” berendezések, kütyük sorából, amelyek legfeljebb a laboratóriumban mutatnak életjelet.

A DOK-ING fejlesztése annál is komolyabbnak tűnik, mivel betartotta a meghirdetett kerettervet, ami manapság szintén ritkaságszámba megy.

A sajtószabadság világnapja

A horvát kollégák szakmai szervezete is megemlékezett a sajtószabadság világnapjáról, a lapokban, portálokon elolvashattunk pár komor hangú cikket a médiaszabadság általános romlásáról. Így többek között arról is értesülhettünk, hogy Horvátország a 42. helyről a 48. helyre esett vissza az RSF (Reporters Sans Frontiéres – Riporterek Határok Nélkül) sajtószabadság-indexén.

A párizsi székhelyű civil szervezet arra figyelmeztet, hogy bár Horvátország médiakörnyezete “sokszínű és dinamikus”, a horvát kormány nem védi meg az újságírókat a közéleti részvételt akadályozó stratégiai perektől és a szervezett bűnözés fenyegetéseitől.

Mondjuk, amilyen gonosz vénember már vagyok, személy szerint azon muriztam, hogy az Egyesült Államok még ennél is mélyebben, az 55. helyen helyezkedik el, vagyis ugyanúgy a “problémásak” közé tartozik, mint Horvátország vagy Magyarország a maga 48. és 67, helyével, bár a 48. és a 67. hely között a pontok számában azért jelentős a különbség.

Sajtószabadság

A sajtószabadság helyzete Európában 2013-ban és 2024-ben Horvátországra fókuszálva (Reporters Sans Frontiéres – Riporterek Határok Nélkül)

Meg amúgy is, a gyakorlatban a sajtószabadság egy eléggé relatív fogalom, mert általában úgy jelenik meg, amit a tulajdonos/kiadó preferál.

Valószínűleg létezik a világon egy, vagy két joviális hölgy/úr, aki komolyan veszi a sajtószabadságot és a közösség szolgálatát, és ezért rábízza a szerkesztőségre a szerkesztői politika irányítását, de én sajnos senki ilyent nem ismerek. (Nono!)

Szerintem, jelen pillanatban inkább a szólásszabadság megőrzése a fontosabb. Ezen áll vagy bukik minden, ez a demokrácia és a diktatúra választóvonala.

Ha az embernek nincs meg az a szabadsága, hogy azt gondoljon, amit akar, és ezt ki is mondja, az már nem demokrácia, akárhogy igyekezünk is ezt politikai korrektséggel, vagy más konstrukcióval magyarázni.

Ha valaki veszi magának azt a jogot, hogy elrendelje, mit szabad mondani, és mit nem, pláne, ha még különféle módszerekkel büntetni is kezdi az ellenszegülőket, az már egyértelműen diktatúra, akárhogy nevezzük, mentegetjük is.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország38 perc telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékRepülőnap, katonai játékok MinnesotábanA sajtószabadság világnapja A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap Milorad Dodik kabinetjére hivatkozva...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó58 perc telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről a koszovói miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe) Épül a gyorsvasút Topolyánál, szorgalmasak a kis kínai bogarak (BuBe)
Magyarország1 hét telt el azóta

Sürgős lett a kínaiaknak: az év végéig elkészül a BuBe gyorsvasút szerbiai szakasza

A magyar oldalon a Belgrád ás Budapest közötti vasúton 152 kilométer hosszan történik az építkezés, és itt is kétvágányú pálya...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava