Connect with us

Európai Unió

Koszovó elérte a célját, távozik posztjáról az uniós közvetítő, Miroslav Lajčák

Annak idején az mindenképpen elég furcsa döntés volt Brüsszel részéről, hogy olyan uniós diplomatát nevezett ki a közvetítői tevékenységre, amelynek hazája nem ismerte el Koszovó függetlenségét, ellenkező esetben viszont a szerb propaganda indult volna be

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Nem váratlan az uniós Miroslav Lajčák távozása, a koszovói albánok már régen meg akartak szabadulni tőle
Nem váratlan Miroslav Lajčák távozása, a koszovói albánok már régen meg akartak szabadulni tőle (Forrás: Antalya Diplomacy Forum)
A cikk meghallgatása

Augusztus végén távozik posztjáról a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédért felelős különleges uniós képviselő, Miroslav Lajčák. Ezt először a Szabad Európa Rádió (RFE) szerb nyelvű kiadása jelentette “meg nem nevezett, de megbízható diplomáciai forrásokra hivatkozva”. A hír a Balkánon nem hatott a meglepetés erejével, miután a koszovói vezetés már többször is nyilvánosan hangot adott az elégedetlenségének Lajčákkal szemben. Az indoklás szerint Lajčák az európai diplomaták nagy rotációjának részeként új megbízatást kap, és szeptember 1-jétől az EU svájci nagykövete lesz, vagyis távozását hivatalosan nem leváltásnak tekintik. Utódjáról egyelőre nem döntöttek, ez az új uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő dolga lesz. Egyes internetes bejegyzések szerint most az amerikai közvetítőn, Gabriel Escobaron a sor, hogy a távozás hímes mezejére lépjen, mivel “a Balkán a diplomaták” temetője.

Lajčák távozása a levegőben lógott

Donika Gërvalla koszovói külügyminiszter tavaly panaszolta el a Der Standardnak, hogy a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédért felelős uniós megbízott, vagyis Miroslav Lajčák gyakran a szerb elnök, Aleksandar Vučić álláspontját képviseli.

Gërvalla szerint ez nemcsak a közvetítés szempontjából volt végzetes, merthogy a rosszul megválasztott stratégia a helyzet további eszkalálására ösztönözte a szerb elnököt, ami oda vezetett, hogy a korábban még félelmetes Wagner-csoport tagjai is megjelentek Koszovóban.

A szerb elnökkel

Aleksandar Vučić társaságában: a koszovói albánok szerint az ő álláspontját képviseli (Forrás: X platform, Miroslav Lajčák)

A koszovói külügyminiszter akkor azt mondta, hogy sürgősen új stratégiára van szükség, beleértve a “személyzet lecserélését” is, ha meg akarják állítani a további eszkalációt. A banjskai lövöldözés óta tudjuk, hogy ez nem sikerült.

Január közepén a koszovói köztévének adott interjújában Gërvalla személyesen Miroslav Lajčákot tette felelőssé azért, hogy kudarcba fulladt a Koszovó és Szerbia közötti párbeszéd, szerinte ugyanis a szlovák diplomata stratégia és jövőkép nélkül kezdett bele a közvetítésbe,

(Uniós) diplomaták temetője

Erre már Brüsszelnek is reagálnia kellett, Peter Stano, az Európai Unió szóvivője, pontatlan megállapításnak minősítette a koszovói fődiplomata nyilatkozatait a koszovói-szerb párbeszéd folyamatáról.

Stano úgy fogalmazott, hogy Pristina részéről elfogadhatatlanok a “megalapozatlan kritikai nyilatkozatok”, ha Koszovó stratégiai orientációja valóban az EU, és ha az ország ezen az úton akar haladni.

Albin Kurti társaságában január 30-án: nem éppen oldott a hangulat (Forrás: 
Miroslav Lajčák)

Albin Kurti társaságában január 30-án: nem éppen oldott a hangulat (Forrás: X platform, Miroslav Lajčák)

A szlovák származású uniós szóvivő szerint abszurd dolog az EU által elősegített folyamat jövőképének, stratégiájának és eredményeinek hiányáról beszélni akkor, amikor az EU és az USA normalizációs megállapodást ajánlott fel a Szerbia és Koszovó közötti viszony rendezésére (Agreement on the Road to Normalization).

Stano hangsúlyozta, hogy az EU segítségének köszönhetően a 2019-2024 közötti időszakban egy sor megállapodás született a két fél között. Itt megemlítette az energiaügyi ütemtervet, a rendszámok és a személyi igazolványok elismerését és – mint mondta – sok más eredményt, amelyek hatással és konkrét előnyökkel járnak a koszovói emberek szempontjából.

Gërvalla ellenezte a szerb többségű önkormányzatok szövetségének (Sazev srpskih opstina, ZSO) tervezetét is, amelyet az EU és az USA javasolt, és amiről a BALK egy évvel ezelőtt azt írta, hogy “ez az a pillanat, amikor az amerikaiak szerb célokért dolgoznak”. Stano úgy fogalmazott, hogy a Szerb Községek Közösségének létrehozása Koszovó régóta fennálló jogi kötelezettsége.

Az uniós szóvivő arra emlékeztetett, hogy az Európai Unió a tervezetet azt követően dolgozta ki, hogy Koszovó a számos felszólítás ellenére sem tett eleget benyújtási kötelezettségének a tervezetet illetően.

Stano azt is megjegyezte, hogy az uniós tervezet nemzetközi jogi szakértők aktív részvételével készült a Koszovó által meghatározott vörös vonalakat tiszteletben tartva, és azt az Egyesült Államok és az EU valamennyi tagállama jóváhagyta. Még a miniszterelnök, Albin Kurti is alá akarta írni, és úgy akarta végrehajtani, ahogy van.

A koszovói külügyminiszter azt is felvetette, hogy Joseph Borrell külügyi főképviselő nem tudott állást foglalni a banjskai események vonatkozásában, de Stano szerint ennek semmi köze a koszovói-szerb párbeszédért felelős különleges uniós képviselő munkájához.

Lajčák tevékenységét nem csak a koszovói külügyminiszter bírálta, hanem például Glauk Konjufca koszovói házelnök, és természetesen Albin Kurti koszovói miniszterelnök is, aki elfogultsággal vádolta meg Lajčákot, mert szerinte előnyben részesítette Szerbiát a közvetítési folyamatban.

Сhristian Schmidt társaságában

Сhristian Schmidt társaságában, az egyiket az albánok, a másikat a szerbek utálják, ebből is következik, hogy a Balkán a diplomaták temetője (Forrás: X platform, Miroslav Lajčák)

Annak idején az mindenképpen elég furcsa döntés volt Brüsszel részéről, hogy olyan diplomatát nevezett ki a közvetítői tevékenységre, amelynek hazája nem ismerte el Koszovó függetlenségét, ellenkező esetben viszont a szerb propaganda indult volna be, ha például egy francia vagy német diplomata kapott volna különmegbízotti feladatot. Erre nagyon jó példa, ami most történik Bosznia-Hercegovinában Сhristian Schmidt esetében.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava