Connect with us

Szerbia

A Makkhetesnél a migránsbandák megint elővették a fegyvereket, három sebesült

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Makkhetes
Mentők és rendőrautók makkhetesi központban (Forrás: a makkhetesi helyi közösség Facebook-profilja)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A szabadkai rendőrkapitányság közlése szerint a Magyarországgal közös államhatár menti erdős területen konfliktus alakult ki két migránscsoport között. Az eddigi hírek szerint hárman megsebesültek, egyikük sem szerbiai állampolgár.

A körzetvezető a Facebookon üzent

A rendőrséget a Makkhetes, Radanovác és Palicsi tőzegtó környékén élők és a horgászok riasztották, mert délután egy óra után lövöldözést hallottak a közeli erdőkből. A fegyverek délután két óra körül egy időre elhallgattak, majd ismét megszólaltak.

A rendőrök nagy erőkkel érkeztek a helyszínre, és azt tanácsolták az embereknek, hogy ne hagyják el az otthonaikat, vagyis hogy húzódjanak be a házakba.

Bojan Šoralov, az észak-bácskai körzet vezetője a Facebookon üzent, miközben a helyzetet is elemezte némileg.

Šoralov megjegyezte, hogy a szerbiai belügyminisztérium az utóbbi napokban fokozott tevékenységet folytatott “az illegális migránsok befogadó állomásokon kívüli tartózkodásának fokozott ellenőrzése kapcsán” Szabadkán, valamint a határmenti övezetben a Hajdújárás és a Kelebia közötti területen.

Makkhetes

A fenti térképen jól látszik, hogy mekkora területről van szó, de ez önmagában nem egy jól ellenőrizhető és gyorsan bejárható vidék, a világosabb rész gyéren benőtt homokos terület, a sötétebb zöld rész pedig erdővel fedett, nagy kiterjedésű földdarab, amely szövevényes útvonalakat és kisebb olajmezőket rejt magában.

A kis utakon autókkal nemigen lehet közlekedni, ami főleg olyan esős időszakban nehéz, mint a mostani. További problémát jelent, hogy időnként van GPS-jel, időnként meg nincs, egyrészt mert az erdő beárnyékolja a telefonokat, másrészt mert a határmenti övezetről van szó, ahol a szerb adók jele már nem, a magyar tornyok jele pedig még nem fogható.

Aki nem ismeri az erdőt, annak nappal sem tanácsos bemennie a fák közé, vagy letérnie a főbb utakról.

Annyira ugyan senki sem tud eltévedni, hogy egyszer csak Magyarországon találja magát, mert a kerítés ezt megakadályozza, ám az erdőből úgy sem lehet kijutni, hogy a tévelygő a kerítést követi, mert a kerítés mentén szerb oldalon nincs jól járható út, még rosszul járható sem.

Így nem lehet villámgyors rendőri akciót végrehajtani, nem lehet a migránscsoportokat bekeríteni, legfeljebb több napos megfigyelő munkával, vagy a helyi lakosság támogatásával találhatók meg a táborhelyek, a bandáknak azonban vannak őreik, akik azonnal jelentenek, ha gyanús mozgást észlelnek.

A BALK-on több cikkben is foglalkoztunk azzal, hogy a migránsok, nem csak az afganisztániak vagy a pakisztániak hoznak létre kommunajellegű bázisokat, hanem a marokkóiak és a szíriaiak is, gondoljunk itt például Mohammed Tetouani Horgosi Királyságára, és annak művészeti életére.

A csempészettel foglalkozó bandák tagjainál lehet fegyver, a migránsok jó részénél azonban legfeljebb csak kések vannak, mert ők ugyanolyan áldozatok, mint a helyi lakosság, amely kénytelen elviselni a migránsok vonulását észak felé.

A mostani eset azt jelzi, hogy a szerbiai rendőrség a tavalyi lövöldözést követően képtelen volt úrrá lenni a helyzeten, nem csak azért mert a környék földrajzi és egyéb adottságai ezt nem teszik lehetővé, hanem azért sem, mert nincs meg a szándék a belgrádi vezetés részéről, Szerbia ugyanis uniós támogatást kap a migránsokról való gondoskodásért, ha viszont nincsenek migránsok, akkor nem jönnek az eurómilliók sem.

Persze, attól egyelőre nem kell tartani, hogy nem lesz migráns, a kérdés inkább az, hogy a migránsbandák mikor csúsznak ki az ellenőrzés alól, illetve hogy mikor épülnek be a rendőrségbe, vagy fonódnak össze az állami struktúrákkal?

Miért történt a lövöldözés?

Az észak-bácskai körzetvezetőnek egészen más magyarázata van arra, hogy miért történt az újabb lövöldözés.

– Az nyilvánvaló, hogy az említett területen a migránsok számának visszaszorítása tiltakozást (lázadást) váltott ki az ugyanazon a területen lévő csempészek és csempészcsoportok között, ami az egymással szemben lőfegyverrel történő egyre intenzívebb fellépésben tükröződik

– fogalmazta meg igencsak nyakatekerten a véleményét Šoralov, aki ezzel azt akarta mondani, hogy ha a rendőrök elviszik a migránsokat, akkor a csempészek és a csempészbandák tagjai egymást ölik le.

A körzetvezetőnek abban mindenképpen igaza van, hogy ha kevés lesz a fóka, akkor kihalnak az eszkimók, de ilyesmiről egyelőre szó sincs.

A csempészbandáknak ugyanis határokon átnyúló kapcsolataik vannak, vagyis a migránsok utaztatásának szervezését már Afrikában vagy a Közel-Keleten megkezdik, a főnököket pedig nem a makkhetesi erdőben kell keresni, inkább Szabadkán, de még inkább Belgrádban, vagy azon is túl.

Ne feledjük, ez ma már egy iparág, ami pedig a makkhetesi erdőben folyik az nem más, mint kisüzemi termelés!

Makkhetes

A MEGSOKSZOROZOTT VUČIĆ: Bojan Šoralov Facebook-profilja

A körzetvezető ezt még egy újabb mondatot szentelt az illegális migránsok köreiben tapasztalható egyre nagyobb idegességnek.

– Nyilvánvaló, hogy túlzottan idegesek az illegális migránsok, akiknek nem engedjük meg, hogy a Szabadkai Erdő területén tartózkodjanak, és minden nap humánus áttelepítési akciókat hajtunk végre, áttelepítjük őket a Szerbia területén található befogadó központokba. A tavalyi évhez képest drasztikusan kevesebb a számuk, és növekszik az idegesség a részükről

– tette még hozzá Bojan Šoralov, aki valószínűleg ritkán járt a magyar határral szomszédos erdőkben, ahol általában éjszaka zajlik az élet. Nincs az a rendőri alakulat, amely az éjszakai órákban meg tudná állítani a csempészbandákat, de azért egy fogadalmat lehet tenni.

– Továbbra is minden szükséges intézkedést megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk az illegális migránsok tartózkodását és átvonulását a határ menti térségen, és felszámoljuk a Szabadka környékén eddig esetleg megépült informális táborokat

– üzente a Facebookon az észak-bácskai körzet vezetője. Ezt csak a rend kedvéért idéztük, miután tudjuk, hogy egy-egy ilyen fogadkozás csak a lakosság megnyugtatását szolgálja, és hogy köszönő viszonyban sincs a valósággal. És mert mi még emlékszünk arra, hogy mit mondott Bojan Šoralov a tavaly nyári lövöldözést követően.

– Az emberek teljes mértékben megbízhatnak a hatóságokban és a biztonsági szolgálatokban, nagyon odafigyelünk az emberekre, és azon dolgozunk, hogy összehangoljuk az összes érintett intézmény és szolgálat munkáját, amely az egy hete történt eseten és a migránsválsággal kapcsolatos átfogó probléma megoldásán dolgozik

– mondta tavaly Šoralov, aki akkor megkérte a taxisokat, hogy ne szállítsanak migránsokat, mivel szavai szerint másra nemigen volt felhatalmazása, ő ugyanis túl kicsi ahhoz, hogy a kérdésben jogerős döntéseket hozzon.

Mi is tudjuk, hogy Šoralov túl kicsi hozzá, ezért a következő kérdést pusztán csak megszokásból tesszük fel: vajon az utóbbi egy évben a “kicsike Šoralov” mit tett azért, hogy idén, vagy esetleg jövőre ne forduljon elő ilyen, vagy ehhez hasonló lövöldözés a Szabadka környéki erdőkben?

Ez egy költői kérdés volt.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország19 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava