Connect with us

Horvátország

ÚJ HORVÁT-MAGYAR ÖSSZEBORULÁS: Az LNG-terminál háttérbe szorítja az INA körüli vitát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Andrej Plenković horvát miniszterelnök szerdára jelentette be az INÁ-val foglalkozó tanács újabb ülését, amelyen fontos döntés születhet. A tanács abban a kérdésben foglalhat állást, hogy ki végzi el az INA “mélységi átvizsgálását”, vagyis méri fel a horvát olajcég értékét. A horvát miniszterelnök két és fél évvel ezelőtt, karácsonykor ígérte meg, hogy a horvát állam visszavásárolja az INÁ-t, ami azonban eddig nem történt meg.

Új konzultáns

A horvátok új konzultánst választanak a Morgan Stanley helyett. A horvát vezetés többet várt az amerikai elemző cégtől, ezért most kezdődik minden előröl.

Hogy valójában ki végezheti el az INA mélységi “szkennelését”, az szerdán, de legkésőbb a hét második felében már kiderülhet.

– A zágrábi Nova TV értesülései szerint a szerződés már aláírásra vár új konzultánssal.

Horvátországban egyre nyíltabban beszélnek arról, hogy az új konzultáns cég a Lazard lehet. Egy évvel ezelőtt nem ők kapták a megbízást, de a jelek szerint továbbra is “játékban vannak”. Vagyis most ők lehetnek a nyertesek.

Az INÁ-val foglalkozó tanács szerdára tervezett ülését követően az új konzultáns cég megbízását még jóvá kell hagynia a horvát kormánynak is, ami azonban csak formaság, hiszen a 2017-ben alakított tanácsot Andrej Plenković horvát miniszterelnök vezeti.

Elmozdulás a holtpontról

A Nova TV értesülését sem a horvát kormány, sem a Lazard nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Tomislav Ćorić, horvát környezetvédelmi és energetikai miniszter tíz nappal ezelőtt sejtetni engedte, hogy az INA körüli ügy újabb fejezethez érkezik.

A miniszter akkor úgy nyilatkozott, hogy előrehaladás tapasztalható, és “megtörtént az elmozdulás a holtpontról”.

A horvát média szerint a Morgan Stanley azért nem kapta meg a munkát, mert elbotlott a zárótárgyalásokon. Ćorić ezt egy bennfentesek számára érthető körmondatban fogalmazta meg, aminek a lényege az volt, hogy a horvát részről elégedetlenek voltak a Morgan Stanley hozzáállásával.

Davor Štern, horvát olajügyi szakértő és volt gazdasági miniszter szerint kiderült, hogy a pályázati kiírás sem volt mindenre kiterjedő,

-a Morgan Stanley-től pedig azt várták, hogy többet tenne annál, mint amit felkínált.

“Ez az én információm, de nem ismerem az ügyet teljes egészében. Az viszont nyilvánvaló, hogy ezeknek a (kudarcba fulladt) tárgyalásoknak pozitív eredménye is van, mert nem dobtunk ki hiába nyolc millió eurót az ablakon”

– nyilatkozta Štern.

A beismerés

A Nova TV megjegyezte, hogy egy évvel ezelőtt minden leállt. Tomislav Ćorić, környezetvédelmi és energetikai miniszter viszont csak áprilisban ismerte be, hogy az INA sorsával foglalkozó munkacsoport a Morgan Stanley helyett más partnert keres.

Davor Štern azonban úgy véli, hogy hiábavaló pénzpocsékolás lenne, ha a horvát kormány úgy vágna bele a munkába, hogy az energiaügyekben, főleg pedig az INA esetében nem rendelkezik “világos elkötelezettséggel”.

– A Morgan Stanley-vel tervezett szerződés értéke elenyésző ahhoz képest, amit az INA esetében veszítettünk. Hogy ne is beszéljek a nemzetközi döntőbíróság előtt folytatott eljárásokról. Az egyiket elveszítettük, a másikat sajnos ugyancsak elveszítjük”

– vélte Štern.

A döntőbírósági eljárással párhuzamosan folyik a huzavona Hernádi Zsolt ügyében is, amely a korrupcióval megvádolt Ivo Sanader horvát miniszterelnök megvesztegetésével kapcsolatban folyik, a MOL elnök-vezérigazgatója azonban évek óta nem elérhető a horvát igazságszolgáltatás számára.

Egységes horvát-magyar energiarendszer

A Nova TV szerint a fennálló problémák ellenére is “virágzik az üzlet” a magyarokkal, akik 25%-os részesedést szeretnének a horvát LNG-terminálban.

De ez csak a kezdet.

– Szijjártó Péter az utóbbi két hónapban gyakori vendég Zágrábban.

“Egységesítenünk kellene a két ország energiarendszerét, mert ha ezt megtesszük, akkor egyikünk sem lesz nagyobb a másiknál. Ráadásul fontosabbak és érdekesebbek leszünk más játékosok számára a piacon. Az sem mellékes, hogy megszüntethetnénk a vámokat” – idézte a Nova TV a magyar külügyminisztert.

A horvát média szerint a horvát LNG-ről folyó horvát-magyar tárgyalások akár az INÁ-ról szóló döntést is befolyásolhatják.

Tomislav Ćorić, horvát környezetvédelmi és energetikai miniszter azonban nem volt hajlandó jóslatokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy az INA- Mol ügyet lezárják a jelenlegi horvát kormány mandátumának lejárásig.

“Álláspontom szerint a Horvát Köztársaság a részletes elemzést követően, amely még csak ezután kezdődik, megteszi a maga ajánlatát, amire a másik fél majd reagál. Hogy végül megtörténik-e a visszavásárlás, vagy sem, az a tárgyalások végső fázisában dől el. Tehát, a Horvát Köztársaságnak, mint vevőnek, és a Molnak, mint eladónak, meg kell állapodniuk az árban”

A magyar kormány nem tehet semmit

Ćorić eladóként nem Magyarországot, hanem a Molt nevezte meg, ami egybevág a magyar állásponttal.

Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszélt az egyik horvát televíziónak adott interjúban.

“Én a médiából tudtam meg, hogy a Mol és az INA fontos döntéseket hozott a horvátországi beruházásokkal kapcsolatban, és remélem, hogy ezáltal az ügy megoldódik. Mi itt, mint (a magyar) kormány, nem lehetünk senki segítségére sem. Ezt a a Molnak és a horvát kormánynak kell megoldania.”

– Gordan Grlić Radman új horvát külügyminiszter úgy véli, hogy le kell zárni a Mol és a horvát kormány közötti ügyet, és kisebb jelentőséget kell tanúsítani neki, ha van egy más jelentősebb együttműködési forma.

Ez egyértelmű utalás arra, amit már a horvát média korábban felvetett az LNG-terminál és az INA körüli ügyek közötti összefüggéssel kapcsolatban.

Fotó: INA

Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia18 óra telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország3 nap telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország3 nap telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia4 nap telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország4 nap telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékÚj konzultánsElmozdulás a holtpontrólA beismerésEgységes horvát-magyar energiarendszerA magyar kormány nem tehet semmit A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava