Connect with us

Bosznia

A boszniai védelmi miniszter szerint Boszniában szerb paramilitáris csoportok működnek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

paramilitáris
A bosznia-hercegovinai ügyészség terrorizmus elleni osztálya vizsgálatot indított Zukan Helez védelmi miniszter állításainak kivizsgálására, miszerint félkatonai táborok vannak a boszniai Szerb Köztársaság területén orosz kiképzőkkel megspékelve. Zukan Helez az igazán jól kérdező Amir Zukić vendége volt
A cikk meghallgatása

A boszniai védelmi miniszter az N1 Bosna hírcsatorna élő adásában számolt be arról, hogy tudomása szerint a boszniai Szerb Köztársaság területén paramilitáris táborok vannak. Zukan Helez szerint a létesítmények a szerb entitás belügyminisztériumának tudtával működnek, és orosz személyek segédkeznek a fegyveres harcra irányuló kiképzésben. A miniszter kijelentése nagy port kavart, és a boszniai szerb politikusok éles kritikáját is kiváltotta.

Helez: léteznek paramilitáris táborok

Komoly felháborodást keltett a boszniai közéletben az N1 Bosna csatorna Pressing című műsorában Zukan Helez bosnyák származású, szociáldemokrata pártállású védelmi miniszter. Az élő adás keretében zajló beszélgetésben Helez részletesen beszámolt a boszniai haderő fejlesztésével kapcsolatos tervekről, de beszélt sok minden másról is.

A riporter által feltett kérdések egyike a boszniai Szerb Köztársaság törvényhozásának képviselői által az USA kongresszusának címzett hivatalos levélre vonatkozott, amiben a boszniai szerb honatyák arra akarták ráirányítani amerikai kollégáik figyelmét, hogy jelentős számú iszlamista sejt működik Bosznia-Hercegovinában, ami komoly biztonsági kockázatot jelent.

Az említett levélre az amerikai fél részéről nem érkezett válasz, a boszniai muszlim közösség viszont kikérte magának az abban foglaltakat. A sors fintora, hogy az ominózus levél november 12-i keltét követően egy héttel fogtak el a szarajevói nemzetközi repülőtéren egy Szíriából hazatérő dzsihadistát.

Helez az említett interjúban jelezte, hogy nincs arra vonatkozó értesülése, miszerint a nyugat-balkáni Csodaországban iszlamista csoportok tevékenykednének. Ezzel szemben közölte, hogy más szervezetek kiképzőtáborairól viszont tudomással bír. A műsorvezető által feltett kérdések megválaszolására Helez meglehetősen nehezen állt kötélnek, így csak részben fedte fel a birtokában lévő információkat.

A miniszter jelezte, hogy az értesülései forrását semmilyen körülmények között nem fedheti fel. Megerősítette, hogy az információk nem boszniai, hanem külföldi titkosszolgálattól származnak. Utóbbit pedig nem volt hajlandó megnevezni. Jelezte továbbá, hogy a táborokban zajló eseményekkel tisztában van. Az ott lévő személyek tevékenységét ellenőrzésük alatt tartják egyes külföldi titkosszolgálatok és a boszniai illetékes szervezetek közösen.

Ifjú szerbek és orosz kiképzők

A műsorvezető kitartó unszolására Helez végül több tényről is tájékoztatta a nagyérdeműt, így megtudhattuk, hogy

  • a boszniai Szerb Köztársaságban több paramilitáris kiképzőtáborról van tudomása,
  • a pontos helyszíneket a miniszter nem fedte fel, azonban Rogatica kisváros környékét és a montenegrói határon fekvő Maglić hegyet említette, ezeken a helyszíneken boszniai szerb fiatalokkiképzése zajlik,
  • a kiképzésben orosz személyek vesznek részt,
  • a kiképzés fegyveres harcra terjed ki,
  • a táborokban lévő személyeknek fegyverzete van, Helez szerint ennek a mennyiségét és eredetét is tudják a táborokat figyelő szervezetek,
  • a kiképzés olyan formában történik, ami más legális táboroztatási lehetőséggel van összekötve,
  • a kiképzés a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztériumának tudtával zajlik, sőt Helez kijelentette azt is, hogy a boszniai szerb rendőri erők és a belügy biztosítja azt a legális keretet, amire támaszkodva a tábori kiképzés végrehajtható, vagyis szerinte ők is részt vesznek ennek a hálózatnak a működtetésében.

A miniszter közölte a kétkedők kedvéért, hogy fényképekkel tudja bizonyítani az általa elmondottakat, amiket hajlandó a jövőben a sajtóban nyilvánosságra hozni.

A bosznia-hercegovinai ügyészség terrorizmus elleni osztálya  vizsgálatot indított Zukan Helez védelmi miniszter állításainak kivizsgálására, miszerint félkatonai táborok vannak a boszniai Szerb Köztársaság területén orosz kiképzőkkel megspékelve

A bosznia-hercegovinai ügyészség terrorizmus elleni osztálya vizsgálatot indított Zukan Helez védelmi miniszter állításainak kivizsgálására, miszerint félkatonai táborok vannak a boszniai Szerb Köztársaság területén orosz kiképzőkkel megspékelve

Megerősítette, hogy a NATO vezetése is tud ezeknek a militáns szerb csoportoknak a tevékenységéről, mint kellő szerénységgel megjegyezte, „szólt ott is pár embernek ezekről a dolgokról.”

Zárszóként Helez jelezte, hogy üzenne is a táborlakóknak. Így a miniszter az élő adás lehetőségét kihasználva megüzente a paramilitáris szervezkedőknek, hogy a boszniai illetékesek és szövetségeseik tudják, hogy kik ők és hol vannak, így nem lesz nehéz a jövőben felszámolni a tevékenységüket.

Oroszország bosznia-hercegovinai nagykövetsége az interneten annyit közölt Helez kijelentésével kapcsolatban, hogy azok említésre sem méltóak, és állítólag a boszniai hírszerzés, vagyis az OSA sem rendelkezik olyan információkkal, mint amilyenekkel a védelmi miniszter előhozakodott, és arról sincs tudomása, hogy bármiféle terrorakció készülne Bosznia-Hercegovinában.

Az SNSD vizsgálatokat akar

A boszniai szerb politikai elit soraiból elsőként Radovan Kovačević, Milorad Dodik tanácsadója és sajtófőnöke nyilatkozott, aki kijelentette, hogy két lehetőség áll fent a Helez által elmondottak kapcsán.

Az első, hogy Helez és a védelmi minisztérium vezetése hibázott, ha korábban nem volt tudomásuk ilyen paramilitáris tevékenységről, így le kell mondaniuk.

A másik lehetőség, hogy a táborok nem léteznek, és Helez valótlan állításokat közölt. Utóbbi szintén meg kellene, hogy alapozza a lemondását.

Kovačević szerint Helez célja az általa elmondottakkal mindössze annyi, hogy kiprovokáljon egy boszniai Szerb Köztársaság elleni külföldi katonai intervenciót.

A Milorad Dodik vezette SNSD soraiba tartozó Staša Košarac külkereskedelmi miniszter közölte, hogy a boszniai hírszerző és elhárító szolgálatnak (Obaveštajna-Sigurnosna Agencija, OSA) ki kell vizsgálnia a Helez által elmondottak valóságtartalmát, így ő maga kezdeményezte a szolgálat működését ellenőrző parlamenti bizottság összehívását.

Košarac kérdésként tette fel, hogy Helez miért nem tájékoztatta a birtokában levő információkról az OSA-t, majd megjegyezte, hogy szerinte a védelmi miniszter által elmondottak illeszkednek Michael Murphy szarajevói amerikai nagykövet kommunikációs stratégiájába, aminek a célja a boszniai szerb vezetés lejáratása. Michael Murphy a boszniai szerbek szemében az ottani Alex Soros vagy Dragan Šolak.

Staša Košarac és Nenad Nešić vs. Zukan Helez

Staša Košarac és Nenad Nešić vs. Zukan Helez

Nešić feljelentést tett

A boszniai szerb politikusok közül Nenad Nešić biztonsági miniszter reagált a legélesebben a Helez által adott interjúra, ami azzal magyarázható, hogy a védelmi miniszter a szerb nemzetiségű minisztertársát megkerülve folytatott tárgyalásokat nemzetközi partnerekkel annak hatáskörébe tartozó nemzetbiztonsági kérdésekben.

Nešić közölte, hogy szerinte Helez célja pusztán a lakosság ijesztegetése. Ő maga is várja az irányítása alá tartozó OSA-tól a táborokkal kapcsolatos információk megerősítését. Erről, mint mondta, a kormányfő szerepét betöltő Borjana Krišto (HDZ BiH) fogja a későbbiekben tájékoztatni a nyilvánosságot.

Nešić a biztonsági miniszteri pozíciójára hivatkozva annyit előrebocsátott a közvélemény megnyugtatása érdekében, hogy tudomása szerint a szerb entitásban nincsenek paramilitáris táborok és illegális katonai kiképzés sem folyik.

Ezt követően úgy érezte, hogy eljött az idő, hogy visszadobja a labdát, így kifejtette, hogy a boszniai paramilitáris tevékenység Helez követőihez kapcsolódik, utalva a Helez mögött álló bosnyák veterán szervezetekre, amelyekkel nyilván akkor került közelebbi kapcsolatba, amikor veteránügyi miniszter volt a Föderációban.

A feldühödött biztonsági miniszter végül közölte, hogy tájékoztatta az ügyészséget a Helez által szerb paramilitáris tevékenység kapcsán előmondottakról, ami szerinte megalapozza a védelmi miniszter elítélését a nemzetiségi csoport elleni uszítás bűntette miatt.

Cikkünk megírásáig a boszniai ügyészség nem jelezte, hogy nyomozást indított volna Zukan Helez védelmi miniszter ellen.

Ami a szívén, az a száján

Helez majd három évtizedes aktív politikai karrierje során számtalan esetben bizonyította, hogy nem retten vissza az éles megnyilvánulásoktól, vagyis ami a szívét nyomja, az előbb vagy utóbb a száján keresztül is elhangzik.

Emlékezetes, hogy legutóbb a június 30-i többpárti koalíciós egyeztetésen akarta tettleg bántalmazni Milorad Dodikot, a boszniai szerb Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) elnökét.

Akkor Dodiknak a srebrenicai népírtás kapcsán elegendő volt egy „b…meg-et” elmormognia ahhoz, hogy Helez feldühödve pattanjon talpra és nagy lendülettel iramodjon a legfőbb boszniai szerb felé, miközben annak anyját válogatott szidalmakkal illette.

A két politikus közti ütésváltást csak Elmedin Konaković boszniai külügyminiszter gyors reakciója hárította el, aki válogatott kosárlabdázói fizikumát felhasználva nyomta vissza Helezt a székébe.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

25
Irán kész katonai támogatást nyújtani a bosnyákoknak, ezáltal Teherán lehet a jövőben Moszkva és Peking falova Boszniában

Ki kit támogasson Bosznia-Hercegovinában?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia5 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország8 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékHelez: léteznek paramilitáris táborokIfjú szerbek és orosz kiképzőkAz SNSD vizsgálatokat akarNešić feljelentést tettAmi a szívén, az a szájánMini közvélemény-kutatás A...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó9 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava