Connect with us

Oroszország

GÁZA ÉS OROSZORSZÁG: Semlegesség Kreml-módra

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Kreml
Alekszandr Dugin szerint akárhogy is vélekedik Putyin Izraelről, a palesztinokat kellett és kell támogatnia. A Kreml és Putyin álláspontja egyszerűen nem lehet Izrael-barát, miután Oroszország ellenségei - a kollektív Nyugat - Izraelt támogatják.

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Oroszország azon kevés befolyásos ország egyike – Kína mellett – amelyek nem ítélték el a Hamász Izrael elleni október elejei terrortámadását. Az ok egyszerű: a Kreml szoros kapcsolatokat ápol a palesztin, valamint egyéb arab szervezetekkel és államokkal, s egyre szorosabb szövetséget épít Iránnal, az Izraelt halálos ellenségnek tekintő Hezbollah fő támogatójával. Most pedig még az Izraelt megtámadó Hamász vezetőit is fogadták Moszkvában.

Ördögi nyugati civilizáció

Alekszandr Dugin, az orosz nacionalisták egyik fő ideológusa – a filozófus gondolkodása állítólag hat Vlagyimir Putyin orosz államfőre is – karcos szavakkal, de megfogalmazta a hivatalosnál keményebb, valós orosz álláspontot.

– A nyugati konzervatívok megint arról beszélnek, hogy megvédik a zsidó-keresztény kultúrát a muszlimoktól és a Hamász radikális ideológiájától. Azonban az a társadalom, amelyet a mély ateizmus, a materializmus és mindenféle perverzitás engedélyezése jellemez, már régen elvesztette hagyományos vallását és értékeit, már nem nevezhető kereszténynek vagy zsidónak. És ha a Nyugat most támogatja Izraelt, akkor annak az országnak valamiben bűnösnek kell lennie, ugyanis, ha az ördög társadalma melletted áll, akkor valamit nagyon rosszul tettél. Egyébként nincs olyan, hogy zsidó-keresztény világ. Az iszlám világ viszont létezik, és erősek a hagyományai. A valóság az, hogy nem a zsidó-keresztények harcolnak a muszlimok ellen, hanem a muszlimok a sátáni kultúra ellen

– magyarázta el a helyzetet Dugin.

Szerinte a Nyugat mindig azok oldalán van, akik hajlandók behódolni és a nyugati érdekeket szolgálni.

– Emberek milliárdja értik már meg, hogy a kollektív nyugat és szövetségesei képviselik az abszolút gonoszságot és a Nyugat az Antikrisztus civilizációja. A demokraták, a globalisták és a neokonzervatívok a szakadékba vezetik az emberiséget

– vélekedett az orosz nacionalista ideológus.

Kreml

Dugin senkire sem szokott ujjal mutogatni (Forrás: X-platform)

Dugin-light

Az orosz politikai elit – ha van ilyen – nem beszél Antikrisztusról és a gonoszról, ám politikája végsősoron meglehetősen közel áll a Dugin által megfogalmazott elvekhez.

Vlagyimir Putyin egyszer sem ítélte el a Hamász Izrael elleni terrorakcióját, és ahogy múlnak a napok, a Kreml álláspontja úgy kerül egyre közelebb az egykor a magyarországi Jobbikot is mentoráló filozófuséhoz.

Moszkvában már arról beszélnek, hogy ami most a Közel-Keleten történik, az az USA politikájának a kudarcát jelenti. A Hamászról már egy szó sem esik, sőt a hét közepén Moszkvában külügyminiszter-helyettesi szinten fogadták a terrorista csoport küldöttségét.

A Nyugattal ellentétben Oroszországban nem minősítették terrorista szervezetnek a Hamászt, ahhoz, hogy valakire vagy valamire rásüssék a szélsőségesség bélyegét, olyannak kell lennie, mint például a Facebook, vagy az Instagram, amelyeket már több hónapja betiltottak Putyin országában.

Néha egyébként a tiltás sem jelent valódi tiltást: az afganisztáni talibán mozgalom, illetve a közel-keleti Iszlám Dzsihád is szerepel a feketelistán, ám ennek ellenére mindkét tömörülés vezetőit szívesen fogadták.

All-in Kreml módra

Moszkva sokat kockáztat palesztinbarát álláspontjával, biztosra vehető például, hogy megromlik Moszkva és Jeruzsálem/Tel Aviv egyébként sem felhőtlen kapcsolata.

Izrael máris felháborítónak nevezte a Hamász küldöttség moszkvai fogadását, a zsidó állam szerint azzal, hogy Putyinék szóba állnak az Izraelt megtámadó csoporttal, legitimálják a szervezet.

Ennek következménye az lehet, hogy Izrael még egyértelműbben áll majd ki az Oroszország által megtámadott Ukrajna mellett – verbálisan Izrael elítélte az agressziót, ám hivatalosan nem küldött katonai segítséget Kijevnek.

Az nem valószínű, hogy beindul a nyilvános és hivatalos támogatás, ám az könnyen előfordulhat, hogy a háttérben Izrael több információt oszt meg Kijevvel az Oroszország által Ukrajna ellen használt rakétákkal és drónokkal kapcsolatban.

Az izraeli relációban várható feszültségnövekedés mellett az is valószínű, hogy Moszkva még inkább elszigetelődik, s tovább csökken azon államok száma, amelyek hajlandók párbeszédet folytatni a Kreml urával.

Moszkva azért vállalja a kockázatot, mert az a célja, hogy a gázai izraeli-palesztin konfliktust a „kollektív Nyugat” és a „kollektív Dél” közötti globális összecsapás részeként tüntesse fel, s megmutassa, hogy Oroszország az USA- és Nyugat-ellenes államok és szervezetek megbízható szövetségese.

Emellett azt is meg akarja mutatni, hogy az arab világban még nem vesztette el a befolyását, s ha nagyon akar képes lehet eljátszani a közvetítő szerepét. Utóbbira azonban meglehetősen kevés az esély.

Azzal, hogy Moszkva továbbra is hajlandó szóba állni a Hamásszal – a csoport emberei már korábban is jártak Moszkvában – a Kreml eljátszotta, hogy a világ semleges mediátorként vegye számításba az országot. Különösen az után nem, hogy a Hamász-vezetők nyilvánosan is köszönetet mondtak Oroszországnak a gázai-konfliktus „objektív” értékeléséért.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia7 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava