Connect with us

Szerbia

PARANCS VAN: Harckészültségben a szerb hadsereg Koszovó miatt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Az új szerb védelmi miniszter közlése szerint Aleksandar Vučić köztársasági elnök a hadsereg főparancsnokaként elrendelte, hogy a fegyveres erők tagjai legyenek készenlétben, és emeljék a harckészültséget arra a szintre, hogy bármilyen feladatot végre tudjanak hajtani. Az újvidéki polgármesteri posztról védelmi miniszterré avanzsáló Miloš Vučević szerint senki sem akar “konfliktust vagy háborút”, de amikor Szerbia a békéről beszél, akkor az nem a gyávaság jele.

A szerb védelmi miniszter a kormánytagok kedvenc gyülekezőhelyének számító Happy televízióban egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy “természetesen senki sem akar konfliktust vagy háborút, és senkinek sem jut eszébe sem, hogy ilyen játékot űzzön”.

– Szerbia komoly ország, és minden lépést megtesz annak érdekében, hogy válaszolni tudjon bármilyen kihívást jelentő helyzetre és lehetséges problémára

– mondta Vučević a Happy televízióban. A szerb elnök hűséges követőjének számító Vučević ezzel reagált Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek arra a bejelentésére, hogy csak részben halasztja el a rendszámtáblák cseréjéről szóló döntését, illetve hogy a következő cirka fél évben fokozatosan kíván érvényt szerezni az elképzeléseinek.

Vučević azt is elmondta, hogy szerinte nem sikerült megoldani semmit sem, mert Kurtival sosem lehet “tisztában az ember”.

A szerb védelmi miniszter tudomása szerint a koszovói hatóságok már ma reggel (november 1-jén) kiadták az első figyelmeztetéseket a szerbiai regisztrációk miatt a KM (Kosovska Mitrovica) rendszámú járművekkel közlekedő szerbeknek, amivel kapcsolatban majd kiderül, hogy mi lesz a koszovói szerb közösség reakciója.

A miniszter nem hiszi, hogy a nemzetközi közösségnek, de mindenekelőtt a Quinta-országoknak (öthatalmi nagyköveti tanács államai: az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Olaszország és Nagy- Britannia) ne lenne befolyásuk Kurtira és Pristinára.

Vučević arról is beszélt, hogy részt vett a szerb elnök és a NATO-delegáció találkozóján, és az ott tapasztaltak szerint “úgy tűnik, hogy ők sem akarnak eszkalációt”: inkább azt szeretnék, hogy vissza lehessen ülni a tárgyalóasztalhoz, és párbeszéd útján szülessen megoldás.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a Szerb Hadsereg készen áll az elnök minden parancsának végrehajtására, amelyet főparancsnoként hoz Szerbia és minden szerbiai állampolgár védelme érdekében, “gondoskodva a koszovói (és metóhiai) szerbek biztonságáról is”.

– Amikor Szerbia békéről és stabilitásról beszél, ez nem jelenti azt, hogy gyengék vagy gyávák vagyunk, és megalázhatnak bennünket

– fejtette ki az új szerbiai védelmi miniszter, aki ezzel egy régi szólamot ismételt meg, amely egyre gyakrabban kerül elő.

Vučević szerint aligha lehet kétséges, hogy Pristina megszegve az ENSZ 1244-es határozatát, valamint a kumanovói megállapodást erői felfegyverzésén dolgozik, hogy az általuk “Koszovónak nevezett valami” hadsereggel rendelkezhessen.

– De facto a hadseregük létrehozásán irányába haladnak, amire nem tekinthetünk közömbösen

– tette hozzá Vučević, aki szerint a szerb katonaság sokszorta erősebb, mint volt korábban, és az állami vezetés döntéseinek megfelelően cselekszik.

Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava