Connect with us

Szlovákia

A SZABADSÁG VÁLSÁGA: Magyar nyelven készül írni az egyik szlovák liberális lap

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szabadsag valsaga
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A Denník N internetes portál szokatlan lépését azzal magyarázza, hogy Magyarországon válságban van a magyar nyelvű , ami a szlovákiai magyarokat is érinti. Ahogy a sajtó helyzete általában sem választható el a politikától, igaz ez a szlovákiai magyar viszonyokra is. A szlovákiai magyar közszolgálati televíziót viszonylag kevesen követik, de a közszolgálati Pátria Rádió komoly hallgatótáborral rendelkezik. Szlovákiában csupán egyetlen nyomtatott napilap működik magyar nyelven, az Új Szó, amely gyakorlatilag szintén közszolgálati feladatokat lát el, bár időszakonként elfordul, hogy egyes politikai nézetek túlsúlyba kerülnek a lapban.

Magyarok Szlovákiában

A szerkesztés szabadságát jelzi például, hogy a magyarországi médiatérből kiszoruló újságírók több esetben is ezeknél a médiumoknál találták meg számításukat, itt találtak menedéket. A legismertebb név közülük talán Veiszer Alindáé, aki a Pátriában dolgozott, de az Új Szó jelenlegi főszerkesztője is magyarországi, méghozzá szlovák nyelvismeret nélkül.

Az internetes portálok nem közszolgálatiak és ennek megfelelően irányultságuk erősen függ tulajdonosi hátterüktől. Főleg azért, mert a viszonylag szűk piac miatt gyakorlatilag lehetetlen nyereséget termelniük, a szlovákiai Kisebbségi Kulturális Alaphoz benyújtott pályázatokból csak a működési költségük kisebb részét tudják fedezni. A portálok jelentős része a magyar állam támogatásával működik, a Ma7 lapcsaládba tolt hatalmas magyarországi támogatások a korábbi viszonylagos egyensúlyt teljesen felborították – csak 2020-ban majdnem 1 milliárd forintot kaptak –, de a legolvasottabb, bulváros stílusáról ismert parameter.sk tulajdonosi körében is megjelenik Orbán Viktor barátja, a MOL szlovákiai leányvállalatának vezetője, Világi Oszkár.

A portálok világnézete ennek megfelelően meglehetősen sokszínű, ami összefügg azzal a ténnyel is, hogy pár hónapja még 5 szlovákiai magyar párt létezett (jelen állás szerint már csak 2).

A Denník N kezdeményezése sem értelmezhető a politikai törésvonalak megértése nélkül. A Híd 2016-os kormányra lépése ugyanis sok korábbi Híd-szimpatizánst távolított el a párttól. A baloldali populista Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal kötött koalíciót főleg a liberálisabb gondolkodók kifogásolták, pedig a Hídnak sikerült pacifikálnia partnereit és az ország megtartotta nyugati orientációját.

A Híd a 2018-as újságírógyilkosság után is kormányon maradt, aminek következtében azonban még többen fordultak el tőle, és végül 2020-ban már csak 2%-ot szerzett a választásokon. A Híd a Szövetség nevű gyűjtőpártban folytatta működését. A Hídra jellemző progresszívabb világnézetet a bumm.sk képviseli. Létezik egyébként olyan magyar nyelvű portál is, amely a legerősebb kormánypárthoz, a jobboldali populista Oľanohoz köthető, azonban ez inkább a párt magyar képviselőjének szélsőjobboldali nézeteit népszerűsíti.

Kiábrándult „hidasok”

A kiábrándult „hidasok” a fenti kínálatból nem találtak olyan magyar nyelvű médiát, amely szájuk íze szerint ír, ezért érezték szükségét annak, hogy létrehozzák a sajátjukat. A Denník N az Új Szó korábbi főszerkesztőjével, Szalay Zoltánnal indítja el magyar nyelvű kiadását. Az ő személyes pályafutása is jól példázza, hogy a korábban Híd-szimpatizáns jogászból, íróból hogyan válik a párt egyik legélesebb kritikusa. A projekt támogatói között találhatjuk továbbá a Híd korábbi szellemi atyját, Hunčík Péter pszichiátert, vagy a Híd kormány romaügyi kormánybiztosának, Ravasz Ábelnek az édesanyját, Németh Ilonát, aki jelenleg a liberális párt jelöltjeként megválasztott köztársasági elnök, Zuzana Čaputová tanácsadója.

A Denník N-ről egyébként azt fontos tudni, hogy a szintén liberális beállítottságú Sme (amelynek jelenlegi főszerkesztője, Balogh Beáta magyar nemzetiségű) szerkesztőségéből kivált újságírók alapították, miután a Gorilla-ügyben elhíresült korrupciós botrányban érintett Penta pénzügyi csoport tulajdonrészt szerzett a lapnál. A 2015-ös induláshoz támogatást kaptak az ESET internetbiztonsági vállalattól, de működését alapvetően előfizetési díjakra alapozták.

2018-ban segítették testvérlapjuk, a cseh Denník N indulását, 2022-ben pedig feltehetőleg a régóta tervezett magyar verziót is el fogják indítani. Ehhez eredetileg 60 ezer eurót és 1000 támogatót kívántak összegyűjteni, az adakozó kedv felélénkítése érdekében több interjút is készítettek. Jelen cikk írásakor (egy héttel az általuk kitűzött határidő előtt) már 65 ezer eurónál, illetve 790 támogatónál tartanak.

A szlovákiai magyar politikum szempontjából sem mindegy, milyen irányt vesz a projekt. Feltehetően erősen fogják kritizálni az 5-ből 4 magyar pártot magába foglaló, Szövetség nevű gyűjtőpártot, de kérdés, hogy milyen alternatívát tudnak felvázolni a „Híd-árvák” számára, akik vagy azért nem akarnak visszatérni korábbi pártjukhoz, mert nem tudták megbocsátani a Smerrel közös kormányzást, vagy a FIDESZ-hez erősen köthető két másik társult párt befolyását az új formációban.

A legvalószínűbbnek egy olyasfajta felállás tűnik, mint amelyet 1990 után a szintén liberális színezetű Független Magyar Kezdeményezés valósított meg a legerősebb rendszerváltó párt, a Nyilvánosság az Erőszak Ellen (VPN) listáján. Ez azonban azt is jelenti, hogy ha ezeket a választókat a Szövetség nem tudja visszaszerezni, akkor önálló magyar párt már nem lesz a szlovák parlament tagja, csak az egyes szlovák pártoknak lesznek megfelelő világnézettel rendelkező magyar tagozatai. Ugyanúgy, ahogy a Denník N-nek lesz magyar változata.

A fenti cikk szerzője a bumm.sk főszerkesztője

Szlovákia

Véget ért a magyar etnikai politizálás Szlovákiában?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

etnikai
NAPLEMENTE POZSONYBAN: Leáldozott a magyar etnikai politizálás napja Szlovákiában? (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A Híd távozott a magyar gyűjtőpártnak tervezett Szövetségből, de az már korábban eldőlt, hogy a magyar választók szavazatai legalább kétfelé oszlanak az előrehozott választásokon. Etnikai alapon szerveződő magyar pártnak már nincs esélye bejutni a szlovák törvényhozásba.

Kényszeregyezség után szakítás

A 2020-as választásokon parlamenti képviselet nélkül maradt a szlovákiai magyarság, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. Az MKP, az Összefogás és a Magyar Fórum koalíciója 4%-ot, a Híd és az MKDSZ közös listája pedig 2%-ot tudott csak szerezni.

2021 őszén az 5 szlovákiai magyar pártból 3 egyesült (MKP, Híd, Összefogás), így jött létre a Szövetség névre keresztelt formáció, amelyben az egyes elődpártok platformokként működtek tovább. Már ez a lépés is kétségeket ébreszthetett afelől, hogy a Szövetség valóban gyűjtőpártként tud-e működni, ha hagy magyar alternatívákat maga mellett (bár a Híd-platform később befogadta az MKDSZ-t), de a platformoknak nem sikerült összecsiszolódniuk.

A kölcsönös bizalom kiépítésében kulcsszerepet kellett volna játszania a párt elnökének, Forró Krisztiánnak, akit a magyar kormányhoz közel álló legerősebb elődpárt, az MKP jelölt, ám nem tudott felnőni a feladathoz. Az MKP-platform folyamatosan a másik két platform bedarálásán dolgozott – például a platformok megszüntetésének javaslatával –, az elnök pedig nem hogy nem állította le ezeket a kezdeményezéseket, de még szorgalmazta is.

A 2022-es önkormányzati választások előtt az MKP-platform elnökének, Berényi Józsefnek megyeelnökké jelölésekor még a párt hosszú hónapok alatt összehozott alapszabályán is átléptek. Ez okozta az első komolyabb törést a párton belül, hiszen ha egyszer megtörtént, nem volt biztosíték arra, hogy ne történjék meg újra.

A szavazóknak nem tetszik

A szlovákiai magyar választók nem nézték jó szemmel a belső torzsalkodásokat. A megalakulásakor még 5-6%-ra mért Szövetség fokozatosan veszített támogatottságából. Az egyesüléskor kihagyott és a Szövetségbe be nem vont Magyar Fórum egyes felmérések szerint megközelítette a gyűjtőpárt népszerűségét, más felmérések szerint már meg is előzte támogatottságban. Mindenesetre az összes magyar formáció igen messze van az 5%-os parlamenti küszöbtől.

A 2023-as előrehozott választások közeledtével egyre csak éleződött a helyzet. Az utolsó cseppet a pohárban a darabjaira hulló legerősebb kormánypártból érkező magyar nemzetiségű képviselő, Gyimesi György jelölése jelentette. Az MKP ragaszkodott a személyéhez, a Híd viszont semmiképp sem kívánt vele egy listán szerepelni, mivel szerintük kisebbségi szempontból vállalhatatlan például Gyimesinek a szélsőjobboldali képviselőkkel közösen benyújtott LMBTQ-ellenes törvényjavaslata, vagy az, hogy rendszeresen orosz propagandistaként szerepel.

Az alapszabály szerint a platformok képviselőiből álló grémium csak konszenzussal fogadhatta volna el a jelöltlistát, de a Híd könnyen kerülhetett volna újra olyan helyzetbe, hogy a választási lista leadása előtt lenyeletik velük a békát, így távoztak a Szövetségből.

Hogyan tovább?

A Szövetség MKP-platformja egyelőre annak örül, hogy néhány hidast sikerült lebeszélnie a távozásról, de a Híddal tartó kritikus tömeg miatt korántsem tetszeleghet a magyar gyűjtőpárt szerepében. Egyedül nem lesz képes megugrani a parlamenti küszöböt, ugyanakkor egy választási koalícióra sincs túl jó kilátása a pártnak. A Fidesz politikáját követő MKP-s vezetésű Szövetségnek ugyanis a legerősebb ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Smer és a szlovák szélsőjobboldali pártok lennének természetes szövetségesei, de ez egy szlovákiai kisebbségi párt esetében elképzelhetetlen.

Szóba jöhetne még a 2020-as választások győztese, az OĽaNO is, hiszen Gyimesi könnyen közvetíthetne a formációk között, és már más választások előtt is felmerült hasonló együttműködési ötlet. A pártot saját kft-ként irányító Igor Matovič a magyarok nagy barátjának mutatta magát – együtt ünnepelt velük például Trianon 100. évfordulóján –, de pár héttel ezelőtt saját választóit magyarországi fenyegetéssel ijesztgette, miközben az orosz–ukrán háborúról beszélt és ezt bizony nehezen emészti meg a szlovákiai magyarság MKP-val szimpatizáló része. A legnagyobb csapda azonban az MKP-sok számára az, hogy bármely szlovák párttal is kötnének koalíciót, az már nem egy etnikai alapon szerveződő formáció lesz.

etnikai

Felsorakoztak az erkély alatt, átvette hivatalát az Ódor-kormány (Forrás: Twitter, Zuzana Čaputová, Ódor Lajos)

A Híd számára nem okoznak problémát a szlovák partnerek, hiszen korábban is az együttműködés pártjaként határozta meg magát, ami a más nemzetiségekkel való együttműködést is jelentette. A magyar nyelvű sajtóban ezért is nevezték el „vegyespárt”-nak, pedig magyartöbbségű volt és magyar irányítás alatt állt. A világnézetileg hozzá közel álló szlovák pártokkal való koalíciós kényszer hatására az arányok felborulhatnak.

A Híd ugyanis az MKDSZ átalakításával és új névre keresztelésével új életet kezdett, és a távozás után egyből megállapodott a magát reaktivizáló korábbi kétszeres miniszterelnök, a Szlovákiát euroatlanti integrációba vezető Dzurinda pártjával. Ezt a megállapodást további egyességek követhetik a kisebb jobbközép pártokkal, köztük a Magyar Fórummal, vagy az Igor Matovič pártjából távozó Demokratákkal. A határidő a legjobb múzsa lehet a tárgyalások felgyorsításához, mivel a választások kihirdetéséig csak napok vannak hátra, és addigra le kell tisztáznia mindenkinek, ki kivel indul egy listán.

Ugyanaz a folyó?

Sok hasonlóságot lehet felfedezni a Híd 2009-es zászlóbontásával, de persze mint minden hasonlat, ez is sántít. A közös párt (akkor az MKP, most a Szövetség) mindkét esetben folyamatosan veszített népszerűségéből, a távozók feladata nem ezeknek a pártoknak a tönkretétele volt, hanem a kiábrándult visszaszerzése.

Az otthagyottak természetesen a magyar egység megbontásával vádolták a távozókat, a magyar kormány pedig az etnikai politizálás jegyében az előbbieket támogatta minden rendelkezésre álló eszközzel. 2009-ben az „árulózás” ellenére a távozók győzedelmeskedtek látványos módon, kérdés, mekkorát változott azóta a szlovákiai magyar közösség, és mennyire sikerül a hidasoknak visszaszerezniük időközben megtépázott hitelüket.

Szlovákia nehéz választás előtt áll. A FIDESZ-hez hasonló oroszbarát tömb kívánja átvenni a hatalmat, míg az egyik ellenajánlat az országot az elmúlt három évben káoszba vezető populista kormánypártok sora. A másik ellenajánlat a SMER-ből kiváló szociáldemokrata Hlas, amelynek élén szintén egy volt miniszterelnök, Peter Pellegrini áll, illetve a hagyományos kis jobbközép pártok, amelyeknek csak akkor van esélyük parlamentbe kerülni, ha összefognak (ezek közé tartozik a Híd is). Pellegrininek szinte mindenki felé vannak vegyértékei, és majdnem biztosan kormánytényező lesz 2023 végétől, és csak a többi párt parlamenti arányai döntik el, hogy ez az új kormány milyen irányba vezeti Szlovákiát.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava