Connect with us

Bulgária

A bolgár szélsőjobb 600 ezer aláírást gyűjtött az euró bevezetése ellen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

aláírás
Konsztadin Konsztantinov, a Възраждане elnöke azt mondta, hogy ugyanazt szeretnék tenni Bulgáriában, amit Trump tett az Egyesült Államokban, ez pedig szerinte nem más, mint hogy a nemzeti érték mindenek felett álljon (Forrás: Novinite)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A bolgár Újjászületés (Възраждане) oroszbarát, szélsőjobboldali párt 590 000 aláírást gyűjtött azzal a követeléssel kapcsolatban, hogy az ország halassza el a csatlakozást az euróövezethez, aminek a céldátuma 2024 volt. Az összegyűjtött aláírások száma jóval meghaladja a népszavazás kötelező kiírásához szükséges 400 ezres „küszöböt”, miközben a követelés már-már tárgytalanná vált, mivel az euró bevezetése egyébként is csúszik, mert az ország nem áll készen a belépésre.

Sok az , de vajon mind hiteles-e?

Az Újjászületés (Възраждане) januárban indította el az euró bevezetése elleni kampányát.

aláírás címer

A bolgár szélsőjobboldali párt az aláírásgyűjtést eszköznek használta az április 2-i előrehozott parlamenti választások előtt, hogy növelje a saját népszerűségét, és újabb szavazókat gyűjtsön.

Ez be is jött, az Újjászületésnek ugyanis sikerült növelnie támogatóinak számát, és a harmadik legnagyobb parlamenti párttá vált Bulgáriában.

A Dnevnik hírportál jelentése szerint Kosztadin Kosztadinov, az Újjászületés elnöke azt mondta, hogy a népszavazás kiírására ősszel kerülhet sor, amikor az országban helyhatósági választásokat tartanak.

– Az euróövezetbe való belépés csapda, amelyből nincs kiút

– idézte Kostadinovot a párt honlapja.

A bolgár parlament várhatóan az ortodox húsvét után ül össze. A ház elnökének ezt követően kell elküldenie az aláírásokat az anyakönyvi hivatalnak, amelynek 45 napja van arra, hogy ellenőrizze azok hitelességét.

Ha az aláírások közül legalább 400 ezer valódinak bizonyul, akkor a bolgár parlamentnek vita nélkül népszavazást kell kiírnia.

Mire elegendő a sok aláírás?

Hiába gyűlt azonban össze rengeteg aláírás, a bolgár intézményrendszerbe ugyanis „kódolva van” a népszavazás meghiúsításának lehetősége.

aláírás

A Възраждане azt állítja, hogy végül több, mint 600 ezer aláírást gyűjtött össze (Forrás: Twitter, Възраждане)

Első körben ehhez nem kell más, mint hogy legalább 48 képviselő kérje alkotmánybíróságtól a népszavazás jogszerűségének ellenőrzését, aminek befejezése nincs határidőhöz kötve.

Ha a sok összegyűjtött aláírás között 200 ezernél több, de 400 ezernél kevesebb hiteles aláírást találnak, akkor a bolgár törvényhozás nem köteles automatikusan elfogadni a népszavazási kérelmet.

Ebbe az esetben a parlamentnek jogában áll, hogy napirendre tűzze a kezdeményezést, mielőtt döntene a népszavazás kiírásáról.

Ha megvan a 400 ezer aláírás, és az alkotmánybíróság sem meszelte el a népszavazási kérelmet, a parlamentnek – mint már említettük – vita nélkül kell döntenie a népszavazás kiírásáról.

Ezt követően a bolgár elnöknek egy hónapja marad arra, hogy kitűzze a referendum időpontját.

Ahhoz azonban, hogy a népszavazás eredménye kötelező érvényű legyen, a részvételnek az országban tartott legutóbbi általános választások szintjén kell lennie, több lehet, kevesebb nem.

Az április 2-án tartott rendkívüli parlamenti választásokon a részvételi arány 40,6% volt, tehát legalább ugyanennyi embernek szavaznia kell a népszavazás alkalmával is ahhoz, hogy az sikeres legyen a referendum.

A fele ellenzi

Az Alpha Research által végzett legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a bolgárok közel fele ellenzi az euró bevezetését, bár körülbelül csak 10% tudja, hogy valójában mit is jelentene az európai pénz kötelező használata.

Gulub Donev miniszterelnök ügyvivő kormánya közben már letett arról, hogy 2024 januárjában csatlakozzon az euróhoz, arra hivatkozva, hogy az ország nem teljesítette a feltételeket.

Roszitsza Velkova- Zseleva ügyvezető pénzügyminiszter februárban kijelentette, hogy az ország nem tudja teljesíteni az inflációs kritériumokat, és még néhány alapvető jogszabály-módosítást is el kell még végeznie.

Több törvényt – nevezetesen a biztosításokról szólót a pénzmosás elleni törvényt és a csődeljárásról szóló előírásokat nem sikerült módosítani: a parlament elé terjesztették ugyan őket, de csak az első olvasatban fogadták el, mielőtt az előző parlament feloszlatásra került.

Az új parlament április 12-én ül össze, de időre van szükség ahhoz, hogy az új honatyák átrágják magukat a beterjesztett javaslatokon, mielőtt azokat elfogadják.

Vagyis röviden összefoglalva a helyzetet, Bulgáriában az euró bevezetésével kapcsolatban is szinte ugyanaz a patthelyzet van, mint azt az utódi időben már megszokhattuk a balkáni országban.

English

This is already too much even for dumplings: The sixth election may come within two years in Bulgaria

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Bulgáriában 2 éven belül a hatodik választást tarthatják / parliamentary elections in Bulgaria for the 6th time in a row

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

President has entrusted Mariya Gabriel, a representative of the GERB party which performed the best in the Bulgarian parliamentary elections on April 2nd, with the task of forming a government. The other parliamentary parties are not impressed with the candidate, and it is becoming increasingly likely that the country will hold its sixth legislative election within two years.

One question remains

Why? Recent elections have shown that no single party could secure a sufficient majority to form a functional coalition government.

In the past two years, two different solutions emerged. One involved several parties with divergent ideologies coming together, only to find out a few months later that a forced marriage cannot work, even if divorce means losing power.

This was the case for the pro-European, EU-supporting Prime Minister Kiril Petkov, whose party, „Continuing the Change,” barely lasted six months in the prime minister’s seat.

The second, much simpler scenario was that forming a government became impossible altogether, saving the effort of submitting a vote of no confidence before calling for new elections.

Currently, the second solution seems to be taking shape. President Rumen Radev, who has been the only stable figure in Bulgarian political life since January 2017, has entrusted Mariya Gabriel, a prominent representative of the GERB party, responsible for innovation and research at the European Commission, with the task of forming the government.

Gabriel spoke about her intention to create an expert government with a single goal: improving the quality of life for citizens.

However, the opposition and likely a large portion of the population are not thrilled about GERB forming a government. The real leader of the party, Boyko Borissov, who previously worked on improving the quality of life for citizens as Prime Minister, was only focused on benefiting himself and his close allies—known as corruption—which eventually led to his downfall amidst escalating bribery scandals.

Politics – the art of the impossible?

Borissov probably has a strong desire to become Prime Minister again, but he knows that in the current parliamentary composition, where his party barely received more than a quarter of the votes, he has no chance.

That’s why he has proposed the formation of various ‘expert’ governments or unity governments several times, but the opposition has not yielded thus far.

Petkov and the leaders of the second-strongest parliamentary party firmly ruled out any cooperation with Borissov’s GERB, and it seems that even smaller factions believe that joining forces with GERB would only harm their future prospects.

The problem is that while other parliamentary parties could avoid GERB, these alliances have proven to be short-lived in the past. Additionally, the nationalist and partly pro-Russian factions have gained strength, which the ‘Continuing the Change’ party is also unwilling to cooperate with.

Gabriel now has one week to find partners and ministerial candidates, and if she fails, Petkov’s party may attempt to form a government.

The only glimmer of optimism may lie in the fact that almost everyone is aware that even twenty more elections could be held, but given the current power dynamics, it is highly unlikely that any outcome would allow for the formation of a genuine and lasting parliamentary majority.

This might encourage the players in the political arena to set aside their personal and political differences and try to move the country forward.

Indications of this can be seen in the past few days, as statements about insurmountable differences between GERB and ‘Continuing the Change’ have become quieter. Public opinion pollsters are already gauging the level of societal support for such a coalition.

It’s not significant: only 29 percent of respondents would support the collaboration between the two parties, while 56 percent would oppose it. However, it is true that among voters, this is still the most popular coalition, with even fewer supporting the other possibilities.

Self-destructive

Some color has been injected into the political arena by Ivan Geshev, the Chief Prosecutor and a former ally of Borissov, who has come alive and is determined to complete his seven-year term that began in 2019.

A few days ago, Geshev became the target of an assassination attempt: a car bomb exploded near his vehicle, and the Chief Prosecutor accused Borissov and the political mafia that rules the country of carrying out the attack.

Geshev spoke of how his family members were almost victims, which is hardly believable since it was revealed that his wife and children were not even present at the scene.

Geshev’s car was not damaged by the alleged explosion, and an increasing number of people believe that the Chief Prosecutor staged the „assassination attempt” to gain some cheap popularity.

If the attack, if it even happened, backfired. More and more people are demanding the Chief Prosecutor’s resignation, as he has tarnished his office with the „story” about the attack. For now, Geshev is unwilling to step down and publicly tore apart a previously signed resignation statement.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava