Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bulgária

A bolgár szélsőjobb 600 ezer aláírást gyűjtött az euró bevezetése ellen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

aláírás
Konsztadin Konsztantinov, a Възраждане elnöke azt mondta, hogy ugyanazt szeretnék tenni Bulgáriában, amit Trump tett az Egyesült Államokban, ez pedig szerinte nem más, mint hogy a nemzeti érték mindenek felett álljon (Forrás: Novinite)
A cikk meghallgatása

A bolgár Újjászületés (Възраждане) oroszbarát, szélsőjobboldali párt 590 000 aláírást gyűjtött azzal a követeléssel kapcsolatban, hogy az ország halassza el a csatlakozást az euróövezethez, aminek a céldátuma 2024 volt. Az összegyűjtött aláírások száma jóval meghaladja a népszavazás kötelező kiírásához szükséges 400 ezres „küszöböt”, miközben a követelés már-már tárgytalanná vált, mivel az euró bevezetése egyébként is csúszik, mert az ország nem áll készen a belépésre.

Sok az aláírás, de vajon mind hiteles-e?

Az Újjászületés (Възраждане) januárban indította el az euró bevezetése elleni kampányát.

aláírás címer

A bolgár szélsőjobboldali párt az aláírásgyűjtést eszköznek használta az április 2-i előrehozott parlamenti választások előtt, hogy növelje a saját népszerűségét, és újabb szavazókat gyűjtsön.

Ez be is jött, az Újjászületésnek ugyanis sikerült növelnie támogatóinak számát, és a harmadik legnagyobb parlamenti párttá vált Bulgáriában.

A Dnevnik hírportál jelentése szerint Kosztadin Kosztadinov, az Újjászületés elnöke azt mondta, hogy a népszavazás kiírására ősszel kerülhet sor, amikor az országban helyhatósági választásokat tartanak.

– Az euróövezetbe való belépés csapda, amelyből nincs kiút

– idézte Kostadinovot a párt honlapja.

A bolgár parlament várhatóan az ortodox húsvét után ül össze. A ház elnökének ezt követően kell elküldenie az aláírásokat az anyakönyvi hivatalnak, amelynek 45 napja van arra, hogy ellenőrizze azok hitelességét.

Ha az aláírások közül legalább 400 ezer valódinak bizonyul, akkor a bolgár parlamentnek vita nélkül népszavazást kell kiírnia.

Mire elegendő a sok aláírás?

Hiába gyűlt azonban össze rengeteg aláírás, a bolgár intézményrendszerbe ugyanis „kódolva van” a népszavazás meghiúsításának lehetősége.

aláírás

A Възраждане azt állítja, hogy végül több, mint 600 ezer aláírást gyűjtött össze (Forrás: Twitter, Възраждане)

Első körben ehhez nem kell más, mint hogy legalább 48 képviselő kérje alkotmánybíróságtól a népszavazás jogszerűségének ellenőrzését, aminek befejezése nincs határidőhöz kötve.

Ha a sok összegyűjtött aláírás között 200 ezernél több, de 400 ezernél kevesebb hiteles aláírást találnak, akkor a bolgár törvényhozás nem köteles automatikusan elfogadni a népszavazási kérelmet.

Ebbe az esetben a parlamentnek jogában áll, hogy napirendre tűzze a kezdeményezést, mielőtt döntene a népszavazás kiírásáról.

Ha megvan a 400 ezer aláírás, és az alkotmánybíróság sem meszelte el a népszavazási kérelmet, a parlamentnek – mint már említettük – vita nélkül kell döntenie a népszavazás kiírásáról.

Ezt követően a bolgár elnöknek egy hónapja marad arra, hogy kitűzze a referendum időpontját.

Ahhoz azonban, hogy a népszavazás eredménye kötelező érvényű legyen, a részvételnek az országban tartott legutóbbi általános választások szintjén kell lennie, több lehet, kevesebb nem.

Az április 2-án tartott rendkívüli parlamenti választásokon a részvételi arány 40,6% volt, tehát legalább ugyanennyi embernek szavaznia kell a népszavazás alkalmával is ahhoz, hogy az sikeres legyen a referendum.

A fele ellenzi

Az Alpha Research által végzett legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a bolgárok közel fele ellenzi az euró bevezetését, bár körülbelül csak 10% tudja, hogy valójában mit is jelentene az európai pénz kötelező használata.

Gulub Donev miniszterelnök ügyvivő kormánya közben már letett arról, hogy 2024 januárjában csatlakozzon az euróhoz, arra hivatkozva, hogy az ország nem teljesítette a feltételeket.

Roszitsza Velkova- Zseleva ügyvezető pénzügyminiszter februárban kijelentette, hogy az ország nem tudja teljesíteni az inflációs kritériumokat, és még néhány alapvető jogszabály-módosítást is el kell még végeznie.

Több törvényt – nevezetesen a biztosításokról szólót a pénzmosás elleni törvényt és a csődeljárásról szóló előírásokat nem sikerült módosítani: a parlament elé terjesztették ugyan őket, de csak az első olvasatban fogadták el, mielőtt az előző parlament feloszlatásra került.

Az új parlament április 12-én ül össze, de időre van szükség ahhoz, hogy az új honatyák átrágják magukat a beterjesztett javaslatokon, mielőtt azokat elfogadják.

Vagyis röviden összefoglalva a helyzetet, Bulgáriában az euró bevezetésével kapcsolatban is szinte ugyanaz a patthelyzet van, mint azt az utódi időben már megszokhattuk a balkáni országban.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava