Connect with us

Horvátország

Az ukrán csirkekirály menti a pénzét, vagy csak a jó szíve miatt fektet be horvát honban?
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ukrán, csirke, báró, csirkebáró
Az ukrán csirkebáró összesen 500 millió eurót fektet be Horvátország földrengés sújtotta országrészében (Forrás: MHP, BALK-grafika)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Vasárnap este a Jutarnji list lelkendezve számolt be a legnagyobb délkelet-európai beruházásról, a lap szerint Jurij Koszjuk ukrán oligarcha Sziszek-Petrinja térségében 500+ millió eurót fektet be. A lap tudósítójának szombaton Ukrajnában adott interjúja során Tugomir Majdak, az agrárminisztérium államtitkára, aki saját bevallása szerint három éve dolgozik ezen a projekten, megerősítette, hogy a baromfitelepek, takarmánygyárak, csirkekeltetők és vágóhidak építésébe történő beruházás 500 millió eurót tesz ki, és minden gyorsított ütemben valósul meg. Miközben az ukrán offenzíva zajlik, Tugomir Majdak és Ivica Pirić, Ukrajna horvátországi tiszteletbeli konzulja Ukrajnába utazott, hogy véglegesítsék ennek a rendkívül fontos horvátországi beruházásnak a részleteit.

Gazdasági fellendülés Sziszek-Monoszló megyében

Az államtitkár szerint ez az egyik fő projekt a mezőgazdasági termelés és a gazdaság újjáélesztésére Sziszek-Monoszló megyében. Elmondása szerint a találkozón több fontos dolgot is véglegesítettek, amelyek célja a megvalósítási folyamat felgyorsítása.

Így a horvát fél szerint Koszjuk vállalta, hogy kétezer alkalmazottat foglalkoztat ebben a projektben, akiknek fizetése 25 százalékkal magasabb lesz, mint a mezőgazdasági termelés ezen szegmensének átlaga. Ez az eredeti tervhez képest az alkalmazottak számának további növelése 500 munkavállalóval.

csirke, csirkebáró, báró

Andrej Plenković miniszterelnök horvátországi látogatásra hívta Jurij Koszjukot (Forrás: MHP)

Az ukrán csirkekirály egyúttal megerősítette az összesen 500 millió eurós beruházás első 300 milliós részletének átutalását, valamint bejelentette a legmodernebb technológiák alkalmazását, amelyeket az Európai Unióban még nem vezettek be ebben az iparágban.

Majdak rámutatott, hogy Horvátország számára rendkívül fontos, hogy az ukrán MHP mezőgazdasági holding tulajdonosa határozottan megerősítette, hogy a baromfitelepeken kizárólag hazai, azaz horvát termesztésű kukoricát és repcét használnak, és hogy nem importálnak ukrán terményt, ami ebben az esetben esetleg elárasztaná a horvát piacot, hasonlóképpen ahhoz, ami most Lengyelországban, Romániában és Magyarországon történik.

– Ez azt jelenti, hogy a csirkegazdaságok szükségleteinek kielégítése érdekében teljes mértékben a hazai termelésre támaszkodnak, ami az egész projekt további előnye lesz Sziszek-Monoszló megye számára

– mondta az államtitkár, aki egyúttal arról is beszélt, hogy becslések szerint az egész megye, de Horvátország is két évvel a projekt elindítása után további pénzügyi előnyöket érez majd a közüzemi díjak, adók és egyéb illetékek megfizetésekor.

A tárgyalások során az államtitkár továbbította Koszjuknak Andrej Plenković miniszterelnök személyes meghívását egy horvátországi látogatásra, amelyet az ukrán csirkekirály örömmel elfogadott.

Szuperfantasztikus, vagy mégsem?

Koszjuk és cége, a Myronivsky Hliboproduct (MHP), amely Ukrajna egyik legnagyobb agráróriása volt, – ezt a múlt időt úgy kell érteni, hogy akárcsak Ukránország, a MHP további sorsa is kérdéses – nem ismeretlen az Európai Únióban.

Már 2019-ben olyan hírek röppentek fel, hogy éppen Koszjuk lobbitevékenysége állhat a radikális állatvédők azon céljai mögött, hogy a ketreces állattartás helyett mindinkább alternatív tartási formákra váltsanak az Európai Unió termelői.

Hogy ki volt, kik voltak a “kailiévák” akik az MHP nyomulását segítették, ma már irreleváns, de az nem, hogy az európai baromfiszövetség, az AVEC anno hangot is adott fenntartásának, amiért az uniós adófizetők pénzéből finanszíroznák egy olyan cégnek a fejlesztéseit, amely a kiskapukat kihasználva jutott részesedéshez az EU-ban.

Azt is kifogásolták, hogy az Európai Unió képtelen ellenőrizni az akkreditáció során a keltetéstől a takarmány-előállításon át a vágásig az MHP-csoport összes tevékenységét, így megfelelőségük is kérdéses.

Annak idején a Politico elemzése szerint félmillió tonna baromfihúst állítottak elő az MHP üzemeiben. Az óriási volument jól mutatja, hogy az unió 28 tagállamában a termelés nagyjából 11 millió tonna.

A “brüsszeli Pravda” szerint a vállalat nem titkolt szándéka az volt, hogy növelje az uniós exportját, ehhez kellett volna az EBRD-kölcsön, amelynek folyósítását végül több európai parlamenti képviselő nyomására levették napirendről.

Az MHP tulajdonosa, Jurij Koszjuk ráadásul lobbitevékenységét nemcsak Ukrajnában folytatta, de bizonyos uniós köröknek 2018-ban egymillió eurót juttatott, szintén a Politico értesülései szerint.

Nyomok a homokban

BALK-továbbképző

Jurij Koszjuk viselt dolgai

Nagyon érdekes – legalábbis annak tűnik -, hogy 2021-ben egy ukrán-horvát gazdasági fórum keretében a horvátországi befektetések iránti legkonkrétabb érdeklődést a Corporation System Capital Management (SCM) fejtette ki.

Az Ukrajna egyik leggazdagabb vállalkozója, Rinat Ahmetov tulajdonában lévő vállalat egy Sziszek-Monoszló megyei baromfifarmba szeretett volna befektetni, amely 2000-3000 embert foglalkoztatott volna.

Miután ez a projekt a megszólalásig hasonlít a Koszjuk által meghirdetetthez, lehet hogy a pénzmentésben esetleg Ahmetov is érdekelt, pláne miután birodalma a háború következtében romokban hever.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia22 óra telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékGazdasági fellendülés Sziszek-Monoszló megyébenSzuperfantasztikus, vagy mégsem?Nyomok a homokban A csillagok segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 6 Átlag: 5] Hallgasd meg...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava