Connect with us

Horvátország

SZOLIDARITÁS: Ukrajnába látogatott a horvát miniszterelnök a győzelem napjának előestéjén

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hrovat miniszterelno ukrajnaban
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Kijevbe látogatott a horvát miniszterelnök, és találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel, akinek szolidaritását fejezte ki Ukrajnával és az ukrán néppel (további fotók itt). Andrej Plenković az ukrán fővárosban felvonta hazája zászlaját az újranyitó horvát nagykövetség előtt, majd felkereste Irpint és Bucsát. A látogatással kapcsoltban a zágrábi Index hírportál azt írta, hogy ez volt Plenković első bátor lépése kormányra kerülése óta. Itt jegyzendő meg, hogy a horvát miniszterelnök az egész látogatás ideje alatt nem viselt védőmellényt, hacsak az inge alatt nem, ezt viszont nehéz megítélni, mivel Plenković az utóbbi időben igencsak “megerősödött”.

A jó oldal

Plenković Kijevben kijelentette, hogy Horvátország nagyra értékeli az ukrán nép ellenállását és erejét, valamint az ukrán katonák hősiességét otthonuk, családjuk, területük és hazájuk védelmében.

– Horvátország szisztematikusan támogatta Ukrajnát politikai, diplomáciai, jogi, pénzügyi, humanitárius és technikai értelemben, és továbbra is támogatjuk azzal a világos meggyőződéssel, hogy a történelem és az etika jó oldalán álló országként tesszük ezt

– jelentette ki a horvát miniszterelnök a Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Plenković úgy fogalmazott, hogy ez egy szimbolikus látogatás, és hozzátette, hogy legutóbb öt hónappal ezelőtt járt Ukrajnában, amikor közös nyilatkozatot írtak alá Ukrajna támogatásáról az európai úton és az európai perspektívában.

– Szerettem volna itt lenni május 8-án, amely Európa nagy részén a győzelem napjának és az Európa-napnak az előestéje

797c6fa7 68d2 4e05 aba4 7c94247c20b7

– mondta Plenković, aki arra emlékeztetett, hogy Horvátország maga is átélte az agressziót, és ezért megérti, hogy milyen nehéz helyzetben vannak az országot védő erők és maguk az ukránok.

A horvát miniszterelnök azt is elmondta, hogy Horvátország támogatni fogja az Oroszország elleni újabb szankciókat, amelyekről uniós szinten most döntenek.

Plenković azt is közölte, hogy visszatér Kijevbe Anica Djamić horvát nagykövet – aki az agresszió kezdete óta nem hagyta el Ukrajnát, de a nagykövetség ezentúl nem Lvivben, ahova ideiglenesen kivonult, hanem ismét az ukrán fővárosban fog működni.

A horvát miniszterelnök megbeszélést folytatott Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel is, majd ellátogatott Irpinbe és Bucsába, vagyis azokra a Kijev közeli helyszínekre, amelyek horvát megfogalmazás szerint “háborús bűnök színhelyei”.

A horvát miniszterelnököt elkísérte Ukrajnába Gordan Grlić Radman horvát kül- és Európa-ügyi miniszter is.

Bátor lépés

A horvát média nem hagyta szó, illetve kommentár nélkül Plenković ukrajnai látogatását, a zágrábi Index szerint ez volt a horvát miniszterelnök első bátor lépése kormányra kerülése óta, elvégre mégiscsak háborús övezetről van szó.

– A miniszterelnök végre olyan lépést tett, amelyre büszkék lehetünk

– írta kommentárjában az Index, amely megjegyezte, hogy a horvát miniszterelnök ukrajnai látogatásának két szempontból is szimbolikus jelentősége van.

Az első szempont, hogy ezzel egy megtámadott országnak és a megtámadott embereknek nyújtott támogatást, amihez az Index Hans- Dietrich Genscher német külügyminiszter 1991-es horvátországi látogatását hasonlította.

– A második szimbolikus jelentés természetesen a győzelem napjához és az Európa-naphoz kapcsolódik. Filozófiai könyveket írhatnánk arról, hogy sok-sok évvel a nácizmus felett aratott győzelem után az abban a háborúban hatalmas áldozatokat hozó ország – Oroszország – most új agresszorrá válik, amely tankokkal és rakétákkal kezd hódító háborút Európában

– jegyezte meg a hírportál, amely szerint mindez nem menti fel a horvát miniszterelnököt az alól, hogy odahaza katasztrofális politikát folytat.

A látogatással kapcsolatban az N1 televízió interjút készített Božo Kovačević volt moszkvai nagykövettel, aki feltételezi, hogy a horvát miniszterelnök vendéglátóival beszélt annak a horvát katonák a sorsáról is, aki az ukrán hadsereg tagjaként a napokban esett orosz fogságba. Erről az orosz RT televíziós csatorna számolt be.

– Az ukrajnai látogatás aligha a lehető legjobb lépés a szabaduláshoz, mert a katonát Oroszország tartja fogva

– mondta a volt nagykövet, aki szerint a konzuli segítség kérése esetében az igazi címzett Oroszország lenne, ha pedig szabadítási kísérletről van szó, akkor a titkos diplomácia segítene, és nem ez a látványos látogatás.

.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Jön az új BMW, kínai-horvát-magyar akkumulátor csomaggal?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

akkumulátor rimac
A Rimac Technology és az EVE Energy partnerségre lépett: az együttműködés során a két vállalat egyesíti erőit, hogy 2027-től Európában akkumulátorcellákat gyártsanak (Forrás: Rimac)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A müncheni IAA mobility vásáron történt, hogy a köztudomásúan bajor BMW és a kínai EVE Energy szerződést írt alá, amelynek értelmében a Neue Klasse-t, a híres BMW 3-as vonalának elektromos változatát a kínai gyártó akkumulátor csomagjával látják el. Miután ugyanez a rendezvény folyamán írták alá a horvát Rimac és az EVE együttműködési megállapodását, nem volt nehéz kitalálni, hogy a Neue Klasse-ban nemcsak kínai, de horvát technológiai is lesz. Esetleg magyar is, mert az EVE debreceni akkugyára nyilván benne van a képletben.

Mit gondol a horvátországi tudósító?

A BALK feltűnően mogorva, mondhatni blazírt tudósítója szerint egyértelmű, hogy a brüsszeli hisztérikus regulatíva kijátszása érdekében járják a fátyoltáncot. A BMW, ha játékban, illetve ha egyáltalán életben akar maradni, nem kerülheti meg a kínai beszállítót.

A kvázi horvát-magyar eredetű akkupakkra azért van szükség, hogy félig-meddig európai eredetűnek lehessen feltüntetni a dolgot, ezzel biztosítva lehet, hogy Guy Verhofstadt nem kap sikoltozva szívéhez az Európai Parlamentben. A Rimac természetesen lelkendezik, mert bódító pénzszaga van az egésznek.

Ha valaki kíváncsi rá, a hivatalos nyilatkozat szerint a Rimac 2027-et és az európai akkumulátor-cellagyártás megkezdését látja a két vállalat közötti együttműködés csúcsának.

– Az EVE a cellagyártásra összpontosít, míg a Rimac Technology a nagy mennyiségű akkumulátormodul és cellatároló platform fejlesztésére és gyártására

– áll a nyilatkozatban. Rimacék azt is elárulták, hogy az Eve Energy világszerte a lítium-ion akkumulátorok egyik legfontosabb gyártójaként ismert, és ugyanakkor vezető szerepet tölt be a 46XX hengeres cellaformátum terén, amely számos előnnyel rendelkezik más típusú akkumulátorokkal szemben.

Azok számára, akik egy szót sem értenek a technomaszlagból a horvát cég elmagyarázta, hogy a 46-os szám a hengeres cellák átmérőjére utal milliméterben, az “XX” pedig ezek magasságát jelzi.

A 46xx hengeres cellák egyik legfontosabb előnye, hogy megfelelnek a hőterjedésre vonatkozó változó előírásoknak – a lítium-ion akkuk egyik csúf szokása, hogy üzem közben hőt termelnek, és ezzel összhangban felpuffadnak.

A henger alakú formátum a szakik egybehangzó véleménye szerint alkalmas az optimális hőkezelésre, ami kulcsfontosságú az elektromos járművek biztonsága és megbízhatósága szempontjából.

2023 09 25 192513

Az akkumulátorcellákat a Rimac Technology 46xx platformjához használják majd, amely versenyképes áron és teljesen testreszabható konfigurációkkal lehetővé teszi a nagy teljesítményű akkumulátor-rendszerek működését (Forrás: Rimac)

Maga Mate Rimac – a horvát elektromos fősámán, akit hol Nikola Teslához, hol Elon Muskhoz hasonlítanak -, a jövőbe révülve azt mondta, hogy “az EVE Energy az elsődleges lítium akkumulátorok egyik legnagyobb gyártója a világon, és az akkumulátor cellatechnológia terén szerzett óriási tapasztalatát bocsátja a partnerek rendelkezésére.

– A lítium akkumulátorok fejlesztése iránti elkötelezettsége tökéletesen illeszkedik az elektromos járművek ágazatának átalakítására és az energiatárolásra vonatkozó elképzelésünkhöz. Örömmel jelentjük be ezt az együttműködést, amely hosszú távon megbízható partnert biztosít a 46XX platformunk számára

– mondta Mate Rimac, hej regő rejtem.

Apróságok

Miután a fenti téma kimerítettnek tűnik, azon somolyogtam, hogy Vajdaságban (mi echte, tősgyökeres déliek névelő nélkül tituláljuk a világ e szegletét) ezt az egész hercehurcát batribiznisznek tudnák be, mint ahogy Debrecenben, egyebütt az anyaországban, nem akkugyár, hanem batrigyár épül. Ehhez nyilván Balkanac kolléga is hozzá tudna szólni, “telepi dzserekként”, ám attól tartok, hogy ő még mogorvább és blazírtabb mint az alulírott.

Viszont, ha már ilyen ex-jugoszláv vizekre eveztünk, azt is elmondom, hogy ma tudtam meg, hogy a zágrábi Ledo fagyigyár egyidős velem, azaz 65 éves. A korporációs ünnepi maszlagból kiderült, hogy az első Ledo által gyártott fagyi a Snjeguljica, azaz Hófehérke volt, egy príma minőségű pálcikás vaníliafagyi, abszolút utolérhetetlen ízű csokimázzal. (Figyelem! Aki azt merészeli mondani, hogy jégkrém, azonnal ledöföm! Szerk. megjegy.: Hordósi kollégával kellene megbeszélni a párbaj időpontját!)

Különben tiszteletre méltó korán kívül, igen kevés a hasonlatosság köztem és a Ledo gyár között. Ők rengeteg pénzt kerestek, én nem, őket megvásárolta pár évvel ezelőtt egy nagy nemzetközi multi, utánam senki sem érdeklődött üzletileg.

Persze, szeretném azt hinni, hogy nincs az a pénz a világon, amiért megvásárolnának, pláne most, hogy már lassan Kháron számára gyűjtögetem az obulusokat, de hát sose lehet tudni. Ronaldo is elment focizni Szaúd-Arábiába…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava