Connect with us

Horvátország

SZOLIDARITÁS: Ukrajnába látogatott a horvát miniszterelnök a győzelem napjának előestéjén

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hrovat miniszterelno ukrajnaban
A cikk meghallgatása

Kijevbe látogatott a horvát miniszterelnök, és találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel, akinek szolidaritását fejezte ki Ukrajnával és az ukrán néppel (további fotók itt). Andrej Plenković az ukrán fővárosban felvonta hazája zászlaját az újranyitó horvát nagykövetség előtt, majd felkereste Irpint és Bucsát. A látogatással kapcsoltban a zágrábi Index hírportál azt írta, hogy ez volt Plenković első bátor lépése kormányra kerülése óta. Itt jegyzendő meg, hogy a horvát miniszterelnök az egész látogatás ideje alatt nem viselt védőmellényt, hacsak az inge alatt nem, ezt viszont nehéz megítélni, mivel Plenković az utóbbi időben igencsak “megerősödött”.

A jó oldal

Plenković Kijevben kijelentette, hogy Horvátország nagyra értékeli az ukrán nép ellenállását és erejét, valamint az ukrán katonák hősiességét otthonuk, családjuk, területük és hazájuk védelmében.

– Horvátország szisztematikusan támogatta Ukrajnát politikai, diplomáciai, jogi, pénzügyi, humanitárius és technikai értelemben, és továbbra is támogatjuk azzal a világos meggyőződéssel, hogy a történelem és az etika jó oldalán álló országként tesszük ezt

– jelentette ki a horvát miniszterelnök a Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Plenković úgy fogalmazott, hogy ez egy szimbolikus látogatás, és hozzátette, hogy legutóbb öt hónappal ezelőtt járt Ukrajnában, amikor közös nyilatkozatot írtak alá Ukrajna támogatásáról az európai úton és az európai perspektívában.

– Szerettem volna itt lenni május 8-án, amely Európa nagy részén a győzelem napjának és az Európa-napnak az előestéje

797c6fa7 68d2 4e05 aba4 7c94247c20b7

– mondta Plenković, aki arra emlékeztetett, hogy Horvátország maga is átélte az agressziót, és ezért megérti, hogy milyen nehéz helyzetben vannak az országot védő erők és maguk az ukránok.

A horvát miniszterelnök azt is elmondta, hogy Horvátország támogatni fogja az Oroszország elleni újabb szankciókat, amelyekről uniós szinten most döntenek.

Plenković azt is közölte, hogy visszatér Kijevbe Anica Djamić horvát nagykövet – aki az agresszió kezdete óta nem hagyta el Ukrajnát, de a nagykövetség ezentúl nem Lvivben, ahova ideiglenesen kivonult, hanem ismét az ukrán fővárosban fog működni.

A horvát miniszterelnök megbeszélést folytatott Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel is, majd ellátogatott Irpinbe és Bucsába, vagyis azokra a Kijev közeli helyszínekre, amelyek horvát megfogalmazás szerint “háborús bűnök színhelyei”.

A horvát miniszterelnököt elkísérte Ukrajnába Gordan Grlić Radman horvát kül- és Európa-ügyi miniszter is.

Bátor lépés

A horvát média nem hagyta szó, illetve kommentár nélkül Plenković ukrajnai látogatását, a zágrábi Index szerint ez volt a horvát miniszterelnök első bátor lépése kormányra kerülése óta, elvégre mégiscsak háborús övezetről van szó.

– A miniszterelnök végre olyan lépést tett, amelyre büszkék lehetünk

– írta kommentárjában az Index, amely megjegyezte, hogy a horvát miniszterelnök ukrajnai látogatásának két szempontból is szimbolikus jelentősége van.

Az első szempont, hogy ezzel egy megtámadott országnak és a megtámadott embereknek nyújtott támogatást, amihez az Index Hans- Dietrich Genscher német külügyminiszter 1991-es horvátországi látogatását hasonlította.

– A második szimbolikus jelentés természetesen a győzelem napjához és az Európa-naphoz kapcsolódik. Filozófiai könyveket írhatnánk arról, hogy sok-sok évvel a nácizmus felett aratott győzelem után az abban a háborúban hatalmas áldozatokat hozó ország – Oroszország – most új agresszorrá válik, amely tankokkal és rakétákkal kezd hódító háborút Európában

– jegyezte meg a hírportál, amely szerint mindez nem menti fel a horvát miniszterelnököt az alól, hogy odahaza katasztrofális politikát folytat.

A látogatással kapcsolatban az N1 televízió interjút készített Božo Kovačević volt moszkvai nagykövettel, aki feltételezi, hogy a horvát miniszterelnök vendéglátóival beszélt annak a horvát katonák a sorsáról is, aki az ukrán hadsereg tagjaként a napokban esett orosz fogságba. Erről az orosz RT televíziós csatorna számolt be.

– Az ukrajnai látogatás aligha a lehető legjobb lépés a szabaduláshoz, mert a katonát Oroszország tartja fogva

– mondta a volt nagykövet, aki szerint a konzuli segítség kérése esetében az igazi címzett Oroszország lenne, ha pedig szabadítási kísérletről van szó, akkor a titkos diplomácia segítene, és nem ez a látványos látogatás.

.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava